Cikk oldal
2008-09-26

A varázslatos pellet

Praktikus felkínálás
Az akvakultúrákban nevelt laposhalak elsőszámú tápláléka a halibut (speciálisan a tengeri laposhalak számára készített) pellet, amely világszerte az utóbbi évek egyik leghatásosabb csalija, elsősorban a felmelegedett vizekben. Számos országban a horgászok előszeretettel használják ponty, márna illetve harcsa horgászatára az olajos hengereket.

Az utóbbi években Magyarországon a pontyhorgászok már nem csak a felkínált bojli mellett használják etetésként a pelleteket, hanem számos változata is a horogra kerül, hiszen önállóan is megállják a helyüket, sőt sokszor lényegesen jobb fogási eredményeket produkálnak, mint a bojlival történő csalizás. Az erős illattal és sós ízzel rendelkező, magas (akár 45-50%) olajtartalommal rendelkező hengerek a 22-25 °C feletti vízben szinte felélednek, és kiemelkedő eredményeket hozhatnak. Azonban mindig vitatéma a megfelelő elhelyezése a horog mellett. Erre a célra többféle apró kiegészítő létezik: a hajszálelőkén elhelyezhetjük pelletstopperrel és D-rig esetén szilikon csalizógyűrű segítségével. Addig az alkalomig, amíg nem találkoztam egy kedves szlovákiai horgásszal, aki egy rendkívül praktikus dolgot mutatott be nekem, addig én is ezt a két módszert alkalmaztam. A módszer lényege abban áll, hogy a hajszálelőkére felhelyezett fúrt pelletet a furat mentén kitöltjük paraffinnal.

A horgászhelyemről több haltartó helyet is  sikerült meghorgásznom
A horgászhelyemről több haltartó helyet is sikerült meghorgásznom

Miért előnyös ez nekünk pontyhorgászoknak?

Megpróbálom összefoglalni a praktikus tulajdonságait e csalizási módszernek. A gyertyák alapanyaga a közvélekedéssel ellentétben nem viasz, hanem döntően paraffin. A paraffin fajsúlya könnyebb a víznél, így a csali beszívásánál nagy szerepe lehet, hiszen a horog súlya a használatával kiváltható, így a rutinos, öreg pontyok könnyebben beszippantják a csalinkat. Emellett a paraffin használatával a fúrt pellet hihetetlenül jól tart a hajszálelőkén, és egy millimétert sem mozdul el. Ennek szintén nagy szerepe lehet a megfelelő akadásnál.

A gyertyával történő rögzítés lépései

A gyertyával történő rögzítéshez szükséges kellékek
A gyertyával történő rögzítéshez szükséges kellékek
Egy 30 mm-es halibut pelletet fűzzünk fel a hajszálelőkére
Egy 30 mm-es halibut pelletet fűzzünk fel a hajszálelőkére
A 6-os méretű horog eltörpül az óriási pellet mellett
A 6-os méretű horog eltörpül az óriási pellet mellett

Helyezzünk egy pelletstoppert a hajszálelőke fülébe
Helyezzünk egy pelletstoppert a hajszálelőke fülébe
Majd rögzítsük a pelletet a stopper segítségével
Majd rögzítsük a pelletet a stopper segítségével
Vegyünk kézhez egy hagyományos háztartási gyertyát
Vegyünk kézhez egy hagyományos háztartási gyertyát

Csepegtessük a paraffint…
Csepegtessük a paraffint…
...a nagyméretű pellet furatába…
...a nagyméretű pellet furatába…
..egészen addig, amíg nem telítődik
..egészen addig, amíg nem telítődik

Helyezzünk PVA hálóba 15 mm-es pelleteket…
Helyezzünk PVA hálóba 15 mm-es pelleteket…
…majd kössünk egymás mellé két csomót
…majd kössünk egymás mellé két csomót
A két csomó között vágjuk el
A két csomó között vágjuk el

Akasszuk a horog öblébe a „pelletrudat”
Akasszuk a horog öblébe a „pelletrudat”
A pelletrudat ízesítsük halibut olajjal
A pelletrudat ízesítsük halibut olajjal
Kenjük be a hálóba helyezett pelleteket
Kenjük be a hálóba helyezett pelleteket


Hogyan használjuk?

Az elkészített végszerelék és a felcsalizás után szinte más dolgunk már nincs, minthogy a megfelelő helyre juttassuk a csalinkat. Az etetés koncentrálása érdekében célszerű a horog öblébe PVA háló vagy zsinór segítségével egy 4-5 darabból álló pelletrudat helyezni. Az így bejuttatott csali rendkívüli vonzerővel bír, de ami a legfontosabb, hogy a horog mellett felkínált pellet sem lesz nehezebb a horog mellett lévőeknél. Ez egy apróságnak tűnik, de jelentősége annál nagyobb! A teljes megbizonyosodás érdekében én is végeztem egy tesztet a paraffinnal történő rögzítéssel és meglepő eredményt tapasztaltam. A hajszálelőkén, normál módszerrel elhelyezett pelletre kevesebb kapás jelentkezett, mint a paraffinos módszerre.

A rendkívül magas olajtartalmú hengerek vonzzák a pontyokat
A rendkívül magas olajtartalmú hengerek vonzzák a pontyokat

Ez elsősorban a precíz elhelyezésnek volt köszönhető, hiszen a furat mentén kitöltött pellet minden esetben azonos helyzetben helyezkedett el a horog mellett. Ezt több alkalommal is tapasztaltam, így számomra már nem kérdés a helyes pellet-csalizási módszer megválasztása.

