Aktuális
A gyorsan oldódó granulátum sikere
Pellet varázslat
A modern pontyhorgászat egyik legjelentősebb csalija a pellet, amely az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert. Az etetésen túl a horog melletti, hajszálelőkés felkínálási módszer is rendkívül sikeres lehet.  A tökéletes kivitelezéshez mindössze néhány apróságra kell odafigyelnünk, és páratlan élményekben lehet részünk, akár olyan vízterületeken is, ahol a használatuk kisebb mértékű.
A karikán csúszó csali
D-Rig
Az Angliában igen közkedvelt D-Rig előke a normál hajszálelőkés módszerrel szemben több előnnyel is rendelkezik. A horog szinte csak egyféleképpen tud akadni és a szilikongyűrű nyúlásának köszönhetően a kisméretű csaliktól kezdve a nagyobb proteingolyókig bármilyen csali felhelyezhető rá. 
Lebegtetés felmelegedő vízben
Tavaszi hóemberek
Az idei év tavasza meglehetősen rapszódikus a horgászat szempontjából. Hideg és melegfrontok váltják egymást, így rendkívül nehéz ebben az időszakban egy olyan csalit találni, mellyel jó esélyünk lehet egy-egy szebb ponty megfogására. A süllyedő csalik mellett a lebegő változatok azok, melyek a 8-10 C fokos vízben sokszor kimagasló eredményt hozhatnak.
Korlátlan mozgás
360 Rig
A hagyományos előkéktől eltérően egy olyan modern szereléket szeretnék bemutatni, melyet hazánkban kevés pontyhorgász használ. A 360 Rig lényege, hogy a horog teljesen szabadon mozog, sőt az alkalmazott csali a horogtól függetlenül is korlátlan mozgást végezhet, ami által a pontyok számára a legkisebb gyanút kelti.
Amikor a fehérje a lényeg
Tavaszi pontyok élő csalival
A jégolvadást követően, az alig néhány fokos vizekben a nagyobb testű pontyok később kezdenek táplálkozni, mint a kisebb méretű, energiatartalék nélkül rendelkező társaik. Minden kétséget kizáróan, a felmelegedő vizekben elsősorban a magas fehérjetartalmú, élő csalik használata hozhatja meg a várva várt sikert.
A pontyfélék családjának névadója
A ponty
A ponty (Cyprinus carpio) a sugarasúszójú csontos halak közé tartozó faj, a pontyalakúak rendjének és a pontyfélék családjának névadója, legismertebb képviselője. Eredeti őshazája Ázsia, valamint Európa keleti része (Duna-medence), de tenyésztési céllal máshová is betelepítették, így ma már gyakorlatilag a világ édesvizeiben megtalálható.
Palotási-víztározó
Tavaszi pontycsalogatás
Amikor a víz hőmérséklete 6-8 C fok alá süllyed, a pontyfélék táplálkozása jelentősen lecsökken.  Ekkor döntő szerepet játszhat a helyválasztás, hiszen az addig jól működő csalik sem érhetnek semmit, ha nem a megfelelő helyen kínáljuk fel. Ebben az esetben az egyik legjobb módszer ha több mélységet is meg tudunk horgászni, legyen az a parttól akár 50 vagy 200 méterre.
Agostyán, Római-tó
Jókor, jó helyen?
Az utóbbi években szinte rohamosan fejlődik a bojlival történő horgászat, ami által nem csak a békés halak, hanem ragadozó társaik is találkozhatnak a vízbe került magas tápértékű csalikkal. Sok esetben előfordulhat, hogy a napok által etetett és jónak vélt helyről a pontyok pillanatok alatt eltűnhetnek…
Minden, amit tudni érdemes
Monofil zsinórok a pontyhorgászatban
A monofil zsinórok az utóbbi években rendkívül nagy fejlődésen mentek keresztül. A műanyagból készített monofil, azaz egyszálú zsinór, melyet a köznyelv gyakran damilnak nevez, a horgászipar fejlődésével és a horgászcikkgyártás iparosodásával gyors ütemben fejlődik.
Szálakban az erő
Fonott zsinórok
A fonott zsinórok különféle gyártási technológiával rendkívül sok elemi szálacskából készülnek. Viselkedésük és felhasználási területük alapvetően eltér az évtizedek óta közkedvelt monofil zsinórétól.
A nyeletőfék előnyei
Orsók a pontyhorgászatban
A modern pontyhorgászat egyik fontos eleme a megfelelő orsó kiválasztása. Napjainkban szinte egymást követően jelennek meg a jobbnál jobb technikai csodák, így kézenfekvő lehet a kérdés: Milyen napjaink pontyhorgászának megfelelő orsója?
A 60-as, 70-es évektől
A bojli története
Izaak Walton már 1653-ban, a „Tökéletes horgász” című művének a 9. fejezetében  a következő tanácsot adta: „Amennyiben egy tésztát éven át a horgászathoz szeretnél használni, akkor keverd össze méhviasszal és mézzel, tűz előtt gyúrd azt össze kezeiddel, majd formálj belőle golyókat  és éven át fognak tartani.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 tovább »
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.