Cikk oldal
2008-06-26

Álmodtam egy világot magamnak

Csukalesen Bugyiban
Balinvadászatom alkalmával ígéretett tettem, hogy a közeljövőben ismét meglátogatom azt a Bugyi határában fekvő bányatavat, ahol korábban olyan szép élményekkel gazdagodtam. Erre az alkalomra az elmúlt hét végéig kellett várnom. A meteorológia a szokásosnál jóval melegebbet jósolt így érkezésem délutánra terveztem, talán már nem lesz akkora a forróság - gondoltam.
Szombaton négy óra magasságában parkoltam le autómmal a bakterháznál. Lementem a partra ahol már a „megszokott”, látvány fogadott.

A szépséges bányató

Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak

Leültem a stégre és csak bámultam a vizet és az el-elúszó halak táncát. Itt egy jobb balin, ott egy nagyobb ponty, de szépek a fekete sügerek…
Eszembe jutott az Edda egyik nagy slágere:

„Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt.
Adj erőt, hogy be tudjak lépni, van hitem a magas falak előtt”.

Belépni a kapun és élvezni ezeket a pillanatokat, csak egy ilyen varázslatos helyen lehet igazán. Annyira más ez, annyira nem a megszokott mindennapjainkat idézi. De szép is volna nap, mint nap átérezni ezt a feelinget ebben a rohanó világban.
Ébredj Farkas!  Ne álmodozz – szólalt meg egy hang belülről. Egy pillanat alatt visszatértem a való világba, pedig nagyon nem akartam. Na mindegy, végül is pecázni jöttem, álmodozni otthon is lehet.
Visszasétáltam az autóhoz és kipakoltam a felszerelést, majd lecipeltem a cuccot a csónakhoz. Eltelt legalább 20 perc mire mindent a csónakban tudhattam. Beröffentettem az elektromotoromat és már hasítottam is a vizet. Felszerelésem egy 20-50 gramm dobósúlyú, 3 méteres Shimano FireBlood botból és egy hozzá tartozó Shimano FireBlood 4000-es orsóból állt. De jó kis kombó! Az orsó dobján 016-os Rapala Thermic Braid fonott zsinór, a végén egy tuningolt Gipo kanál.

Egy kis reklám
Egy kis reklám
Kedvenc csukázóim
Kedvenc csukázóim
Gipotuning
Gipotuning


Azért esett a választásom erre a kanálra, mert a tónak van egy olyan része ahol legalább egy 200 m2-es területen a víz fenekén tuskók, elsüllyedt fatörzsek, partról bedőlt fák fenékig nyúló ágai teszik nehézzé és egyben ígéretessé a terepet. Ez a könnyed kanál ide tökéletes. Felülete nagy, tömege kicsi ezért nagyon lassan süllyed, a hulló falevél effektus könnyen kivitelezhető vele. Ha itt nem fogok csukát, akkor sehol! Óvatosan megközelítettem a helyet és rögzítettem csónakomat. A parthoz közel észrevettem egy portyázó csukát mely területét őrizve, kiskirályként úszkált a víz felszínén, figyelve táplálékhalai mozgását. Legalább 4-5 percig követhettem minden mozdulatát, az sem zavarta meg, hogy a csalis dobozom leesett a csónak ülődeszkájáról és jókorát koppant annak padlóján.
Lencsevégre kaptam majd pecabotom után nyúltam. Már az első „falevélre” odavágott őkelme. Elemi erővel fogta meg kanalam, a bevágás jól sikerült, a drilling a lehető legjobb helyen ütötte át pofáját. Pár perc alatt kiemeltem a három kiló körüli krokodilost.

Büszkén, szabadon
Büszkén, szabadon
Hadakozva fogságban
Hadakozva fogságban
Megfáradva békésen
Megfáradva békésen


Körbenéztem nincs-e sérülés a testén, majd visszaengedtem éltető elemébe. Gyorsan jött, gyorsan ment. Kanalam tuningolt drillingjéről leszakadt a twister egyik szára, így műcsalit cseréltem. Egy Mepps Musky Killer forgót aggattam szerelésemre. Ennek a forgónak ezen a nehéz terepen a túlélési esélyei igen csekélyek. Elveszteni nem akartam, ezért csónakommal olyan helyre álltam ahonnan a tuskók melletti viszonylagosan tiszta, akadómentes folyosót át tudtam fésülni. Itt a haltartó képesség gyengébb, mint a „bozótosban” de talán egy-egy nagyobb egyed ki-ki ugrik a tuskó alól, és magáénak követeli jól vezetett pörgő ketyerémet.
Egy fél óra is eltelhetett mire megjött az első érdeklődő. A bot elnehezült, az automatikus bevágás után fárasztottam, az előzőhöz képpest nagyobbnak saccolt csukát.

