Cikk oldal
2019-07-11

Újabb gigapontyot fogtak a Balatonban

Újabb gigapontyot fogtak a Balatonban

A tó eddig hivatalosan mérlegelt második legnagyobb pontya a közel 30 kilós óriás.


A nyári időszakban az éjszakai és a hajnali órák a legjobbak a pontyozás szempontjából, olvasható a Balatoni Halgazdálkodás Facebook-oldalán. Tudta ezt Petrányi Marcell fiatal horgász is, aki a napokban a kora reggeli órákban egy komótos kapást követően fél órát fárasztotta ellenfelét. A szerencsés horgász a partról 100 méterre bedobott végszerelékét két szem fűszeres-rákos bojlival csalizta.

A „mohás hátú” pikkelyes partra érése után a mérlegelésnél közel 30 kilót, pontosan 29075 grammot nyomott, a ceremónia után pedig visszanyerte szabadságát.

Ettől nagyobb, hivatalosan is mérlegelt pontyot tavaly októberben fogtak a Balatonban, így a mostani az abszolút listán a második helyre került.

Fotó: BHNp Zrt. facebook
Szólj hozzá:
Az úszóhólyag számos halfajnál nagy szerepet kap a hallásban. A vízben terjedő hanghullámok rezgéseit a bőrön és izomzaton kívül az úszóhólyag is érzékeli és felerősítve továbbítja azokat a belső fülhöz (labirintszerv). A másik nagyon fontos funkciója, hogy a hal vízben történő lebegését, süllyedését, illetve emelkedését is ennek a szervnek a segítségével szabályozza.