Cikk oldal
2009-10-05

Régi idők csalijai I.

Főtt burgonya nagy pontyoknak
Tisztán emlékszem azokra a Maconkai időkre, amikor jó néhány évvel ezelőtt, a csónakos öregek szebbnél-szebb pontyokat zsákmányoltak. Mi, parti pecások pedig csak ámultunk-bámultunk, na nem csak a nagyobb pontyokon, hanem a csalin is, amit használtak. A nád mellé beállva, úszós készségen főtt burgonya volt a csali. Nagyméretű horog, héjas főtt burgonya. Akkor még érthetetlen volt, hogy a horgomra tűzött mézes kukoricán kívül, más csali is létezik a világon. Mivel féltve őrzött titokként kezelték az elkészítését, és a felcsalizás módját, sőt az sem volt egyértelmű, hogy egy akkora csalit a ponty felvesz, feledésbe merült. Aztán jött a bojli, mint szupercsali, és  a kimagasló fogások miatt egészen idáig meg sem fordult a fejemben, hogy burgonyával tegyek egy próbát.  Azonban napjainkban több olyan víz van, ahol a rutinos, öreg pontyokat szinte lehetetlen megfogni, rengeteg kitartás, szerencse, egy megfelelő csali, és még sok-sok egyéb szükséges. Legutóbbi horgászatomon, sajnos nem sikerült, csak kisebb példányokat fognunk, igaz egyik kedves barátomnak a szákolás előtt köszönt el egy hatalmas pikkelyes. Mindez 4 nap alatt, amikor a szomszéd horgászok is kizárólag bojlival csaliztak. Már akkor az járt a fejemben, hogy mi történt volna, ha nem bojlival csalizunk, hanem különböző alternatívákat is próbára teszünk. Ezért (is) döntöttem úgy, hogy megpróbálkozom  burgonyával horogra csalni egy szebb pontyot, hiszen utólag nem tudhatom, mit hozott volna akkor, amikor napjaink proteinbombáival  nem voltunk igazán sikeresek.

A kulcs: a burgonya főzése

Az egyik legfontosabb dolog, az egésznek a kulcsa, a burgonya megfelelő állaga. Ha túl keményre sikerül főznünk, akkor nem esik szét a nagyméretű gumó bevágáskor, aminek köszönhetően a horog nagy valószínűséggel nem akad optimálisan. Ha túl puhára sikerül főzni a burgonyát akkor a keszegfélék addig morzsolgatják a csalit, hogy könnyedén leesik a hajszálelőkéről. A puhaság hátránya, hogy a bojlistopperünk könnyedén szétvágja a csalit, ami bedobásnál, illetve a pontyok táplálkozása során leesik az előkéről. Erre mindenképpen érdemes időt fordítani, mert egy olyan csalit kapunk a kezünkbe, amit kevesen használnak: ez egy újabb előny lehet olyan vizeken, ahol a pontyok már óvakodnak a bojlitól...

A burgonyát héjastól helyezzük a főzőedénybe...
A burgonyát héjastól helyezzük a főzőedénybe...

..majd adjunk a főzővízhez egy adag mézet
..majd adjunk a főzővízhez egy adag mézet

Amikor a főzővizünk valamelyest felmelegedett, keverjük el a mézet: körülbelül 15-20 percig forraljuk, de közben folyamatosan ellenőrizzük az állagát
Amikor a főzővizünk valamelyest felmelegedett, keverjük el a mézet: körülbelül 15-20 percig forraljuk, de közben folyamatosan ellenőrizzük az állagát

Két rossz példa: az egyik túlfőzve, a másik túl keményre hagyva
Két rossz példa: az egyik túlfőzve, a másik túl keményre hagyva

Mikor jó?

A megfőtt burgonyánk akkor megfelelő állagú, ha fűzőtűvel át tudjuk szúrni, közepes erővel. Ha könnyedén átcsúszik rajta a csalizó eszközünk, akkor nem fog a horgon tartani, de ha nehezen tudjuk áthúzni rajta, a már fentebb említett,  zavaró dolog lehet a kapás után. A rutinos nádi pontyozók úgy tartották (persze sokan még ma is űzik a burgonyás nádi pecát), hogy a kisebb burgonyákat egészben, héjastól fűzik a horog mellé, vagy a nagyméretű horog öblébe. Én sajnos nem találtam ilyen kisméretű gumókat, de úgy gondolom, a felkockázott változat semmivel sem bír gyengébb vonzerővel. Sőt...

