Cikk oldal
2008-08-24

Miért pont a műlegyezés?

Bevezetés a műlegyezés 'misztikumába'


Prológus
 

Minden műlegyezésről szóló könyv általában úgy kezdődik, hogy a horgászat e válfaja egyidős magával a horgászattal. Ez így is van, de úgy fest, ez a középkori eredet valami misztikus homályt is vont a műlegyek köré, pedig egyáltalán nem nehezebb egy legyet a megfelelő helyre juttatni, mint pontosan az etetésre horgászni match bottal, vagy hajszálra a közé a két ág közé dobni a villantót, ahol a karhossznyi csuka lapít.

Soca folyó, Szlovénia
Soca folyó, Szlovénia
Tavi csendélet műlegyesekkel
Tavi csendélet műlegyesekkel
Az Unac folyó, Bosznia
Az Unac folyó, Bosznia


A tőlünk fejlettebb horgász kultúrával rendelkező országokban ezen a misztikumon már régen túl is jutottak, éppen ezért ma ugyanúgy megtalálható a hagyományt követő nyakkendős úriember, nagyapjától örökölt felszerelésével akár a modern dolgokra fogékonyabb kollégái. Szinte a világ minden táján kidolgozták azokat a módszereket, amelyekkel a helyi halak többsége megfogható, legyen az a híres dél-amerikai pávasügér, vagy az óceánok ezernyi halfajának valamelyike.

Hegyi folyócska
Hegyi folyócska
Bonefish tanya
Bonefish tanya
Una folyó
Una folyó

Az Una és az Unac folyók találkozása
Az Una és az Unac folyók találkozása
Márciusi ébredés a Ribnik folyón
Márciusi ébredés a Ribnik folyón
Köd borul a boszniai Ribnikre
Köd borul a boszniai Ribnikre


Magyarországon is?

Bármennyire is hihetetlen, Magyarországon lényegesen tágabbak a lehetőségek, ha műléggyel szeretnénk horgászni. Ellentétben a hegyvidékek folyóival, ahol csak néhány halfaj él meg, itt -az alsóbb régiókban- szinte az összes halfaj megfogható léggyel, kezdve a snecitől, a harcsáig bezárólag.

Balatoni napfelkelte
Balatoni napfelkelte


Jó vízállásnál legyezhető a Körös
Jó vízállásnál legyezhető a Körös
Legyezhető zátony a Duna-kanyarban
Legyezhető zátony a Duna-kanyarban


Szerencsére nagyjából minden Magyar régióban akadt egy-két műlegyes horgász, akinek a szemei (gondolataival együtt) kedves vize mélyén jártak, ezért megközelítőleg minden magyar vízre megtalálható a megfelelő légy. Így aztán a kezdő, lakjon bárhol, megfelelő információkat kaphat a közelében levő vizekről (azért ő is bátran kísérletezhet, ne csak mindig mások munkájának gyümölcsét élvezze, ráadásul a saját ötletek alapján fogott hal értéke is nagyobb).

Reggeli Körös
Reggeli Körös
Ipoly
Ipoly
Téli Ipoly
Téli Ipoly


A következő ellenvetés, amelyet sokszor hallhat az agitációt folytató műlegyes, az az, hogy szép, szép ez a műlegyezés, de drága. Nos, a következő fejezet ezt e tévedést igyekszik megcáfolni.

 

A felszerelés

Mi kerül ilyen sokba ezen a tároló orsón? Talán ez a kérdés hangzik fel legtöbbször, hiszen a más módszerekkel horgászók már megszokták, hogy egy-egy jobb botnak bizony ott is igen borsos ára van. Aki pedig idáig a pergetést művelte, szintén tudna mesélni egy megbízható orsóért fizetendő összegről.

A vizek ura
A vizek ura
Pénzespér
Pénzespér
Domolykó
Domolykó


Igen, ez itt sincsen másképp, de ez azt előzi meg, hogy a kezdő kedve egy életre elmenjen a műlegyes horgászattól, esetleg egy kisebb-nagyobb idegösszeomlás kíséretében. Természetesen teljesen felesleges átesni a ló másik oldalára is, hiszen ma már Magyarországon is vásárolható elfogadható áron akár bot, akár orsó. Kezdjük talán a bottal.

Szitakötő lesben
Szitakötő lesbenA bot

A világért sem szeretnék senkit közhelyekkel fárasztani a bot egyetlen szinonimájával sem (pl. a horgász meghosszabbított karja), de talán a zsinórral lehet még úgy mellényúlni, mint a bottal, ha önállóan, minden tapasztalat nélkül indul a kezdő felszerelést vásárolni. A fejlesztő mérnököknek a XXI. századra sikerült az akciók teljes arzenálját elkészíteniük, az egészen lassútól az irgalmatlanul gyorsig. Ebben a látszólagos káoszban tudnak segíteni azok, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal, hiszen senki sem önmaga (és pénztárcája) ellensége, arról már nem is beszélve, hogy a kísérletező kedvű műlegyes hogyan magyarázza meg otthon a családnak a sarokban egyre terebélyesedő boterdőt.

