Cikk oldal
2017-06-15

Vegyük komolyan a viharjelzőt

Vegyük komolyan a viharjelzőt

Életet menthetnek a balatoni jelzőrendszerek, így nem véletlen, hogy a szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetik a fürdőzőket és a vitorlázókat: vegyék komolyan a riasztásokat. Idén már közel 70 vízről mentést hajtottak végre a vízirendőrök, és a legtöbben azért kerültek bajba, mert figyelmen kívül hagyták a viharjelzést.


Elsőfokú riasztást mutat a Siófoki Obszervatórium jelző lámpája. 45-ször villan fel a fény. Ez pedig azt jelenti, hogy a szél erőssége elérheti a 40 kilométer per órás sebességet is. Már ekkor körültekintően kell a vízben tartózkodni - figyelmeztet a Somogy Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

Bázelné Mihályka Szabina, szóvivő, Somogy Megyei Katasztrófavédelem:
A fürdőzők és a vízisportok szerelmeseinek, hogy a parttól 500 méteres távolságban tartózkodhatnak, ez vonatkozik a vízibiciklisekre vagy matracosokra is. Másodfokú viharjelzésnél pedig, amikor már 90-szer villan fel percenként a viharjelző, akkor haladéktalanul el kell hagyni már a vizet. Ez mind saját, illetve figyeljenek oda mások biztonságára is.

A Balaton keleti, nyugati és középső medencéjére külön-külön, az időjárásnak megfelelő riasztást tudnak kiadni veszély esetén. Így amíg az egyik helyen például elsőfokú riasztás van érvényben, addig a másik területre a másodfokú veszélyre hívják fel a figyelmet.

Horváth Ákos, meteorológus, Siófoki Obszervatórium:
Ez lehet 60 kilométeres legerősebb széllökés is, de előfordulhat, hogy akár 100 kilométeres szélre számítunk. Főleg a strandot üzemeltetőknek, vízibicikli-kölcsönzőknek, vitorlásoknak mindenképpen ajánlott, hogy a szöveges előrejelzést is nézzék meg, amely nagyon pontosan és azonnal frissül a meteorológiai szolgálat honlapján.

A Balaton 3 medencéjében 30 viharjelző lámpa figyelmeztet a veszélyre. Ezeket érdemes figyelni, hiszen a tóban tartózkodók épségéért vannak. De már a kisebb széllökésekre is érdemes odafigyelni.

Horváth Ákos, meteorológus, Siófoki Obszervatórium:
A viharoknál elég fontos tudni, hogy nem járnak feltétlenül mindenféle látványos felhőzettel, sokszor előfordul az, hogy a déli szél a legmelegebb időben mindenféle felhőzet nélkül csap le a Balatonra. Ilyenkor előfordul az, hogy besodródnak matracok vagy vízibiciklisek.

Nem csupán a vízben kell körültekintőnek lenni, hanem a parton is. A megnövekedett UV-B sugárzás miatt ugyanis nagyobb a leégés veszélye - figyelmeztetnek a szakemberek.

(Somogy TV, Híradó)

Forrás & fotó: somogytv.hu
Szólj hozzá:
Az ezüstkárász 1954-ben került be hazánkba Bulgáriából tógazdasági tenyésztés céljából. Rövid időn belül megjelent a vad vizekben is, ezzel kiszorítva az őshonos aranykárászt.