Aktuális
Délutáni pontycsapatokkal
Front előttem, front utánam Ha az időjárás jelentésben 100%-ig meg lehetne bízni, talán a pontyhorgászat is sikeresebb lenne sokunk számára. Az előrejelzések sokszor tévesnek bizonyulnak, de ennek ellenére ha egy hosszú tél után meghalljuk a felmelegedés „varázsszót”, mindannyiunkban egy dolog fogalmazódik meg: horgásszunk!
A változatosság varázsa
Aprómagvak pontyoknak II.
A kisméretű magvak mellett a pontyhorgászatban a nagyobb méretű magvakkal is számolnunk kell, hiszen elsősorban az a célunk, hogy változatos falatokat kínáljunk fel a pontyoknak, melyből hoszzú ideig kedvük szerint válogathatnak. Most többen feltehetik a kérdést: Nem elég, ha egyfajta aprómagot használok?
Fonott vagy monofil?
Előkék minden helyzetre
Napjainkban megszámlálhatatlan fonott és monofil előkezsinórral találkozhatunk, de mint mindenben, itt sincs tökéletes megoldás. Mi, pontyhorgászok arra szeretnénk törekedni, hogy úgy kínáljuk fel a pontyoknak a csalit, hogy az a legkevesebb feltűnést keltse, és a legtöbb kapást eredményezze számunkra.
Sok kicsi, sokra megy
Aprómagvak pontyoknak I.
A különböző aprómagvak a ponty horgászata során évtizedekre visszanyúló történelemmel rendelkeznek, elsősorban a kukorica és a búza könnyű beszerezhetősége, és nem utolsó sorban alacsony ára miatt. Napjainkban azonban a bojli és pellet rohamos terjedésének köszönhetően úgy érzem sokan megfeledkeztek róluk, de ennek ellenére ne gondoljuk azt, hogy az aprómagvas etetések ideje lejárt... Sőt!
Süllyedő, kiegyensúlyozott, lebegő
Terülj- terülj asztalkám
A pontyhorgászat egyik igen fontos kérdése a csali felkínálásának a módja. A számtalan előkevariációk ugyan közelebb vihetnek minket a sikerhez, de a horog mellett lévő csábító falatokat többféle módon tálalhatjuk a pontyoknak. Előfordulhat, hogy a süllyedő csalikat a pontyok nem veszik magukhoz, de ebben az esetben a lebegő, könnyített változatok pedig kiválóan működhetnek.
Gyors siker, akár 1 nap alatt
Pontyok a mélyből
A bányászát  során létrejött tavak a legtöbbször egyenetlen mederfenéknek köszönhetően igazi kihívást jelentenek egy pontyhorgász számára. A változatos, törésekkel, padkákkal tarkított terepviszonyok megnehezítik a horgászatot, főként akkor, ha kevés időnk van a tóban élő pontyok megfogására.
Öreg pikkelyes dobástávolságból
Pontyok stick mixszel
Az olyan horgászvizeken, ahol a nagyobb pontyok rendkívül óvatossá váltak, sokszor nem elegendő a megfelelő horgászhely és az ideális körülmények együttes hatása a sikerhez. Olyan csalit kell a vízbe juttatnunk, amellyel eltaláljuk a pontyok szája ízét, néha erőben más módon, mint a többség által használt technikával.
Biztonsági előke, üvególommal
Jól látom, hogy nem látom?
Számtalan előkevariációt hozhatunk létre a különböző fonott és monofil előkezsinórokból, és ehhez csatlakozott néhány évvel ezelőtt a fluorkarbon zsinórok sokasága. Tulajdonképpen nem is a fénytörési mutatóját emelném ki, hanem a merevségét, amely néhány előke elkészítése során nélkülözhetetlen tulajdonság.
A Withy Pool előke
Fűzfavessző a víz alatt
A Withy Pool előke talán az egyik legfeltűnőbb formájú előke, amely a köztudatba úgy került be, hogy kizárólag lebegtetett csalizásnál hatásos, de ott bizony nincs ennél jobb csalizási technika. A Steve Renyard elméjéből kipattant horogelőke azonban a süllyedő csaliknál is rendkívül előnyös lehet, ha megfelelően készítjük el.
Pontyok a nádszélből
A tőzegtó rejtelmei
Őszi horgászatom során egy tőzegtavat látogattam meg, ami a jellegén túl abból a szempontból is érdekes volt, hogy a hirtelen jött meleg- és hidegfrontok kérdésessé tették a horgászat sikerességét. A víz 8-9 °C-os hőmérséklete azonban bizakodásra adott okot.
A merevített előke
Felülve várva
A lebegő csalik használata a pontyhorgászatban háttérbe szorul a hagyományos, süllyedő változatokkal szemben, elsősorban a nem megfelelő akadások miatt. Most egy olyan különleges, kimondottan lebegő csalikhoz alkalmazható előkét fogok bemutatni, amely talán a legnagyobb sikerrel alkalmazható.
A Kis-Duna lakói
Ráckevei kagylófalók A borotvaéles héjú vízi élőlények, a kagylók a pontyok kedvenc táplálékai közé tartoznak, azonban a horgászok számára sokszor az egyik legnagyobb bosszúságot jelentik. Az elvágott főzsinórok és előkék, a kagylók által bezárt horgok sok esetben kellemetlen perceket okozhatnak.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 tovább »
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.