Cikk oldal
2009-12-20

Harcsapergetés 3.

Horgok és erők
A legutóbbi részben sorra vettük azokat az ominózus helyeket, ahol alul maradhatunk a harcsával szemben. Ebben a fejezetben egy újabb kritikus ponttal, a harcsázó horoggal folytatjuk a vizsgálódást. Beszélünk márkákról, jellemzőkről és a rá ható erőkről. Látszólag apróságokkal fogunk foglalkozni, azonban talán épp ezeken múlik a legtöbb…
 
Elöljáróban a harcsázó horogról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy rendkívül nagy erőhatás éri a kapás pillanatában, illetve valamennyire ezt követően is. Az is igaz, hogy halaink egyikénél sem ennyire fontos, hogy a horog valóban minőségi anyagból készüljön – nincs a harcsától erősebb vízi ellenfél hazánkban. Ez adódik tömegéből, statikus védekezési szokásából és állkapcsának (rávágásának) erejéből is.

Alul a hagyományos, felül harcsázáshoz előkészített SSR-7
Alul a hagyományos, felül harcsázáshoz előkészített SSR-7
A Barramundit eleve erős horoggal szerelik
A Barramundit eleve erős horoggal szerelik

Márkák dilemmája

Szokásomtól eltérően, ezúttal előre venném a harcsapergetésre alkalmas, konkrét típusokat. Gyakorlatilag két márka van versenyben egymással ezen a téren, nevezetesen a VMC-Owner duó. Léteznek még másféle, harcsázásra kiváló horgok is, de ezek nagyobb részben nem elérhetők a hazai horgászközönség számára, illetve kevéssé ismertek, elterjedtek. Sok noname gyártó készít használható tengeri hármashorgokat, melyek esetünkben szóba jönnek. Anyagukban szinte kivétel nélkül szürke színű, oxidált alumíniumra emlékeztetnek, de ahhoz képest természetesen sokszorozott erővel bíró, magas széntartalmú acélötvözetek. Szürkés bevonatuk alapvetően a sós tengervíz okozta hatások ellen véd.

Van miből válogatni
Van miből válogatni
Néha egy horog is elég
Néha egy horog is elég

Ha már megemlítettük a két vezető márkát, pár szóban szólnék róluk, legalábbis, ami a saját tapasztalataimat illeti. Az Owner négyszeres (4X) erősségű horgai valójában is bitang erősek, hátrányuk azonban, hogy meglehetősen nehezek. Megfelelő nagyságban nem igazán tudunk velük mit kezdeni, pontosabban, azonos tömeghez akár 2-3 számmal kisebbet kényszerülünk venni, mint azt a wobbler mérete megkövetelné. Ennek oka, hogy a nagy súlyú horog képes teljesen elrontani, megbénítani a wobbler mozgását. Bár a harcsa szájában sok esetben a kisebb horog is jól ül (a korábbi részben már említettem, hogy nagyon erős a száj környéki izom és bőr), mégsem szerencsés a kisméretű horgok használata. Az Ownerek másik hátránya a relatíve magas áruk, 20-30 wobbler áthorgozása már súlyos ezresekbe kerül.

2 db 2-es O’Shaugnessy
2 db 2-es O’Shaugnessy
2 db 4X 6-os Owner
2 db 4X 6-os Owner

Olcsóbb megoldás a VMC 9626-os, 3X erősségű O’Shaugnessy horga; 1/0-s méretekig egészen kedvező áron jutunk hozzá, 70 Ft körül esik darabja. Igaz, a 3X erősség nem ad teljes biztonságot az igazán nagy harcsákhoz. Egy pós ismerősöm állította, hogy azok a horgok, amelyeket ő kézzel össze tud nyomni, nem alkalmasak kapitális harcsákhoz. Hozzáteszem, a diót is összeroppantotta a markában…

2 db 8-as VMC 9626
2 db 8-as VMC 9626
2 db 2X Owner
2 db 2X Owner

Hazai viszonylatban a 3X-es VMC-t elég erősnek érzem, emellett költséghatékony, és nem utolsósorban könnyű. Zömében 2-es, 4-es méretben használom, bár ez a wobblermérettől is függ. Mivel ez egy Limerick-típusú horog, tapasztalatom szerint valamivel jobban is akad, mint a rövidebb szárú Ownerek. Ugyanakkor épp a szárhosszúsága miatt, nem minden wobbleren fér el belőle kettő. Ezt a problémát egyetlen horoggal oldom meg a wobbler végén, ami a műcsali alakjától függően nagyobb VMC vagy kicsi Owner.