Mr. Sexyloops, a világhírű dobó oktató
Mr. Sexyloops, a világhírű dobó oktató
Az oktatás résztvevői
Az oktatás résztvevői


Úgy gondolom, ebben az úgynevezett kedvcsináló cikkben teljesen felesleges elmerülni oldalakon keresztül a különböző botokban, ezért csak nagy vonalakban vázolnám fel az akciókat és gyakorlati hasznukat.

A viszonylag lassú /tradicionális/ botok általában kisebb távolságokra használatosak. Előnyük a vékony előke használata, hátrányuk a már fenn említett kisebb távolság. Viszont ha egy ilyen bottal valaki megakaszt egy termetesebb halat, azt a fárasztást egy életen át fogja emlegetni.

A közepesen gyors botok bátran nevezhetők általánosnak is. Általában ezt az akciót javasolják első botnak is, a viszonylagos könnyű kezelhetőség miatt. Tökéletesen megfelelnek minden módszerhez.

Végül a gyors botokról. Profi dobók kedvencei és a nagy távolságok elengedhetetlen kellékei. Úgy veszem észre, az egyre több tapasztalatot szerző műlegyesek általában ebbe az irányba tendálnak. Természetesen a három kategória között vannak átmenetek, így tényleg hihetetlen a választék.

A szerző egy dunai balinnal
A szerző egy dunai balinnal
                 Egy mongol csuka
Egy mongol csuka


A felszerelés következő lényeges pontja:


Az orsó

A magyar viszonyokhoz, leszámítva talán a harcsázást és a csukázást, nem szükséges komolyabb fékkel ellátott orsót venni. Annyi ellenállása azért legyen, hogy egy idegesebb zsinór lehúzás után olyan csomókomplexum ne kerekedjen, ami az aznapi horgászatot be is fejezteti.

Szürkületi szerelés
Szürkületi szerelés


Anyagát tekintve elsősorban a fémből készülteket ajánlanám, robosztusságuk miatt, de legjobb lesz, ha egy közel ötvenéves angol idézetet citálok: ”Milyen legyen a jó orsó? Legyen egyszerű, de megbízható, legyen elegáns a megjelenésben és a lehető legkevesebb alkatrészt tartalmazza.” Úgy gondolom, ebben a pár mondatban minden benne van. Hozzátenni annyit érdemes, a zsinór alá nagyjából 50-70 méter alátét zsinórt kell tekerni, egyrészt a zsinór felesleges megtörése ellen, másrészt, ha messze akaszt a horgász egy szebb halat, egykettőre az alátét zsinór nagyszerű színeiben gyönyörködhet (magam is jártam már így).


A zsinór

Ahogyan feljebb is említettem, tapasztalatok hiányában a bot mellett a zsinórral lehet a legjobban mellényúlni. Viszont ha sikerült kiválasztani a legjobbat a bothoz, megfelelő kezelés mellett évekig is képes gazdáját szolgálni. Első körben mégis olcsóbb zsinórt javasolnék, mert a tanuló évek alatt bizony elég hamar elhasználódnak.

Ifjúkori sikerélmény
Ifjúkori sikerélmény


Pisztráng
Pisztráng
Gyönyörű sebes
Gyönyörű sebes


A zsinóroknak jelenleg két nagy csoportja ismeretes, a DT és a WF (de itt aztán annyi változat van, ahány horgász). A DT-s (mindkét végükön vékonyodó) zsinórokat általában rövidebb dobásokra használják, a légy finomabb célhoz szállításához. Nyugodtan állíthatom, mára már lényegesen kevésbé használatos, és azt az előnyét sem lehet kamatoztatni, miszerint megfordítható, mert a másik vég annyira felveszi a dob alakját, hogy megközelítőleg sem fog olyan szépen dolgozni mint az addig használt rész.

Unai pisztráng
Unai pisztráng
Ifjú legyezőhorgász
Ifjú legyezőhorgász


A modern kor zsinórja a WF. Ennek a zsinórnak a fejében az ereje. Az első néhány méter tartalmazza azt a súlyt, ami aztán a jó öreg fizika törvénye szerint húzza magával a többi, vékonyabb részt. Ezekkel lényegesen nagyobb távolságok érhetők el, és mára már olyan változatokat is kifejlesztettek, amelyek rövid dobásoknál úgy viselkednek, mint egy DT-s, de ha el kell ereszteni, akkor sem esnek kétségbe, hihetetlen távolságokba szállítva a legyet.


Minden egyéb

Mivel ennek a cikknek nem feladata részleteiben tárgyalni a felszerelés minden darabját, ezért ezekről csak néhány mondatot írnék.

A legfontosabb az előke. Használati értékét tekintve a gyárilag folyamatosan vékonyodó a legmegfelelőbb, de néhány blood csomó segítségével különböző vastagságú és hosszúságú zsinórokból is összeállítható (a későbbiekben erről is lesz még szó), illetve egy nem is annyira bonyolult eljárással még un. sodort előkét is lehet készíteni.

