Cikk oldal
2009-04-14

Aprómagvak pontyoknak I.

Sok kicsi, sokra megy
A különböző aprómagvak a ponty horgászata során évtizedekre visszanyúló történelemmel rendelkeznek, elsősorban a kukorica és a búza könnyű beszerezhetősége, és nem utolsó sorban alacsony ára miatt. Napjainkban azonban a bojli és pellet rohamos terjedésének köszönhetően úgy érzem sokan megfeledkeztek róluk, de ennek ellenére ne gondoljuk azt, hogy az aprómagvas etetések ideje lejárt... Sőt!

A hosszabb ideig tartó horgászatok során viszonylag nagy mennyiségben juttathatjuk a vízbe, így segítségükkel tulajdonképpen a felcsalizott horgok környékére láncolhatjuk a pontyokat vagy amurokat. Az első részben a kisméretű magokat fogom bemutatni, melyek annak ellenére, hogy rendkívüli kis átmérővel rendelkeznek, óriási jelentőséggel bírnak egy-egy nagyobb ponty becserkészése során.

A kisméretű magkeverékünk a legnagyobb százalékban kölest tartalmazzon, mert jól emészthető, és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. A pontyok meg fogják hálálni!
A kisméretű magkeverékünk a legnagyobb százalékban kölest tartalmazzon, mert jól emészthető, és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. A pontyok meg fogják hálálni!

Szezámmag

A szezámmag magas  energiatartalmú olajos mag, mely kis méretének köszönhetően kiváló "terítőanyag".  Magas fehérjetartalma kiemelkedő, sőt telítetlen zsírsavakban is gazdag. A magban található szezámolaj jótékony hatással van a halak bélműködésére és immunrendszerük erősítésére. A vitaminok közül kiemelkedő az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen B1-, B2-vitamin tartalma. Főzési ideje 10-15 perc, majd a főzést követően lefedve hagyjuk dagadni. A vizet felszívott magok rizs méretűvé válnak.

  • Beltartalma (100 g szezámmagra számolva)
  • - Fehérje: 17,7 g
  • - Zsír: 49,7 g
  • - Szénhidrát: 23,5 g
A szezámmag apró mérete hosszú ideig az etetésen tartja a pontyokat
A szezámmag apró mérete hosszú ideig az etetésen tartja a pontyokat
Főzés után a száraz rizs méretéhez hasonló szemeket kapunk
Főzés után a száraz rizs méretéhez hasonló szemeket kapunk

Köles

A köles a legtáplálóbb gabonaféle. Az egyetlen, olyan aprómag amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsavakat hordoz magában, és a pontyok számára könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Ha hántolt biokölest vásárolunk, szintén figyeljünk a megfelelő forrásra, mert avasodásra hajlamos. Kis mérete ellenére duzzadóképes, közel a duplájára növekszik a víz felszívása után. A főzési ideje körülbelül 15-20 perc, de ha nem hántolt formában szerezzük be, akkor a héj kipattanásáig főzzük.

  • Beltartalma (100 g kölesre számolva)
  • - Fehérje: 9,1 g
  • - Zsír: 3,2 g
  • - Szénhidrát: 76 g

A köles az egyik legértékesebb gabonaféle ( itt hántolt fomában)
A köles az egyik legértékesebb gabonaféle ( itt hántolt fomában)
Rövid ideig tartó főzést követően püré állagúvá válik
Rövid ideig tartó főzést követően püré állagúvá válik

Madáreledel-mix

A madáreledel mixek elsősorban kalitkás kedvenceink számára lettek összeállítva, de a pontyhorgászatban is kiválóan használhatóak. A legnépszerűbb (talán az árának is köszönhetően) a fénymagot, zabot, vöröskölest és hántolt kölest tartalmazó keverék. Tulajdonképpen a kölesnél már ismertetett magas ásványi anyag tartalom és a könnyű emészthetőség itt is helytálló. A főzési idő sem különbözik, és itt segítségünkre van a vörösköles kipattanása, ami jelzi a főzés végét. Ha letekarjuk a madáreledel-mixet főzést követően, akkor a benne lévő zab körülbelül a duplájára dagad.

