Cikk oldal
2008-02-08

Monofil zsinórok a pontyhorgászatban

Minden, amit tudni érdemes
A monofil zsinórok az utóbbi években rendkívül nagy fejlődésen mentek keresztül. A műanyagból készített monofil, azaz egyszálú zsinór, melyet a köznyelv gyakran damilnak nevez, a horgászipar fejlődésével és a horgászcikkgyártás iparosodásával gyors ütemben fejlődik. Alig néhány év alatt számtalan technikai újdonság jelent meg a zsinórgyártás területén. A legkülönbözőbb színekben, a feketétől az élénk zöld árnyalaton át, egészen a vízben láthatatlan, úgynevezett flurocarbon damilok hihetetlen arzenáljával találkozhatunk a horgászboltok polcain. A rendkívüli kínálat miatt a vásárlók és a gyártók egyre kritikusabbak a műanyag zsinórok meghatározó fizikai és kémiai tulajdonságaival szemben.

Szinte a szivárvány minden színében találhatunk pontozó zsinórokat
Szinte a szivárvány minden színében találhatunk pontozó zsinórokat

A jó monofil zsinórral szemben a homogenitás alapvető követelmény, ami azt jelenti, hogy a zsinórnak – hosszúságától függetlenül – minden pontján azonos szakítószilárdsággal és étmérővel kell rendelkeznie. (Kivétel a speciális távdobózsinórok, melyek átmérője 0,25mm és az utolsó 15 méteren fokozatosan vastagszik 0.50 mm-ig. Ezáltal a dobásoknál használatos, úgynevezett csapózsinórt kötés nélkül váltják ki.)

A minőségi zsinórok minden métere azonos átmérővel, és valós szakítószilárdsággal rendelkezik
A minőségi zsinórok minden métere azonos átmérővel, és valós szakítószilárdsággal rendelkezik

A szakítószilárdság a monofil zsinór egyik legfontosabb fizikai tulajdonsága. Minél keményebb a műanyag zsinór anyaga, annál kisebb a megnyúlása és nagyobb a szakítószilárdsága, illetve minél lágyabb, annál nyúlékonyabb és gyengébb a zsinór. Azonos anyagból tehát nem készíthető kellően lágy, de egyben extra erős zsinór. Erre nincs is szükség, sokkal inkább fontos, hogy az adott körülményekhez igazodva, mindig a legmegfelelőbb és legjobb minőségű zsinórt csévéljük a dobra. Például akadósor előtt, amikor kapás után vissza kell fordítani a halat, kemény és kisebb nyúlású zsinórt használjunk. Akadómentes terepen viszont egész nyugodtan használhatunk lágy és nyúlékony damilokat.

Nyílt vízen megfelelő a lágy zsinór, míg akadókban célszerű keményebbet használnunk
Nyílt vízen megfelelő a lágy zsinór, míg akadókban célszerű keményebbet használnunk

Fontos szempont a szín is, hiszen a különböző tisztaságú vizekeén célszerű más-más típusú zsinórt használni. Az utóbbi évek újdonsága a fluorocarbon zsinór, melynek törémutatója a vízhez közeli (mindössze néhány századdal tér el), így a legtisztább bányatavakon is rejtve marad a pontyok előtt.

A fluorocarbon zsinórok törésmutatója, hasonló értékű, mint a vízé, így tökéletes álcázást biztosítanak
A fluorocarbon zsinórok törésmutatója, hasonló értékű, mint a vízé, így tökéletes álcázást biztosítanak

A szinte láthatatlan zsinórok mellett, a terepszínű (camouflage) zsinórok is nagyon hasznosak lehetnek. A speciális zsinór tulajdonsága, hogy 5-10 centiméterenként más színt kapnak, így tökéletes álcát biztosítva beleolvadnak a körbnyezetükbe, igazodva a talajhoz és a fenékhez.

A terepszínű zsinórok rendkívül jó álcázást biztosítanak
A terepszínű zsinórok rendkívül jó álcázást biztosítanak

A különböző többszínű, és víztiszta zsinórok mellett létezik egy igazán kirívó, fluorosárga színnel rendelkező zsinór is. Ez tulajdonképpen a zavaros vizekben, éjszakai horgászatok alklamával válik a pontyhorgászok előnyére. Rendkívül jól látható akár már a fejlámpa fényénél is, így főként csónakhasználatnál előnyös, mert mindig a szemünk előtt lehet, és nyomon követhetjük az útját, egészen addig, amíg nem kerül víz alá.

