Cikk oldal
2009-10-11

Felszíni kalandozások 4.

Walker, de nem a texasi kopó
Sokaknak talán először hallott, jó néhány pecásnak viszont bizonyára ismerős (netán lerágott csont) a walk the dog, nevezetesen a kutyasétáltatós technika. Az elég mókásra sikeredett elnevezést a tengeren túlról hoztuk, mint ahogyan a felszíni csalival történő horgászat jelentős részét is. A kifejezéssel a topwater csalik egyik típusát és vezetési technikáját egyaránt illetik.
Ennek az egyszerű felépítésű, vezetését tekintve mégis annál nagyobb odafigyelést igénylő műcsalinak egy egész fejezetet szántam. Kezdjük egy kis áttekintéssel!

Walk the dog kollekcióm javarésze
Walk the dog kollekcióm javarésze

Mi fán terem?

A walk-the-dog műcsalik itthon a „rángatós csalik” közé tartoznak, ami nem túl szerencsés besorolás, hiszen „rángatni” kell (vagy lehet) a jerkbait-eket és a stickbait-eket is. Magam részéről szívesebben használom a walker vagy walk rövidítést, nagyritkán a „sétáló csali” – szintén elég esetlen – magyarítást.

A műcsali nevezéktan (ennek kusza világáról majd egy későbbi cikkben) a felszínik (topwater) rendjén belül több osztályt is megkülönböztet, ezek közül egyik a walk-the-dog csaliké. Csáberejüket, szebben mondva akciójukat, sem terelőnyelv (wobbler), sem különös fejkiképzés (popper), sem beépített propeller (propper) nem segíti. Ráadásul a vízre, mint terelő közegre (lipless, pilker) alig számíthatunk, mivel ezek felszínen úszó alkalmatosságok.

Épp kutyát sétáltatok…
Épp kutyát sétáltatok…
Hű „ebek”
Hű „ebek”

Ha dobás után egyszerűen bevontatjuk őket, úgy jönnek, mint egy darab fa. Itt lesz segítségünkre a „kutyasétáltatás”, ami tulajdonképpen egy víz feletti jerk (jerkelős) technika. Jó ütemben végzett pöccintésekkel, csuklómozdulatokkal történő behúzás során megelevenednek a nem ritkán forgástesthez hasonló egyszerűséggel bíró műhalak.

Szándékosan írtam műhalakat, mert (hosszú profiljuk okán) leginkább halszerűek ezek a készítmények. A jól vezetett műcsali így leginkább egy sérült, felszínre emelkedett kishal képzetét kelti, ami jobbra-balra fordulásokkal evickél a felszínen (ezt az jobbra-balra mozgást nevezik a felszínizés hazájában „side to side” akciónak).
Biztos vagyok mindemellett abban is, hogy a felszínen pocsoló „élőlény” a ragadozó fejében sokszor nem teljesen beazonosított; nem az a kérdés számára, hogy kishal, béka vagy madárfióka vergődik-e odafent, hanem, hogy tápláléknak tekinthető-e?

Hínársikló
Hínársikló
…és zsákmánya
…és zsákmánya

Ez pedig – véleményem szerint – az alapján dőlhet el, hogy a csali észlelésének bármelyik vagy több komponense (szín, akció, méret, alak, stb…), esetleg ezek összhatása emlékezteti-e a ragadozó halat egy potenciális táplálékra.

Hangok és mozgások

Egynémely walker masszív, bunkós fejjel ellátott (Salmo Maas Marauder), így vezetése során a popperhez hasonló hangot ad ki, amellett, hogy „kitekintgető” akcióját ugyanúgy produkálja. Hangot adhat még a testbe épített egy nagy (Rapala Skitter Walk) vagy több (Excalibur Spit’n Image) golyó, ami a csörgő szerepén túl a sétáló mozgást hivatott elősegíteni, ezért a csali hátsó harmadában foglal helyet. Vannak viszont „néma” walk csalik is (Heddon Zara Spook), melyek többnyire oldalváltó mozgásuk során keltett „locsogással” hívják fel magukra a figyelmet. Azért csak többnyire, mert a csörgő nélküli walk sem teljesen hangtalan; mivel a csali mozgatása rövid, de gyors és kemény mozdulatokkal történik, a hármashorgok minden rántásnál többé-kevésbé az üreges műanyag testnek ütődnek, márpedig ennek a víz tompítása ellenére is jelentős hanghatása van.

