Aktuális
Nem kell bizonytani
A tavaszi favorit Kora tavasszal, mikor a hideg vízben még lényegesen óvatosabban táplálkoznak a pontyok, mint a felmelegedett vizekben, a kisebb méretű csalikkal, és kisméretű horgokkal jelentősen növelhetjük fogási esélyeinket. A horog mellett felkínált csontkukacot csokor pedig akkor is fogós lehet, amikor más csalikkal sikertelenek vagyunk.
Súlyos, de nem fertőző
Mire jó a leadcore?
Az ólombetétes (leadcore) zsinórokat már megjelenésük évében nagy sikerrel használták a pontyhorgászok, de hazánkban a kezdeti lelkesedés gyorsan alább hagyott, holott segítségével rendkívül praktikus végszerelékeket készíthetünk el, meglepően egyszerűen.
Pontyok a jéghideg Duna-ágból
Egy éjszaka a köd leple alatt
A szeszélyes időjárás engedett szorításából, az előző napokban lehullott hó lassú olvadásnak indult. A napsugarak egyre intenzívebben melegítették a lassan vánszorgó Duna-ág vizét, és hamisítatlan, pontyok jelenléte utaló hangok is hallhatóak voltak. A néhány nap enyhülést úgy gondolom minden pontyhorgász kihasználta, köztük én is.
Keresd a hibát
A jó pap is holtig tanul Az évek során folyamatosan tapasztalunk, egyre többet és többet tudunk meg a pontyhorgászatról, de többségünk néha egy-egy hibát elkövet, vagy mondjuk úgy, nem a megfelelő szereléket használja, és nem olyan formában ahogyan kellene. Jó ez így, legyintenek sokan.
Léki pontyozás
Téli álom a jég alatt?
Talán mindenki egyetért velem abban, hogy régóta megdőlt az a feltételezés, hogy a pontyok a tél beálltával nem foghatók, kizárólag meleg vizű tavakon. A tél közeledtével a pontyok anyagcseréje jelentős mértékben visszaesik, a fenéken csoportosulva várják a melegebb időszakot.
Nem szép, de kívánatos...
A bojli formája
A nagyponty horgászok egyik kedvelt csalija a bojli, amit a gömb formán kívül más, egyéb alakzatban ritkán alkalmazunk a horog mellett, a készen kapható termékek között pedig ritka, mint a fehér holló. De vajon miért?
A bojli megfelelő állaga
Puha vagy kemény?
Az egyik olyan kérdés a pontyhorgászatban a csalink állaga, mely sokszor bizonytalanságot okozhat. A horog mellett lévő csalikat elsősorban két ok miatt cseréljük le: szeretnénk újabb csalikat bevetni a siker érdekében, vagy pedig nem vagyunk biztosak abban, hogy még a horog mellett várja-e a rutinos pontyokat.
Ízek és illatok
Mi kell a pontyoknak?
Évekkel ezelőtt, amikor országunkban megjelent a bojli, mint fogalom, talán kevesen gondoltuk, hogy eljutunk addig a pontig, amikor már olyan elméletek és csalik szükségesek a sikerhez, melyek talán értelmetlennek tűnhetnek. Pedig sokszor szükség van arra, hogy az évek során tapasztalt megfigyeléseinket alapul véve tegyük sikeressé horgászatunkat.
Az érintetlen kavicsbányató lakói
Egy csepp éden
Mindig óriási öröm számomra, ha sikerül egy olyan vízre eljutnom, ahol nem, vagy csak nagyon kevesen horgásznak. Így történt ez most is, amikor egy több mint 30 éves múltra visszatekintő, volt kavicsbánya területén próbálhattam pontyszerencsét. Gyönyörű táj, kristálytiszta víz fogadott...
Dél-Szlovákiai pontyok és amurok
A víz alatti erdő lakói
Augusztus utolsó napjaiban a szűnni nem akaró forróság, a napsugarak által felmelegített vizek kitűnő alkalmat adnak arra, hogy a mélyebb vizű bányatavakon keressük a pocakos lakókat. A Naszvadi kavicsbányatavon minden lehetőség adott volt a pontyok becserkészésére.
Felmelegedett vízben a Hi-Attract Spicy Shrimp bojlival
Pontyok és amurok a nádszélből A felmelegedett vizekben talán a legnehezebb a horgászat, főként akkor, amikor frontmentes időszakban próbálunk horgászni. Ekkor célszerű a nád menti részeket meghorgászni, mert az árnyékos részekre bevetett csali nem sokáig marad érintetlen.
Koncentráltan, vagy nagy területen?
Etetés a pontyhorgászatban II.
A pontyok horgászatának az egyik sarkalatos pontja a megfelelő etetés kiválasztása. Rengeteg tényező szükséges ahhoz, hogy az adott időben a legmegfelelőbbet válasszuk, és a siker garantált legyen.
 
1 | 2 | 3 tovább »
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.