Cikk oldal
2010-03-08

A tavaszi favorit

Nem kell bizonytani
Kora tavasszal, mikor a hideg vízben még lényegesen óvatosabban táplálkoznak a pontyok, mint a felmelegedett vizekben, a kisebb méretű csalikkal, és kisméretű horgokkal jelentősen növelhetjük fogási esélyeinket. A horog mellett felkínált csontkukac csokor pedig akkor is fogós lehet, amikor más csalikkal sikertelenek vagyunk. Persze ez nem minden, mint  általában, ekkor is lényeges szempont a horgászhely kiválasztása.

Hol keressük a pontyokat?

A jégolvadás utáni időszak egyik legnehezebb kérdése, hogy hol keressük a halakat. Ez vizenként változó lehet, pontos előrejelzést sajnos nem lehet adni.  Itt kimondottan igaz, hogy csak egy hajszálon múlik, hogy sikerrel vagy kudarccal végződik-e a vízparton töltött idő. Jelen pillanatban, és úgy gondolom a hét folyamán (nappal maximum +5, éjszaka -5 fok), a visszahűlésnek köszönhetően a mélyebb részeken kell keresnünk a pontyokat. A nap sugarai még nem elég erőteljesek, ezért a tavak mélyebb pontjait kell meghorgásznunk. A víz alatti lakók még nem mozognak intenzíven, de a táplálékot már agresszívabban magukhoz veszik, mint a jégtakaró előtti hetekben. Ahogyan azonban erősödnek a napsugarak, a levegő hőmérsékletével együtt  víz hőfoka is emelkedni kezd, ekkor a nappali órákban már elsősorban a gyorsabban melegedő, sekélyebb részeket kell horgásznunk. Alaptétel, de nem árt elégszer hangsúlyozni, hogy itt indul be az élet legkorábban.

A csontkukacok használatával nagy esélyünk van 1-1 kora tavaszi pontyra
A csontkukacok használatával nagy esélyünk van 1-1 kora tavaszi pontyra

Az éjszaka sikeresebb

Ennek ellenére, ha biztosak akarunk lenni a sikerben, a mély részeket éjszaka (is) horgásznunk kell. Persze, ez a mínuszokban nem egy leányálom, de a sokszor rendkívül kellemetlen idő azonnal feledésbe merül, ha az éjszaka folyamán megszólal a kapásjelzőnk. Ahogyan az év nagy részében, ekkor is az éjszakai órákban táplálkoznak szívesebben a nagyobb példányok. Egy példát említenék: egy korábbi jégolvadás utáni horgászatomon a halak nagy részét a mélyebb részről fogtam, míg a mindössze 1 méterrel sekélyebb (4 illetve 3,2 méter) részen mindössze egy-két példány akadt a horgomra, a kisebb példányok közül. Sokszor ez a jelentéktelennek tűnő mélységkülönbség is jelentős lehet.

Csontkukac a hajszálelőkén

A csontkukacok felkínálását úgy gondolom senkinek nem kell bemutatni, hiszen egyszerűen a horogra tűzzük őket alapesetben. A Maggot Rig használatával már a horog mellett is elhelyezhetjük az izgő-mozgó lárvákat (vagy egy kisebb méretű bojlira ragasztva, illetve Maggot Clipen), de hajszálelőkén is felkínálhatjuk őket. Ez egy kissé időigényesebb elkészítést kíván, de érdemes néhány próbát tenni vele. A szigetországban nagy sikernek örvend ez a módszer tavasszal. A lényege abban rejlik, hogy az előkénk és annak folytatása 45 fokos szöget zár be a horog fülével, így nagyobb távolságra helyezhetjük el a csalit, amit gyanútlanabbul vehetnek fel a pikkelyesek. Néhány lárvát felhúzva a hajszálra, majd rögzítve egy fémkarikához a csokrot, ellenállhatatlan táplálékot tehetünk a pontyok szája elé.

