Cikk oldal
2009-12-14

Mi kell a pontyoknak?

Ízek és illatok
Évekkel ezelőtt, amikor országunkban megjelent a bojli, mint fogalom, talán kevesen gondoltuk, hogy eljutunk addig a pontig, amikor már olyan elméletek és csalik szükségesek a sikerhez, melyek talán értelmetlennek tűnhetnek. Pedig sokszor szükség van arra, hogy az évek során tapasztalt megfigyeléseinket alapul véve tegyük sikeressé horgászatunkat.

Illat vagy íz?

Eper. Talán elég, ha ennek a gyümölcsnek a nevét meghalljuk, hiszen a bojlis  pontyhorgászat Magyarországi térhódítása ezzel az ízesítéssel ellátott csalikkal kezdődött. Akkoriban megkóstolva ezeket a bojlikat, a semleges, vagy néha keserű íz mellett mást nem érezhettünk, ellenben az illata rendkívül kellemes volt. Ez elég volt ahhoz, hogy a nagytestű pontyokat a horgunk közelébe csaljuk, sőt visszatérő vendégekké váljanak. Itt először a vízben oldódó illatanyagok felfedezése révén jutnak a pontyok a csalinkhoz, majd elfogyasztva és megemésztve a táplálékot ismét visszatérnek. Ez több alkalommal is megismétlődhet, de ha konkurenciát adunk nekik egy nagyobb tápértékű csalival, (amivel kevesebb mozgással, nagyobb energiát tudnak magukhoz venni), máris fontossá válik a beltartalom és az íz. A jelenkorban eljutottunk odáig, hogy a csalik tulajdonképpen szoros összefüggésbe kerültek az idővel, ami meghatározhatja azt is, milyen méretű pontyokat tudunk szákba terelni.

Minden az eperrel kezdődött, és valószínűleg újra sikeresek lehetünk ezzel az ízesítéssel
Minden az eperrel kezdődött, és valószínűleg újra sikeresek lehetünk ezzel az ízesítéssel

Mindhárom eper ízű (és illatú), de mégis jelenősen különböznek egymástól
Mindhárom eper ízű (és illatú), de mégis jelenősen különböznek egymástól

Magas betartalom, az aprómagvak miatt könnyű szerkezet és gyors emészthetőség
Magas betartalom, az aprómagvak miatt könnyű szerkezet és gyors emészthetőség
Alacsonyabb beltartalom, őrölt aprómagvakkal kiegészítve
Alacsonyabb beltartalom, őrölt aprómagvakkal kiegészítve
Figyelemfelkeltő illat és szín, könnyen emészthető beltartalommal
Figyelemfelkeltő illat és szín, könnyen emészthető beltartalommal

A felfedezés és a megszokás

A pontyok táplálkozásához elengedhetetlen az, hogy  keressék a táplálékot, tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy egyszerű dolgunk van. Azt viszont már nem tudjuk, hacsak nincsenek pontyokra utaló jelek (buborékcsíkok, burványlások, pontyugrások), hogy egy nagy kiterjedésű vízen hol keressük őket. Viszont ha megtaláltuk a pontyok kedvelt táplálkozási helyeit., már csak azt kell tudnunk, mi az, amivel horogra csalhatjuk őket. Két lehetőséget különböztetnék meg: az egyik, amikor egy olyan vízen horgászhatunk, ahol a pontyok még abszolút nem találkoztak bojlival, illetve ahol már rendszeressé vált a bojlikkal való horgászat. A szűz vizeken döntően sikerre vezethetnek azok a gyors csalik, melyek rendkívüli erős illatukkal és ízükkel felkeltik a pontyok kíváncsiságát. A ponty egy érdeklődő halfajta, mely minden újdonságot szívesen fogyaszt, amennyiben ehetőnek véli. Az érdeklődése rendkívül nagy az olyan csalik iránt, amivel még nem találkozott, és könnyű megszerezni. Ezért vezetnek gyors sikerre az alacsony beltartalmú, figyelemfelkeltő, könnyen emészthető falatok. Ez igaz lehet olyan vizekre is, ahol már többször horogra kerültek a pontyok, de egy adott illatú táplálékkal még nem találkoztak. Ebben az esetben is a kíváncsiságuk csapdájába esnek, de lényegesen óvatosabban táplálkozva.

Magas beltartalom, figyelemfelkető, eddig ismeretlen íz: talán a jövő sikercsalija?
Magas beltartalom, figyelemfelkető, eddig ismeretlen íz: talán a jövő sikercsalija?