Egy éles késsel vágjuk fel a félig megfőtt burgonyánkat...
Egy éles késsel vágjuk fel a félig megfőtt burgonyánkat...
Jól látható, hogy a megfőtt és félkemény réteg elkülönül
Jól látható, hogy a megfőtt és félkemény réteg elkülönül
A széle puha, ez jelen esetben csalizásra nem megfelelő
A széle puha, ez jelen esetben csalizásra nem megfelelő

A közepe fűzőtűvel átszúrható, hasonlóan egy friss bojli állagához
A közepe fűzőtűvel átszúrható, hasonlóan egy friss bojli állagához
A közepéből vágjunk ki egy nagyobb kockát (kb. 30mm átmérő)
A közepéből vágjunk ki egy nagyobb kockát (kb. 30mm átmérő)
Ez a félkemény állapot tökéletes a hajszálelőkés csalizásra
Ez a félkemény állapot tökéletes a hajszálelőkés csalizásra

Csalizás: távolabb a horogtól

Nagyon fontos dolog a csalizás: a burgonyát körülbelül 30 mm-es átmérőjűre vágjuk ki, a félkemény részből. Ha esetleg sikerül kisebb méretűeket beszereznünk, akkor ezt a lpést természetesen kihagyhatjuk, és akár héjastól csalizhatjuk a burgonyát. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy túl nagy méretű ne legen, mert akkor olyan mértékű szelektálást fogunk végezni, hogy kevés esélyünk lesz a kapásra. A 30 mm átmérőt azért említettem, mert egy 10-12 kg-os ponty ezt még fel tudja venni, de egy nagyobb méret már problémát okozhat. Persze itt sem lehet kizárni a keszegféléket, de ha az állag megfelelő, és a vízben élő fehér halak sem táplálkoznak annyira intenzíven, a horgunk mellett lévő csalit nem fogják bántani. A csalit próbáljuk úgy elhelyezni, hogy a horog ne takarja ki a horgot: ezt vagy nagyobb méretű horoggal, vagy a horogtól nagyobb távolságra húzva érhetjük el. Angliában egyébként elterjedt formája a csalizásnak, hogy a hajszálelőkét akár 3-4 cm-re is elengedik a horogtól. Én ezt nem tartom minden esetben jó ötletnek, de vannak, akik esküsznek rá.

Ez a méret megfelelő a 4-es méretű Hayabusa P2-es horoghoz
Ez a méret megfelelő a 4-es méretű Hayabusa P2-es horoghoz
Fűzzük fel a fűzőtűnkre a nagyéretű burgonyakockát...
Fűzzük fel a fűzőtűnkre a nagyéretű burgonyakockát...
...helyezzük a hajszálelőkére, a horog öblétől kb 1 cm-re...
...helyezzük a hajszálelőkére, a horog öblétől kb 1 cm-re...

..majd ütköztessük stopperszállal ( a biztosabb tartás miatt)
..majd ütköztessük stopperszállal ( a biztosabb tartás miatt)
Egy erősebb húzás hatására a stopperszál bevágódik a kockába
Egy erősebb húzás hatására a stopperszál bevágódik a kockába
Kapás után szétesik, és biztonságosabbá válik a fárasztás
Kapás után szétesik, és biztonságosabbá válik a fárasztás

Közvetlenül a horog mellett

Mint minden más csali esetében, itt sem mindig elég a horog mellett felkínált, csábító falat. A mai napon éppen egy kedves barátommal futottam össze, aki azt panaszolta, hogy ő bizony kevesebb nagy halat fog bojlival, mint kukoricával, amit nem teljesen értettem. Végül feltette a kérdést: A bojlival érdemes lenne etetni is? A válasz egyértelműen igen, hiszen lényegesen nehezebben talál meg egy darab csalit a vízben a ponty, mint egy nagyobb mennyiséget. A legtöbb esetben kisebb a figyelemfelkeltő hatás, de vannak kivételek, elsősorban erősen horgászott vizeken. Úgy gondolom, hogy egy PVA csomagba helyezett, felkockázott mézes burgonya ellenállhatatlan a pontyoknak: legyen szó nádi, vagy nyíltvízi pontyozásról, ezt nehezen tudják figyelmen kívül hagyni. És miért éppen méz? Talán kevés pontyhorgász van, aki ne horgászott volna mézes etetőanyaggal, vagy mézes kukoricával. Az eredményességét pedig úgy érzem nem kell ecsetelnem.