P2-es horog, 6-os méretben, Herculine Blend zsinórral
P2-es horog, 6-os méretben, Herculine Blend zsinórral
Kössünk egy 4-5 menetes csomómentes kötést
Kössünk egy 4-5 menetes csomómentes kötést
Húzzunk a horog szárára egy kb. 1,5 cm-es zsugorcsövet
Húzzunk a horog szárára egy kb. 1,5 cm-es zsugorcsövet

A kötés végénél szúrjuk át a zsugorcsövet
A kötés végénél szúrjuk át a zsugorcsövet
Húzzuk vissza rajta a hajszálelőkénket
Húzzuk vissza rajta a hajszálelőkénket
Majd melegítsük rá a csövecskét
Majd melegítsük rá a csövecskét

Egy fémkarikát dupla csomóval...
Egy fémkarikát dupla csomóval...
...rögzítsünk a hajszálelőkénken
...rögzítsünk a hajszálelőkénken
Egy vékony fűzőtűre fűzzük fel a csontikat...
Egy vékony fűzőtűre fűzzük fel a csontikat...

...és húzzuk a csonticsokrot a hajszélelőkénkre, a fémkarikáig
...és húzzuk a csonticsokrot a hajszélelőkénkre, a fémkarikáig
Már csak a fémkarikához kell rögítenünk az előkénk szabad végét...
Már csak a fémkarikához kell rögítenünk az előkénk szabad végét...
...melyet egy dupla csomóval gyorsan és egyszerűen megtehetünk
...melyet egy dupla csomóval gyorsan és egyszerűen megtehetünk

Tökéletes csokor a csontkukacokból
Tökéletes csokor a csontkukacokból
A felesleges zsinórrészt távolítsuk el
A felesleges zsinórrészt távolítsuk el
Izgő-mozgó, csábító falat a horog mellett
Izgő-mozgó, csábító falat a horog mellett

A horog mellett lévő csalit egy gyengébben táplálkozó ponty is nagyobb eséllyel veheti fel
A horog mellett lévő csalit egy gyengébben táplálkozó ponty is nagyobb eséllyel veheti fel

Kicsik vagy nagyok?

Elsősorban, ha a célunk az, hogy nagyobb pontyokat fogjunk, kevés, de csábító táplálék szükséges. Célszerű a hideg vizekben etetőanyagot, különböző method-mixeket és gyorsan oldódó táplálékot használnunk. Természetesen ezt a kisebb pontyok, esetleg keszegfélék sem hagyják figyelmen kívül, de ha egy távolabbi pontban kínáljuk fel egy koncentrált etetés mellett, gyorsabb eredményt érhetünk el. Az egyik botunkkal célszerű a lárvákat felkínálni a horog mellett, míg a másikon kisméretű vagy megfaragott bojlival próbálkozzunk. A PVA termékeket, elsősorban a hálót hívhatjuk segítségül, amelybe szintén egyszerűen elhelyezhetjük a csontkukacokat. Talán sokan gondolják, hogy a csontkukac a kisebb halak csalija, de ez nem minden esetben van így, a kora tavaszi éjszakákon semmiképpen. Ha napközben egy-egy kisebb pontyot is fogunk, az éjszakai folytatásban a nagyobb bajszosok is figyelmet fognak szentelni a fehérjedús csalinak. Én minden esetben úgy indulok el a jégolvadás utáni horgászatokra, hogy mindkét botommal más-más technikát alkalmazok: az egyikkel a más említett gyorsan oldódó csalikkal létrehozott koncentrált etetés mellett horgászom. Néhány marék pellet, és néhány etetőgombóc (magvakkal keverve)  az etetés alapja, egy pontban etetve. Ez mellett 5-10 méterrel horgászom. A másik horgom mellett bojlit , vagy megfaragott bojlit helyezek el pasztázva, de azt is maximum 15 mm-es méretben. Nem egyszer előfordult, hogy a nagyobb méretű csalikkal egyetlen kapásom sem volt, míg a kisebbel több szép pontyot sikerült horogra csalnom. A horog mérete minden esetben 6-os, P1-es, P2-es, vagy BIL288-as típusban. Ha ezek közül egyik sem működik úgy, ahogyan szeretném, akkor általában drasztikus változtatás következik...

