Cikk oldal
2009-09-24

Felszíni kalandozások 3.

Popperek
Pár nappal ezelőtt, egy csónakos csukahorgászat keretében szedtem rendbe popperes gondolataimat. A hínár még magasan volt, és rengeteg béka napozott a tetején, ezért meg sem lepődtem, hogy a legeredményesebb csalinak épp a popperek bizonyultak…

Mielőtt azonban belevágnék e csalitípus bemutatásába, néhány mondat erejéig vissza kell térnem a zsinórok és orsók kérdéséhez, amelyre előző felszínis cikkem végén tettem ígéretet.

Régi színre
Régi színre

Zsinór, damil, orsó

Azzal kezdeném, hogy mikor és miért használok monofilt avagy fonott zsinórt.
A fonott vitathatatlan előnye, hogy minimális nyúlással rendelkezik, így a topwater csalik beindításához szükséges erőt szinte éppoly dinamikusan teszi át a műcsalira, mint ahogyan azt a bot spiccével kiviteleztük. Jelentősége elsősorban a távoli dobásoknál mutatkozik meg, ahol a monofil damil nyúlása akár méterekben is mérhető. Ezt a zsinórtípust csukázáshoz és egyéb halak (pl. a harcsa) éjszakai horgászatához merem ajánlani.

SP-5 FT-re
SP-5 FT-re
Hínárfoltok
Hínárfoltok

A monofil damil mindmáig „láthatatlansága” miatt tud versenyre kelni a fonottal szemben. Az óvatos halfajok esetében ez a tulajdonság azért is különösen fontos, mert nem csak a csali előtti pár méter, de a teljes vízfelszínen fekvő zsinórrész is riasztóan hathat.
Az említett, rendkívül óvatos halak közé tartozik a domolykó és a balin, melyek egyike sem kifejezetten popperes hal, mégis, időszakonként jól foghatók ezzel a módszerrel. Ezekben az esetekben kizárólag monofillal feltöltött orsót érdemes használni. Ugyanígy a feketesügérnél is, mely mohósága mellett nem egyszer tesz tanúbizonyságot óvatosságáról és finomkodó kapásairól – ekkor jön jól a mono észrevétlensége.

Lime Frog
Lime Frog
Popper, akcióban
Popper, akcióban

Orsók tekintetében a rövid, két méter körüli botokhoz ideális választás lehet a 3000-es méretű peremfutó vagy egy kisebb multiorsó is. Bár a klasszikus topwater technikák multival kivitelezhetők legszebben, tapasztalatból merem mondani, hogy nem az orsó típusa fog eredményességünk útjába állni. Mivel évekig megelégedéssel használtam (és használok ma is) peremfutókat felszínizéshez, nem én leszek (különösen nem ebben a cikkben), aki ódákat zeng a multis pergetés mellett, noha szépségét és hasznosságát egy percig sem vitatom.

Csuka popperre
Csuka popperre
Sok a villantónak
Sok a villantónak

Talán annyit még az orsóválasztáshoz hozzáfűznék, hogy a fokozott igénybevétel miatt célszerű minőségben magasabban állót választani, illetve tűgörgővel rendelkezőt (mivel ennek hiányában a jerkelő mozdulatok hatására visszacsapódó rotor hangja meglehetősen kellemetlenné teheti horgászatunkat).

Sokszínű pop-világ

Ezt a csalitípust sok forgalmazó gyártja, a márkaversenyben pedig mindenki igyekszik hozzátenni saját „arculatát”. Bár egészen egyedi formavilágot sikerült kialakítani a Storm, a Salmo, a Rapala, a Rebel, az Excalibur és még sok más gyártónak, a különbség mégsem annyira számottevő, mint az egyes wobblerek esetében.
Azon túl, hogy a keltett hangok a popperek változatos feji részének köszönhetően szintén sokfélék, maga az akció csak kevés esetben tér el az általánostól. Talán ilyen eltérés a Storm Chug Bug-ja, ami hosszúkás testkiképzése miatt „side to side”, azaz jobbra-balra kitérő mozgást is produkál a hangkeltés mellett.