  • Beltartalma (100 g madáreledelre számolva - a madáreledel összetételétől függően változhat)
  • - Fehérje: 10,8 g
  • - Zsír: 4,8 g
  • - Szénhidrát: 69 g

A különböző madáreledelek nem csak a hullámosoknak, hanem a pikkelyeseknek is csábító
A különböző madáreledelek nem csak a hullámosoknak, hanem a pikkelyeseknek is csábító
Már önmagában is megállná a helyét ez a keverék: a fénymag, vörösköles és zab kiváló terítőanyag
Már önmagában is megállná a helyét ez a keverék: a fénymag, vörösköles és zab kiváló terítőanyag

Lenmag

A tojás alakú, lapos, egyik végén hegyes lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav. Viszonyításképpen a többi olajos magban még az 1/5-e sem található meg. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, és különböző ásványi anyagokban. A lenmagban található magas olajtartalmat sajtolással nyerik ki, mely enyhén kesernyés ízű, de a főzés során ez nem szabadul fel, hanem egy nyálkaanyag képződik, mely színtelen, és ízetlen jellegű. Ami miatt a lenmagban található olajnak szerepe van a mikromag keverékben, az az emésztés elősegítése, felgyorsítása. Főzési ideje 10-15 perc. A főzés során sűrűsödő, bekocsonyásodó főzővíz jelzi a művelet végét.

  • Beltartalma (100 g lenmagra számolva)
  • - Fehérje: 24,3 g
  • - Zsír: 30,9 g
  • - Szénhidrát: 10,1 g
A lenmag magas olajtartalma kiváló attraktor a pontyok számára
A lenmag magas olajtartalma kiváló attraktor a pontyok számára
A főzés után kocsonyás réteg képződik
A főzés után kocsonyás réteg képződik

Hajdina

A hajdina 100 g-ja 12,6 g fehérjét tartalmaz, amely ugyan a többi gabonaféléhez hasonló, de egy kicsit mélyebbre tekintve láthatjuk, hogy aminosav-összetétele magasan felülmúlja a többi gabona növényét. Ami a pontyhorgászatban jelentős, az a 100 g fehérjében található 6,53 g lizintartalom. Zsírtartalma magasabb, mint a kissé nagyobb méretű búzáé, de a hajdinában ez 77%-ban telítetlen zsírsav. Főzési ideje 20-30 perc, melynek végét a magok szétpattanása jelzi. A hajdina magok az eredetihez képest körülbelül négyszeres méretre dagadnak. A főzést követően az orrunknak szokatlan, erőteljesen fűszeres, kissé kellemetlen illat szabadul fel.

  • Beltartalma (100 g hajdinára számolva)
  • - Fehérje: 12,6 g
  • - Zsír: 2,8 g
  • - Szénhidrát: 71 g
A hajdina ék alakú formája különlegesség a pontyoknak
A hajdina ék alakú formája különlegesség a pontyoknak
Megfőzve erőteljes, egyedülálló illatot áraszt
Megfőzve erőteljes, egyedülálló illatot áraszt

Napraforgómag

A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma kiemelkedő, mert telítetlen zsírsavak, linolsav és olajsav található benne. A napraforgómag egyébiránt  kiemelkedő vitaminforrás: Nagy százalékban tartalmaz B1-vitamint. Emellett  E-vitamint, ásványi anyagokat (magnézium, kálcium, kálium) tartalmaz. A magkeverékhez alkalmas a sózott és natúr változat is, de kizárólag olyan forrásból szerezzük be, ahol biztosak vagyunk abban, hogy megfelelően tárolták. A napraforgómag erősen hajlamos az avasodásra. Avas napraforgómagot ne használjunk! Körülbelül 10 perc főzési időre számítsunk, amit a napraforgó főzővizének zöld elszíneződése is jelez.

  • Beltartalma (100 g napraforgómagra számolva)
  • - Fehérje: 18,7 g
  • - Zsír: 47,4 g
  • - Szénhidrát: 17,2 g
A napraforgómag értékes vitaminokat, fehérjéket tartalmaz
A napraforgómag értékes vitaminokat, fehérjéket tartalmaz
Rövid ideig, mindössze 5-10 percig főzzük, vagy 10-12 óráig áztassuk
Rövid ideig, mindössze 5-10 percig főzzük, vagy 10-12 óráig áztassuk

Vörös lencse

A vörös lencse elfogyasztásával a pontyok sok energiát tudnak magukhoz venni. Jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, magas rosttartalma elősegíti a halak emésztését, anyagcseréjüknek felgyorsítását. A vörös lencsét sem szükséges hosszú ideig vízben áztatni, sőt nagyobb mérete ellenére a főzési ideje is rövid, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagot vesz fel.