A fluorosárga zsinórok az éjszakai horgászatok során jól láthatóak, és csónakkal történő közlekedés esetén is praktikusak
A fluorosárga zsinórok az éjszakai horgászatok során jól láthatóak, és csónakkal történő közlekedés esetén is praktikusak

A kiszerelés szempontjából is érdemes szemügyre vennünk a tekercseket. Nem mindegy ugyanis, hogy 300 méterre történő horgászathoz egyben, vagy több részből álllva töltjük fel az orsó dobját. Az 1000-5000 méteres kiszerelések lehetőséget adnak arra, hogy egy nagyméretű dobra, akár 600 méter (0.30-as méretből) zsinórt is felcsévéljünk, zsinórösszekötő csomó nélkül. Ezzel biztosítjuk, hogy nem gyengül a felszerelésünk ezen része. A nagyméretű kiszerelések további előnye, hogy az esetleges zsinórveszteséget könnyedén tudjuk pótolni, megfelelő mennyiséggel.

A nagy kiszerelésnek köszönhetően, a nagyméretű dobok feltöltése sem jelent problémát
A nagy kiszerelésnek köszönhetően, a nagyméretű dobok feltöltése sem jelent problémát

Fontos tudnivaló, hogy a gyártók által a tekercseken feltüntetett értékek az esetek többségében nem a szakítószilárdságot, hanem azt a szakítótömeget jelentik, amellyel terhelve az még nem szalad el. A csomótűrés úgyszintén a műanyag zsinór legfontosabb tulajdonságai közé tartozik. A csomók típustól függően különféle igénybevételt jelentenek, és akár 40-50%-ban is gyengíthetik a zsinórt. Fontos tehát, hogy minél kevesebb csomó legyen a szerelékünkön. A kopásállóság a jó minőségű műanyag zsinórok esetében rendkívül lényeges követelmény. A keményebb és nagyobb szakítószilárdságú zsinórok kopásálló tulajdonsága sokkal jobb a lágyabb zsinórral szemben. Azonban gyártanak már speciális bevonatú, különlegesen kopásálló műanyag damilokat. Ezeket kifejezetten köves, kagylós és akadós terepre fejlesztették ki. A kopásállóság feltétele, hogy a zsinór felülete sértetlen legyen. Fontos, hogy horgászat előtt és közben ellenőrizni kell, hogy nem sérült-e meg a zsinór, mert a kiszálkásodott damil szakítószilárdsága az eredeti töredékére csökken. A zsinór csavarodása is nagyban befolyásolja és gyengíti a műanyag zsinór szakítószilárdságát.

A peremfutó orsók használata során a zsinór a felkapókar minden egyes körbefordulásakor csavarodik. A megcsavarodott zsinórban belső feszültségek alakulnak ki, mely gyengíti a zsinór szakítószilárdságát. A vízfelvétel a műanyag zsinórok esetében csekély, a régi, természetes alapanyagú szálakhoz képest szinte jelentéktelen. A hosszú időn át vízben lévő zsinórok csomótűrő képessége ménileg gyengül, de ez nem jelentős. Arra viszont feltétlenül figyelemmel kell lenni, hogy a huzamosabb időn át száraz helyen tárolt műanyag zsinór kiszárad, megkeményedik, ami a szakítószilárdság csökkenéséhez vezet.

A hőtűrő képesség (rendeltetésszerű) használat esetén a műanyag zsinóroknál kiváló. A zsinórok anyagszilárdsága mindig biztosítja a megfelelő szakítószilárdságot. A gyenge napfénytűrés a műanyag zsinór egyik legnagyobb hibája. Az erős napsugárzás hőmérséklettől és évszaktól függetlenül károsítja a zsinórt, tönkre teszi, feltördeli a szál anyagának különleges kialakítású molekulaszerkezetét. A napsugárzás a műanyag zsinór leküzdhetetlen ellenfele, mellyel szemben a nagy nevű cégek folyamatos kísérletezésekkel próbálják felvenni a harcot. Felismerték, hogy a napsugárzás a matt felületű zsinórokat károsítja leginkább, melyek szilárdsága 150 órás besugárzás hatására akár 50%-kal is csökkenhet. A jó minőségű, védőbevonattal gyártott, fényes felületű zsinórok sokkal ellenállóbbak, és szakítószilárdságukat háromszor-négyszer annyi ideig képesek megőrizni.

A kémiai anyagokkal szemben egyébként meglehetősen ellenálló műanyag zsinóroknak a víz tetején úszó különféle olajszármazékok, szerves oldószermaradványok igen nagy ellenségei. Ezek az anyagok rátapadnak a zsinór felületére, reakcióba lépnek annak anyagával, és akár teljesen tönkre tehetik a zsinórt.

Néhány jó tanácsa a monofil zsinórok gyakorlati használatához:
– felcsévélésnél a zsinór dobja együtt forogjon az orsóval, így elkerülhető a zsinór csavarodása,
– tárolásnál az orsó dobja mindig fénytől védett, lehetőleg zárt helyen legyen,
– hosszabb fárasztás után a műanyag zsinór első 5-10 méterét vágjuk le,
– horgászat előtt minden esetben ellenőrizzük a zsinór első néhány méterét,
– lehetőség szerint évente legalább egyszer cseréljük le a teljes zsinórt.

Szöveg: Bujáki Géza
Fotó: Bujáki Géza, Csákány Attila

A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).