Klasszikus Rebel
Klasszikus Rebel
Excalibur-ok
Excalibur-ok

Sok poppert azért szeretek igazán, mert „biztos” hangot ad, még nem igazán jól sikerült vezetés mellett is. Ilyen a Rapala Skitter Pop-ja, de az Excalibur Pop ’N’ Image is. A River 2 Sea Bubble Popper-ének változatos, sűrű mérettartománya, élethű kültakarója és jó dobhatósága képezi előnyeit. Az Owner C’ultiva Gobo Popperre is egyedi a maga nemében; egy méretben készülő, csörgős (az egy golyó miatt inkább kotyogós) karcsúság, melyből a füstszínű a kedvencem, főként feketesügérre, illetve a Chartreuse változat, csukára. A korábban említett Excalibur széles oldalprofiljával vizuálisan nagyobb, kishalszerűbb a többi poppernél, a hologramos verzió és a BabyBass szín a favoritom tőlük. A Rebel lassan fél évszázados formavilágával klasszikusnak számít, noha a Pop-R sorozatból a Magnum változattal nem voltak különös sikereim, amit a popperek között messze a legnagyobb decibellel szóló hangjának tulajdonítottam. A legkisebb, Teeny Pop-R darabja viszont fogós és kedvelt apróság, főként a balinok körében (bár a medium méret is közelít hozzá eredményességben). A Salmo Pop szintén egy hosszban készül, és bár nem vezethető túl finoman a felszínen, szín- és mintavilága meggyőző és egyedi.

S színű Skitter Pop
S színű Skitter Pop
Sok a kapocs
Sok a kapocs

A végére hagytam, bár a fogásokat nézve nálam az elsők között van a Rapala Skitter Pop-ja, melyből számomra az öt centis verzió a leginkább sikeres. Sajnálatos, hogy a popperek tekintetében a Rapala nem mozdult el sem a hologramos színek (HSH, HESH), sem az élethű mintázatok (RFSH, BB, SBB) irányába, pedig – véleményem szerint – ütős csalikat alkotott volna ezzel. Ennek ellenére a békaszín (F és LF) telitalálat volt, mint ahogy a ma már nem forgalmazott HCL is.
Az SP fogósságát mégsem a színvilágában látom, sokkal inkább biztos, mégis diszkrét „puttyogásában”, mely gyors bevontatás mellett is működik. Kilenc centis mérete nagyobb csukákra és harcsára is különösen eredményes, az említett SP-5 viszont szinte minden felszíni ragadozóra kitűnően működik, vitán felül a legvonzóbb popperhang tulajdonosa a dobozomban. Feketesügérre, csukára és sügérre majdnem minden szituációban az első helyen áll. Az általam használt popperek közül a víz széléről megriadt béka felszíni menekülését leginkább ez a modell képes visszaadni, persze, megfelelő vezetés mellett.

Adrenalin-keltő
Adrenalin-keltő
Magnum
Magnum

Szól – nem szól

Az, hogy a popper megszólal-e a felszínen, több dolog függvénye. Elsőként a távolság lehet a hibás, pontosabban mi magunk, mert rosszul tartjuk hozzá a botot. És itt rögtön meg is kell állnunk, hogy tisztázzuk, gyors vagy lassú csaliról beszélünk. Gyors csali esetén nem igazán lehet gondunk, ha gyári szerelésű poppert használunk; ahogy vizet ér, viszonylag sűrű, ütemes pöccintéssel, rántással behúzzuk, közben legfeljebb pillanatnyi szüneteket tartunk.

SP-7 HCL
SP-7 HCL
Ideális felszínis víz
Ideális felszínis víz

Akkor viszont, ha lassú csalival horgászunk, nagy szünetekkel, egy-egy hangot megszólaltatva, a zsinór/damil süllyedésével számolnunk kell. Attól függően, hogy a damilunk lefelé vagy előre húzza meg a poppert, más-más hangot kapunk. Ha messze van a műcsali, előfordulhat, hogy a rántás erőssége kevés a vízszintes irányú elmozduláshoz, a megsüllyedt damilrész viszont víz alá húzza a fejet, a puttyanó hang elmarad. Távoli dobásoknál ezért felfelé tartott bottal (tulajdonképpen a zsinór hasát csökkentve) kell rövid, de kemény csuklómozdulatot tenni. Ahogy a popper közeledik, úgy kell a bot spiccét egyre közelíteni a vízhez, nehogy az ellenkező hatást érjük el, és kitépjük a vízből a pop fejét – hiszen ekkor sem szólal meg.

