Cikk oldal
2009-09-11

Felszíni kalandozások 2.

Botos kérdések
A felszíni csalis horgászat egyik pozitívumaként említik, hogy rövid idő alatt nagy területet fésülhetünk át vele. Ezen a megállapításon már évekkel ezelőtt is csodálkoztam, hiszen annak idején sok esetben volt eredményes a lassú, nagy szünetekkel történő bevontatás. Később láttam a Rapala bemutató filmjét, ahol szintén a felszínt hasító, relatíve szédületes sebességgel behúzott pop és prop csalik fröcsögték szét a vizet.

Feketesügér walk-ra
Feketesügér walk-ra
Sulymos-tökleveles
Sulymos-tökleveles

A dolog persze így is, úgy is igaz, és működik. Kezdetben egy viszonylag kis csatornán horgásztam, a víz, illetve a meghorgászható területek mérete miatt ott jobbnak bizonyultak a lassú technikák. Ugyanakkor, a filmen látott gyors vontatásnak is van létjogosultsága, különösen a nagy vízterületeken. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a módszert a filmen főként amerikai pergető mesterek és versenyhorgászok mutatták be. Nekik nyilván fontos, hogy egy verseny folyamán rövid idő alatt nagy területet pásztázzanak át műcsalijaikkal, ez pedig csak gyors bevontatással lehetséges.

Ideális rész
Ideális rész
Irány a felszín!
Irány a felszín!

Számos egyéb, európai szemmel furcsa dolgot láthatunk a tengerentúlon, akár az említett filmben is. A horgászat ott nagyon erős üzletág, amelyet komoly felszereltségű, méregdrága motorcsónakokkal űznek. A csónakok általában úgy vannak kialakítva, hogy a horgász valamivel a vízszint „fölött” állva, egészen rövid botokkal is tudjon pergetni.

210 cm a leghosszabb
210 cm a leghosszabb

Az egészen rövid bot alatt 1.60 és 2.1 méter közöttit értek, ami itthon közel sem a szokványos méret. A bűvös három méter még ma is etalon sok hazai horgász fejében. Talán, mert „kerek szám”, talán, mert itt első körben nem a csónakos pergetés alakult ki, sokan és sokáig csak partról pergettek. A parti pecához legtöbbször előnyösebb a hosszabb bot, viszont a korai technológia nem volt képes három méter fölött kellően erős, mégis hosszútávon elviselhető súlyú botot gyártani (szerencsére, mert akkor lehet, hogy most négyméteres botokkal pergetne fél Magyarország).

Kis botok előnye
Kis botok előnye
Kétféle jiggin' jerk
Kétféle jiggin' jerk

Természetesen, nem a hosszú bot előnyeit vitatom, megvan a helyük (főként a plasztikcsalis-wobbleres parti horgászatban), csak sajnálom, hogy egy régi beidegződéstől vezérelve, sokan csónakból is ezeket a hosszú botokat preferálják. Addig, amíg „csak villantózni” kell a bot, látványos különbség nem igazán mutatkozik meg (a versenyeket kivéve). Azonban épp a felszíni csalis peca az, ahol +30 centi is gyötrelmes tud lenni egy órákon át tartó horgászat során.

Pityu a sportexes időkben
Pityu a sportexes időkben
Rövid és hosszú bot
Rövid és hosszú bot

A felszíni csalikat – kevés kivételtől eltekintve – rántva-pöccintve, aktív botmozgással vontatjuk be, nem elég csupán „beorsózni” a műcsalit. A bot folyamatos „rángatása” kemény fizikai igénybevétel a kar és a csukló számára. Mindezt ahogyan a súly, úgy a bottartás is képes negatívan befolyásolni. A magunk elé, lefelé tartott, szépen kiegyensúlyozott pálca terhel a legkevésbé, főleg, ha kellően rövid (lásd forgatónyomaték, erőhatások). Igen ám, de ahhoz, hogy elférjen előttünk, és a jerk típusú vezetési technikák során ne csapjuk folyton vízbe a spiccet, eleve rövidnek kell lennie. És ezzel máris a két méter alatti botok létjogosultságánál tartunk…

