Cikk oldal
2009-04-30

Aprómagvak pontyoknak II.

A változatosság varázsa
A kisméretű magvak mellett a pontyhorgászatban a nagyobb méretű magvakkal is számolnunk kell, hiszen elsősorban az a célunk, hogy változatos falatokat kínáljunk fel a pontyoknak, amelyből hosszú ideig kedvük szerint válogathatnak. Most többen feltehetik a kérdést: Nem elég, ha egyfajta aprómagot használok?

Természetesen megfelelő lehet, csak és kizárólag a kukoricával vagy egyéb maggal történő etetés, de ha kipróbáljuk a változatos magvakat felsorakoztató keveréket, akkor megkapjuk a helyes választ.

A nagyméretű magvak már nem csak kizárólag etetés céljából, hanem a horog mellett felkínálva is használhatóak. Kimondottan előnyös lehet ez az ívási időszak előtt és alatt, elsősorban tigrismogyoróval csalizva.

A tigrismogyoró és a kukorica mellett számos egyéb aprómag alkalmas a csalizásra (csillagfürt, lófogú kukorica, csicseriborsó stb.)
A tigrismogyoró és a kukorica mellett számos egyéb aprómag alkalmas a csalizásra (csillagfürt, lófogú kukorica, csicseriborsó stb.)

Kendermag

A kendermag valamennyi fehérjét (8 esszenciális aminosav), esszenciális zsírsavat és étkezési rostot tartalmazza, aminek szüksége van az emberi, szervezetve. Természetesen ezt a pontyok is maradéktalanul hasznosítani tudják. Fontos összetevője a linolénsav, ami a fekélyek, sebekre, sérülések gyógyulását is segíti. A pontyhorgászatban használt aprómagvak között a a legjobbak közé sorolhatók, de óvatosan kell bánnunk vele. A benne található kenderolaj miatt a pontyok táplálkozása során, nagy mennyiségben használva, csökkenti az éhségérzetet, így telítettség-érzést okoz. Tulajdonképpen egy energiabomba. (100 g-ja 480-500 kalóriát tartalmaz) Főzési ideje 30-45 perc, aminek során a kendermagok felpuhulnak, és könnyen szétnyomhatóak lesznek.

·    Beltartalma (100 g kendermagra számolva)
·    - Fehérje: 23,8 g
·    - Zsír: 32 g
·    - Szénhidrát: 26,5 g
A kender magas olajtartalmának köszönhetően kiváló csalogatóanyag
A kender magas olajtartalmának köszönhetően kiváló csalogatóanyag
A héj pattanásáig főzve egyedülálló illatot áraszt, amit a pontyok azonnal felismernek
A héj pattanásáig főzve egyedülálló illatot áraszt, amit a pontyok azonnal felismernek

Az egyik legjobb, készen kapható aprómag a Dynamite Baits chilivel kevert kész kendermagja
Az egyik legjobb, készen kapható aprómag a Dynamite Baits chilivel kevert kész kendermagja

Juharmag

A juharmag magas fehérje és cukortartalommal rendelkezik. miatt igen fogós csali és kiváló etetőanyag. 12 óra áztatást követően 25-30 percig főzzük, folyamatosan felügyelve, mert előfordulhat, hogy ennél is rövidebb idő alatt szétesnek a szemek. A főzést követően a felpuhult szemeken kocsonyás réteg jelenik meg. Méretének köszönhetően akár füzérszerű csalizásra is alkalmas.

·    Beltartalma (100 g juharmagra számolva)
·    - Fehérje: 23 g
·    - Zsír: 3,5 g
·    - Szénhidrát: 18,4 g
A szárazon ráncos, közepes méretű juharmag...
A szárazon ráncos, közepes méretű juharmag...
...megfőzve a pontyok egyik kedvelt csemegéje
...megfőzve a pontyok egyik kedvelt csemegéje

Fenyőmag

Talán horgásztársaim erről az aprómagról hallottak legkevésbé, ami nem véletlen. Kis túlzással állatható, hogy ára vetekszik az arannyal, ami begyűjtés nehézségének köszönhető. A fenyőtobozokat télen gyűjtik, majd addig szárítják, amíg a pikkelylevelek fel nem nyílnak és a fenyőmagok kihullanak belőle. Tápértéke magas, így az aprómagvas etetésen kiválóan használható, kis mennyiségben. A drága fenyőmagvak dióhoz hasonló illatúak és mandulához hasonló ízűek. Áztatás nélkül, körülbelül 20-30 perc alatt főzzük puhára.

