Cikk oldal
2018-05-14

Ünnepélyes szalagátvágás a Nyugati-övcsatornán

Ünnepélyes szalagátvágás a Nyugati-övcsatornán

Ünnepélyes keretek között adták át a Nyugati övcsatornán elkészült mobil halrácsot. A csatornát kelet- nyugati irányban átlósan átszelő műtárgy csak az ívási vándorlás idején jelent majd zárt utat a halaknak, az év többi részében nyitva lesz.


A most átadott halrács elsődleges funkciója, hogy a balatoni nagytestű halállomány ívási időszakban ne juthasson fel az olykor alig pár lépés szélességű árkokra. Az ívási tropizmust folytató nagy tenyészértékű halak a szaporodási időszakban gyakran felúsznak az áramló vízen, hogy a szűk csatornák sekély vizében tegyék le ikráikat, azonban ezek az egyedek ilyenkor védtelenek az orvhorgászokkal szemben – ezen is segít mostantól az elkészült műtárgy.

Kiemelten fontos feladatot láthat el a műtárgy akkor, amikor segítségével az ívási időszakban a Balatonból felúszó busákat a csatornahálózat felső szakaszán tudják tartani mindaddig, amíg a Balaton vízrendszeréből halász módszerrel el nem távolítják.

A halrács képes lesz kezelni olyan előre nem látható helyzeteket is, amikor a közeli víztérből esetlegesen kiszökő nagy mennyiségű idegenhonos állomány Balatonba kerülését kell megakadályozni. Ilyen esetben a halrács lezárásával a környező csatornákban lehet visszatartani a nem kívánatos halfajokat, majd azokat halászati tevékenységgel kivonni a víztérből.

A 100 millió forint értékű beruházáshoz a forrást élőhely-fejlesztési pályázat keretében  a Földművelésügyi Minisztérium biztosította.

Ünnepélyes szalagátvágás a Nyugati-övcsatornán
Ünnepélyes szalagátvágás a Nyugati-övcsatornán
Ünnepélyes szalagátvágás a Nyugati-övcsatornán
Forrás & fotók: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.