Cikk oldal
2010-02-22

Egy éjszaka a köd leple alatt

Pontyok a jéghideg Duna-ágból
A szeszélyes időjárás engedett szorításából, az előző napokban lehullott hó lassú olvadásnak indult. A napsugarak egyre intenzívebben melegítették a lassan vánszorgó Duna-ág vizét, és hamisítatlan, pontyok jelenléte utaló hangok is hallhatóak voltak. A néhány nap enyhülést úgy gondolom minden pontyhorgász kihasználta, köztük én is.

Szeszélyes időjárás

A folyó-, és állóvizeken a ponty gyakran változtatja tartózkodási helyét. A téli hónapokban azonban a meder mélyebb részein tartózkodnak, nagyon keveset mozogva a táplálék megszerzéséért. A hirtelen érkező hidegfront, mely néhány napig volt tapasztalható, talán nem volt elég arra, hogy a pontyok megfelelő zsírtömeget halmozzanak fel a téli időszakra, ezért abban bíztam, hogy horgászhelyemről elérhető vízrészeken sikerül egy-egy pontyot megtalálnom. A vízhőmérséklet 3 Celsius fok volt, amit a nagy erejű szél, és a hideg levegő hűtött le napok alatt, 6-7 Celsius fokról. Az ezt követő szikrázó napsütés azonban jelentős felmelegedés volt, ami megmozdította a pontyokat, és láthatóan a nekik kedvezőbb vízhőmérsékletű részekre húzódtak. Hasonlóan, mint az állóvizeken jégveszte után, az első felmelegedés jótékony hatással bírt a pontyokra, mozgásra késztette őket.

Sűrű köd borította a tájat, ami megnehezítette a horgászatomat
Sűrű köd borította a tájat, ami megnehezítette a horgászatomat

Rosz irány

A pontyok mozgásukkal jelezték aktivitásukat, de sajnos már a horgászhelyemtől jelentős távolságra, a Duna-ág felsőbb szakaszára úsztak. Valószínűleg a jelentős medertörésekkel, változó mélységű részekkel tarkított, nagy kiterjedésű sekély részek felé vették az irányt. A több száz méterre lévő pontyok így elérhetetlenné váltak, az előttem húzódó medertörés, illetve a part menti sekélyebb részek voltak azok, ahonnan pontyot remélhettem. Az első napi próbálkozásai nem hoztak sikert, az év minden részében bevált csalik érintetlenek maradtak, holott 2-3 óránkét változtattam mindkét végszerelékemen a felkínált csalikat. Lebegtettem, a fenéken pelletet, különböző bojlikat és aromákat használtam. A hajnali beleúszások bizakodásra adtak okot, de mindenképpen más módszert kellett választanom ahhoz, hogy egy pontykapást láthassak. A hideg vízben alig mozgó pontyok figyelmét felkelteni rendkívül nehéz dolog, de a második napon a mindössze 10-15 méterre lévő gödörbe helyeztem a fluoro op-uppal felcsalizott, Marine Halibut pasztás szerelékemet. Az új Dynamite Baits fluoro pop-up, mely időközben előkerült a csalis táskám mélyéről, a legendás Monster Crab ízesítésben készül, az illata semmivel sem téveszthető össze. Ez az illat egy korábbi versenyen „titkos” favorit volt (sokaknak ma is az), még a nyomottabb időben is sikerült vele kapást elérni.

A köd fogságában

Néhány óra leforgás alatt sűrű, tejszerű köd borította be a tájat, a késő délután folyamán a látótávolság már mindössze néhány méter volt. A csali bejuttatása így nem sikerülhetett teljesen pontosan, de az ólom leérkezése a fenékre, szerencsére közvetítette a mederviszonyokat. Így a bedobás után egyszerűen a kagylós, keményebb részre húztam az ólmot. A parttól távolabbi, mintegy 120 méterre lévő kagylópad elérése nem jelentett problémát, de itt több dobásra volt szükség ahhoz, hogy pontosan oda érkezzen, ahová szántam.