Egy tipikusan gyors csali, mely azonnali eredményt hozhat bármely évszakban
Egy tipikusan gyors csali, mely azonnali eredményt hozhat bármely évszakban

Jól látható a különbség, aminek köszönhetően más-más hatást válthatnak ki a vízben
Jól látható a különbség, aminek köszönhetően más-más hatást válthatnak ki a vízben

Enyhébb illat, magas tápérték jellemzi a roppantott magvakat tartalmazó bojlit
Enyhébb illat, magas tápérték jellemzi a roppantott magvakat tartalmazó bojlit
Alacsony beltartalom, erőteljes illattal párosítva: a gyors eredményt záloga
Alacsony beltartalom, erőteljes illattal párosítva: a gyors eredményt záloga
A gyors eredmény érdekében az etetésből kiemelkedő csali is egy lehetőség
A gyors eredmény érdekében az etetésből kiemelkedő csali is egy lehetőség

Miután felfedezik a vízben lévő csalit, érdeklődésük az első alkalommal a legnagyobb. Biztosak lehetünk abban, hogy az ott úszó pontyok közül sikerülhet néhányat megfognunk, de több alkalom után már gyanakvóvá válnak. Nagyon fontos, hogy jegyezzük fel fogásainkat, mert ebből vonhatjuk le legegyszerűbben a következtetéseket, akár évekkel visszamenőleg is. A gyors, tulajdonképpen aromás csalik mellett, a természetes alapanyagokból összeállított táplálék lassabb hatást vált ki, de nagyon fontos tényező, hogy miután a pontyok megszokják a vízben lévő csalit (pl. Dynamite Baits Fresh Fish), természetes, vízben megtalálható táplálékforrásként azonosítják. Ez természetesen a mesterséges aromákkal készült bojliknál is helytálló lehetne, ha nem hozna szinte azonnali eredményt, vagy hosszú ideig csak és kizárólag etetésre használnánk, és nem használnánk horgokat. A természetesnek ható táplálék, mindamellett, hogy általában nem hoz gyors eredményt, lényegesen hosszabb ideig bíznak benne a pontyok még annak ellenére is, hogy néhány példány, miután megfogtuk őket, már óvatosabban közelít felé. Ennek magyarázata az lehet, hogy a nagyobb energiát adó csalik, kisebb erőkifejtés (keresés) révén szerezhetőek meg. Ha ezt párosítjuk egy rendkívül figyelemfelkeltő, vízben oldódó illatanyaggal, nyert ügyünk lehet(ne).

Verseny a természetes táplálékkal

Ez a magállapítás azokon a vizeken lehet igaz, ahol nincs, vagy kevés a természetes táplálék. Teljesen más a helyzet egy olyan vízen, ahol a kagylók, csigák, rákok és egyéb élőlények burjánzanak, versenyre kelni velük rendkívül nehéz, de kitartással természetesen sikerülhet. Vagy a már említett figyelemfelkeltés, vagy pedig egy természetesnek ható, de nagyobb energiát adó, és könnyebben megszerezhető táplálékot felkínálása lehet a kulcs. Mindkettőt együtt használva, gyorsan megállapíthatjuk, hogy az attraktánsabb csalik gyorsabban eredményt hoznak, de rövidebb ideig működnek. Ennek velejárója, hogy a kisebb példányok is közreműködhetnek a horgászatunkon. Megfigyeléseim alapján, ha egy bizonyos ideig egy adott csalit pihentetünk, majd ismét elővesszük, újra eredményt hoz. Persze ne higgyük azt, hogy ezzel okosabbak lettünk, mert sajnos logikus magyarázata lehet ennek a jelenségnek. Mégpedig az, hogy a hetekig a horgászhelyünkre szoktatott pontyok egy idő után felejtenek, mivel nem kapják a megszokott rendszerességgel a könnyen megszerezhető csalit. A szünetet követően ők tovább állnak, majd az ismételt etetéssel egy másik pontycsapatból lehetnek az újabb látogatók.

Kizárólag természetes összetevőkből álló csali, melyet egy idő után természetes táplálékforrásnak azonosítanak a halak
Kizárólag természetes összetevőkből álló csali, melyet egy idő után természetes táplálékforrásnak azonosítanak a halak

Ez persze nem minden esetben biztosítja a siket, hiszen a természetes táplálék még mindig jelen van. Azokon a vizeken, ahol az adott pontypopulációhoz mérve nem kielégítő ez a táplálékbázis, könnyedén át lehet szoktatni a pontyokat a saját csalinkra. A nagy táplálékbázisú vizeken azonban versenyre kell velük kelni. Ha kitartóan horgászunk néhány helyet, biztosak lehetünk abban, hogy a legnagyobb példányokat is sikerülhet elcsábítanunk, mert nem kell nagy erőt kifejteniük a csalink elfogyasztásához, nem kell az iszapban túrva keresgélniük, sőt a különböző kemény talajról felszedve a kagylókat, csigákat a szájuk sem sérül. Természetesen elképzelhető, hogy a pontyok kedvelik azt, amikor a szájukat az éles kagylók felsértik, de kétlem, hogy nem csábítóbb az, amikor a hengeres formájú bojlik könnyedén a szájukba csúsznak.

