Cikk oldal
2019-08-01

Tömegesen pusztulnak a halak a Dráván

Illusztráció
Illusztráció

Több száz kiló hal, csukák és keszegek pusztultak el a Drávában, Barcs közelében. Először mérgezésre gyanakodtak a szakemberek, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy a kánikula utáni hirtelen lehűlés tehet a tömeges halpusztulásról. Ilyenkor ugyanis hirtelen lecsökken a víz oxigéntartalma – hangzott el az M1 Híradójában.


Szomorú látvány fogadta a barcsi Ó-Dráva holtághoz kijáró horgászokat az elmúlt napokban, több száz méteren haltetemek lebegnek a vízen. A 10 kilométeres holtágban csukák és keszegek pusztultak el, becslések szerint több száz kiló halról van szó.A szakemberek a mérgezés lehetőségét is vizsgálták, de úgy tűnik, inkább a kánikula utáni hirtelen lehűlésnek lehet köze a tömeges halpusztuláshoz.

Nem ez az első tömeges halpusztulás idén nyáron, június közepén alig két nap alatt több mint 100 mázsa hal pusztult el a szajoli horgásztavakban. A haltetemek többsége busa volt, de rengeteg süllő és csuka is áldozatul esett az elhullásnak. Akkor is arra gyanakodtak, hogy a kánikula miatt felmelegedett vízben lecsökkent az oxigéntartalom, és a halak megfulladtak – közölte az M1.

Forrás: hirado.hu
Szólj hozzá:
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.