Cikk oldal
2012-11-20

Támogatja a Greenpeace a fenntartható magyar édesvízi halászatot

Támogatja a Greenpeace a fenntartható magyar édesvízi halászatot


A fenntartható magyarországi halgazdálkodást támogató aláírásokat adott át a Greenpeace képviselője pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt Bognár Lajosnak, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkárának - közölte a szaktárca az eseményt követően az MTI-vel.

A nemzetközi környezetvédő szervezet elképzelését a fenntartható haltermelésről és a partmenti halászat fejlesztéséről a szaktárca is támogatja az unió illetékes bizottságában.

A tengeri halászat korlátozása, annak fenntartható szabályozása mellett a haltermelés növelése és fejlesztése is a Közös Halászati Politika fontos eleme - emlékeztet a közlemény.

A VM egyetért azzal a törekvéssel, hogy a tengeri halászflották támogatását és támogatási mechanizmusait gyökeresen át kell alakítani, és az így felszabaduló pénzügyi kereteket inkább a fenntartható haltermelés és a part menti halászat fejlesztésére kellene fordítani. A következő uniós tanácsi egyeztetésen Magyarország emellett fog érvelni, támogatva ezzel a Közös Halászati Politika reformfolyamatát.

Az édesvízi halgazdálkodás fejlesztése számottevően segítheti az iparszerű halászat visszaszorítását, az óceánok élővilágának megmentését. A magyar EU elnökség idején Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter több európai miniszterrel együtt javasolta, hogy a Közös Agrárpolitika a jövőben jelentősen támogassa az édesvízi halgazdálkodást.

Magyarországnak az édesvízi haltermelés területén jó adottságai vannak. A jelenlegi haltermelési infrastruktúra jobb kihasználásával és új beruházásokkal Magyarország a jelenlegi 22 ezer tonnás haltermelését mintegy 10 ezer tonnával növelhetné 2020-ra - olvasható a közleményben.

Forrás: BHNp Zrt. (www.balatonihalgazdalkodas.hu)
Szólj hozzá:
Saskacsa#1 2012. 11. 21., 14:25Építsenek halastavakat a halászati kft-ék,aztán ott halászgassanak,ne a közvagyont képező folyóinkat sajátítsák ki!
Saskacsa#2 2012. 11. 21., 14:22Már a jelenlegi halászat sem fenntartható,mert üresre vannak rabolva a folyóink.Marad a bicska a varsáknak,ha a halászatot erőltetik még nagyobb ütemben.
fastaction#3 2012. 11. 21., 13:39Azt a tényt , hogy a Greenpeace otthonosan mozog a környezet és élőlényei tekintetében utoljára oviban hittem el ...
szavalaci#4 2012. 11. 21., 06:54Az eredeti anyag(!):

"Az édesvízi halgazdálkodás nyerhet az uniós reformokkal"

http://os.mti.hu/hirek/79724/a_videkfejlesz tesi_miniszterium_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hire k/79725/a_videkfejlesztesi_miniszterium_kozlemenye-2_resz
Somefire#5 2012. 11. 20., 21:31Az eredeti anyag:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Ma gyarorszag-az-unios-halaszati-reform-nyertese-lehet/
Somefire#6 2012. 11. 20., 21:31Felhívnám a figyelmet, hogy a cikk mindenhol "halgazdálkodásról" és "halgazdaságokról" ír.

Az eredeti cikkben ez szerepel:
"Az átadáson az Európai Unió halászati politikájának reformja volt a téma, melynek szükségességéről és irányáról a zöld szervezet és a Minisztérium egyetért: a tengerek kifosztása helyett fenntartható hazai halgazdaságokra van szükség!"

"A zöldek célja az, – és ebben a magyar kormány is partner – hogy az EU megszüntesse a jelenlegi halászati rendszert életben tartó káros támogatásokat és azokat átcsoportosítsa a fenntartható halgazdaságok fejlesztésére. A váltásnak Magyarország az egyik fő nyertese lehet."

Az írás címe megtévesztő!
Torchwood#7 2012. 11. 20., 20:49Ezmiez? Április elseje nem ma van! Agyatlanok...
Attis72#8 2012. 11. 20., 17:10A horgászati hasznosítás is halgazdálkodás.
duckhunter#9 2012. 11. 20., 16:21-ellenzi + támogatja...
duckhunter#10 2012. 11. 20., 16:20Üdv

Pont a G P támogatja...röhej ! Akkor az EU-ban ezt miért ellenzi ? Ja mert kell, hogy valahonnan ellássák az EU piacait édesvízi halakkal ( náluk a halászatnak vége ), mert a halneveldékből származó halaknak nincs olyan jó íze...és kitől vegyék el, hát tőlünk - mit lehet még ebből az országból rabolni egyáltalán ? :/
összes hozzászólás megtekintése »
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.