  • Beltartalma (100 g lencsére számolva)
  • - Fehérje: 26 g
  • - Zsír: 1,3 g
  • - Szénhidrát: 57,6 g
A vörös lencse száraz állapotban 4-5 mm-es átmérővel rendelkezik
A vörös lencse száraz állapotban 4-5 mm-es átmérővel rendelkezik
Főzés után pürészerű állagot vesz fel és a duplájára dagad
Főzés után pürészerű állagot vesz fel és a duplájára dagad

Babfélék

A különböző babfélék (tarka, fehér stb.) tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavak nagy részét, ami nem csap a mi, de  a pontyok szervezetére is jótékony hatással van  Többféle vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz. Energiaértéke a zöldségfélék közül az egyik legmagasabb, amit a pikkelyesek is kiválóan hasznosíthatnak. A főzés során a fehérje értéke körülbelül a felére csökken, azért folyamatosan nézzük főzés közben, hogy megpuhult-e. Ha könnyedén szétnyomható, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni a főzővízben.

  • Beltartalmuk (100 g babfélére számolva)
  • - Fehérje: 22,3 g
  • - Zsír: 1 g
  • - Szénhidrát: 57,9 g
5-6 mm-es átmérő, szabályos forma: ebből szívesen csemegéznek a pontyok
5-6 mm-es átmérő, szabályos forma: ebből szívesen csemegéznek a pontyok
A nagyobb méretű, puha, főzött babfélék akár csalizásra is alkalmasak
A nagyobb méretű, puha, főzött babfélék akár csalizásra is alkalmasak

Komplex csalogatóanyag

Miután elvégeztük az aprómagok főzését, tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs, minthogy összekeverjük. A leírtakból kiolvasható, hogy ez a mikromag keverék amellett, hogy egészséges táplálék a pontyoknak, mégsem annyira táplál, hogy eltelítse őket. Néhány aprómag tulajdonsága, hogy segítik az emésztés, és a halak bélműködését. Ezért tulajdonképpen nagy mennyiségben is alkalmazhatjuk, hiszen vagy a keszegfélék, vagy a pontyok fogják tisztára pucolni az etetésünket, előre vetítve egy ott falatozó szebb ponty megfogását. Természetesen a megfőzőtt magok előbb-utóbb erjedésnek indulnak, de az én véleményem az, hogy egy frissen főzőtt keverék lényegesen nagyobb csalogató hatású, mint az erjedt változat. Persze vannak ellenpéldák, mint minden egyébre a horgászatban.

A külön-külön főzött magok összekeverve krémes állagot kapnak. A főzést követően a főzövizeket öntsük össze, majd ebben keverjük el a különböző magvakat
A külön-külön főzött magok összekeverve krémes állagot kapnak. A főzést követően a főzövizeket öntsük össze, majd ebben keverjük el a különböző magvakat

Természetes illata nem csak nekem, de a pontyoknak is tetszik. Az egyébiránt teljesen egészséges, ehető magvak a reformkonyhában köretnek is használhatóak, de mi inkább tavasszal adjuk előszeretettel a pontyoknak!
Természetes illata nem csak nekem, de a pontyoknak is tetszik. Az egyébiránt teljesen egészséges, ehető magvak a reformkonyhában köretnek is használhatóak, de mi inkább tavasszal adjuk előszeretettel a pontyoknak!

Az idő nekünk dolgozik

A bemutatott mikromag keverék több  fontos feladatot lát el az etetés során. Az egyik lényeges dolog, hogy felkelti a fehérhalak érdeklődését. Ez azért lehet fontos szempont egy horgászat során, mert a horog mellé csalizott bojlikat figyelmen kívül hagyják az aprómagok felkutatása miatt, így az etetésen található bojlik, pelletek megmaradnak az esetleg később érkező pontyoknak. Ha ez nem áll fenn, akkor a pontyokon a sor. Talán furcsán hangzik, de úgy gondolom, a rengeteg, több tízezer apró méretű magtól szinte „megőrülhetnek” a pontyok.  Nem néhány percet kell ott tölteniük azért, hogy jól hasznosítható táplálékot találjanak, hanem több órát, ami nekünk pontyhorgászoknak kedvez. A több ideig ott tartózkodó pontyok előbb-utóbb megtalálják a nagyobb méretű bojlikat, ami kisebb energia befektetésével táplálóbb falatot biztosít számukra.