Egy régi, hosszú darab
Egy régi, hosszú darab
Gyors, de jó terület
Gyors, de jó terület

Mi sem egyszerűbb, venni kell egy revolvernyelű, rövid botot, hozzáillő multiorsóval, és meg kell tanulni horgászni ezzel a készséggel. Na, ez az a pont, ahol sokan hátrahőkölnek és feladják.
Némiképp igazuk is van; multival megtanulni jól dobni (még gyakorlott és ügyes horgásznak is) hónapok kérdése, de hogy jobb legyen a pecás saját peremfutós énjénél, az évekbe is telhet. Míg az igazán rövid bot előnyei egy sokéves horgászmúlttal rendelkező, hosszú bothoz szokott pecásnak is gyorsan szembe tűnnek, addig, ha multira akarjuk átszokatni peremorsóról, bizony, eleinte inkább a bosszúság jellemzi majd horgászatát.

Sokat látott
Sokat látott
XRap Walk
XRap Walk

Ennek ellenére nem beszélek le senkit a multis pergetésről, sőt, felszínizni egyben könnyebb és talán hatékonyabb is egy ilyen kombóval. Azonban van jó hírem azok számára is, akik nem kívánnak átnyergelni az amerikai stílusra.
Jómagam kisebb dobósúly-tartományban ma is peremfutóval felszínizek, noha nagy csalikhoz megelégedéssel (bár kicsit sutábban) használom a multis cájgot. A nagyobb tömegű műcsali dobáskor komoly erőt tesz át a zsinórra, ami kellemetlen módon terheli a dobó ujjat, ezért egy idő után fájdalmassá válik a horgászat.

Sügeres készségem
Sügeres készségem
Ideális ötös pop-hoz
Ideális ötös pop-hoz

Visszakanyarodva az eredeti problémához, nem csak a hossz, de a bot akciója is nagyban felelős a hatékony csalivezetésért. Elengedhetetlen a közvetlen kontaktus a műcsalival, amihez feszes, majdhogynem kemény bot illik. A kemény jelző is úgy igaz, hogy nem szabad a bottestnek már kis erőhatásra „beindulnia”, azonban ez csak a speciálisan lágy avagy nagyon olcsó botoknál szokott előfordulni. A rövidség ebben is hasznunkra lehet, hiszen így kevesebb a karbon tehetetlenségéből adódó „holtjáték”, kevésbé nyúlik bele a bot a csali finom mozgatásába. Úgy tudnám még ezt a feltételt jellemezni, hogy a bot spiccének a csukló legkisebb mozdulatára is illik azonnal reagálnia, kvázi gyorsnak kell lennie, attól függetlenül, hogy később milyen fárasztási görbét vesz fel.

Másfeles fekete
Másfeles fekete
Jó párosítás
Jó párosítás
Felszínivel fogva
Felszínivel fogva

A túl erős, illetve kemény botok – bár alkalmasak felszínizésre – durung jellegükből adódóan élménytelenné teszik a fárasztást, saját érdekünkben kerüljük az efféle „seprűnyelek” használatát, hacsak nem kifejezetten kapitális halakra pergetünk…

Konkrét példaként saját arzenálomon futnék végig; anno a Sportex Kev Spin-jével kezdtem, kezdtük barátaimmal a felszínizést. Ez az eredeti formájában (végig futó külső-belső kevlárborítás) mára letűnt bot épp a kevlárnak köszönhetően, még 2.75-ös hosszban is kellően feszes volt, fárasztáskor pedig erős, de rugalmas, mindez 21 dekás összsúly mellett. Ma már számos, ettől jobb paraméterrel rendelkező botot lehet mondani a különféle márkák viharában, viszont Shimano irányában meglévő elhivatottságom miatt közelebbről újabban csak e márka képviselőit ismerem és használom, így véleményt is ezekről mondhatok.