Poppertánc
Poppertánc
Felcserélt horgok
Felcserélt horgok

Csukázáskor figyelembe kell vennünk a popper elé kötött drótelőke (lehet, de nem érdemes nélküle) súlyát, illetve merülését. Érdemes kerülni a vastag drótnak, éppúgy, mint a nehéz kapocsnak a használatát – talán a legcélszerűbb direkt a vezérszembe kötni. Az „magára hagyott”, drótelőkés popper csak nehezen indítható be, sokszor a második-harmadik pöccintés kelti csak életre (ekkor feszül ki a lemerült drót és a damil).

Dobáskor eleve feszes zsinóron ejtsük be a csalit, mert egyrészt így az első rántások is nagy biztossággal jó hangot adnak, másrészt magának a csalinak is csábítóbb a vízre érkezése (csukázásnál sok kapás történik ebben a fázisban).

Pózolás, FT-vel
Pózolás, FT-vel
Jó színű Salmo
Jó színű Salmo

Még egy hibára (melyet anno én is elkövettem) hívnám fel a hangkeltés szempontjából a figyelmet; a horgok cseréje során a popper alapegyensúlya megváltozhat. Ha túl nehéz horgot teszünk előre vagy túl könnyűt hátra, a popper szája besimul a felszínbe, és így nem tud majd megfelelő hangot adni. A popper akkor áll jó helyzetben, ha a száj majdnem egésze a felszín fölött van, tud „levegőt harapni”, magával vinni a behúzás során. Érdemes megnézni a Rapala hivatalos oldalán a Skitter Pop akcióját bemutató videó részletet, ez a folyamat ott egyértelműen nyomon követhető.

A teaser

A popperek sokféleképpen végződhetnek, mármint, ami az utolsó horgot illeti. Ezeknek a „bojtos horgoknak” elnevezése a teaser. A hármashorogra műlégyszerűen tollat, szintetikus anyagokat, csillogó szálakat kötnek vegyesen, melyek a vízben pulzálva-meglibbenve kelletik magukat a ragadozó számára még akkor is, amikor a popper aktív tevékenysége (hang és mozgás) már szinte leállt. Többféle szín- és anyagösszetételben léteznek, de azt, hogy melyik a fogós, szituáció- és halfajfüggő.

Béka a hínáron
Béka a hínáron
Változatos teaserek
Változatos teaserek

Szünet a kapásért

A vezetési technikákat tekintve, két alaptípus létezik; az egyenletes rántásokkal, mellé kis szünetekkel vezetett csali, és a néhány hangnyi sorozatokból összeálló, nagyobb szünetekkel történő behúzás. De a vezetési sebesség, a csali hangkeltése, annak intenzitása, egyáltalán az, hogy mennyire fröcskölve húzzuk a felszínen, mind egyéni ízlés (és persze a halak kapókedvének) kérdése. Mindezek tetszőlegesen kombinálhatóak, viszont ne felejtsünk el a behúzásban – még ha csak egy pillanatra is – szünetet tartani, hiszen a ragadozó hal lehet, hogy méterek óta követi a csalit, csak még nem kapott „támadási felületet”, kedvező lehetőséget a zsákmányszerzésre. A megtorpanó kishal tökéletes célponttá válik, könnyű préda, ez váltja ki a ragadozóból a támadási reflexet – időnként érdemes hát a felszíni csalit is megállítani.

Felszíni hangulat
Felszíni hangulat

A popperek első körös taglalása után, a következőkben megnézzük az egyéb felszíni (prop és walk the dog) csalikat, majd halakra lebontva is bemutatnám a konkrét, nálam bevált technikákat és trükköket. Addig pedig irány a víz, mert amíg fent van a hínár, szólnak a békák is, és egy csuka talán épp a mi popperünket keveri össze vele...