·    Beltartalma (100 g fenyőmagra számolva )
·    - Fehérje: 13,7 g
·    - Zsír: 68,4 g
·    - Szénhidrát: 13,1 g
Egy normál bab kisméretű változatára hasonlít
Egy normál bab kisméretű változatára hasonlít
Megfőzve dióhoz jasonló illatú, mandula ízű finomság
Megfőzve dióhoz jasonló illatú, mandula ízű finomság

Zöldborsó

A zöldborsó egy érdekes aprómag, de inkább nevezzük zöldségnek. Fehérjetartalma a burgonyáétól 3x nagyobb, azonban érdekes módon a felhasználása nem terjedt el a horgászatban, ellentétben a főtt burgonyával. A zöldborsó méretének köszönhetően kiválóan használható az aprómagvas etetéseken, sőt csalizásra is megér egy-egy próbát. Főzési ideje körülbelül 30-45 perc, ami utána szemek felpuhulnak, és könnyen szétnyomhatóvá válnak. Ezt folyamatosan ellenőriznünk kell, mert egy idő után a puhulást felváltva keményedésnek indulnak.

·    Beltartalma (100 g zöldborsóra számolva)
·    - Fehérje: 5,4 g
·    - Zsír: 0,5 g
·    - Szénhidrát: 14,7 g
Etetésünkre tökéletesen megfelel a takarmányozási célra használt zöldborsó
Etetésünkre tökéletesen megfelel a takarmányozási célra használt zöldborsó
A főzött zöldborsó jó kiegészítő az etetésünkön, nagyobb méretének köszönhetően
A főzött zöldborsó jó kiegészítő az etetésünkön, nagyobb méretének köszönhetően

Sárgaborsó

A sárgaborsó magas rot és vitamintartalmának köszönhetően akár önmagában is kiválóan használható etetésre, de természetesen más magvakkal keverve is kiváló csalogatóanyag.  A sárgaborsó rendkívül gyorsan elkészíthető, minsössze 10-15 perc alatt puhává válik, de ezt kiválthatjuk 4-6 óra áztatással is, így ebben az esetben a főzést elhagyhatjuk. Egyaránt felhasználhatóak a felezett és egész szemek is.

·    Beltartalma (100 g sárgaborsóra számolva)
·    - Fehérje: 15,2 g
·    - Zsír: 1,6 g
·    - Szénhidrát: 48,6 g
A sárgaborsó sok esetben már önmagában is hihetetlen fogási eredményeket hoz
A sárgaborsó sok esetben már önmagában is hihetetlen fogási eredményeket hoz
Megfőzve puha, pürészerű, a pontyok számára könnyen fogyasztható
Megfőzve puha, pürészerű, a pontyok számára könnyen fogyasztható

Árpa

Az árpa különböző ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, kiváló kiegészítője az aprómagvas etetésnek. Ami a legnagyobb gondot okozza a használata során, hogy a héjrészét a pontyok nem tudják megemészteni. Ezért ha van rá mód, hántolt árpát használjunk. Főzés előtt áztassuk be 2-3 órára, majd alacsony tűzön 25-30 perc alatt  tudjuk puhára főzni, de ezt követően lefedve hagyjuk dagadni, maximum 1 órát.

·    Beltartalma (100 g árpára számolva)
·    - Fehérje: 10,6 g
·    - Zsír: 2,1 g
·    - Szénhidrát: 73 g
Az árpa elsősorban hántolt formában a megfelelő az etetésre
Az árpa elsősorban hántolt formában a megfelelő az etetésre
A magon lévő héj emésztetlenül kerül vissza a fenékre
A magon lévő héj emésztetlenül kerül vissza a fenékre

Búza

A búza a világ egyik legértékesebb gabonaféléje. A horgászatban is célszerű alkalmazni, elsősorban magas fehérje- és lizintartalmának köszönhetően. A pontyok emellett nagy energiát tudnak magukhoz venni, így elősegítve a további táplálkozást a számukra. A kukorica mellett a leggyakrabban használt etetőanyag már hosszú évtizedek óta, amelyet a pontyok imádnak. Elkészítése előtt célszerű 12 órán keresztül áztatni, majd ezt követően 20-30 perc alatt puhára főzni.

·    Beltartalma (100 g búzára számolva)
·    - Fehérje: 14,4 g
·    - Zsír: 1,8 g
·    - Szénhidrát: 66 g
A búzával (kis méretének köszönhetően) hosszú ideig az etetésünkön tarthatjuk a pontyokat
A búzával (kis méretének köszönhetően) hosszú ideig az etetésünkön tarthatjuk a pontyokat
Megfőzve puha, tápláló és  finom falatokká válnak a pikkelyesek számára
Megfőzve puha, tápláló és finom falatokká válnak a pikkelyesek számára

Mungóbab

A mungóbab egy Ázsiai és Afrikai országokban termesztett babféle, mely közel egynegyede a hagyományos bab méretének. A zöld apróság ennek ellenére igen fontos növény az említett földrészeken. A mungóbab rendkívül könnyen emészthető a halak számára, rostban gazdag, így segíti a halak szervezetének méregtelenítését, és ellenállóbbá válnak a külünböző fertőzések ellen. Főzési ideje körülbelül 45 perc, ekkor puhává válnak a magok, és felhasználásra készek.