A siker rózsaszín kulcsa

A végszerelékek a helyükre kerültek, miközben azon morfondíroztam, hogy a több mint 10 fajta csali, melyek a horog mellett voltak az előző másfél napban, miért nem keltették fel a pontyok érdeklődését. Ekkor egy érdekes dolog jutott eszembe, aminek köszönhetően a szereléseim pár perc alatt a a parton voltak. Megkötöttem az új előkéimet, majd visszajuttatva őket a megfelelő helyekre, elégedetten nyugtáztam ,hogy ismét sikerült egy olyan dologgal kedveskedni a pontyoknak, mely a későbbiekben hasznosítható lesz az év bármely szakában. A mindössze 3-4 cm hosszúságú Sufix Herculine Blend előkémre 8-as méretű BIL288-as horgot kötöttem, de a hajszálelőke, a bárhol beszerezhető kalapgumi (gumis cérna) volt. A következőképpen gondoltam az előke működését: a félbevágott fluoro po-up közé pelletet vagy pasztát helyezek, mely az oldódásának köszönhetően fokozatosan könnyebbé teszi az előkét, ami folyamatosan elemelkedik majd a fenéktől.  Ez megoldható dolog lenne szilikonkarika segítségével is, de az túlságosan erős ahhoz, hogy a puhábbá vált pelletet és pasztát ott tartsa a fél pop-up bojlik között, ezért a kalapgumi a  jó választás. Valószínűleg kevés pontyhorgász hord magával, de mindenképpen javaslom, hogy ezután kerüljön a szerelékes táskákba. A hideg víznek köszönhetően a lassú oldódású pelletet elvetettem, ellenben a paszta tökéletes volt, mert a 3 Celsius fokos vízhőmérsékletnél akár 10 órán alatt (reggelig) sem oldódik fel teljesen.

Helyezzük fűzőtűnkre a félbevágott bojlit
Helyezzük fűzőtűnkre a félbevágott bojlit
Fűzzük a gumira, majd ütköztessük
Fűzzük a gumira, majd ütköztessük
Egyszerű dupla csomó a gumira
Egyszerű dupla csomó a gumira

A gumis cérna felesleges részét távolítsuk el
A gumis cérna felesleges részét távolítsuk el
A Herculine Blend előkénket fűzzük a horogfülbe
A Herculine Blend előkénket fűzzük a horogfülbe
Majd kössük le a csomómentes kötést, a horog hegyéig
Majd kössük le a csomómentes kötést, a horog hegyéig

A fonott előkénk tökéletesen rögzíti a rugalmas gumit
A fonott előkénk tökéletesen rögzíti a rugalmas gumit
A gumi rugalmassága miatt itt van hely bárminek
A gumi rugalmassága miatt itt van hely bárminek
A pop-up közé gyúrjunk Dynamite Baits Halibut Marine pasztát
A pop-up közé gyúrjunk Dynamite Baits Halibut Marine pasztát

A Dynamite Baits Fluro pop-up feltűnő, a csali folyamatosan emelkedik, miközben a paszta oldódik: a pontyoknak is tetszeni fog?
A Dynamite Baits Fluro pop-up feltűnő, a csali folyamatosan emelkedik, miközben a paszta oldódik: a pontyoknak is tetszeni fog?

1,5 óra elteltével a pereme feoldódott
1,5 óra elteltével a pereme feoldódott
A 3. órában is folyamatosan válnak le a részecskék
A 3. órában is folyamatosan válnak le a részecskék

5 óra múlva már nem sok marad belőle
5 óra múlva már nem sok marad belőle
7-8 órát követően teljesen feloldódik
7-8 órát követően teljesen feloldódik

Behúzódtam a sátramba, miközben a kopogó eső játékában szinte éreztem, ahogyan az előkém a víz alatt működik: a paszta lassan oldódik, miközben a horog folyamatosan emelkedik a fenétől, míg a végén 3 cm-es magasságban, az előke teljes hosszában megáll. Ami a leglényegesebb, hogy eközben a csali mindig azonos távolságban van a horogtól. A csali figyelemfelkeltő illatú és színű, a bojli között lévő halibut paszta leváló szemcséi pedig ingerlik a pontyok receptorait. Rendkívül kíváncsi voltam, hogy sikerre fog-e vezetni ez a gondolatmenet.

Gyönyörű naplemente a Duna-ágon
Gyönyörű naplemente a Duna-ágon
Vajon merre járnak a pontyok?
Vajon merre járnak a pontyok?

Az éjszaka hideg...
Az éjszaka hideg...
...és párás volt
...és párás volt
Megérkezett az első...
Megérkezett az első...

