Aktuális
avagy mire jó a kalapgumi
Hajszálelőke egy kicsit másképp A különböző csalik elhelyezése a horog mellett, leggyakrabban az előkénk folytatásaként, szálakra bomló előkével, vagy szilikongyűrűvel történhet. Most nem térnék ki a különböző paszták, horoggyurmák és pelletek rögzítésére. Arról azonban kevés szó esik, hogy mi lehet az, amivel egyszerűbben túljárhatunk a pontyok eszén.
Wyre Rig
Csúszó előke a pontyhorgászatban I.
A pontyhorgászatban számos alternatíva létezik a különböző csalik felkínálásánál, elsősorban a horgok, előkezsinórok, és a belőlük készített horogelőkék száma nő nagymértékben. Természetesen a legtöbb ötlet Angliából érkezik, majd ezeket logikusan átgondolva minden pontyhorgász próbálja a tökéletes előkét elkészíteni.
Biztonsági előke, üvególommal
Jól látom, hogy nem látom?
Számtalan előkevariációt hozhatunk létre a különböző fonott és monofil előkezsinórokból, és ehhez csatlakozott néhány évvel ezelőtt a fluorkarbon zsinórok sokasága. Tulajdonképpen nem is a fénytörési mutatóját emelném ki, hanem a merevségét, amely néhány előke elkészítése során nélkülözhetetlen tulajdonság.
A Withy Pool előke
Fűzfavessző a víz alatt
A Withy Pool előke talán az egyik legfeltűnőbb formájú előke, amely a köztudatba úgy került be, hogy kizárólag lebegtetett csalizásnál hatásos, de ott bizony nincs ennél jobb csalizási technika. A Steve Renyard elméjéből kipattant horogelőke azonban a süllyedő csaliknál is rendkívül előnyös lehet, ha megfelelően készítjük el.
A merevített előke
Felülve várva
A lebegő csalik használata a pontyhorgászatban háttérbe szorul a hagyományos, süllyedő változatokkal szemben, elsősorban a nem megfelelő akadások miatt. Most egy olyan különleges, kimondottan lebegő csalikhoz alkalmazható előkét fogok bemutatni, amely talán a legnagyobb sikerrel alkalmazható.
Hayabusa A-tól Z-ig
Milyen pontyozóhorgot válasszunk?
A horog, amely tulajdonképpen „egy kis fémdarab”, talán a legtöbb horgászmódszer egyik legfontosabb kelléke, hiszen az a része felszerelésünknek, amely eldönti, hogy kapcsolatba kerülhetünk-e a halakkal.
A végszerelék helyes kiválasztása
Fix, ütköztetett vagy csúszó?
A címben feltett kérdésre kizárólag gyakorlati használat után lehet megfelelő választ adni, azonban állandósítani ebben az esetben nem helytálló. Mondom mindezt azért, mert a megfelelő végszerelék kiválasztását több tényező is befolyásolhatja: a horgászat ideje, helye, a vízterület, a halak táplálkozási intenzitása, illetve a hőmérsékleti értékek és az évszakok.
Főszerepben a zsugorcső
Line Aligner Rig
A ponty horgászatánál előre nem lehet kiszámítani, hogy melyik irányból fogja felszívni a csalit, így ha az rossz szögben érkezik a szájába, akkor szinte akadás nélkül ki tudja fújni. A line aligner szerelék lényege, hogy a horogra húzott, 45 fokban megvágott szilikoncső megakadályozza a ponty számára a csali kifújását.
A karikán csúszó csali
D-Rig
Az Angliában igen közkedvelt D-Rig előke a normál hajszálelőkés módszerrel szemben több előnnyel is rendelkezik. A horog szinte csak egyféleképpen tud akadni és a szilikongyűrű nyúlásának köszönhetően a kisméretű csaliktól kezdve a nagyobb proteingolyókig bármilyen csali felhelyezhető rá. 
Korlátlan mozgás
360 Rig
A hagyományos előkéktől eltérően egy olyan modern szereléket szeretnék bemutatni, melyet hazánkban kevés pontyhorgász használ. A 360 Rig lényege, hogy a horog teljesen szabadon mozog, sőt az alkalmazott csali a horogtól függetlenül is korlátlan mozgást végezhet, ami által a pontyok számára a legkisebb gyanút kelti.
Lépésről épésre
Csalizás fűzőtűvel
A not-a-knot (csomómentes kötés) az egyik legegyszerűbb kötési mód, mely forradalmasította a csali felkínálás módját. Az angol Len Middleton korszakalkotó ötlete rendkívül egyszerűen elkészíthető, praktikus kötési módszer, mely segítségével szinte végtelen variációt alkalmazhatunk a végszerelékünk elkészítése során.
Egyszerű, és gyors
Csalizás csúszó csomóval
A hagyományosnak nevezhető, fűzőtűvel történő csalizás mellett sokszor nagy hasznát vehetjuk a csúszó csomóval történő csalirögzítésnek. A speciális rögzítési módszer nagy előnye, hogy a fűzőtűvel és fúróval már kezelhetetlen csalikat is egyszerűen, gyorsan a horog mellé helyezhetjük. Kimondottan előnyös a használata pelleteknél, és a kemény bojliknál.
 
A süllő háromnyaras korában éri el a kifogható méretet, mely 30 cm.