·    Beltartalma (100 g mungóbabra számolva)
·    - Fehérje: 28,1 g
·    - Zsír: 1,1 g
·    - Szénhidrát: 54,7 g
A mungóbab kis mérete ellenére rendkívül gazdag fehérjékben
A mungóbab kis mérete ellenére rendkívül gazdag fehérjékben
Rendkívül jó hatással van a pontyok szervezetére a zöld apróság
Rendkívül jó hatással van a pontyok szervezetére a zöld apróság

Csicseriborsó

A csicseriborsó magas rosttartalma, és dióra emlékeztető íze miatt kiváló a magkeverékekben. Magas fehérjetartalmának köszönhetően  elsőszámú táplálék a pontyok számára, elsősorban karotin tartalma miatt, ami antioxidáns hatású. Nagyobb mérete csalizásra is alkalmassá teszi. 12 óra áztatás után, a főzési ideje 1óra, ekkor a megpuhult, épphogy egyben álló állaga a legmegfelelőbb a felhasználásra. A főzés alatt folyamatosan felügyeljük, hogy véletlenül se főzzük szét.

·    Beltartalma (100 g csicseriborsóra számolva)
·    - Fehérje: 19,8 g
·    - Zsír: 3,4 g
·    - Szénhidrát: 48,6 g
A csicseriborsó közepes méretű,  magas rosttartalmú
A csicseriborsó közepes méretű, magas rosttartalmú
Megfőzve kellemes illatú, dióra emlékeztető ízű aprómag
Megfőzve kellemes illatú, dióra emlékeztető ízű aprómag

Tigrismogyoró

Ez a ráncos gumó mérettől függetlenül fantasztikus vonzerővel bír a pontyok és az amurok horgászata során. Etetéshez és csalizva is kitűnően működik, nagy fegyver ez különösen a törpeharcsáktól, keszegektől hemzsegő vizeken. Az etetés során figyelni kell az adagolására, mert az egyik legnehezebben emészthető olajos mag. Magas cukortartalmának (a fekete tigrisnek lényegesen magasabb) köszönhetően édes ízzel rendelkezik. A főzés előtt célszerű 12-24 órán át áztatni, majd körülbelül 1 órán keresztül főzni, kilónként 10 dkg hozzáadott cukorral. Ezzel meggyorsítjuk az erjedési folyamatot, így 3-4 nap múlva kocsonyás réteget kapnak. Ekkor a legfogósabb!

·    Beltartalma (100 g tigrismogyoróra számolva)
·    - Fehérje: 25,4 g
·    - Zsír: 40,1 g
·    - Szénhidrát: 26,1 g
A tigirismogyoró kiváló csali, amit előszeretettel fogyasztanak a pontyok és az amurok
A tigirismogyoró kiváló csali, amit előszeretettel fogyasztanak a pontyok és az amurok
A fekete óriás elsősorban csalizásra használható, de a magkeverékhez is adható kis mennyiségben
A fekete óriás elsősorban csalizásra használható, de a magkeverékhez is adható kis mennyiségben

Amikor megjeleni ka nyálkás réteg, akkor a legfogósabb a tigrismogyoró
Amikor megjeleni ka nyálkás réteg, akkor a legfogósabb a tigrismogyoró

A dobozba zárt, édes lében ázó Monster Tigernut felbontás után azonnal használható
A dobozba zárt, édes lében ázó Monster Tigernut felbontás után azonnal használható

Kukorica

A kukoricát úgy gondolom, egyik horgásztársamnak sem kell bemutatni, hiszen az egyik "legősibb" horgászcsali, hazánkban elsősorban a ponty és az amur horgászatánál. A főzés során ügyeljünk arra, hogy egyharmad rész kukoricához kétharmad rész vizet adjunk, és körülbelül fél óráig főzzük. Természetesen előfordulhat olyan jelenség, hogy a kukoricaszemek abszolút nem duzzadnak, nem vesznek fel nedvességet csak nagyon kis mértékben. Ez betudható a kukorica öregségének, ezért azt tanácsolom, hogy az előző évben betakarított kukoricát használjuk.

·    Beltartalma (100 g kukoricára számolva)
·    - Fehérje: 8,9 g
·    - Zsír: 0,9 g
·    - Szénhidrát: 76,1 g
Az egyik legrégebbi horgászcsali a kukorica, amit pattanásig főzve a legszívesebben pontyok minden időben
Az egyik legrégebbi horgászcsali a kukorica, amit pattanásig főzve a legszívesebben pontyok minden időben

Erjesztve vagy frissen főzve?