Gyere bátran, kis barátom, úgyis műanyagból vagyunk!
Gyere bátran, kis barátom, úgyis műanyagból vagyunk!
Kétféle horgozás; a hínárba, és az akadómentes vízre való
Kétféle horgozás; a hínárba, és az akadómentes vízre való

Mégis azt gondolom, hogy a hangok mellett a walker lelke a side to side akció, vagyis a jobbra-balra tekingető mozgás. Sok más műcsali típussal kapcsolatban tudjuk, hogy az irányváltás mennyire ingerlően hathat a ragadozóra, kiválthatja a támadási reflexet. Nem csoda, hiszen ez az üzenet számára, hogy a zsákmány észlelte őt, elmenekülhet előle, a gyomra pedig üresen marad. Egy egyenletesen haladó csali könnyen kiszámítható, van idő bőven a megszemlélésére, de egy „cselező” áldozat kevésbé egyértelmű, így gyors reagálást kíván.

Célhalak

Horgászbarátaimmal sokat vitatkoztunk már, hogy a mi a legeredményesebb felszíni csukacsali a popper-propper-walker körből. A második helyre mindannyian a poppereket soroljuk, az első viszont náluk a propelleres csali, míg nálam a walk the dog. Igazságot nem kívánok tenni, mivel nem is lehet, hiszen a horgászat mindig a körülményektől függ, olykor ez, máskor az a jó. Tény, hogy legnagyobb felszínivel fogott csukáim walk csalikra csábultak el. Szintén walkerrel fogtam az eddigi legnagyobb feketesügereimet, bár ennél a halnál számomra sem egyértelmű e csalitípus fölénye.

Vize válogatja, de nagyon szép balinokat is láttam már becsapva a kisebb Skitter Walk-kal, sőt, a nagyobb, 11 centis méretre két, bő tenyeres sügérről is beszámolhatok, amellett, hogy egy-két ismerősöm kisebb harcsát is fogott már vele. Minden „mellékes” ellenére, a walk csalikat leginkább feketesügérre és csukára tartom eredményesnek.

A stég lakója volt
A stég lakója volt
HBNC fan-klub tag
HBNC fan-klub tag

Alaptípusok – közelről

Az alábbiakban néhány, általam is használt alaptípust szeretnék bemutatni. A felsorolásban nem szereplő márkát-típust nem használom, ezért sem kívántam bővebb elemzésükbe bocsátkozni.

Rebel Jumpin’ Minnow

Két méretben létezik (T10-T20). Az előbbi 9 az utóbbi szűk 12 cm, de a különbség térfogatban sokkal jobban mutatkozik, szinte még egy méret elfért volna a kettő között. Egy golyó adja a hangot, ami annyira hátul foglal helyet (ha jól sejtem, némi plusz súlyozás mellett), hogy alaphelyzetben szinte függőlegesen áll a műcsali. Színei meglehetősen puritánok, antik-századfordulós feelinget kölcsönöznek. Csuka és feketesügér csali leginkább, a T20-assal közel ötös csukát is fogtam már.

Rapala SW-8, Rebel T10
Rapala SW-8, Rebel T10
T20-as Jumpin’ Minnow
T20-as Jumpin’ Minnow

Heddon Zara Spook, Super Spook, Super Spook Jr.

A legegyszerűbb megjelenésű torpedó testet kapták, egyben a legkorábbi walk-ok közül valók. A Super Spook csörgő golyóval ellátott, élethű szemmel készül, és valamivel nagyobb, mint a Zara Spook. Sokféle módosítást tettek a Heddon fejlesztői a Spook csalik eredményesebbé tételéért (Knocker, Rattlin’, SwayBack változatok), ám a csali arculata csak a hajlított testű Swayback esetén változott az elmúlt évtizedekhez képest. A Junior Spook-ok 9.3 centisek, a Zara 11, a Super Spook közel 13 cm. Létezik Magnum (kb. 18 cm) és még nagyobb Saltwater Magnum (kb. 20.5 cm) verzió, ezeket nem használtam még, hazai viszonylatban kicsit nagynak érzem őket.

A néma Zara Spook
A néma Zara Spook
Junior Super Spook-ok
Junior Super Spook-ok
Antik darab
Antik darab

Excalibur (Heddon) Spit’n Image, Spit’n Image Jr.

Szintén két méretben (7.5 és 8.5 cm) létező modell, értelemszerűen a kisebb a viseli a Jr. (junior) jelzést. Halszerű alak és ívelt has jellemzi, ami a mozgását aktívvá teszi, mint ahogy a viszonylag nagy térfogat is (széles oldalirányú kitérés a kis méret ellenére). Érdekessége, hogy csörgője egy hátsó, nagy és egy kisebb, első golyóból áll, így összetettebb a hangkibocsátás is. Feketesügérre tervezett modell, csukára is fogós.

