Aktuális
Karácsonyi ajándék
Aki keres, az talál
A hidegvízi pontyozásnak egy semmihez sem hasonlítható varázsa van. Ez még inkább fokozódik, ha a tél beálltával, a mínuszokban próbáljuk horogra csábítani a pontyokat. Az ünnepek közelsége már csak hab a tortán, egy szép ponty megfogása pedig méltó ajándék lehet a kitartó pontyhorgászoknak.
Amit a PVA-ról tudni érdemes
Nem minden az, aminek látszik
A PVA alapanyagú horgászeszközök az utóbbi évek egyik legnagyobb segítségei a pontyhorgászoknak. Ezt a speciális anyagot Dr. Fritz Klatte német vegyész és felfedező kísérletezte ki 1912-ben, majd Japán együttműködéssel az 1918-as évtől kísérleteket folytattak az anyag tökéletesítéséhez.
avagy viszlát zsugorcső
Álcázás felsőfokon
A pontyhorgászok kelléktárában rengeteg olyan apró kiegészítő létezik, amelyek számtalan végszerelék elkészítését teszik lehetővé. A zsugorcsövek és a szilikon csövecskék talán a legtöbbet használt eszközök a speciális előkevariációk elkészítése során.
A kevesebb néha több
Az aromakérdés
Valószínűleg sok pontyhorgász lényegesen sikeresebb lenne, ha a csalihoz használt aromákat kizárólag az előírt mennyiségben használnák. Az aromakérdésben a kevesebb sokszor többet jelenthet. Nézzük át együtt, milyen szempontok alapján érdemes döntenünk és mire érdemes figyelnünk használatuk során.
Feketén-fehéren
Színek a víz alatt
Máig vitatéma a pontyhorgászok között, hogy kedvenceink miképpen érzékelik a színeket a saját víz alatti világukban. Vannak akik abszolút nem tulajdonítanak jelentőséget a színeknek, azonban azok száma jelentősen több, akik úgy tapasztalták, hogy a különböző árnyalatok befolyásolhatják a fogásainkat.
Hayabusa A-tól Z-ig
Milyen pontyozóhorgot válasszunk?
A horog, amely tulajdonképpen „egy kis fémdarab”, talán a legtöbb horgászmódszer egyik legfontosabb kelléke, hiszen az a része felszerelésünknek, amely eldönti, hogy kapcsolatba kerülhetünk-e a halakkal.
Praktikus felkínálás
A varázslatos pellet
Az akvakultúrákban nevelt laposhalak elsőszámú tápláléka a halibut (speciálisan a tengeri laposhalak számára készített) pellet, amely világszerte az utóbbi évek egyik leghatásosabb csalija, elsősorban a felmelegedett vizekben. Számos országban a horgászok előszeretettel használják ponty, márna illetve harcsa horgászatára az olajos hengereket.
A szélsőségek versenye
Tihanyi echo
A „Régiók egymásért” versenysorozat második állomása volt a Tihanyi Belső-tavon megrendezett forduló. A 9 csapat részvételével rajtoló verseny rendkívül küzdelmes volt, emellett hihetetlen fordulatokat hozott.
Pontycsalogatás álcázott előkével
A hínármező lakói
Legutóbbi hogászatom helyszínül egy rendkívül változatos mederrel rendelkező bányatavat választottam, ahol már korábban is sikerült több szép, izmos tőpontyot szákba terelnem. Már azon a túrán feljegyeztem a medertérképezés során talált hínárfoltokat, illetve fontosabb töréseket. Akkor azonban csak a törésoldalakat horgásztam meg, de fejembe vettem, hogy a közeljövőben kizárólag a hínármezőben megbúvó pontyokat próbálom kapásra ingerelni.
A végszerelék helyes kiválasztása
Fix, ütköztetett vagy csúszó?
A címben feltett kérdésre kizárólag gyakorlati használat után lehet megfelelő választ adni, azonban állandósítani ebben az esetben nem helytálló. Mondom mindezt azért, mert a megfelelő végszerelék kiválasztását több tényező is befolyásolhatja: a horgászat ideje, helye, a vízterület, a halak táplálkozási intenzitása, illetve a hőmérsékleti értékek és az évszakok.
A bon-bon bojli
Különleges desszert
Az elmúlt évek során rendkívül sokat kísérleteztem különböző csali felkínálási módokkal, ezen belül is a hajszálelőkén elhelyezettekkel. A kiegyensúlyozott, könnyített bojli számomra az idei évben fényesen bizonyította létjogosultságát.
Főszerepben a zsugorcső
Line Aligner Rig
A ponty horgászatánál előre nem lehet kiszámítani, hogy melyik irányból fogja felszívni a csalit, így ha az rossz szögben érkezik a szájába, akkor szinte akadás nélkül ki tudja fújni. A line aligner szerelék lényege, hogy a horogra húzott, 45 fokban megvágott szilikoncső megakadályozza a ponty számára a csali kifújását.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 tovább »
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.