Daraboljunk fel egy maréknyi burgonyát...
Daraboljunk fel egy maréknyi burgonyát...
Helyezzük az előkénket a PVA zacskóba...
Helyezzük az előkénket a PVA zacskóba...

...majd a felkockázott szemekkel töltsük fel
...majd a felkockázott szemekkel töltsük fel
Csepegtessünk a PVA zacskóba egy adag mézet...
Csepegtessünk a PVA zacskóba egy adag mézet...

...kössük el a zacskót, és máris kész a mézes pontycsemege
...kössük el a zacskót, és máris kész a mézes pontycsemege

Tartósítás

Ami burgonyás pecánál nehézséget okozhat, hogy a főtt burgonya mindössze néhány napig áll el, majd megromlik. Erre persze van megoldás, a tartósítás. Akár mézzel, sóval, vagy szimplán cukorral is eltehetjük, de véleményem szerint a mézes burgonyának nincs párja.

Helyezzük egy jól záródó dobozba a kockákat
Helyezzük egy jól záródó dobozba a kockákat
Töltsünk a dobozkába egy adag mézet
Töltsünk a dobozkába egy adag mézet

Ügyeljünk arra, hogy mindenhová kerüljön
Ügyeljünk arra, hogy mindenhová kerüljön
Ebben a formában akár hosszú évekig eláll
Ebben a formában akár hosszú évekig eláll

Talán kevesen tudják, hogy a méz mi mindent tartalmaz (rengeteg aminosavat, vitamint stb.), így nyugodtak lehetünk, hogy a pontyoknak megfelelő, nem káros anyagot adunk. Ha Hippokratész mézzel gyógyított, mi próbáljunk meg pontyot fogni a segítségével: ha annak idején nagy sikere volt, miért ne lehetne most is?  Én már a következő horgászatomra ezzel (is) készülök, és reményeim szerint mézédes sikerrel ér majd véget...
Írta és fényképezte: Csákány Attila
Szólj hozzá:
todak#1 2009. 10. 11., 15:40Szia Attila!Voltam Németországba,és ott lehet kapni burgonyás bojlit!Horogra valót nem láttam,inkább csak etető bojli volt burgonyás.Szerintem is lehet benne valami...Üdv todak
CsakanyAttila#2 2009. 10. 06., 10:13Szia Flokker!

A mézeskalács fűszert sokan használják bojli ízesítésére is, annak idején én is kipróbáltam, mindenképpen érdemes lehet használni. (Egyébként ízesíteni bármivel lehet, legyen az aroma, fűszer, bármi...) A krumpli nem hiszem, hogy leázna, maximum a keszegfélék csipegetik le, de ha eltalálod az állagát, az sem jelenthet problémát. Sok sikert kívánok a krumplis horgászathoz!

Üdv,
Attila
CsakanyAttila#3 2009. 10. 06., 10:10Szia Ati!

Köszi, örülök, hogy tetszett.

Üdv,
Attila
ati89#4 2009. 10. 05., 16:37Na végre egy olyan írás amiből a régi jól bevált praktikákról is olvashat az ember nem mindig csak a bojli gyártók hiper szuper méregdrága termékeiről.Várom a következőt köszönöm!
Flokker#5 2009. 10. 05., 13:28Helló Attila! Jó volt olvasni a cikket, megint egy érdekes dolok. Annó emlékszem nagyapámra, a Tisza tavon rengeteget krumpliztak a nád melett úszóval. Én is filóztam ezen de a cikk hatására bevásároltam krumpliból, hétvégén próbálom! Mi a véleményed a mézeskalács fűszerről? Ízesítőnek gondoltam!? Mi a véleményed róla?A krumpli mennyit bír a vízben, nem fog leázni? Válaszodat előre is köszönöm!
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.