Heddon Zara Puppy

Az általam ismert legkisebb sétáló csali, alig 7 cm. Olyannyira finom vezetést kíván, hogy lehet és érdemes 10-30 g vagy még ettől is finomabb dobósúlyú bottal terelgetni. Mivel nagyon kicsi a tehetetlensége, apró, diszkrét pöccintésekkel kelthető leginkább életre, amihez a finomsága mellett rövid, 160 - 210 cm közötti pálca illik. Sügérre, feketesügérre és balinra ideális.

Finom botot hozzá!
Finom botot hozzá!
Csukás színezetű Puppy
Csukás színezetű Puppy

Rapala Skitter Walk, Skitter Walk Saltwater

Az általam leguniverzálisabbnak tartott felszíni csali. Az édesvízi verzió 8.5, míg a tengeri 10.3 cm a valóságban. A különbség mégis karakteres, a nagyobb lényegesen könnyebben jön mozgásba, persze, kellően finom bottal a kisebb is ugyanúgy vezethető. Egyetlen, nagyméretű golyóval oldották meg a csörgést (kotyogást), illetve a hihetetlen dobástávot is (60-70 m).
Kisebbje egyértelműen fogós balinra, sügérre, feketesügérre. Nagyobbja harcsára és feketesügérre, illetve mindkét méretben telitalálat csukára. Legnagyobb felszínis halamat (csuka, 5.5 kg) ennek a csalinak köszönhetem, de több három felettit is fogtam már velük.
Színei sokfélék és fogósak. Sajnos, bizonyos mintákat nem gyártanak saltwater verzióban (az új XRW-9 és -11 paletta sem hozza), pedig nagyon jó csuka és feketesügér színeket hagynak ki vele. Ha tehetném, egy SSW-11 BG-BB gyártási javaslattal élnék a Rapala tervezői felé…

Sós- és édesvízi
Sós- és édesvízi
Tizenegyest!
Tizenegyest!

Rapala X-Rap Walk

Nagyon megörültem, amikor láttam, hogy a Rapala még nagyobb, csörgős walk csalival hozakodott elő. Igaz, tavaszi beszerzése óta még nem tudtam érdemben bemutatni a halaknak, de ettől a csalitól várom a következő szezon nagy csukáját. Messze dobható, könnyen húzható darab, de a 13 centis már erősebb botot igényel. Ezt a méretet csukára és harcsára ajánlom, de termetesebb feketesügért is foghatunk vele. Jó hír, hogy már 9 és 11 centiben is gyártják.

Big Brother
Big Brother
Pearl White és Bone színek
Pearl White és Bone színek

Salmo Maas Marauder, Maas Marauder Jr.

Ehhez a csalihoz kell a legerősebb botunkat elővennünk, ugyanis a nagyobb, 19 centis példányhoz már 88 gramm tartozik (a Jr. verzió elviselhetőbb, 13 cm és 36 gramm). Még csak kisebb csukákat fogtam velük (a nagyobbal például 70 dekásat!), bár igazán nagy "krokodil" már ugrott neki, csak elvétette. Csukára, esetleg harcsára jöhet szóba.

Berkley Frenzy Walker

Nagyon könnyen vezethető, nagy felhajtóerejű, de nem túl erős építésű darabok, komoly halnál félő, hogy a horogszem kiszakadhat. Egyetlen, kotyogós golyóval, 10.5 centis hosszban lehetett kapni belőle, de tudtommal már nem gyártják ezt a modellt.

Frenzy paletta
Frenzy paletta
Le sem nyelte még…
Le sem nyelte még…
Saját minta
Saját minta

Technikák

A walker életre keltése a felszíni csalik közül – minden mellébeszélés nélkül – a legnehezebb. Viszonylag feszes botot igényel, és nem túl hosszút. Ennél a csalinál érzékelhető a legkarakteresebben a bot fölösleges pár centije, szebben mondva, minél rövidebb és könnyebb a botunk, annál könnyedebb (és kevésbé fárasztó) a csalivezetés is. A trükk a walker mozgatásában, hogy a csuklómozdulatnyi rántás után gondolatnyi lazát kell adni a csalinak, hogy az oldalra kifordulhasson. Szinte kissé visszafelé kell mozdítani a spiccet, mielőtt a következő pöccintést elindítjuk. Kis gyakorlással sokkal könnyebb elkapni az ütemet, mint elméletben elképzelni (vagy akár elmagyarázni) a mozdulatsort.