Éjszakai meglepetés

A szemerkélő eső lassan alább hagyott, a szél is nyugovóra tért, így a pontyok ugrásai hallhatóvá váltak, de a már említett jóval távolabbi részen. Tudtam, hogy olyan fogásokra nem számíthatok, mint a kora nyári időszakban, amikor már megajándékozott a Duna-ág néhány öreg ponttyal, de bíztam abban, hogy a rosszul megválasztott időpont ellenére legalább egy kapásom lesz. Hajnali kettő órakor fejlámpám fényében még naplómat írtam, amikor megszólalt a kapásjelzőm. Talán magam sem hittem el, de az orsó szépen adagolta a strapabíró Tribal zsinóromat. Igen, kezdődik! A 120 méterre elhelyezett végszerelékem volt az! Nyomban bekapcsoltam a GPS-emet és csónakba szálltam. A partszél volt megjelölve bázis pontként, így a tejszerű ködben magabiztosan szálltam a csónakba. A rövid fárasztás után egy virgonc, 4 kg-os pontyot meríthettem meg. Az addigra a GPS készülékemen megtalált műholdak 3 méteres pontosságot biztosítottak,  így könnyedén visszataláltam a partra. A helyzetmeghatározó nélkül felelőtlenség lett volna csónakkal a hal után menni, hiszen akár több órába is telhetett volna a visszatalálás. Mindenesetre ekkor áldottam azt a napot, amikor beszereztem a túrakészüléket. A visszadobás elsőre sikerült, majd a botomat elhelyezve a másik kapásjelzőm is zenélésbe kezdett.

Az első jelentkező a jéghideg Duna-ágból
Az első jelentkező a jéghideg Duna-ágból

Egy szépséges tőponty a Monster Crab fluoro pop-uppal
Egy szépséges tőponty a Monster Crab fluoro pop-uppal

Ez hihetetlen, és felettébb érdekes volt. Szinte ugyanabban az időben, az egymástól távol lévő botokon is kapásom volt. A reggeli végszóig már nem volt több jelentkező, de ismét sikerült pontyokat fognom a Kis-Dunából, még ha nem is a legnagyobb példányok közül. De milyen is lenne a pontyhorgászat, ha minden alkalommal a legnagyobb pontyokkal készíthetnénk egy közös fotót? Így viszont folyamatosan kihívások elé állítja a horgászokat, melyeknek minden alkalommal, a lehetőségekhez képest próbálunk megfelelni. A folyamatos kísérletezés ezúttal is eredményezett néhány pontykapást, de a szeszélyes időjárásnak köszönhetően, úgy érzem, hamarosan visszatérhetek erre a csodálatos vízre, és újabb rejtélyeket oldhatok meg. A nap sugarai reményeim szerint a elkövetkező héten már a legtöbb vízen lehetővé teszik a pontyok keresését...

Írta és fényképezte: Csákány Attila
Szólj hozzá:
szalaipeti#1 2010. 02. 24., 19:31Szia Attila!

Kössz, megpróbálom!
carpbalint#2 2010. 02. 23., 19:02Szia Attila!
Szeretnél fluorocarbon zsinórt venni,de nem tudom milyet ebben kérném a segítséged.Korda IQ vagy Kryston Incognito vagy te mekyiket ajánlod?
CsakanyAttila#3 2010. 02. 23., 11:14Szia Peti,

A másik fórumban leírtam neked "részletesebben" az előke elkészítését.
Keveset etess, és olyan helyre menj, ahol a gödröket, mélyebb részeket (ha vannak) meg tudod horgászni. Szerintem a mostani felmelegedés hatására még nem keresik a halak a melegebb részeket...

Hosszabb előkét használj, kisméretű horoggal (6-os), zsugorcsővel és kisebb csalival (10-15mm). Nem ismerem a vizet, így konkrét csalit nem tudok neked ajánlani, de a Source és a Fresh Fish minden időben jó lehet.

Üdv,
Attila
carpista#4 2010. 02. 23., 00:53Sziasztok fiúk!

