Cikk oldal
2009-06-25

Hatékony pergetés 5.

Előkék pergetéshez
Bár a sorozat elvileg a végéhez ért, úgy gondoltam, mégis tovább vinném ezt a fejezetcímet, hiszen újra és újra lehetnek (és lesznek is) olyan témák, amelyek a pergetés témakör e részéhez kapcsolódnak. A mostani írásomban néhány rendhagyó előkeváltozatot mutatnék be.

Tapasztalatom szerint kevesen használnak előkét a pergetéshez, pedig nagyon hasznos segítségül szolgálnak, és sok helyzetet nehéz vagy nem is lehet megoldani nélkülük. Ez utóbbi csoportba tartoznak a csukázáshoz használt drótelőkék, melyeket majdnem minden horgász ismer és használ. De mi a helyzet a balinnal, a sügérrel vagy akár a harcsával? Vajon ezekhez a halakhoz nem érdemes előkét használni?

Harcsaelőke

A kérdés megválaszolását rögtön a legnagyobb ragadozónkkal, a harcsával kezdeném. A probléma itt abból adódik, hogy a harcsa kefefogazata is tudja „bántani” a zsinórt vagy a damilt. Mielőtt még felhördülnek a tapasztaltabb pergetők, leszögezném, hogy nem azt állítom, hogy a harcsa fogazata elvágná a zsinórt. Ez így nem igaz, viszont vannak helyzetek, amikor mégis valami hasonló áll elő.

„Pó előke”
„Pó előke”
…és rögzítési módja
…és rögzítési módja

Ha kifejezetten nagy harcsára pergetünk, nincs ilyen veszély; általában 0,30 mm-nél vastagabb fonottal dobálunk, sokszor 30-50 cm hosszan varrott előkével. Ilyen előtéttel nem lehet gond egy kapitális harcsa hosszú fárasztása sem. De mi van akkor, ha pl. 0,15-ös fonottal pergetünk kedvenc süllős kövezésünkön, ahol tudjuk, hogy időnként nagyobb harcsák is előszeretettel bóklásznak?

Nem egy történetet hallottam már nagyon szép bajuszossal történő küzdelemről, ami kudarccal ért véget. A végül műcsalival távozó hal a hosszú, több mint félórás harc során annyira elkoptatta a zsinórt, hogy az végül elszakadt. Ahogy ők fogalmaztak, a hal „elreszelte” a vékony fonottat. Ez, ha logikusan végig gondoljuk, nagyon könnyen lehetséges. A harcsa sűrű fogazatán ide-oda járó, csúszó zsinór egy idő után elkopik, legyen az fonott szerkezetű vagy akár monofil. Arról nem is beszélve, hogy egy 40-60 kilós harcsa fárasztása komoly és folyamatos terhelést igényel, így a zsinór (ha a harcsa mélyre szívta a műcsalit) mindvégig a kefefogazatra feszül. Egy ekkora példánnyal való találkozás – szerencsére – még a hazai vizekben is bárkivel előfordulhat.

Harcsaelőke rögzítő elemei
Harcsaelőke rögzítő elemei
Nagy találmány a not-a-knot
Nagy találmány a not-a-knot

Ezek a halak nem mentek volna el, ha a szóban forgó horgászok valamiféle kopásálló előkével szereli a pergető készséget.  Az általam használt megoldás meglehetősen egyszerű, és jobbára a süllőzésben sem zavar.
Szép harcsákkal szoktam találkozni e pecák alkalmával, amikor is rendszerint partról, viszonylag kisméretű wobblerekkel vallatom a Tiszát. Ehhez a stílushoz nem használhattam semmiféle drótot, de nem is indokolt, hiszen egy vastagabb fonott erre a célra tökéletesen megfelel. Többektől hallottam azt a megoldást, hogy vastag fonott zsinórdarab belsejében tűvel végig vezetik a vékony és szintén fonott főzsinórt, azonban ezt macerásnak tartom, és tökéletesnek sem érzem a probléma kivédése szempontjából (ugyanis a vastag zsinórrész nem feszül…).

Saját változat harcsára
Saját változat harcsára
Tárolás létrán
Tárolás létrán

Ettől valamivel egyszerűbb megoldás egy 40-50 centis, 0,35 - 0,45 mm vastag fonott zsinórdarabból álló előke. Ezt iktatjuk műcsalink elé, a végén kapoccsal vagy egyéb, általunk kedvelt rögzítési megoldással. Mondhatnánk, hogy a sok kötés elgyengíti a szereléket, itt azonban erről szó sincs; az erős fonott szakítószilárdsága jóval a vékony főzsinór felett van, így mindkét végén lévő kötés többszöröse erővel bír, mint amennyit a fárasztás során a főzsinórral ki tudunk fejteni. Az egyetlen kérdés a főzsinór és az előke csatlakozása, azonban erre egy not-a-knot kapocs (amivel eredetileg is csatlakoztattuk volna a gyorskapcsot vagy közvetlenül a wobblert) kellő megnyugvást ad.