Ebből lehet válogatni pikkelyes barátainknak: ők még nem tudják, de sokat időznek majd az etetésen a rengeteg apró szem felkutatása okán. Így nagyobb esélyünk nyílik arra, hogy megfogjuk őket!
Ebből lehet válogatni pikkelyes barátainknak: ők még nem tudják, de sokat időznek majd az etetésen a rengeteg apró szem felkutatása okán. Így nagyobb esélyünk nyílik arra, hogy megfogjuk őket!


Ízesítsük a magvakat - A csípőset imádják

Az elkészített aprómag-mixet ízlésünk szerint ízesíthetjük, különböző folyékony vagy por állagú adalékkal. Én a legutóbbi horgászataim során nagy sikerrel használtam a Dynamite Baits Spicy Tuna & Sweet Chilli liquidjét, melyet az aprómagvakra kisebb mennyiségben célszerű öntenünk, miután azok a víz nagy részét magukba szívták.

A Dynamite Baits Spicy Tuna & Sweet Chilli liquid tökéletes a magvak ízesítésére: kissé csípős jellege miatt imádják a pontyok, sőt a gyorsabb emésztést is elősegíti
A Dynamite Baits Spicy Tuna & Sweet Chilli liquid tökéletes a magvak ízesítésére: kissé csípős jellege miatt imádják a pontyok, sőt a gyorsabb emésztést is elősegíti

A kellemesen édeskés, csípős jellegű „szósz” kiváló attraktor. A halbiológusok már régen felismerték, hogy a pontyok a csípős ízt is kedvelik, hasonlóan a különböző fűszerekhez. A liquidben található paprikaolaj szintén kiváló csalogatóanyag, elég ha csak a régmúlt egyik sikercsalijára, a paprikás kenyérre gondolunk.

Pizzafeltétként is helytállna, de nem erről van szó: ehhez azonban csak jó étvágyat tudok kívánni, na persze nem nekünk, hanem az óriás pontyoknak
Pizzafeltétként is helytállna, de nem erről van szó: ehhez azonban csak jó étvágyat tudok kívánni, na persze nem nekünk, hanem az óriás pontyoknak

Az ízesített aprómagvakat tehát a hosszabb horgászatok során célszerű alkalmaznunk. Az egyik legjobb módszer, ha szőnyegszerűen, nagyobb területen etetünk ezekkel az apróságokkal, hogy a pontyokat „felidegesítsük”, és minél inkább a nagyobb méretű csalik keresésére serkentsük. Természetesen a horog mellett lévő csali ízesítését is célszerű hasonló ízzel megoldanunk, egy kicsit erőteljesebb ízesítéssel. A mikromagok mellett még számos nagyobb méretű, ismert és kevésbé ismert  csalizásra is alkalmas mag található, melyet a sorozat következő részében fogok ismertetni.

Addig is mindenkinek kellemes főzést, keverést és sok nagy pontyot!

Írta és fényképezte: Csákány Attila
Szólj hozzá:
atta#1 2009. 05. 27., 08:05hogyan tudnám a kukorica darát jol tapaszthatová tenni köszi
atta#2 2009. 05. 27., 08:00sziasztok hogyantudnám a kukoricadarát jol tapaszthatová tenni köszi
atta#3 2009. 05. 27., 08:00sziasztok hogyantudnám a kukoricadarát jol tapaszthatová tenni köszi
atta#4 2009. 05. 27., 08:00sziasztok hogyantudnám a kukoricadarát jol tapaszthatová tenni köszi
Bazsy#5 2009. 05. 26., 20:43Üdv!

