Cikk oldal
2008-02-08

Orsók a pontyhorgászatban

A nyeletőfék előnyei
A modern pontyhorgászat egyik fontos eleme a megfelelő orsó kiválasztása. Napjainkban szinte egymást követően jelennek meg a jobbnál jobb technikai csodák, így kézenfekvő lehet a kérdés: Milyen napjaink pontyhorgászának megfelelő orsója? Az igazság az, hogy több tényezőtől függhet a pontyhorgászathoz alkalmazott orsó típusa. Természetesen a tapasztalt horgászok fejében már kialakult egy kép, amely hatására olyan orsót tudnak választani, amely minden igényüknek megfelel. Ez függ a horgásztechnikától, a meghorgászni kívánt vízterületek jellegétől, és a távolságtól is egyaránt. Mindezt összegezve elmondható, hogy léteznek olyan darabok, melyek szinte minden kritériumnak megfelelnek.

A jó minőségű nyeletőfékes orsók nagy segítséget jelntenek a pontyhorgászat során
A jó minőségű nyeletőfékes orsók nagy segítséget jelntenek a pontyhorgászat során

Az angol pontyhorgászok a különböző márkák mellett, a Shimano termékeket (is) előszeretettel használják. Az öreg kontinens horgászai egy kimondott modellt használnak előszeretettel napjainkban, az pedig nem más, mint a Baitrunner Aero RE. Angliában a legnépszerűbb modelleknek számítanak a Baitrunner Aero orsók, melynek legfőbb oka, hogy nincs szükség a hatalmas távolságok meghorgászására.

A pontyhorgászat hazájában, Angliában az egyik legnépszerűbb orsó a Baitrunner Aero RE
A pontyhorgászat hazájában, Angliában az egyik legnépszerűbb orsó a Baitrunner Aero RE

Más Európai országokban, köztük Magyarországon is, a nagyobb méretű társaik hódítanak, köztük is kiemelkedően a Big Baitrunner Long Cast. A két példából is leszűrhető, hogy napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a nyeletőfékes orsók, a pontyhorgászok előszeretettel használják.

Magyarországon a nagyobb dobátmérővel rendelkező orsók a népszerűbbek
Magyarországon a nagyobb dobátmérővel rendelkező orsók a népszerűbbek

A nyeletőfékes orsók felépítése több lényeges dologban különbözik az első, és hátsófékes változatoktól. Napjainkban e speciális darabok egyre elterjedtebbek, és a több fékrendszer miatt praktikusságuk, könnyebb kezelhetőségük megkérdőjelezhetetlen. A nyeletőfékes orsók jellemzője, hogy egy kar, illetve gomb segítségével a fékrendszer kikapcsolható, és átváltható a nyeletőfékre, mely a rablóhalazásnál (tulajdonképpen a nyeletés volt az, mely miatt megszületett ez a fékrendszer) és a pontyhorgászatnál találta meg leginkább a létjogosultságát.  Az átváltást követően a beállított fék mellett ezt is könnyedén szabályozhatjuk, akár a szabadonfutást is lehetővé téve. Természetesen ez a bevágás, és a fárasztás során is hasznos dolog, hiszen értékes másodperceket takaríthatunk meg. A bevágást követően a hajtókar ½-ed, vagy ¼-ed fordulatával a nyeletőfék rendszere automatikusan visszakapcsol, így a fárasztás során a már előre beállított fékkel dolgozhatunk, és nagyobb koncentrációt fordíthatunk a további mozzanatokra.

A nyeletőfék egyetlen mozdulattal átváltható
A nyeletőfék egyetlen mozdulattal átváltható

A nyeletőfékkel rendelkező orsók továbbfejlesztett változata, a nyeletőfékkel ellátott dob, illetve a gyorsfékes rendszer. A fékcsillagban található speciális kialakításnak, megoldásoknak köszönhetően talán még praktikusabb eszközzel állunk szemben. A gyorsfékes rendszer előnye, hogy egy helyen, a dobon elhelyezve tudjuk a két különálló fékrendszer erősségét beállítani, és a rövid fékútnak köszönhetően szinte azonnal át tudunk váltani a fárasztás során szükséges fékerőre. Itt a rövid fékútnak köszönhetően, néhány apró mozdulat is elég a fékerő-szabályzó beállításához, ami által gyorsabban reagálhatunk a fárasztás közben felmerülő problémákra.

