Cikk oldal
2019-02-06

Újra pusztulnak a halak Újszegeden a Holt-Maroson, de még nem tudni, miért

Újra pusztulnak a halak Újszegeden a Holt-Maroson, de még nem tudni, miért

A delmagyar.hu olvasója jelezte vasárnap, hogy büdös vizet, haltetemeket talált reggel. A héten mintát vesznek a vízből.


E-mailben jelezték a delmagyar.hu felé vasárnap, hogy a Holt-Maros Bérkert utcai átjárójának közelében nagyon büdös a víz, és furcsán fekete a színe, a vízen pedig kisebb-nagyobb haltetemek himbálóznak.

Amikor délután a helyszínre értek a delmagyar.hu munkatársai, a bűz már nem érződött, de a döglött halak ott voltak: tíz, nagy testű amurt számoltak össze, a tetemek a vízen lebegtek.

Megkérdezték a Herman Ottó Horgászegyesület elnökét, hogy mi lehet az oka a halpusztulásnak. Kemény András azt mondta a delmagyar.hu-nak, tud a problémáról, de a pontos okokkal még nincsenek tisztában – az is lehet, hogy természetes pusztulásról van szó. Azért megmérték a víz oldott oxigénszintjét, ami alacsony, de még nem kritikus. Felvették a kapcsolatot a Szegedi Vízművek Zrt.-vel is, amelynek szakemberei a héten mintát vesznek, és laborjukban megvizsgálják a vizet.

Újra pusztulnak a halak Újszegeden a Holt-Maroson, de még nem tudni, miért

Legutóbb tavaly május végén történt nagyobb halpusztulás a Holt-Maroson. Akkor 365 kiló hal pusztult el az alacsony oxigénszint miatt. A jelenség azért is volt mellbevágó, mert utoljára, tíz éve egy bakteriális fertőzés végzett a Holt-Maroson 80 kilónyi ezüstkárásszal, azóta ilyen probléma nem volt. Az azt megelőző télen, amikor helyenként 35 centis jégpáncélon kellett lékeket vágni, hogy a levegőztetés megoldott legyen, nem volt pusztulás.

Forrás & fotók: delmagyar.hu
Szólj hozzá:
A márna ikrája és az angolna vére mérgező, elfogyasztva hasfájást, hányást és erős fejfájást is okozhat.