A paszta is a kedvencek között

Előfordulhat, hogy sajnos a hideg vízben nem tudjuk kellően a nagyobb pontyokra kihegyezni a horgászatunkat. 24 óra elteltével már körvonalazódhat a helyzet.  A nagyobb pontyok lassabban aktivizálják magukat, mint a kisebb példányok, ezért belefuthatunk abba, hogy kizárólag ifjonc pontyokat szákolunk. Néhány évvel korábban, amikor a pasztákat még csak hírből sem hallottuk, én különböző etetőanyagokat gyúrtam a horog mellett elhelyezett bojlira, melyek a hideg vízben 5-6 órán keresztül is csábítóan illatoznak, miközben a leváló részecskék ingerlik a közelben elúszó pontyokat. Hasonlóan fentebb leírtakhoz, az első napon csak a kisebb pikkelyesek örvendeztettek meg. Ezzel a módszerrel, amikor is majd teniszlabdányi méretű gombóc volt az előkémen, szinte betakarva a kiméretű horgot, több 20 kg feletti példányt eredményezett. Ezt a későbbiekben a nyár folyamán is kiválóan működött. A paszták használatával ez a technika persze egyszerűbbé vált. A Halibut Marine és a The Source pasztákat semmiképpen ne hagyjuk otthon, mert tapasztalataim alapján a velük bevont csali lényegesen fogósabb, mintha natúr kínálnánk fel. Ez a nyári időszakban nem minden esetben van így, de a hideg vízben ez a jellemző. Ízek tekintetében szinte lehetetlen megmondani a „tutit”, hiszen nálam is minden évben más-más csali okozott meglepetést. Mindenesetre azzal nem lőhetünk mellé, ha a három meghatározó ízvilág mindegyikéből (édes, fűszeres, halas) tartunk legalább egyet magunknál. A lebegtetést úgy gondolom, ekkor még nem kell erőltetnünk, de az első erőteljes melegedés megérkezésekor már érdemes gondolnunk erre is.

A pasztákat ne hagyjuk otthon
A pasztákat ne hagyjuk otthon
Kisméretű horog, faragott csalival
Kisméretű horog, faragott csalival
A tavaszt ezzel is kezdhetjük
A tavaszt ezzel is kezdhetjük

Kisméretű csali és horog, élőcsali a repertoárban, az adott víz legmélyebb pontjain. Általánosságban ez a kijelentés megállja a helyét, de mint minden esetben, itt is lehetnek kivételek. A legnehezebb dolgunk akkor lehet, ha éppen az első komoly felmelegedés időszakában horgászunk. Itt már célszerű figyelni minden halra utaló jelet, de az időjárás alakulása miatt, ez még várat magára. Aki az elkövetkező hetekben horgászni indul, és nagyobb pontyot szeretne fogni, keresse a vizek mélyebb részeit, és áldozzon egy éjszakát ennek a csodálatos sportnak. Mindenkinek szép pontyokat kívánok!

Írta és fényképezte: Csákány Attila

Szólj hozzá:
CsakanyAttila#1 2011. 03. 04., 08:36Szia andreasz,

Így nagyon nehéz használható tanácsot adni, de én egy fűszeres keveréket (pl paprikával) használnék, és keresném a kiemelkedő púpokat (ha van), és a partszéleket is meghorgásznám.