Szöveg és fotók: Gégény ViktorSzólj hozzá:
marcell45#1 2009. 10. 26., 09:07vittorio én még csak kezdő vagyok a poperes horgászatban és egy salmo pop-ot szeretnék vásárolni miyen színűt válaszak ha csukázni szeretnék vele milyen vezetési teknikát javasolsz hozzá
marcell45#2 2009. 10. 26., 09:07vittorio én még csak kezdő vagyok a poperes horgászatban és egy salmo pop-ot szeretnék vásárolni miyen színűt válaszak ha csukázni szeretnék vele milyen vezetési teknikát javasolsz hozzá
gippo#3 2009. 09. 30., 08:43Szia Vittorio!
Köszönöm szépen, megvárom a következő részt!
Üdv.
vittorio#4 2009. 09. 29., 23:18Gippo,

Ha a szállítási gond nem gond, akkor jó szívvel ajánlom a Speed Master Jiggin'Jerk Spinning 180 centis (egyrészes) 20-70 grammosát, vagy a kétrészes 2 méteres, 10-50 grammos változatot. Ez nagyobbacska jerk csalikat is szépen elvisz, de ha igazán parázs, finom pálcát szeretnél, és jobbára 5-7 centis popperekhez, a Speed Master Spinning 14-40 grammosa 2.10-es hosszban (ez van nekem) nagyon meggyőző, bár célzottan csukához talán kicsit finom. De nagy élmény.

Olcsóbb bot tekintetében a Beast Master BX 2.10 m és 120 gramm (ez csak a max, az optimális dobósúlya 40-80g) avagy 2.40 m, 20-50 grammos dobósúlyú verziót ajánlom. Ezeket vedd kézbe pl. a Maxonban, aztán dönts kedvedre-ízlésedre.

Orsó ügyben egy 3000-est javaslok, itt sokféle szóba jöhet, csak a zsetonmennyiségtől függ. A 3000-es Aspire non plus ultra, de egy alap Shimano is jó darabig kiszolgál.

Popperek: SP-5 F, SP-7 F, SP-5 FT, SP-9 LF, SPSS-5 GCH, de várd meg a következő cikket ;)))

Richeypi,

Köthetőben Canelle Fibra Flex jött be a legjobban, 9 és 15 kilós szakítóval. Csomóra több verzió is van, én egyszerű csúszócsomót használok négy-öt menettel, de nem a műcsalival húzom meg, hanem körömmel tolom rá, így nem sodródik-csavarodik.

üdv,

GViktor
richeypi#5 2009. 09. 29., 16:37Üdv ViKtor!Én köthető drótelőkékkel kapcsolatban kérném véleményed.Milyen csomókkal érdemes kötni?Nekem vagy bepöndörödik a csomó előtt,vagy nem tart jól.Köszönöm!Ja,ismét egy jó cikk!
gippo#6 2009. 09. 29., 13:57Szia Vittorio!
A tanácsodat szeretném kérni "popper" ügyben. Kérlek javasolj nekem egy szerinted is jó botot és orsót, elérhető áron, valamint néhány poppert, melyekkel kizárólag csukára horgásznék.
Megtisztelő válaszod előre is köszönöm,
Üdv. Mészáros András
vittorio#7 2009. 09. 29., 13:05Igazad lesz, találtam 1-2 érdekességet már Olaszhonban, de lengyel boltig valahogy sosem jutunk el. Ott a víz van hamarabb... :D
A C'ultiva sokéves hazai beszerzés. Kár, hogy nem vettem többet.
Koligabi#8 2009. 09. 29., 12:52Szervusz!
Az meghiszem! :-))
Egyébként te többet jársz külföldön mint én, egy jó tanács nézz szét Lengyel szomszédainknál! Rejtenek pár érdekességet a csalis polcaik!
Egyébként a Cultiva poppot honnan szerzed be?
Üdv: Kolimár Gábor!
vittorio#9 2009. 09. 29., 12:24Koligabi,
Elhiszem, és máris vevő vagyok rá :)))
Koligabi#10 2009. 09. 29., 09:35Szervusz Viktor!
A cikk nagyon tetszik és hasznosnak találom!
Észrevételem csak annyi hogy gyárt a Rapala RFSH poppot biztosan, csak hozzánk sajnos nem jutott belőle.:-((
Üdv: Kolimár Gábor
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A hím kecsege 4-5 évesen, míg a nőstények csak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget. Mivel az első években ez a faj igen gyorsan fejlődik, gyakran előfordul, hogy hamarabb eléri a kifogható legkisebb méretet (45 cm), mint a szaporodóképes állapotot. Így számos esetben előfordul, hogy még az első ívása előtt kifogják vizeinkből.