Cikk oldal
2008-01-11

Általánosságban a spinning botokról

Egy jó pergető bot...

Minden horgász elsődleges fegyvere/szerszáma a horgászbotja, mint vadásznak a puskája. A bot segítségével juttatjuk a csalit a kiszemelt helyre, jelezheti a kapást, lehetővé teszi a bevágást, a hal fárasztását, merítőbe vezetését. Ezeken felül egy márkás bot sokunknak esztétikai élményt, birtoklása szinte rangot jelent, nem beszélve az átlagnál nagyobb tudásáról s az egyre gyakoribb, többéves, nemritkán időkorlát nélküli garanciáról. Ilyen lehet például a több mint 100 éve már a horgászok igényeit kiszolgáló Hardy cég, kézzel készített botjai, melyek egyedi sorszámmal ellátott pálcák.

Made By Hardy’s
Made By Hardy’s
Angol precizítás
Angol precizítás
…egyedi sorszám
…egyedi sorszám


Vagy ide sorolhatnám a Shimano felsőkategóriás botjait is.

Shimano brand
Shimano brand
Shimano Lesath
Shimano Lesath
Shimano Antares
Shimano Antares


Mielőtt a kimondottan pergetésre alkalmas botok tulajdonságairól beszélnénk, néhány általános szempontot érdemes megvizsgálni.  Először is a bot ára az, amit mindenki figyelembe vesz (sajnos a pénztárca vastagsága lett az elsődleges szempont) . Az ár általában három tényezőből tevődik össze:
Az anyag, a kivitel, és a  MÁRKA. A nevet többnyire a kedvező használati tulajdonság, a megbízhatóság, a tartósság alapozza meg, tehát amit a márkáért fizetünk, azzal lehet, hogy a következő bot árát spóroljuk meg. Azt gondolom  a márkanév nagyságrendileg olyan 20-30 százalékot képvisel a bot valós értékből.  A bot árával szoros összefüggésben van az anyaga.  A választék a műgyantába ágyazott üvegszáltól (korábban divatos mára már feledett, maximum lékre használjuk) kezdve fantasztikusan nagy, hiszen az űrhajózásban (pl.: karbonpaplan) kifejlesztett anyagok leggyorsabban a horgászcikkiparban tűnnek fel. A botválasztásnál ne feledjük, pergetni akarunk vele!  A súlyra feltétlen nagy hangsúlyt fektessünk hiszen az egész napos dobálás ezt maximálisan megköveteli. Én azt vallom, ha valaki botot szeretne vásárolni akkor feltétlen próbálja rá a kiszemelt orsót is, vagy ha ezt már korábban beszereztük vigyük magunkkal és az orsó „igényeit” is vegyük figyelembe. A súlyelosztás az egyik legfontosabb szempont. Feltehetően azt már tudjuk, mit akarunk fogni, hosszú könnyű bottal pergethetünk sügérre, domira, még süllőre is, de harcsára komolyabb szerszámra lesz szükség. Előre el kell dönteni milyen zsinórt fogunk használni. A hagyományos monofil zsinór tetemes nyúlása keményebb, míg a bivalyerős fonott zsinórok a szinte nulla nyúlásukkal lágyabb botot igényelnek. Hasonló a helyzet, ha valaki a hazai hagyományokkal ellentétben a multiplikátor orsó előnyeit akarja kihasználni. Itt más a dobástechnika, ezért kell a lágyabb bot (ha lehet casting, revolver nyelű legyen)  Nem akarok állást foglalni a teleszkópos kontra kétrészes bot vitában, ez talán jó pár évvel ezelőtt nagyobb hangsúlyt kapott volna, azonban néhány megfontolandó szempontot felsorolnék. A teleszkópbot hívei elsősorban az egyszerűbb szállítást írják a javára, valamint az ebből következő lényegesebb hosszúságot. Ezzel szemben az összerakható bot gyűrűi kedvezőbb elosztásúak lehetnek, így a bot terhelése is kedvezőbb lehet, s a kevesebb toldás miatt kisebb a súlya. A különbségek nem olyan nagyok, hogy ne dönthetne bárki is tetszése szerint akármelyik mellett. Azt viszont tudni érdemes, hogy mára egyre többen térnek át a kétrészes, speciálisan erre a tevékenységre kifejlesztett bototkra. A teleszkópok ideje lejárt!
Nem mindegy, milyen halra akarunk pergetni, de legalább ilyen fontos a módszer, a csali, vagy terepviszonyok kérdése is. Látszólag a kiszemelt hal fajtája a mérvadó, ám pergetésnél a dobás jelenti a nagyobb igénybevételt, tehát meghatározó tényező a használni kívánt csali nagysága, súlya. Ehhez igazítjuk a bot dobósúlyát, s a módszerhez a bot hosszát. Durván két csoportra oszthatjuk a pergetőmódszereket. A klasszikus pergetés az egyik, itt a támolygó körforgóvillantókat, pilkereket, wobblereket vetjük be, míg a másik a mártogatás, tapogatás, twiszterezés, többnyire lágy műanyag csalikkal, halszelettel, gilisztával. Az előbbihez rövidebb, 2,70-3.00 méteres, míg a másodikhoz hosszabb. 3-3,60 méteres botokat használunk. A dobósúly és a hossz mellett a bot harmadik igen fontos jellemzője az akciója. Ha a botot vízszintesen tartjuk, és súlyt akasztunk a végére, az anyagától, szerkezetétől, méretétől függően görbül meg. Lágy botról beszélünk ha az egész hosszában hajlik s ha csak a vége hajlik meg akkor gerinces kemény botról. A kettő között teljes a skála. Az eligazodás érdekében a gyárak számozással vagy betűjellel, esetleg MEDIUM, PARABOLA stb. jelzéssel különböztetik meg a botok akcióját.
A merev bot gerinces, kemény „A” jelzést visel, és 4,5-5-ös  számmal illetik. A középmerev bot „B” jelű vagy 3,5-4-es  számmal illetik. A középlágy bot „C” jelzést kapta és a 2,5-3-as számot. A lágy bot pedig „D” jelzést visel és 1,5-2 számozást. 
Azért kell odafigyelni erre mert gondoljuk csak  el, a csuka csontos pofájába a horgot nehéz belehúzni puha, lágy bottal, ide keményebb  bot szükséges. Viszont a műcsali mozgását, rezgését lágyabb bot közvetíti kellően. Pontos dobáshoz a keményebb, merev bot a jobb, könnyebb fárasztás közben a halat vezetni, de a lágyabb jobban parírozza a hal rúgásait, szinte magától fárasztja a halat. Láthatjuk, hogy a botnak mennyi egymásnak ellentmondó tulajdonsággal kellene rendelkeznie. A választásnál igyekezzünk ésszerű kompromisszumokat kötni.  Néhány szó a dobósúlyról, amely jelzi, hogy milyen méretű műcsali dobható ideálisan. De azt azért nem jelenti, hogy maximális távolságra! Ha egy 50 gramm dobósúlyú bottal maximális távolságra próbálunk dobni 50 gramm súlyú csalit, majdnem biztos a bottörés! Általában akkor járunk jól, ha a boton feltüntetett érték 20-40 százalékát terheljük. Ne feledjük, hogy a pergetés során a sok dobás igen erősen fárasztja botunk anyagát. Hogy ez mennyire  általános? Sajnos, azt nem tudom kijelenteni, hogy ezt vagy azt a botot vegyék! Mégis, hogy valami támpontunk legyen, a svéd ABU cég (most éppen amerikai tulajdon) osztályozását tartom egyszerűnek. A halakat nagyságuk szerint négy osztályba sorolták, s ezekhez az osztályokhoz ajánlanak botot, orsót, zsinórt, csalit.