Torokra vette
Torokra vette
Főként nagy topwaterek
Főként nagy topwaterek

Biztos nagyon szép dolog lenne egy objektív összehasonlítás ezekben a kategóriákban is a jelenleg piacon lévő bottípusok között, azonban ezt azért sem tartom különösen fontosnak, mivel a korábban meglévő űrt a jerk és multis botok között számos új, speciális paraméterezésű pálca töltötte be a piacon, csupán a Shimano márkanév alatt. Másrészt, ezek a botok nagyszerűen használhatók, nem érzek számottevő kívánnivalót egyik új típus mögött sem. Itt jegyezném meg – elsősorban nem reklámcélzattal –, hogy akik régről „ismerték” a Shimano botokat, és netán negatív véleménnyel (is) voltak róla, vegyék a fáradtságot, és legalább nézzék meg okával az elmúlt egy-két év újdonságait. Finoman szólva is sokat „okosodtak” a cég fejlesztései (részint az új anyagok, technológiák bevezetése miatt). Számomra meglepő volt a régi botjaim (Technium 270H, 300XH, Diaflash) és az új generáció (Speed Master, Beast Master BX, Antares BX, Aspire BX) „használhatósága”, sokoldalúsága között érezhető, pozitív kontraszt. Arról nem is beszélve, hogy jó néhány, kifejezetten rövid bot jelent meg a Shimano kínálatában, ami szintén örömteli hír a felszínizőknek.

Nem ragaszkodva tehát a multis botok egyeduralmához e műcsalis irányzaton belül, a nevében gyorsaságára utaló Speed Master rövid botját (14-40 g dobósúlyban) jó szívvel merem ajánlani könnyű csalikhoz; ez a pálca feketesügérre kisebb-közepes felszíniekkel (pl. Skitter Pop-5, -7, Skitter Walk-8) szépen dolgozott, erőtartaléka pedig megfelelt a hínárosba (ezt a botot egy 2.20-as feketesügérrel is sikerült tesztelni).

Szortiment
Szortiment

A Beast Master BX 21H jelű botja eredetileg csónakos harcsapergetőmként egzisztál, de a 9 centis poppereket és 11-es walk csalikat is megfelelően lehet vezetni vele. Két botot használok még felszínizésre, mindkettő a Speed Master Jiggin’Jerk család darabja, 1.8 méteres, egyrészes finomságok. MH (10-30 g) és XH (20-70 g) kivitelben használom őket, az előbbit kicsi, az utóbbit akár egészen nagy jerk és felszíni csalikhoz. A dolog különlegessége, hogy az MH-nál a ’spinning’ (peremfutós) verzió, míg az XH esetében a ’casting’ (multis) típus mellett döntöttem, a fentebb már említett dobási okok miatt.

Kihívás
Kihívás

Természetesen léteznek a piacon számos egyéb, jó minőséget felsorakoztató márkák. A fenti kollekcióban néhány tökéletesen működő, általam kipróbált és használt, felszínizésre gyártott, illetve arra alkalmas botot szerettem volna ajánlani a módszerrel szimpatizálóknak.
A következő részben néhány szóban említést tennék a zsinórral/damillal, illetve orsókkal kapcsolatos kérdésekről, majd lassan, de biztosan, belevágnánk az egyes műcsalik (márkára és felekezetre tekintet nélküli) boncolgatásába, hiszen nyakunkon a felszíni csukázás ideje, sőt, ezekben a kora őszi napokban még a balinok is nagyon jól foghatók topwater csalikkal. Addig is jó kalandozást a felszínen, a botok között, hiszen ha egy szép és kezes bot kerül a tulajdonunkba, az önmagában is felemelő érzés tud lenni…