Sok a két horog…
Sok a két horog…
VMC + Owner
VMC + Owner

Vékony horoggal

Van eset, amikor nagyon könnyű horgot kell használnunk harcsázáshoz, így szóba sem jöhetnek a megerősített modellek. Ennek oka, hogy a wobblerünk annyira kis felhajtóerővel rendelkezik, hogy nem bír el semmiféle vastagított horoganyagot. Néha, egy kis trükkel segíthetünk ezen: a felhajtóerőt növelhetjük a csörgő golyók kioperálásával, esetleg kisebbre cserélésével, így a horog „elfér” a wobblert kiegyensúlyozó tömegben.

JSR-7, kioperált csörgővel
JSR-7, kioperált csörgővel
Plusz 3.4 gramm!
Plusz 3.4 gramm!

Lehet és érdemes is kompromisszumot kötni, vagyis valamivel erősebb, pl. 2X-es horgokat használni ezeken a wobblereken. Ugyanakkor van egy másik út, ami sem versenyeken, sem a halért remegő sporiknak nem járható. Ez pedig nem más, minthogy tudomásul vesszük, hogy időnként egy-egy hal el fog menni a gyengébb horgok miatt. Nem dől össze a világ, ha a süllőzés közben megakadt húszas harcsa szájából tíz perc fárasztás után kipattan a horog. Nem jó érzés, de kibírható. Élmény, bár nem győzelem – de nem is kell mindig győzni.

Vékony horgokkal mozog jól a CDSR
Vékony horgokkal mozog jól a CDSR
2X-es kompromisszum
2X-es kompromisszum

Az is lehet, hogy az erősebb horgokkal kevésbé szépen mozgó fahalacskánkra egyébként nem is érkezett volna kapás. Vagy éppen a harcsát megfogjuk vele, de mellette sok süllőről lemaradunk…
Tudom, kevés bosszantóbb van, mint amikor egy hatalmas erőtől feszített zsinór egyszer csak megkönnyül, ráadásul anélkül, hogy akár csak egy centit is láttunk volna a halból. Magam is sokat bosszankodtam ezen, de mostanában egyre többször tudom másképp (is) szemlélni ezeket az ominózus kalandokat. Nem fontos foggal-körömmel ragaszkodni a halhoz – végül is csak az élmény kellene, hogy számítson. Voltaképpen egy nagy harc, de akár csak egy balvégzetű esemény is az…

Az SSR-8 régi horgai
Az SSR-8 régi horgai
4-es számú, X-es Owner
4-es számú, X-es Owner

Ráadásul, vékony húsú horoggal horgászni még a véletlenül beugró harcsa szempontjából sem etikátlan. A horog kihajlik, a hal pedig tovább úszik, majdhogynem sértetlenül (csak zárójelben tenném hozzá, hogy emiatt egyetlen harcsát vesztettem, szemben a tucatnyi tíz-húsz kiló közöttivel, amiket a „gyenge” horog fogott meg…).
Ellentétben áll ez azzal, amikor a zsinór vastagságában teszünk engedményt, mert ennek könnyen lehet szakítás a vége, a hal pedig műcsalival együtt távozik, és ha bele nem pusztul, akkor is sokáig szenved miatta – ami már nagyfokú felelőtlenség és hiba a horgász részéről (kivételt képeznek a védhetetlen helyzetek – anyaghiba, nem ismert akadó, stb…).

Szakáll nélkül

Visszakanyarodva a száraz műszakisághoz, érdemes némi figyelmet szentelni a horog szakállának, mely szintén lehet a halvesztés oka. A Hatékony pergetés című sorozatom második részében már írtam erről a jelenségről, így itt csak egy fontos részletet említenék. Tudvalévő, hogy horog beakadásának szempontjából a kefefogsor a legkritikusabb pont a harcsa szájában. Akár a bevágás erejével próbáljuk behúzni közé a horgot, vagy akár a rávágáskor a hal magának üti be a horoghegyet, a szakáll mindkét esetben hátrányunkra lesz. A hegy nem tud kellően mélyre jutni, sok esetben a szakáll be sem ül a szövetekbe.

1/0 4X Owner - túl nehéz
1/0 4X Owner - túl nehéz
VMC Magnum-horog
VMC Magnum-horog

Másik fontos érv a szakállnélküli használata mellett, hogy gyakorlatilag a harcsa elég komótosan védekezik a fárasztás során. Főleg a nagyobbak nem igazán rázzák vagy dobálják a fejüket, így a zsinór sem lazul be szinte soha, ergo a horog sem tud magától vagy a műcsali súlyától kiesni. Bár sokan idegenkednek a szakáll eltávolításától, igazából a harcsa pergetésénél ennek a horogrésznek több a hátránya, mint az előnye. (Lássuk be: keményebbnél keményebb botokat használunk a harcsához a tökéletes akadás érdekében, de a horog szakállát, mint a legfőbb tényezőt, mely ezt gátolja, nem vagyunk hajlandóak eltávolítani – legyes tapasztalatból bátran hozzáteszem: egy tévhit miatt…)