A nyeletőfékes dobbal ellátott orsók használata rendkívül gyors, és praktikus
A nyeletőfékes dobbal ellátott orsók használata rendkívül gyors, és praktikus

Az orsókon általában elöl, a dobon tudjuk állítani a féket (Baitrunner Spool rendszerű orsóknál a nyeletőféket-gyorsféket is), míg hátul a nyeletőféket, illetve a hátsóféket. A fárasztási féket a zsinór szakítószilárdságához hangolva kell beállítani. Ez tulajdonképpen akkor a legmegfelelőbb, ha bevágás esetén néhány kattanás erejéig hallható a fék hangja. Ekkor biztosan tökéletes összhang uralkodik a felszerelés, és az orsó között, megelőzve ezzel a zsinórszakadást, leakadást. A nyeletőfék helyes beállításánál viszont fokozottan ügyeljünk arra, hogy nem kötelező érvényű a teljes szabadonfutás beállítása, és az erősséget az alábbiak szerint célszerű módosítani: a helyes beállítás alatt figyelembe kell venni a szélerősséget, a hullámzást, és folyóvizeken az áramlás erősségét.

Az orsóház alapvetően a por, és a külső fizikai hatások ellen nyújt védelmet
Az orsóház alapvetően a por, és a külső fizikai hatások ellen nyújt védelmet

Az orsótest alapvető szerepe a forgó és mozgó alkatrészek megvédése a portól, és a külső fizikai sérülésektől. Emellett nagy mértékben befolyásolja az orsó súlyát, és a használhatóságát. Az új generációs orsóházak anyaga karbonból, különböző fémekből, és magnéziumból is készülhet, melyek mind-mind időtálló, erős anyagokként ismertek. Az orsó hajtóműjében található a főtengely, melynek a precíz, súrlódásmentes, könnyű mozgatása nem kizárólag kényelmi szempont, hiszen egyik fő feladata az egyenletes zsinórcsévélést is.

Az orsók fékmechanikájának, az elhelyezéstől függetlenül (elől, hátul, dobon belül) a könnyű és a megbízható, letapadás mentes működés, a precíz szabályozhatóság és a jó fékerő a főbb jellemezői. Természetesen a vízhatlanság is fontos szempont, azonban a ma piacon lévő orsók fékrendszerének döntő többsége ezzel a védelemmel is el van látva.

Fontos a 100%-ig vízálló fékrendszer, melyeket a legtöbb minőségi orsón megtalálunk
Fontos a 100%-ig vízálló fékrendszer, melyeket a legtöbb minőségi orsón megtalálunk

A csapágyazás szintén egy olyan paraméter, mely befolyásolhatja az orsó minőségét, használhatóságát, de nem minden esetben. Nem mindegy, hogy a csapágyak Shimano orsókban, vagy más egyéb mákájú-gyártmányú orsóban található meg. Sok esetben 2 db minőségi csapágy többet ér 8 másiknál. Így kijelenthető, hogy tulajdonképpen nem ez a legfontosabb dolog, de semmiképp sem elhanyagolható.

A hosszú élet titka: megfelelő orsóház és csapágyvastagság
A hosszú élet titka: megfelelő orsóház és csapágyvastagság

Érdemes átgondolni, milyen bothoz milyen orsót kívánunk használni. A kisebb távolságok horgászatánál megfelelőek a kisebb méretű modellek (50-60-as méret), de az igazán nagy, extrém dobások kizárólag a nagyobb méretű (pl.: Big baitrunner Long Cast, 80-as méret) orsókkal kivitelezhetőek.

A nagy átmérőjú dobbal rendelkező orsót, egy 3-3,5 lb-s bottal párosítva, tekintélyes dobástávolságot érhetünk el
A nagy átmérőjú dobbal rendelkező orsót, egy 3-3,5 lb-s bottal párosítva, tekintélyes dobástávolságot érhetünk el

Ugyanez a szempont igaz a behordásos horgászatnál, hiszen itt a nagy átmérőjű dob szerepe, hogy akár 600 méter 0.30-as méretű zsinórt is tárolhatunk rajta. Így nem jelenthet akadályt a legnagyobb távolságok meghorgászása sem.

A nagyméretű hajtókar a nagy távolságokra történő horgászat során rendkívül hasznos lehet
A nagyméretű hajtókar a nagy távolságokra történő horgászat során rendkívül hasznos lehet

Nem utolsó dolog a helyes bot-orsó páros összeállítása sem: a nagyobb dobások egy 3,9 méteres, 3,5 lb tesztgörbéjű bottal csak akkor érhetőek el, ha megfelelő méretű orsót használunk. Mindezek mellett, a megfelelő élettartam rajtunk is múlik. Helyes használat, és körültekintő tárolás, szállítás mellett, hoszú ideig társunk lehet.

Szöveg, fotó: Csákány Attila

Szólj hozzá:
nytamas#1 2009. 01. 29., 11:37Adathalász megtaláltam!
A hím kecsege 4-5 évesen, míg a nőstények csak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget. Mivel az első években ez a faj igen gyorsan fejlődik, gyakran előfordul, hogy hamarabb eléri a kifogható legkisebb méretet (45 cm), mint a szaporodóképes állapotot. Így számos esetben előfordul, hogy még az első ívása előtt kifogják vizeinkből.