A fárasztás alatt a pellet leolvadt, és ez maradt a végeredmény
A fárasztás alatt a pellet leolvadt, és ez maradt a végeredmény

Egy hasznos tanácsot azonban  még megemlítenék. A pellet használatával akaratlanul is vonzzuk a fehérhalakat, így kifejezetten figyelnünk kell a végszereléken elhelyezett ólom súlyára. A keszegfélék támadását a következőképpen végezhetjük el. Az egyik felszerelésünket behúzásnál kis méretű (60-80 g) csúszó megoldással szereljük. Ha ezen a szereléken a legapróbb  kapást érzékeljük, mindenképpen nézzük meg, hogy ki vendégeskedik a horgunkon, így biztosíthatjuk magunknak azt, hogy akár több órán keresztül egy keszegféle tartózkodjon a horgon. Partról történő dobásnál hasonlóan végezzük el a pellet cseréjét, ha ilyen dolgot tapasztalunk.

Fajsúlya könnyebb a víznél
Fajsúlya könnyebb a víznél


Az olajtartalom vagy a forma a titok kulcsa?

Többen azt állítják, hogy a magas olajtartalom és a tökéletes, kiegyensúlyozott összetétel a pelletek fogósságának titka. Azt tudnunk kell (és valószínűleg sokan tisztában is vannak vele), hogy az olaj nem oldódik a vízben. A pelletből kiáramló olajtartalom a vízoszlop magasságában egészen a vízfelszínig jut. Ezt az etetés és a vízbejutattás alkalmával tapasztalhatjuk is. Természetesen a többi, vízben oldódó anyag (hallisztek, fehérjék stb.) kioldódása is stimulátorként hathat a pontyokra. De vajon ez elég ahhoz, hogy ennyire fogós legyen? Az én gondolatmenetem alapján a formának is óriási jelentősége van, akár a megfelelő akadás szempontjából.

Gyönyörű ponty, mely sok társához hasonlóan a nagyméretű halibut pelletre éhezett meg
Gyönyörű ponty, mely sok társához hasonlóan a nagyméretű halibut pelletre éhezett meg

Megérdemelte a puszit
Megérdemelte a puszit

A bojlitól már ódzkodó pontyok a kissé szögletes formának köszönhetően valószínűleg gyanútlanabbul közelednek a pellet felé, és erőteljesebben szippantják be. Ez a megfelelő akadásnál is nagy szerepet játszhat a gömb formával ellentétben, hiszen hengeres formájának köszönhetően nagyobb az esély arra, hogy a kifújásnál a ponty szájának széleiben megakadjon. Természetesen erről akkor szerezhetünk kellő bizonyosságot, ha gömb alakú pellettel is elvégzünk egy alapos tesztet.

Útban a szabadság felé
Útban a szabadság felé


Mikor használjuk?

Kifejezetten meleg, kánikulai időben ajánlott az olajos pelletek használata, amikor pontyok emésztése felgyorsul. Kis túlzással kijelenthető, hogy minél melegebb a víz annál fogósabb ez a csali. Az egyik fő oka ennek a jelenségnek, hogy az aromák többsége a melegebb vizekben rendkívül gyorsan elpárolog, míg az olajos pelletek szinte ekkor kelnek életre. A vízbe érve a hengerek külső felületén folyamatos „olajbuborékok" jelennek meg, így stimulálják a pontyok érzékszerveit. Az oldódási idő a különböző pelleteknél más-más, de a nagyméretű (20-28 mm-es) hengerek általában  minimum 4-5 órán át képesek tartani a horgon. Amikor a legnagyobb forróságban mozdulatlan kapásjelzőink mellett keressük a hibát, jusson ez a csodálatos henger az eszünkbe...

Írta és fényképezte: Csákány Attila
Szólj hozzá:
CsakanyAttila#1 2008. 10. 07., 20:10Szia Bazsy!

Ennél a nagy pelletnél a kis horog miatt van szükség a viszonylag nagyobb távolságra. Nálad a 16 mm-es pellet esetében, mondjuk 6-os horogmérettel elég a fél centi, vagy az akár attól kisebb távolság is. Ha egy szilikoncsövecskét húzol a a horogra, azzal egyszerűn beállíthatod. Annyit tennék még ehhez hozzá, hogy sokan elkövetik azt a hibát, hogy a a hajszálelőke nem a horoggal párhuzamosan végződik, hanem esetleg a horog öblében, mert ott van elhelyezve a szilikoncsövecske. Na ez egy nagy hiba, mert sok esetben ezért sem akad meg a legjobb kialakítású horog sem. Sajnos előfordul, hogy néhány újságban ez látható is, de ez így nem helyes felkínálás.

Üdv,
Attila
Bazsy#2 2008. 10. 07., 19:07Szia Attila!

Az OK,hogy egy ekkora pelletnél kell az az 1-1.5cm de egy 16mm-es pelletnél amilyent én használok gondolom nem kell ekkora távolság ugye?
CsakanyAttila#3 2008. 10. 04., 18:22Szia!

Köszi szépen. A horog nem lesz kicsi, de arra figyelj, hogy a horog öblétől kb. 1-1,5 cm-re engedd el a pelletet, hogyha esetleg rosszul áll a fenéken a horoggal együtt, akkor is megfelelő legyen az akadás. Nekem még nem volt vele problémám.

Üdv,
Attila
carpteam32#4 2008. 10. 03., 18:04Szia Attila!

Nem túl kicsi a horog az óriás pellethez, így megakad szerinted rendesen? Amúgy nagyon komoly az egész, így tovább!!!!

Tisztelt szerkesztők!
Az előző hozzászólásomat hol tudom törölni?
Véletlenül becsúszott :D
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.