A horoghegy hajlása

Ritkán előforduló, mégis komoly probléma lehet a horog hegyének hajlása, csorbulása. Ez utóbbi a tereptárgyakon is bekövetkezhet, de a hal is okozhatja, ha rávágáskor csontot talál a horoghegy. Jellemzően olyan horgoknál következhet be ez a helyzet, ahol a hegy vékonyan kiképzett, hosszan kúposodik. Ezek ugyan nagyon jók a csuka és a süllő pergetésekor (bár ott is előfordul, hogy meghajlik a hegyük), de szinte biztosan sérülnek egy jobb harcsával való találkozás során. Általában nem az éppen megakasztott harcsát veszítjük el azzal, ha nem figyelünk a horog effajta torzulására, hanem a többi halat. A meghajlott hegy vagy rosszul, vagy egyáltalán nem akad a soron következő rávágásnál, netán még jobban elhajlik. Olyan ez, mintha egy eleve görbe szöget szeretnénk a fába verni – legtöbbször nem sikerül.

Harcsa-hatás
Harcsa-hatás
1X-2X-3X-4X
1X-2X-3X-4X

Nem esett még szó a horog töréséről, bár ez nem is jellemző hiba, hiszen a mai anyagok zöme inkább hajlik, mint törik. A kevés kivétel jobbára az ismeretlen eredetű gyártók termékei közül kerül elő – célszerű az ilyen kétes minőséget kerülni, de ez kis odafigyeléssel nem is okoz problémát.

A jigfejekről

Az esetek nagy százalékában wobblerrel harcsázunk, de előfordulnak szituációk, főleg nagyobb vízmélységek esetén, amikor plasztik csalikkal lehetünk eredményesek. Jó kérdés, hogy ekkor mire kell figyelnünk a horog, pontosabban a jigfej kiválasztásánál.

Speciálisan csak harcsára kevesen gumiznak, az viszont mégis igaz, hogy ahol a harcsát nagyobb egyedszámban megtaláljuk, onnan a süllő angolosan távozik. Itt célszerű eleve harcsára alkalmas jigfejjel szerelni, a kellemetlen meglepetések miatt.

Mind erősnek tűnik...
Mind erősnek tűnik...
Látszik a különbség
Látszik a különbség

Bár a harcsa rávágáskor a jigfejet „nem bántja” annyira, mégis előfordulhat, hogy a klasszikus, látszólag erős horgok be- illetve kihajlanak. Ritka dolog, de már nem az első ilyen esetről hallottam. Ami sokkal gyakoribb probléma, hogy ezek a jellemzően nagy öblű horgok relatíve kis erőkifejtésre alkalmasak, egyszerűen kihajlanak egy nagyobb vagy akár közepes húzás hatására. Gondoljunk csak az akadóból szabadított gumihalak esetére, hányszor jön vissza kinyúlva a horog! Ilyenkor a fém eleve fellágyul, amit még süllőzéshez sem szerencsés dolog visszahajtani, és úgy horgászni tovább vele.

A VMC szerencsére gyárt a Barbarian sorozatához képest sokszoros erővel bíró twisterfejet, ami a hármashorgoknál említett O’Shaugnessy típusnéven fut. Ez a horog megítélésem szerint elég erős, mind a rávágás, mind pedig a fárasztás megpróbáltatásainak ellen tud állni. Harcsára én csak ilyen fejjel szerelek, hozzátéve, hogy 50-100 grammos bot dukál melléjük.

Vékony és gyenge - erős, de nehéz…
Vékony és gyenge - erős, de nehéz…
Megoldás lehet az O’Shaugnessy
Megoldás lehet az O’Shaugnessy

Ennyit egyelőre a harcsázó horgokról, később még úgy is lesz érintőlegesen szó róluk az egyes wobblertípusok tárgyalásánál. A következő részben pedig olyan erőkről és azok következményeiről lesz szó, amelyek magára a műcsalira hatnak, és szintén nagy szerepük van abban, hogy egy kapitális harcsa fogásával térhessünk haza…

Szöveg és fotó: Gégény Viktor
 
Szólj hozzá:
Attis72#1 2009. 12. 30., 14:32Lepecs-nek!
Tényleg nem működik.
Erről volt szó:http://www.edgeangling.com/VMC-6X-Trebles-8527PS.html
lepecs#2 2009. 12. 27., 08:37Attis72-nek!
kösz, hogy reagáltál rá! a legelső megnyilatkozásodban írt web címre ha rákattintok nem látok semmit, ezért kérdeztem .
vittorio#3 2009. 12. 27., 00:22Richeypi,

