Cikk oldal
2019-07-11

Újabb gigapontyot fogtak a Balatonban

Újabb gigapontyot fogtak a Balatonban

A tó eddig hivatalosan mérlegelt második legnagyobb pontya a közel 30 kilós óriás.


A nyári időszakban az éjszakai és a hajnali órák a legjobbak a pontyozás szempontjából, olvasható a Balatoni Halgazdálkodás Facebook-oldalán. Tudta ezt Petrányi Marcell fiatal horgász is, aki a napokban a kora reggeli órákban egy komótos kapást követően fél órát fárasztotta ellenfelét. A szerencsés horgász a partról 100 méterre bedobott végszerelékét két szem fűszeres-rákos bojlival csalizta.

A „mohás hátú” pikkelyes partra érése után a mérlegelésnél közel 30 kilót, pontosan 29075 grammot nyomott, a ceremónia után pedig visszanyerte szabadságát.

Ettől nagyobb, hivatalosan is mérlegelt pontyot tavaly októberben fogtak a Balatonban, így a mostani az abszolút listán a második helyre került.

Fotó: BHNp Zrt. facebook
Szólj hozzá:
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.