Egy jobb csuka SW-11-en
Egy jobb csuka SW-11-en

Ezért is szeretnék a sorozat következő epizódjai közül egyet a különféle felszíni csalik vezetésére szánni (videó betétekkel), bár ennek megvalósítási formája már inkább a Peca TV égisze alá tartozik, terjedelme miatt. Mivel nem szeretnék felelőtlenül ígérni, legyen ez a jövő titka, addig is jó kutyasétáltatást és későn beálló vizeket kívánok a Pecásoknak!

Szöveg és fotók: Gégény ViktorSzólj hozzá:
vittorio#1 2010. 01. 19., 23:22Titanka,

Na, csak megvannak ezek a felszínis cikkek! :))
Az lehetett a gond, hogy egy "magazinos" cikkről kattintottál a "GV további cikkei" opcióra, és akkor csak a magazinos cikkeket fűzi egymáshoz. A Mesterfokonból meg a "mesterfokos" cikkek kerülnek csak egy listába.
Ne kérdezd, én sem értem, hogy miért jó ez, tény, hogy nem láthatod egy listában az összes írásomat, valami programozói anomália lehet... :D

Kérdésedre válaszolva, nagy jerk csalikat egy 20-70-es Jiggin'Jerk Speed Masterrel dobom, van egy ugyanilyen típusból 10-30 grammban, azzal a kicsiket. Az előbbi multis, az utóbbi peremfutós.

üdv,

Viktor
titanka#2 2010. 01. 19., 18:36Kedves Vittorió!
Most olvasom ismét újra ezt a nagyszerű sorozatot. Igazából azt akarom kideriteni, hogy milyen jerking spin botot használsz 20-60-ast vagy erősebbet?
kok06#3 2009. 10. 30., 12:59Szia!

Nagyon jól sikerültek az eddigi részek! Szeretnék venni egy ilyen walk-the-dog csalit a hínaras helyekre, főként csukázni. Melyiket ajánlanád leginkább és milyen színben?
ryan88#4 2009. 10. 16., 16:06Érdekesnek találom a műcsaliknak ezen kategóriájával való horgászatot, és mindig is érdekelt, eddig még sajnos nem állt módomban pecázni ilyen csalikkal, de most már tervben van a dolog, és ettől a cikktől is csak még több kedvet kaptam hozzá:) jó írás;)
flyfish#5 2009. 10. 13., 10:30Koko!

Küldtem e-mailt. Hamarosan kész a site.
pike007#6 2009. 10. 13., 09:27Szia Vili!

Ha megadod az e-mail cimedet akkor szeretnék pár kérdést is feltenni, amugy mikor nyilik meg a webshopod?

Üdv: Pike
flyfish#7 2009. 10. 13., 09:17pike007!
Excalibur, Heddon, Rebel mind beszerezhető könnyedén itthon is. A Spit'n Image és a Swimm'n Image 5-6 színben is kapható. Dobj egy mailt ha bármi érdekel.
vittorio#8 2009. 10. 13., 00:01Pike007,
A Spit'n-ek még USA beszerzések. Excaliburhoz talán ebay-eb lehet még hozzájutni, a Heddon itt-ott látok boltokban, de a net keresője is biztos kidob vmit.

Köszi Crumble, nem tudtam, hogy Producers, régi Zara-ra tippeltem, én is úgy vettem bizományos cuccból. Egy kilóharmincas csukám már volt vele, de ennyi.

Rexfelügyelő Úr :)
A zsinór csukára nekem mindig fonott, feketesügérnél fluoro vagy hosszú fluoro előke. A damil nyúlása nehézkessé teszi a vezetést. A csukabiztos előkét sokkal jobban bírják, mint a popper, csak a kicsiknél kell figyelni, hogy kellően vékony(könnyű) legyen előtte, és ne több, mint 30 cm.

üdv,

GViktor
Rexfelugyelo#9 2009. 10. 12., 22:26Addig is egy-két videó, amíg a tiéd el nem készül:
http://www.youtube.com/watch?v=EInSg_UBVtU&feature= related
http://www.youtube.com/watch?v=j9ZigRoO2vI&feature= related
http://www.youtube.com/watch?v=r8n4rkkZTdg

Ami a zsinórt illeti, mi a helyzet? Fonott vagy monofil esetleg fluorocarbon (én utóbbit tettem a pergetőorsóra) az általad javasolt? Mennyire viselik el ezek a csalik a csukabiztos előkéket?
Crumble#10 2009. 10. 12., 16:40Hal!

Az "antik darab" Producers termék, nekem is akad egy a dobozomban, de halat még nem fogott. Te esetleg már eredményes voltál vele, ha igen milyen körülmények között? Nem bízom benne, a szeme sem áll jól :P
Jó cikk!
Köszi, Csaba
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A márna ikrája és az angolna vére mérgező, elfogyasztva hasfájást, hányást és erős fejfájást is okozhat.