Harcsaelőke súlyozott wobblerezéshez

Én így használom
Én így használom

Az előzőhöz nagyjából hasonló végszerelékről van szó. A gondot itt az jelenti, hogy a dobáskor az ólomnak (még ha nagy, 80-100 gramm körüli is) nem szabad megcsúsznia, ugyanakkor könnyen cserélhetőnek is illik maradnia. Mivel az itt használt ólmok zöme hosszúkás, furatos ólom, egyszerűen a fonott előke egyik végére dupla vagy tripla hurkot teszünk, úgy méretezve, hogy a hurok hossza 1-2 centivel meghaladja a leghosszabb használt szivarólom hosszát. A hurok görcse megakadályozza az ólom megcsúszását, amit egy nagy szilárdságú, apró furatos gyönggyel még biztosabbá tehetünk. Az ólmok cseréjéhez általában nincs szükség semmiféle segédeszközre, a kézzel kisimított hurok könnyen átcsúszik az ólom furatán. A művelet után kilógó hurokvég egy not-a-knottal könnyedén rögzíthető a főzsinórhoz.

Tárolhatjuk ólommal is
Tárolhatjuk ólommal is
Nyári megoldás süllőkhöz
Nyári megoldás süllőkhöz

Másik megoldás, hogy a hurkot egy dupla szálból, biztosított Clinch-csomóval egy erős forgóba kötjük, ami tulajdonképpen ólom-stopperként funkcionál az előkében. Az ólom alatti kötésre műanyag csövecskét húzhatunk, ezzel is védve a dobáskor fellépő erőktől.
Az előke elkészítéséhez (a kopásállóság miatt) legalább 0,30-as fonottat javaslok. A wobbler rögzítéséhez not-a-knot vagy extra pergető kapocs (a képen) használata ajánlott.

Light szerelék súlyozott wobblerhez
Light szerelék súlyozott wobblerhez
Hozzá való súlyok
Hozzá való súlyok

Csuka-sügér dilemma

Akik előszeretettel dobálnak sügérre, tudják, nincs is attól bosszantóbb, mint amikor egy csuka szalad rá kedvenc műcsalinkra, és egy villanással el is viszi azt. Erre találták ki a drótelőkét, viszont az meg túlságosan bénítja a kicsi műcsalik mozgását, és optikailag is rosszul hat az összeállításban.

Fentről: Fibra Flex 15 kg, Fibra Flex 9 kg, Supra Flex 9 kg
Fentről: Fibra Flex 15 kg, Fibra Flex 9 kg, Supra Flex 9 kg

Bár időnként használom, nem tartom tökéletes megoldásnak a monofil csukaharapásbiztos előkét (Pike Mono, Hard Mono) sem, hiszen amellett, hogy nem száz százalékos az éles fogakkal szemben, vastag monofil létére közel sem láthatatlan.
A wolfram előkék rendkívül vékonyak, jól használhatók, de szintén van velük gond. Én kerülöm a használatukat (kapocsról lefűződés, gyűrődés, elpattanás), de sügérezéshez (az időnként beugró egy-egy csuka kivédésére) elképzelhető megoldásnak tartom.

Kedvenceim a Canelle előkék
Kedvenceim a Canelle előkék

Az általam leggyakrabban használt előke a Canelle Supra Flex-je, ami azonos teherbírás mellett sokkal vékonyabb kivitelben jelenik meg. Bár tisztán fém előke, színhatása kevésbé nikkeles, ez talán a halaknak is kevésbé zavaró.
(Csukázáshoz továbbra is a 9 és 15 kg-os teherbírású, kevlárbevonatos Fibra Flex-et javaslom, hozzátéve, hogy 40 cm-nél rövidebb drótelőkét semmiképp ne kössünk, az már veszélyes játék ehhez a vehemensen védekező halhoz.)

Balinos előke

A legtöbben itt (joggal) az ólmos-legyes balinozó szerelékre gondolhatnak, de nem, illetve nem csak erre gondolok. Igaz, időnként – bár egyre ritkábban – magam is használok ólmos-legyes előkét. A dobhatóság érdekében ezeket jobbára egy léggyel, monofil 0,40-es vezérszálra kötöm, ahol a légy előkéje 0,25-0,30-as fluorokarbon.