Üdv,
Attila
andreasz69#2 2011. 03. 03., 18:21Hello!Április közepére tervezek egy pontyhorgászatot egy közeli homokbányára.A víz mélyebb részén kb. :5-8méteren feeder bottal a jól bevált pellettel és csontkukaccal próbálkozok.Az etetésről kérdeznék. A még igen hűvös vízben egy etetőanyag felhő jobban felkelti a koszáló pontyok figyelmét?Ízében milyen, édes, élőanyag(szunyoglárvás, kagylós) vagy egyébb anyagot javasolsz?Tavaj meleg időben saját áztatott gyors felfőzött takarmánykukoricával, pellettel koncentrált etetésen 15mm halibut pelletel egymást érték a kapások. jó a cikk, további sikereket neked.
SzKrisztian#3 2010. 03. 10., 12:21Rendben, és köszi a választ! Tavasszal ki is próbálom.
CsakanyAttila#4 2010. 03. 10., 09:39Szia Krisz,

Néhánynál előfordul,még a legvékonyabb fűzőtűvel is, hogy kipukkan, de ez csak 1-1 darab.. még mindig ott van mellette több min 10. Engem ez általában nem zavar, de persze vékony varrótűvel is lehet csalizni.

Üdv,
Attila
CsakanyAttila#5 2010. 03. 10., 09:37Szia ryan,

Ezt nagyrészt úgy tudod kiküszöbölni, hogy csinálsz egy etetőanyagos pályát a keszegféléknek, és távolabb horgászol ezzel a szerelékkel. Egyébként olyan könnyen ezt nem csipkedik le a keszegek, mert nem néhány csonti van a horog mellett, hanem eléggé sok.. Így tartósabb a csali. Célszerű több előkét elkészíteni, a csalizás pedig pillanatok alatt megvan, és egy gyorskapocs segítségével szintén néhány mozdulat, és cserélni tudod.

Üdv,
Attila
SzKrisztian#6 2010. 03. 09., 19:21Helló Attila!

Én azt akarom kérdezni, hogy amikor feltűzöd a fűzőtűre a csontikat, nem pukkannak ki? Ezt úgy értem, hogy amikor például egy nem túl hegyes horogra akarok feltűzni egy csontit, akkor nem simán hatol át rajta a horog hegye, hanem pukkan egyet a csonti. Valami hasonló szereléket össze szeretnék hozni én is a tavaszi pontyozáshoz, csak én feeder szerelékre akarom átvinni. Remélem jól működik monofil zsinórral is.

Üdv.:
Krisztián
ryan88#7 2010. 03. 09., 19:07Sziasztok!

Grat a cikkhez, jó lett,és mindenképpen felkeltette az érdeklődésem, mert elég jónak tűnik ez a csalizás tavaszra :)

Viszont egy kérdésem lenne, ha olyan helyen horgászunk ilyen szerelékkel, ahol viszonylag sok a keszegféle, akkor mi a helyzet ezzel a csalizási módszerrel?:S:S:S akkor akárhányszor lecsípkedik a csontit az előkénkről, mindannyiszor köthetjük újra a szerelékünk egy részet?:S:S:S:S vagy erre nincs valami módszer, hogy ezt kiküszöböljük?:S

Üdv:András
gyufak#8 2010. 03. 09., 16:22Jogos:)....
Akkor jelentkezem áprilisban valamelyik fórumon és addig is agyalok....
Jó pecákat addig is neked, görbüljön!
Balázs
CsakanyAttila#9 2010. 03. 09., 16:07"jobb lenne erre viszaTÉRNI mielőtt indulsz..:)"
CsakanyAttila#10 2010. 03. 09., 16:06Szia Balázs,

Így első olvasatra nehéz bármit is mondani, mert nem tudjuk, milyen időjárás lesz április elején-közepén. Ha hidegfront érkezik, komolyabb etetést csinálnék, ha viszont nem lesz változékony idő, lényegesen kisebb mennyiséget. Én azért mindenképpen a mélyebb részt horgásznám, de...jobb lenne erre vissza mielőtt indulsz..:) (Nem szeretnék olyat javasolni, ami nem biztos, hogy előnyös neked)

Üdv,
Attila
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.