JSR golyóval vagy anélkül, meg ez a csörgős téma is! Ugyan, hagyd már, ne lihegjük túl a dolgot! :)) Megeszi az mindkettőt, ha éhes, csak Teknőc damilon legyen... :D

Bocs, ezt nem hagyhattam ki! :))

Látod, ilyen ez: lehet, hogy időnként túlmisztifikáljuk a dolgot, meg szőrszálhasogatásnak tűnik egy-egy apróságon agyalni, de a végén szinte mindig adódnak kérdések. Ez így van rendjén, mindenki szeretne több élményhez, több halhoz jutni - nem mindig az egyszerű a jobb...
Régen persze más volt, akkor még lehetett sok mindennel halat fogni, mert volt...

Kérdésedre, ha megengeded, bővebben a következő részben válaszolnék, hiszen az épp a wobblertípusokról fog szólni. A feltett kérdéseid mindegyike jó és fontos, remélem, nem hagyok majd ki egyet sem a cikkből! Addig is, köszönve pozitív véleményedet, további Kellemes Ünnepeket kívánok!

üdvözlettel,

GViktor

Ps.: ja, és persze minden műfaj kezd nagyon "fogyasztóivá" válni...
Attis72#4 2009. 12. 26., 21:51Szia Lepecs!
Milyen trükk?
richeypi#5 2009. 12. 26., 19:52Ja, egy kérdás Vittorio.A JSR megoperálva,golyok nélkül ugyanugy mozog,és fogos? Ez a csörgös, nem csörgös szerinted pozitiv vagy negatív tulajdonság,vagy típus függő?Nálam a DTnél bevált h csörgős,de a többinél nem tapasztalható pozitívum.Nálatok?
richeypi#6 2009. 12. 26., 19:48Hát HU.Ne vegye senki sporttárs piszálódásnak,főleg te sem Vittorio.Én is a pergetést favorizálom az utóbbi 3-4 évben.Szerény váleményem h ez a műfaj is kezd elmenni a bojlizás "stílusába" lásd FOX WCpapírtartó....alias tullihegjük a dolgot.Nagyapáink régen teknőc zsinórral tokoz bottal kikalapált alukanállal nagyobb csukákat fogtak mint most Mi.Nem írom ki hol van itt a lényeg és a gondok.Szerintem mindenki tudja....De jók a cikkeid Vittorio, grat!Kellemes ünepeket minden sportársnak és nektek is uszonyosok!
lepecs#7 2009. 12. 26., 08:48Attis72 . milyen trükk ez?
vittorio#8 2009. 12. 26., 00:11Popipro,

Köszi a pozitív véleményt!

Kapocs vs. not-a-knot: nagy harcsára mindig not-a-knot, vagy direktbe hurkolt fonott (pl. összeforrasztott orrkarikába, az erő + mozgás miatt). Kisebb harcsára néha kapcsozok, eddig nem volt gond, de hazardírozás. Csukánál is kapocs, mivel a drótelőke miatt nem szerencsés a not-a-knot. A fonott "szőrösödését" nem feltétlenül a not-a-knot, inkább az igénybevétel, akadók és a halak fogazata okozzák.

Sajnos 100%-os kapocs nincs, ez tudomásul kell venni...

üdv,

Gviktor
popipro#9 2009. 12. 25., 20:20Végig olvastam a cikksorozatod. Ennyi hasznos tanácsot rég láttam összegyűjtve. Több ötletet is adtál olyan dolgokhoz, amin már agyalgattam, (az előke varrása számomra sem nyert hangszórót) másokban pedig megerösített.
Egy dolog maradt megválaszolatlan, ill. némi ellentmondást fedeztem fel, hogy maradjak a notaknotnál, vagy létezik megfelelő kapocs, ha vastag fonott előkét teszek fel? Amiben eddig bíztam csukapergetésnél egyszerűen kinyílt... Egy igen jó támolygó villantóm merült el emiatt.
Viszont "sűrű" csalicseréknél szívesen használok kapcsot a notknot elé, de ez utóbbit viszont kihagynám, mivel sokszor tapasztaltam a fonott szőrősödését .
Kínánok további hasonló cikkeket, és sok nagy harcsát jövőre is!
üdv: S
Tutajos#10 2009. 12. 22., 15:29Sziasztok!
A kulcskarika drótvégeire egy csepp pillanatragasztó megoldja a problémát!És az azért eltávolítható ha szükségessé válik a horogcsere.

Gratulálok a cikkhez Viktor!És a hétvégi teljesítményhez is!!! :D
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.