Legyesdoboz
Legyesdoboz
Poliméhecskék
Poliméhecskék


Bármennyire hihetetlen, nem csak a feederezésnél, itt is ezernyi apróságra van szükség egészen zsinórsüllyesztőtől a légyszárítóig. Ezekről és megfelelő használatukról sem fogunk megfeledkezni a későbbiek folyamán.

Alkony
AlkonyMódszerek

Magyarországon tulajdonképpen a négy nagy csoport mindegyike használható.


Nedves legyezés

Nem azért vettem az elejére, mert számomra ez a módszer a nagy kedvenc, különösen impozáns legyei miatt, hanem nehézségi fokát tekintve ez a legkönnyebb módszer. Ki-ki kedve szerint használhat egy, kettő, sőt három legyet is. Maga módszer nem igényel különleges technikát, a legyeket megközelítőleg merőlegesen a sodrásra dobni, a többit a vízre kell hagyni... Ha a zsinór nem nagyon feszes,a legyek pontosan úgy fognak mozogni, mint eredeti kollégáik. A kapást a megfeszülő zsinóron lehet észrevenni amikor is jöhet a bevágás. Aki szereti a különleges dolgokat, megpróbálhatja az un. upstream horgászatot. Ekkor a legyeket a sodrással szembe dobva, a zsinór végét figyelve kell várni a kapást. Ez némileg hasonlít a száraz legyezéshez, annyi könnyítéssel, hogy a légynek nem a víz felszínén kell utaznia.

Termetes pisztráng
Termetes pisztráng

Pénzespér a merítőben
Pénzespér a merítőben
Mongol tájmen
Mongol tájmenSzáraz legyezés


Sokak szerint ez A műlegyezés. Tény és való, a felszínen úszó legyet leszippantó hal látványa lenyűgöző. De már maga a légy pontos tálalása (ami sokszor elég körülményes, a parti bokrok vagy a vízben lévő kövek miatt) is megelégedettséggel tölti el a horgászt.

Egy fotó a visszaengedés előtt
Egy fotó a visszaengedés előtt


Már a nevében is benne van, ennél a módszernél a legyet a víz felszínén kell úsztatni, a lehető legtermészetesebb módon. Általában egyetlen legyet használnak, amit lehetőség szerint különböző víztaszító szerekkel kennek be. Az esetek 90%-ban sodrással szemben horgásznak, a felszínen bogarászó hal orrától nagyjából egy-két méterre. Magától értetődően a kapás minden fázisa jól látható, de velem is többször előfordult, hogy az óvatos domolykó csak a légy alá úszott, majd miután észrevette a bakot, egy burvány kíséretében távozott, miközben én elementáris erővel rántottam ki a legyet a vízből.

Miért pont a műlegyezés?Streamerezés

Ez a módszer tulajdonképpen a pergetés unokatestvére. Magyarország összes ragadozó halfaja megfogható streamerrel, a pisztrángtól, domolykótól kezdve a harcsáig. Előnye a pergetéssel szemben, hogy a legyek súlya miatt olyan helyek is meghorgászhatók, ami a nehezebb wobblerekkel, villantókkal képtelenség. No meg sokkal élvezetesebb, mikor az ember ujjai közül tépi ki a zsinórt egy-egy harciasabb hal.

Napijegyek
NapijegyekNimfázás

Nem véletlenül hagytam a sor végére a nimfázást. A műlegyezésnek ez az a része, ami talán a legtöbb ügyességet és odafigyelést igényli. Úgy tartja a mondás, minden felszínen táplálkozó halra további kilenc jut, amelyik a felszín alatt kosztol.

De mi is az a nimfa? A kérészek, tegzesek víz alatt élő lárvái, amelyek különböző életciklusukban különböző mélységekben tartózkodnak. Aki megtalálja az éppen megfelelő nimfát és mélységet, lényegesen eredményesebb lesz, mint száraz legyes kollégája. A műlegyek között rengeteg változata van a különböző fémekkel súlyozottól egészen a felszín alatt vezethetőkig.


Epilógus

Ugyan ma Magyarországon még kevesen kötelezték el magukat a műlegyezés mellett, talán pont a “misztikum”, vagy néhány öntelt műlegyes miatt, de egyre többen figyelnek fel az ebben rejlő lehetőségekre.

A magyar csapat James Fergusonnal, a FIPS-MOUCHE elnökével a 13. Legyező EU bajnokságon Norvégiában
A magyar csapat James Fergusonnal, a FIPS-MOUCHE elnökével a 13. Legyező EU bajnokságon Norvégiában

Műlegyező Horgászok Országos Szövetsége
Műlegyező Horgászok Országos Szövetsége


Ami talán még fontosabb, a szerencsésebbek egy olyan szemlélet gazdájává válnak, amivel még megfordítható a környezet, de legfőképp a halak esztelen pusztítása. Így nem kell majd halakkal teli külföldi vizek után sóhajtozni, csak leugrani a legközelebb eső folyóhoz, patakhoz. Fogadja hát tőlünk minden kedves Olvasó ezt a sorozatot, mely bevezetőjének most a végéhez ért.
További info: www.muhosz.hu


Írta: March Brown

Szólj hozzá:
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.