Rég használtam
Rég használtam

Balinhoz mindig fluoro-t!
Balinhoz mindig fluoro-t!
Balinólmos előkék
Balinólmos előkék

A „kettes számú” balinos előkém 70-100 cm fluorokarbon damilból áll, egyik végén kisméretű not-a-knot-ba kötve, másik végén szintén kisméretű gyorskapoccsal ellátva. Ez közvetlenül a fonott főzsinór végéhez kapcsolódik. Előnye, hogy így megmarad a fonottból adódó közvetlen kapcsolat a műcsalival, és a minimális nyúlás miatt a hirtelen, koppintós kapásból is több megakad. A balin kitűnő látásához pedig igencsak jól jön a fluorokarbon előke…

Zárszóként

Ezeknek az előkéknek az elkészítéséhez mindig legyen nálunk horgászfogó (ami a drótot is vágja), csipesz, és nem árt, ha van nálunk egy tubus pillanatragasztó is, amivel a fonott zsinór kötéseit biztosíthatjuk be. Legegyszerűbb, persze, ha ezeket jó előre, már otthon elkészítjük, hiszen épp a gyors cserélhetőség az egyik legnagyobb előnyük.

Erősítsük pillanatragasztóval!
Erősítsük pillanatragasztóval!
Hasznos segítség
Hasznos segítség

Az előkéket tetszés szerint tárolhatjuk albumszerű, lapozható előketárolóban, vagy létrán egy befőttes gumi segítségével, a lényeg az, hogy mindig kéznél vannak, és a legkülönfélébb helyzetekhez alkalmazkodva, bármikor használhatjuk őket.

Tárolási mód
Tárolási mód
Ennyivel nehezebb a táska
Ennyivel nehezebb a táska

A fentebb tárgyalt előkék természetesen tetszőlegesen kombinálhatók, többféle méretben, hosszban elkészíthetők, még tovább variálhatók, de akár mellőzhetők is, kinek-kinek egyéni szájíze szerint. Nekem hasznos segítségemre voltak, sok szép élményhez és halhoz juttattak az évek során, nem is beszélve a pergető versenyeken való szerepükről, előnyükről.

Bár nem a teljesség igényével merültem bele a pergetéshez használt előkék felsorakoztatásába, inkább csak a saját berkemből hoztam gyakorlati példákat, de így is remélem, sikerült egy-két jó ötletet adnom a pergetés kedvelőinek.

Írta és fotózta: Gégény Viktor

Szólj hozzá:
csapi#1 2010. 01. 22., 08:50...ej nem néztem a dátumot...
csapi#2 2010. 01. 22., 08:48Sziasztok!
DrGonzo-nak!
Biztos rájöttél, így egybe írva...:)

http://www.peca.hu/horgasz/profi/pergetes/a_per getesrol/hatekony_pergetes_1/
admin#3 2009. 09. 22., 12:39Szervusz DrGonzo!

A keresett cikket a alábbi linken találod:

http://www.peca.hu/horgasz/profi/pergetes/a_perg etesrol/hatekony_pergetes_1/

Üdv
DrGonzo#4 2009. 09. 22., 11:31Sziasztok !
Valaki segítene, hogy hol találom ennek a sorozatnak az első részét ?
Hiába írom be a keresőbe csak a 2. résztől kezdve vannak találatok.
Üdv
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Kiemelt termékek
Rapala Countdown Shad Rap (CDSR) wobbler
Rapala Countdown Shad Rap (CDSR) wobbler
Újra kapható a Super Shad Rap süllyedő változata, mely szintén balsafából készül. A beépített súlyok által új mélységek és nagyobb területek nyílnak meg a pergető horgász számára. Az extra súly hosszabb dobásokat tesz lehetővé, még szeles időjárás esetén is. Extra erősségű VMC Perma Steel rozsdamentes horoggal van szerelve.
Shimano Antares BX Feeder horgászbot
Shimano Antares BX Feeder horgászbot
Az Antares BX Feeder bot a Shimano felsőkategóriás feeder botja. Gyártásához XT250LRC karbont (alacsony műgyantatartalmú karbon), illetve bioszálat használnak a gerincesség érdekében, valamint mindegyik Antares feeder bot Fuji Alconite gyűrűkkel, Fakövület (Fossil Wood)...
Ecofish Basic horgászágy
Ecofish Basic horgászágy
- rendkívül erős, acél váz, többponton alátámasztott, állítható láb
- lábai teljesen behajthatóak,multi pont rendszerű, állítható fejtámla
- borítása speciális habbal töltött anyag,mosható lábrész
- hossz: 203x78cm magasság: 24-32cm csomagméret: 80x24x85,5cm 6,5kg
A feketesügér (Micropterus salmoides) világrekordot egy bizonyos George Perry tartja 10,09 kg-os (83 cm hosszú) fogásával. A hatalmas zsákmányt az USA Georgia államában található Montgomery tóból emelte ki 1932-ben.