Szal én is abban a cipőben jártam,hogy mivel,mennyit,mikor etessek egy olyan tavon ahol a halak nem ismerik a bojlit és ez mind azzal,hogy abban sem voltam biztos,hogy élnek-e nagyobb pontyok benne...
Az etetési taktika a már leírt és kb. az általad javasolt volt de magokat még úgy gondoltam nem használok a hideg víz miatt. Úgy gondoltam,hogy akkor fogok több szemest etetni mikor a hagyományos fenekezővel horgászók is már csak inkább kukoricával fognak pontyokat. Nálunk általában tavasszal és ősszel jobbára csak élőcsalival lehet fogni,úgy gondoltam hogy amíg ez tart addig felesleges "magozni". Neked ill. nektek bejött a hideg vízben való szemessel etetés?
CsakanyAttila#6 2009. 05. 26., 13:30Szia!

Írd ide a fórumba, mindenki érdeke. Gyűjtsük itt a tapasztalatokat, amit aztán bárki hasznosíthat.

Köszi!

Üdv,
Attila
Bazsy#7 2009. 05. 26., 08:43Szia Attila!

Nemtom netközeben leszel-e vagy horgászol de ha neked is ok akkor este két görgetés közt írok majd mailt. :o)
CsakanyAttila#8 2009. 05. 25., 20:46Szia Balázs!

Milyen eredmények születtek eddig?

Üdv,
Attila
Bazsy#9 2009. 05. 25., 15:23Sziasztok!
Nemrég én is ezzel a problémával álltam szembe,hogy olyan helyen ahol bojlival csak elvétve találkoztak a pontyok mivel,mennyit,mikor etessek.
Attila és mások tanácsára a kiszemelt helyre botonként 15-20 szem bojlit,mellé pelletet etettem.A magokat a hideg víz miatt eddig mellőztem de most már ezek is mennek a bojlikkal.
Szerintem a legfontosabb,hogy minőségi anyagokkal etessünk és csalizzunk.
Sajnos sokan inkább rodpodra költenek többet mint jó bojlira.
Üdv.
B
CsakanyAttila#10 2009. 05. 24., 19:18Szia!

Ez egy nagyon érdekes dolog. Ezért is fantasztikus a horgászat! Én is hasonló úton járok, egy jóval nagyobb tavon, de még csak ez elején:

Amit javaslok, hogy folyamatosan, napi szinten próbálj etetni egy kiszemelt helyet (tudom, hogy sok tavon erre kicsi az esély). Az, hogy kizárólag partról lehet etetni, bizony megnehezíti a dolgot, de a siker előbb-utóbb jönni fog. Én azt tapasztaltam, hogy ilyen vizeken a kukorica és egyéb magvak, illetve a tigrismogyoró az, melyet a pontyok rövidebb idő alatt elfogadnak. Persze kikerülni lehetetlen a kisebb példányokat, lévén a halgazdaságokból már ismerik a kukoricát és az egyéb magvakat, illetve ahogyan említetted, a vízen is.

Én a következőképpen csinálom: napi szinten, 2-3 kg kukoricával és kevés tigrismogyoróval, illetve néhány szem bojlival etetem a helyet.Nem szabad elaprózni! Egy stick mixes változat, pva zsinórral én úgy gondolom kevés, ha csak a horgászat alatti időről beszélünk. Mindenképpen oda kell szoktatni a pontyokat, ami nem 1-2 nap alatt fog sikerülni, de a türelem rózsát (pontyot) terem. Ennek remélhetőleg az lesz az eredménye, hogy az eddig abszolút zavartalan helyre a pontyok szívesen járnak majd táplálkozni. Elképzelhető, hogy a kisebb példányok felszedik a nagyobbak elől a táplálékot, de idővel a nagyobbaké lesz a főszerep. (Piramis effektus)

A csalival biztosan nincs gond, de én egy olyan vízen, ahol a pontyok ritkán, vagy egyáltalán nem találkoztak bojlival, a lehető legtermészetesebb csalit próbálnám felkínálni, ami az én véleményem szerint a Fresh Fish. Mindezt úgy érdemes megvalósítani, hogy nem horgászol az adott helyre, csak naponta, vagy kétnaponta, illetve ahogyan ráérsz, megpróbálod a helyet etetni. Legcélszerűbb az etetőrakéta használata.

Azt nem írtad, hogy milyen időt horgásztál végig a tavon, és mennyit etettél.

Üdv,
Attila
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.