Aktuális
Amit a PVA-ról tudni érdemes
Nem minden az, aminek látszik
A PVA alapanyagú horgászeszközök az utóbbi évek egyik legnagyobb segítségei a pontyhorgászoknak. Ezt a speciális anyagot Dr. Fritz Klatte német vegyész és felfedező kísérletezte ki 1912-ben, majd Japán együttműködéssel az 1918-as évtől kísérleteket folytattak az anyag tökéletesítéséhez.
avagy viszlát zsugorcső
Álcázás felsőfokon
A pontyhorgászok kelléktárában rengeteg olyan apró kiegészítő létezik, amelyek számtalan végszerelék elkészítését teszik lehetővé. A zsugorcsövek és a szilikon csövecskék talán a legtöbbet használt eszközök a speciális előkevariációk elkészítése során.
A kevesebb néha több
Az aromakérdés
Valószínűleg sok pontyhorgász lényegesen sikeresebb lenne, ha a csalihoz használt aromákat kizárólag az előírt mennyiségben használnák. Az aromakérdésben a kevesebb sokszor többet jelenthet. Nézzük át együtt, milyen szempontok alapján érdemes döntenünk és mire érdemes figyelnünk használatuk során.
Feketén-fehéren
Színek a víz alatt
Máig vitatéma a pontyhorgászok között, hogy kedvenceink miképpen érzékelik a színeket a saját víz alatti világukban. Vannak akik abszolút nem tulajdonítanak jelentőséget a színeknek, azonban azok száma jelentősen több, akik úgy tapasztalták, hogy a különböző árnyalatok befolyásolhatják a fogásainkat.
Praktikus felkínálás
A varázslatos pellet
Az akvakultúrákban nevelt laposhalak elsőszámú tápláléka a halibut (speciálisan a tengeri laposhalak számára készített) pellet, amely világszerte az utóbbi évek egyik leghatásosabb csalija, elsősorban a felmelegedett vizekben. Számos országban a horgászok előszeretettel használják ponty, márna illetve harcsa horgászatára az olajos hengereket.
Pontycsalogatás álcázott előkével
A hínármező lakói
Legutóbbi hogászatom helyszínül egy rendkívül változatos mederrel rendelkező bányatavat választottam, ahol már korábban is sikerült több szép, izmos tőpontyot szákba terelnem. Már azon a túrán feljegyeztem a medertérképezés során talált hínárfoltokat, illetve fontosabb töréseket. Akkor azonban csak a törésoldalakat horgásztam meg, de fejembe vettem, hogy a közeljövőben kizárólag a hínármezőben megbúvó pontyokat próbálom kapásra ingerelni.
A bon-bon bojli
Különleges desszert
Az elmúlt évek során rendkívül sokat kísérleteztem különböző csali felkínálási módokkal, ezen belül is a hajszálelőkén elhelyezettekkel. A kiegyensúlyozott, könnyített bojli számomra az idei évben fényesen bizonyította létjogosultságát.
A gyorsan oldódó granulátum sikere
Pellet varázslat
A modern pontyhorgászat egyik legjelentősebb csalija a pellet, amely az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert. Az etetésen túl a horog melletti, hajszálelőkés felkínálási módszer is rendkívül sikeres lehet.  A tökéletes kivitelezéshez mindössze néhány apróságra kell odafigyelnünk, és páratlan élményekben lehet részünk, akár olyan vízterületeken is, ahol a használatuk kisebb mértékű.
Lebegtetés felmelegedő vízben
Tavaszi hóemberek
Az idei év tavasza meglehetősen rapszódikus a horgászat szempontjából. Hideg és melegfrontok váltják egymást, így rendkívül nehéz ebben az időszakban egy olyan csalit találni, mellyel jó esélyünk lehet egy-egy szebb ponty megfogására. A süllyedő csalik mellett a lebegő változatok azok, melyek a 8-10 C fokos vízben sokszor kimagasló eredményt hozhatnak.
Amikor a fehérje a lényeg
Tavaszi pontyok élő csalival
A jégolvadást követően, az alig néhány fokos vizekben a nagyobb testű pontyok később kezdenek táplálkozni, mint a kisebb méretű, energiatartalék nélkül rendelkező társaik. Minden kétséget kizáróan, a felmelegedő vizekben elsősorban a magas fehérjetartalmú, élő csalik használata hozhatja meg a várva várt sikert.
« vissza1 | 2 | 3
 
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.