Cikk oldal
2020-02-05

X. Halászati-Horgászati Szakember Találkozó – a szakmai összefogás a jövő záloga

<a href='./uploads/files/original_20200205.jpg' target='_blank'>Fotó: Balázs Gusztáv</a>
Fotó: Balázs Gusztáv

Tizedik alkalommal rendezte meg január 30-31. között a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke a Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozót, közel kétszáz résztvevővel.


Az eseményt köszöntő dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, a halfogyasztás növelése az egészséges táplálkozás egyik feltétele, de a halgazdálkodók számára az a kulcskérdés, hogy hogyan lehet ebből a tevékenységből megélni. A piacfejlesztést egyaránt szolgálta a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra történt csökkentése, a fogyasztást ösztönző kampányok, az érintett szakmák összefogása és az ágazat idei közel 16 milliárd forintos támogatása. A minisztérium a jövőben is következetes, a szakma érdekeit képviselő munkát vállal hazánk európai jelentőségű édesvízi halgazdálkodásának fejlesztése érdekében.

Fotó: Balázs Gusztáv
Fotó: Balázs Gusztáv

A szakmai összefogást jelképezte, hogy a találkozón adta át dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke és dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke a két szervezet agrártárca részére készített közös javaslatát a Halászati Operatív Program 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó intézkedéseire és forrásfelosztására.

Fotó: Balázs Gusztáv
Fotó: Balázs Gusztáv

A gödöllői halgazdálkodási oktatásért és kutatásért alapított díjban az idén dr. Ittzés István termelő részesült. Az elismerést dr. Urbányi Béla egyetemi tanár, a Halgazdálkodási Tanszék vezetője adta át. A kitüntetett, a kutatásokban is részt vevő szakember, ezután a hagyományokat követve a tanszék legújabb, a találkozó alkalmából megjelent “A tokalakúak biológiája és tenyésztése” című könyvét ismertette.

Forrás: agroforum.hu
Szólj hozzá:
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.