Aktuális
Nem kell bizonytani
A tavaszi favorit Kora tavasszal, mikor a hideg vízben még lényegesen óvatosabban táplálkoznak a pontyok, mint a felmelegedett vizekben, a kisebb méretű csalikkal, és kisméretű horgokkal jelentősen növelhetjük fogási esélyeinket. A horog mellett felkínált csontkukacot csokor pedig akkor is fogós lehet, amikor más csalikkal sikertelenek vagyunk.
Súlyos, de nem fertőző
Mire jó a leadcore?
Az ólombetétes (leadcore) zsinórokat már megjelenésük évében nagy sikerrel használták a pontyhorgászok, de hazánkban a kezdeti lelkesedés gyorsan alább hagyott, holott segítségével rendkívül praktikus végszerelékeket készíthetünk el, meglepően egyszerűen.
Pontyok a jéghideg Duna-ágból
Egy éjszaka a köd leple alatt
A szeszélyes időjárás engedett szorításából, az előző napokban lehullott hó lassú olvadásnak indult. A napsugarak egyre intenzívebben melegítették a lassan vánszorgó Duna-ág vizét, és hamisítatlan, pontyok jelenléte utaló hangok is hallhatóak voltak. A néhány nap enyhülést úgy gondolom minden pontyhorgász kihasználta, köztük én is.
Keresd a hibát
A jó pap is holtig tanul Az évek során folyamatosan tapasztalunk, egyre többet és többet tudunk meg a pontyhorgászatról, de többségünk néha egy-egy hibát elkövet, vagy mondjuk úgy, nem a megfelelő szereléket használja, és nem olyan formában ahogyan kellene. Jó ez így, legyintenek sokan.
Léki pontyozás
Téli álom a jég alatt?
Talán mindenki egyetért velem abban, hogy régóta megdőlt az a feltételezés, hogy a pontyok a tél beálltával nem foghatók, kizárólag meleg vizű tavakon. A tél közeledtével a pontyok anyagcseréje jelentős mértékben visszaesik, a fenéken csoportosulva várják a melegebb időszakot.
A lótuszvirágok erdejében
A Lago Di Superiore pontyai II.
A lótuszvirágok leginkább a hazánkban is megtalálható tavirózsákhoz hasonlóak, de lényegesen nagyobb, szinte esernyő méretű levelekkel. A karnyi vastagságú szárak, és a hosszan elnyúló, szinte véget nem érő virágmező kíváncsivá tett minket. Vajon mekkora pontyok élhetnek ezen a háborítatlan területen?
Nem szép, de kívánatos...
A bojli formája
A nagyponty horgászok egyik kedvelt csalija a bojli, amit a gömb formán kívül más, egyéb alakzatban ritkán alkalmazunk a horog mellett, a készen kapható termékek között pedig ritka, mint a fehér holló. De vajon miért?
A bojli megfelelő állaga
Puha vagy kemény?
Az egyik olyan kérdés a pontyhorgászatban a csalink állaga, mely sokszor bizonytalanságot okozhat. A horog mellett lévő csalikat elsősorban két ok miatt cseréljük le: szeretnénk újabb csalikat bevetni a siker érdekében, vagy pedig nem vagyunk biztosak abban, hogy még a horog mellett várja-e a rutinos pontyokat.
Mantova szívében
A Lago Di Superiore pontyai I.
Hosszas készülődés előzte meg utazásunkat Kracsál Feri barátommal. A számunkra ismeretlen, Észak-Olaszországban található Lado Di Superiore volt a célpont. Közel 10 óra utazás után érkeztünk meg Itália földjére. Az éjszakát Mantovában töltöttük, minden finomságot megkóstolva, majd a ködös reggel már a vízparton köszöntött minket, mintha csak ezt mondta volna: Ciao ragazze!
Ízek és illatok
Mi kell a pontyoknak?
Évekkel ezelőtt, amikor országunkban megjelent a bojli, mint fogalom, talán kevesen gondoltuk, hogy eljutunk addig a pontig, amikor már olyan elméletek és csalik szükségesek a sikerhez, melyek talán értelmetlennek tűnhetnek. Pedig sokszor szükség van arra, hogy az évek során tapasztalt megfigyeléseinket alapul véve tegyük sikeressé horgászatunkat.
Az érintetlen kavicsbányató lakói
Egy csepp éden
Mindig óriási öröm számomra, ha sikerül egy olyan vízre eljutnom, ahol nem, vagy csak nagyon kevesen horgásznak. Így történt ez most is, amikor egy több mint 30 éves múltra visszatekintő, volt kavicsbánya területén próbálhattam pontyszerencsét. Gyönyörű táj, kristálytiszta víz fogadott...
avagy mire jó a kalapgumi
Hajszálelőke egy kicsit másképp A különböző csalik elhelyezése a horog mellett, leggyakrabban az előkénk folytatásaként, szálakra bomló előkével, vagy szilikongyűrűvel történhet. Most nem térnék ki a különböző paszták, horoggyurmák és pelletek rögzítésére. Arról azonban kevés szó esik, hogy mi lehet az, amivel egyszerűbben túljárhatunk a pontyok eszén.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 tovább »
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.