Talán ez lehet az egyik legfontosabb kérdés. Az én tapasztalatom alapján a frissen főzött magoknak nincs párja! Természetesen az erjedésnek indult, vagy már megerjedt keverék is jó csalogató hatással rendelkezik (erőteljes illatának köszönhetően), de mégis azt gondolom, hogy a frissen főzött magvak semmihez sem hasonlítható illata, krémessége páratlanná teszi. Több alkalommal tapasztaltam, hogy egy erősen horgászott vízen egy friss magvas etetéssel könnyedén átcsábíthatjuk a halakat, egy erjesztett magvas etetésről, sőt az amurok is elkerülhetőek velük, persze ha kimondottan a torpedók megfogása a célunk, akkor az erjesztett magvakat helyezzük előtérbe. A rengeteg bemutatott aprómag mellett még számos kitűnő fajta található (repcemag, csillagfürt, amaránt stb.), amelyek szintén kiválóan használhatóak. Úgy gondolom, minél változatosabb magkeveréket tudunk létrehozni és használni, annál nagyobb eséllyel indulhatunk el egy pontyhorgászatra. Mindenki más-más összetételre, receptre esküszik, de mi számomra leginkább eredményesnek bizonyult, az a következő:

10 kg magkeverék összetétele:
- 2,5 kukorica
- 2,5 búza
- 1 kg köles
- 3 kg vegyes magkeverék (csicseriborsó, babfélék, kender, repce, árpa, szezámmag, borsófélék stb.)
- 0,8 kg tigrismogyoró
- 0,2 kg lenmag

Ez az összetétel biztosítja a pontyoknak, hogy hosszú időt töltsenek az etetésünkön.  Ezt utólag ízesíthetjük kedvünk szerint. Rendkívül hatékony a csípős ízesítés, amiről már az első részben is szó volt. Túl lehet-e etetni a túlzott mennyiségű aprómaggal? Véleményem szerint nem, hiszen előbb vagy utóbb biztosan éhes szájakra találnak, legyen szó tavaszi, nyári vagy őszi horgászatról.  Természetesen nem mindannyian tudunk hosszú napokat tölteni a vízparton, így az aprómagvak használata során is próbáljuk ellentétes etetési stratégiát használni, mint amit a környezetünkben horgászók, azaz ha keveset, koncentráltan etetnek mellettünk, mi a lehető legnagyobb területen szórjuk szét a magvakat., és fordítva. Egy hideg vagy melegfront, illetve erősebb szél hatására a pontyok minket fognak választani!

Az erjesztett magvak is jó csalogatóanyagok, de a friss változat lényegesen jobban kedvelik a nagyobb méretű pontyok
Az erjesztett magvak is jó csalogatóanyagok, de a friss változat lényegesen jobban kedvelik a nagyobb méretű pontyok

A pontyok gyakori vendégek lesznek az etetésünkön...
A pontyok gyakori vendégek lesznek az etetésünkön...

A magvak felkínálása sokszor eredményes

Az utóbbi években sokan előszeretettel használják a tigrismogyorót kiegészítő etetésként a pelletek és bojlik mellé, de annál kevesebben csaliznak vele. Ezt egy aprómagvas etetés során hiba lenne kihagyni. Ha logikusan és ésszerűen végiggondoljuk, (és tapasztaljuk, a pontyzsákba helyezett halak ürítése során) a pontyok az aprómagvak egy részét biztosan elfogyasztják, a keszegnépség társaságában. Előfordulhat, hogy elsőként keszegféléket zsákmányolunk, de ha kitartóak vagyunk, szép élményekben lehet részünk.

Írta és fényképezte: Csákány Attila

Szólj hozzá:
IstyFishmaster#1 2010. 01. 24., 19:41Peca.hu - A vízálló horgászportál
szaakosfrodo#2 2009. 08. 14., 16:37Szia Attila!

Én dunai pecás vagyok, aki kezdő is. A Dunán hogy tennéd be az etetést? Mivel nehezítenél? Vagy inkább langóba tennéd?

üdv,
tlaci
Chris#3 2009. 06. 30., 19:28Szia Attila!

Lehet, hogy érdekesen hangzik a kérdésem, de azt szeretném megtudni Tőled, hogy hogyan lehet szelektálni a pontyokat? Azt értem ezalatt, hogy van-e olyan megoldás amivel nagyobb eséllyel ki lehet küszöbölni a kisebb (2-3 kg-os) pontyokat, és ezáltal nagyobb eséllyel lehetne nagyobb pontyokat is horogra csalni. A nagyobb csalikat is ugyanúgy felveszik a kisebb pontyok, ha meg a horog méretét növelem meg, az sem biztos megoldás. Van, amikor beugrik egy-egy nagyobb példány is, de legtöbbször a kisebbek veszik fel a csalit. Ki lehet ezt küszöbölni?

Üdv.: Krisztián
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.