Édes, sós és keserű

Miután a pontyok felfedezték és keresik a csalinkat a vízben, elfogyasztva egy újabb hatás érheti őket. Német kutatók egyes kísérletekben kimutatták, majd  a nagyközönség elé tárták felfedezésüket, mégpedig azt, hogy a pontyokra az édes ízek abszolút nincsenek hatással. Ebben az első olvasatra logikusnak tűnő leírásban az is szerepel, hogy a pontyok elutasítják a sós ízt. Ez a 2002-ben közreadott tanulmány, ma már nem állja meg a helyét, ugyanis észrevehetően különbséget tesznek a pontyok a sós, édes és savanyú ízek között. Egy másik, nagyon érdekes dolog a fűszerek érzékelése. Ezeket, mint tudjuk, rendkívüli módon kedvelik a pontyok, talán éppen azért, mert a természetben is megtalálhatóak. Elég, ha csak a paprikás kenyérre, vagy a Robin Redre gondolunk. Persze azt most sem tudhatjuk, hogy egy adott vízben és vízhőfokon milyen irányba (és mennyit) mozdul el a vízben lévő csali körül a víz Ph értéke. Ugyanis ez a legfontosabb akkor, amikor a pontyok azonosítják, felfedezik a csalinkat, mintegy jelként azonosítva, hogy táplálék található az adott területen. A keserű mellékíz pedig, úgy gondolom elhanyagolható szempont: ezt okozhatja az aroma vagy ízanyag töménysége, különböző lisztek keveréke is, melyet nem biztos, hogy a halak is hasonlóképpen érzékelnek.

A fűszerek köztudottan kiváló csalogatóanyagok, szinte minden évszakban
A fűszerek köztudottan kiváló csalogatóanyagok, szinte minden évszakban

Csípős ízek

Néhány mondat erejéig kanyarodjunk el a pontyok etetésére. A pontyneveldékben általában gabonanövényekkel etetik a pikkelyeseket, ezért az új környezetükbe kerülve ösztönösen keresik ezt a fajta táplálékot. Idővel a növényi táplálékokat háttérbe szorítják a vízben található apró élőlények, melyek fő táplálékukká válnak. Ezért  figyelhető meg az a jelenség, hogy míg egy édes jellegű csalival a kisebb példányokat is megfogjuk, addig egy állati eredetű összetevőket nagy százalékban tartalmaz csalival erre kisebb az esélyünk. Ha ezt kiegészítjük egy csípős ízzel, szinte elkerülhetjük a kisebb pontyokat, de ha éppen nem táplálkoznak a különböző időjárási tényezők miatta, kapás nélkül maradhatunk.

A csípős jellegű csalikat elsősorban a nagyobb pontyok kedvelik
A csípős jellegű csalikat elsősorban a nagyobb pontyok kedvelik

A fűszeres, csípős bojlikkal talán kevesebb kapást érhetünk el, de az egyedsúly tekintetében egyértelműen a legjobb választás
A fűszeres, csípős bojlikkal talán kevesebb kapást érhetünk el, de az egyedsúly tekintetében egyértelműen a legjobb választás

Mindenképpen meg kell fontolnunk a dolgot, és az adott cél érdekében megtenni mindent. A legjobb dolgot akkor tehetjük, ha egy kisebb pontyok által annyira nem kedvelt, és egy gyors, figyelemfelkeltő csalival a tarsolyunkban indulunk el a horgászatunkra. Ebben az esetben mindkét olyan jellegű csali a kezünkben van, mellyel esélyünk lehet a pontyok megfogására. A logikus (ponty)gondolkodással, és egy megfelelő végszerelékkel már nagyon közel kerülhetünk ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk...akár a téli hónapokban is!


Írta és fényképezte: Csákány Attila
Szólj hozzá:
eszter65#1 2010. 01. 25., 10:27
Peca.hu - A vízálló horgászportál
todak#2 2009. 12. 15., 19:08Tuti a cikk Attila!Üdv todak
turtledog#3 2009. 12. 14., 20:54Helló Attila

Az miért lehet, hogy egyik héten még működik egy fajta bojli, utána ugyanott nem. Ha mást teszek fel pedig kisidő múlva húzza? Megcseréltem a két botot de ugyanez a helyzet.

Köszi!
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.