a pergetés

halsúly

hossz/cm

dobósúly/g

csalisúly/g

monofil zsinór

könnyű/ultra

1 kg-ig

180-240

5-15

2-10

0,15-0,20

közepes

2-6kg-ig

240-300

15-40

10-30

0,25-0,40

közép nehéz

8-30 kg-ig

240-300

40-80

18-50

0,30-0,45

nehéz

30 kg-tól

240-270

50-150

50-tól

0,50-től

 
A bot nyeléről, orsótartójáról és a nagyon fontos gyűrűkről sem szabad megfeledkezni. A jó nyél sem túl vastag, sem túl vékony, nem csúszik, kellemes tapintású. Mára a parafanyél teret hódított de a Shimano egyre gyakrabban használ magas minőségű szivacsnak tűnő anyagokat botjai markolatán.

Shoregame
Shoregame
Fireblood 2008
Fireblood 2008
Fireblood 2008
Fireblood 2008


Lényeges az orsótartó helye, ez határozza meg a bot egyensúlyát. Nem árt, ha a megbízható orsórögzítő nem fémből készül, (bár a Hardy túlnyomó részt ezt használta korábban) mert egy téli túra alkalmával bizony ráfagyhat az ember keze. S végül a gyűrűk!

A gyűrűk a boton a terhelés elosztását és a zsinór vezetését hivatottak kiszolgálni. Lehet egytalpas, vagy kéttalpas . A számukat tekintve, ki milyenre esküszik, a lényeg ha több van belőle a bot nehezebb lehet, a talpak merevvé teszik a pálcát és a zsínór is nagyobb súrlódásnak van kitéve. Az egyenletes súlyelosztás miatt több, a dobás közbeni súrlódás csökkentése kevesebb gyűrűt indokolna.
Anyagukat tekintve a legjobb tulajdonsággal a szilíciumkarbid (SIC), vagy az alumínium-oxid betétes gyűrűk bírnak. Nagyobb élettartam, extra terhelhetőség jellemző rájuk.

Antares
Antares
Shoregame
Shoregame
Lesath
Lesath


Ha a fentieket jól átgondoltuk és kiszemeltük a delikvenst akkor ne tétovázzunk nézzünk körbe hol „tapintható” a bot. Vigyük magunkkal orsónkat és szereljük készre felszerelésünket. Nézegessük, próbálgassuk, csak ezután döntsünk megvételéről!

P.S.: Célszerű a botot és az orsót egyidőben együtt megvásárolni. Ahhoz, hogy a folyamatos, akár egész napos  dobálás ne legyen megterhelő és fárasztó a botnak és az orsónak összhangban kell lennie !!!

Szerző&Fotó: Farkas Tamás
Szólj hozzá:
Szakírónk
Az ezüstkárász 1954-ben került be hazánkba Bulgáriából tógazdasági tenyésztés céljából. Rövid időn belül megjelent a vad vizekben is, ezzel kiszorítva az őshonos aranykárászt.