Köszönöm a gyors és kimeritő válaszotokat, akkor majd benézek a maxonba ;)
Nem baj , ha nem pont ilyen csak láncos legyen:)

Üdv : pista
szalaipeti#5 2010. 02. 22., 20:33Most szombaton megyek a Lakitelki tőzegbányatavakra horgászni.
Te milyen végszereléket használnál?
A peca.hu-n láttam (az-az itt) hogy rengetegfajta végszerelék elkészítését föltetted és ha ezek közül tudnál mondani valamit akkor kössz!!!
11fokos levegő-hőmérséklet várható és szeles idő lesz, szóval melegedő idő lesz. Csalit mit használjak és mivel etessek?
Előre is kössz: szalaipeti
szalaipeti#6 2010. 02. 22., 19:56Szia Attila!

"A víz alatti erdő lakói" című írásban van egy minielőkés megoldás amit meg szeretnék csinálni. Sajnos nem nagyon látom mert takarod a kezeddel. Nem tudnád elmagyarázni h hogy kell mert királynak tűnik?
jozsika73#7 2010. 02. 22., 18:06Köszönöm a segítséget,majd változtatni fogok 1-2 dolgon a siker érdekében. Viszont van 1 dolog,amit nagyon sajnálok.Beruháztam 2db Greys Prodigy 3,66m 3 librás botra.Azt sajnálom hogy nem 3,5 lbs-at vettem. Azért bízok benne,hogy némi gyakorlás után ezekkel a botokkal is tudok majd 100 métert dobni.
CsakanyAttila#8 2010. 02. 22., 17:31Sziasztok,

3 és 3,5 lb között óriási különbség van dobás szempontjából is, a kosár és ólom között szintén.

Józsi, egy etetőkosárral nem tudsz akkorát dobni, mint egy hasonló súlyú ólommal. Próbáld meg ólommal, látni fogd a különbséget. A kosár nagyobb kiterjedésű, míg egy ugyanolyan súlyú ólom jóval kisebb, ezért sokkal-sokkal alacsonyabb a légellenállása.

Happyface: szerintem írd le nyugodtan a távot amit a Focal Systemmel dobtál... 17-0180 méterre simán eldobja az, akinek jó a dobótechnikája...:)

Üdv,
Attila
happyface#9 2010. 02. 22., 17:21Attila:

Én Shimano Force Master AX Specimen (Long Range) 3.90 m 3 lb-s botot használok hasonlóan nagy orsóval mint te csak daiwat szerintem ez a bot elég jó dobó tulajdonságokkal rendelkezik és nem is annyira drága.

Józsi:

Én szerintem és tapasztalataim szerint vékonyíts a főzsinóron, mert az már vastag nekem bár lehet ha gyakorlod a dobásokat akkor eléred avval a vastagsággal is. Én kora tavasszal szoktam gyakorolni a Tiszán amikor már kiolvadt és nincs olyan hideg, hogy a gyűrű be fagyjon. Előtét zsinórnak pedig Yo-Zuri Hybrid Clear zsinórt 0.405 mm v Carbotex Sensitive zsinórt 0.40 mm használom kb. 6-10 m tekerek fel ezek jól bírják az erős dobásokat és a kopás állóságuk is kiváló.

Bár ezen a kérdésen sokáig lehetne vitázni, hogy hogyan kell nagyot dobni, de szerintem gyakorolni kell és el lehet egy bizonyos távolságot érni. Sok magyar horgász túlzásokba esik a dobott méterek kimondásával véleményem szerint ahogyan a különböző horgász csatornákon látom. A másik dolog az nem elég, hogy nagyot tudsz dobni azt meg is kell tudni etetni a partról akár több napon is át amikor már fárad az ember.

Egy másik észre vétel ahhoz az ember extrém távolságokat tudjon dobni ahhoz olyan felszerelés is szükséges ami viszont nagyon drága szerintem bár én fiatal horgász vagyok és nincs rá több száz ezer forintom, de egyszer volt lehetőségem dobni egy Century FoCal System 3.9 3.5 lb-s bottal Daiwa Basia orsóval távdobó zsinorral ami 0.47ről 0.24re vékonyodott és a távolság hihetetlen volt, de nem írom ide mert akkor engem is ripacsnak gondolnátok, de zsinórmérővel lemértük és leesett az állam.

Üdv.: (: Happy Face :)
jozsika73#10 2010. 02. 22., 17:14Szia Attila
Én egy 3.6m-es Spro bojlis bottal,és kb 60-90gr-os kosárral dobálok.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.