Szöveg és fotók: Gégény Viktor

Szólj hozzá:
snoop9#1 2009. 11. 30., 16:03sziasztok
szerintetek érdemes shimano alivo botot vennem pergetésre.
oka#2 2009. 09. 19., 20:47Sziasztok
Igazán jó pergető helyeket keresek Heves megyében vagy környékén?
Segítségeteket ötleteiteket megköszönném üdv OKA.
Pityu#3 2009. 09. 18., 08:47Úgy legyen ;-)
vittorio#4 2009. 09. 17., 11:51Hali Pityu,
Miért is használtunk 2.70-es Sportex-et? Mert jó bot volt, és nem volt rövidebb nekünk abban az akcióban. Ha lett volna ugyanolyan könnyű és feszes 2.10-es botunk, azzal dobtunk volna (a dióverő Penn-t most hagyjuk), és még többet fogunk. Hova többet 88-nál??? :D
És igen, függ a bothossztól a fogott halak mennyisége. Egy 2.10 és egy 3.30 pergetőbot még a Te kezedben sem működne ugyanolyan eredményességgel. Akkor, ott, jól megoldottuk a feladatot a Sportex Kev-vel. Ja,és nem a Sportex javára volt 45:43, hanem a Te javadra! :)
És a csalik sem egyeztek.
Azóta lezárták a vizet. Három év alatt négy nagyon jó csukás víz ment tönkre mifelénk. Ma azért találtam egy hínárost, ahol 8 kapás kipenderült egy óra alatt... :) Ha hazajössz, megdobjuk!
üdv és kitartás,
Viktor
kistunyo#5 2009. 09. 17., 10:26Én parti horgászatra használnám a 2.70-es pálcát és félek ha túl rövid vele együtt csökken a dobástávolság is.Milyen rövid legyen akkor?
Pityu#6 2009. 09. 17., 02:49Hello Viktor!
"Egy 2.70-es bot legtöbbször csak kényszermegoldás, bár halat lehet azzal is fogni, csak nem annyit."
Hmm,hogy is van ez???Bot hossztól függene a fogott halak mennyisége?A "Sportex"-es fotó idején hogy is volt?46-43 a Sportex javára,felszíni csalival? :-)))) ha jól emlékszem?Mondjuk a Mass Marauderhez(remélem jól írom) már tényleg kevés volt a bot ;-)
Várom a folytatást és köszi,hogy felelevenítetted azokat a napokat!Igazi "pirosbetűs" 4 nap volt!
Üdv:
Pityu
vittorio#7 2009. 09. 17., 00:54Üdv,
Köszi a véleményeket mindenkinek!
Esoxl,
Több csukás holtág is van a képeken, meg olyan is, ahol "csak" feketesügér van.
Somefire,
A multiban igazad van, egyszerűen még nem volt rá zseton, hogy beszerezzek vmi jót. Addig ez is elmegy, de csak nagy (12cm) sliderekhez és a legnagyobb SP-hez, XSW-hez használom.
Kistunyo,
Egy 2.70-es bot legtöbbször csak kényszermegoldás, bár halat lehet azzal is fogni, csak nem annyit. A BeastMaster-ben valóban ettől lényegesen rövidebb, ami kellően feszes ehhez a pecához. Az orsón nincs akkora hangsúly, jó, amit írtál.

üdv,
GViktor
Baitcast#8 2009. 09. 16., 12:14Szia kistunyo
A bot nagyon hosszú és túl lágy a felszíni csalikhoz! Az orsó rendben van.
1.80-2.0m és gyors bot, ahogy Viktor is írta!

Üdv
kistunyo#9 2009. 09. 14., 20:45BeastMaster27MH és egy Exage3000SFB alkalmas lenne parti felszínicsalis horgászatra??
shimano13#10 2009. 09. 14., 19:55Azt a rohadt de durva az a Stella meg Speed Master! :)
Nem semmi cucc!
Amúgy nagyon jó kis írás!
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő háromnyaras korában éri el a kifogható méretet, mely 30 cm.