A megfogás pillanatai

Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak

Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak


Hamar a birtokomba került, nem bírt a felszereléssel. Mérlegelést követően (4, 2kg) szabadlábra helyzetem, és folytattam a pergetést.
Sajnos ezután üres járatok következtek, ezért fél óra elteltével átmotoroztam a szemközti part, nyárfa szegélyezte részére. Itt egyetlen problémával szembesültem, a nyárfa pihéi töménytelen mennyiségben pihentek a vízen. Aki horgászott már ilyen terepen, tudja miről beszélek. A fonott zsinór olyan szépen szedegeti ezeket a pihéket, hogy egy idő után a dobon különböző domborzati „elemek” jelennek meg.
A mederviszonyokat tekintve ez is jó haltartó helynek bizonyult ezért maradtam. Kapcsom végére plasztik csalit egy Manns gumit kötöttem. A partnak merőlegesen mintegy 20 méteres távolságból dobáltam. A hirtelen szakadó part törései rejthetnek süllőt, harcsát.
Alig dobtam párat mire elnehezült botom, éreztem, hogy csukát akasztottam. Az elmélkedésem a süllőről és harcsáról hirtelen szertefoszlott. Megint csuka, már megint csuka!

Csuka fogta Manns portré

Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak


Rendben! Elhatároztam, hogy ezt a délutánt kizárólag a csukáknak szentelem.  Ha már ennyire akarnak, nem mondhatok nemet.
Visszamotoroztam hát a „bozótosba” és Gipo-ék kanalát szerelvényeztem.
Apropó Gipo. Hihetetlen, hogy ez a román kanálcsoda mikre képes. Talán a 90-es évek végén jutottam egy-két darabhoz, akkor még kereskedelemben nem volt kapható, barátaim hozták Székelyföldről. A formája lenyűgözött, bár az anyagminőségre volt némi kivetnivalóm. Egyszerű préselt rézlemez, felülete éppen csak galvanizált, aztán ennyi. Mára szinte majd minden horgászboltban hozzájuthatunk, áruk is megfelelő, műcsalis dobozunkból nem hiányozhat!

Gipo sokadalom
Gipo sokadalom
Tuningok
Tuningok
Tuningoltak
Tuningoltak


Én általában egy kicsi tuningot ejtek rajtuk. Hol a testen hajlítok még, hol a drillingre aggatok mindenféle ketyerét. Nekem a legjobban bevált forma a Delta, a Flamingo, a Pepene, a Siluro típusúak, melyeknek a horgaira duplafarkú twistert applikálok.
Kicsit elkalandoztam.
Szóval a szél egy kissé megélénkült de nem bántam, mert letakarította a pihéket a vízről. Adtam magamnak 20 dobásnyi időt, hogy megfogjam aznapi utolsó csukámat. Alig léptem túl az ötödiken máris fárasztottam. Két kiló körüli paciens jelentkezett be műcsali operációra.

Csuka fogta Gipo portré

Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak
Álmodtam egy világot magamnak


A beavatkozás nem tartott tovább egy percnél így volt még időm „praktizálni”.
Sajnos további műtétekre nem került sor így csónakomat kivezettem a stéghez és összepakoltam felszerelésemet. Furcsa volt, hogy reggel a cuccolás talán 20 percet vett igénybe, de az esti eltartott legalább negyven percig is. Hiába, nem engedett fogságából ez a meseszép hely.
A sötétedést még megvártam, készítettem egy-két fotót majd hazaindultam.

Sötétedés a tavon
Sötétedés a tavon


Ismét egy olyan napot zártam, amit szívesen jegyzek föl minden történésével együtt a naplómba. Számos csukát fogtam és jól eső érzés töltött el, hogy problémamentesen sikerült őket visszahelyezni a tóba.
Ők számíthattak rám, én pedig a jövőben számíthatok majd rájuk!

Írta és fényképezte: Farkas Tamás

Szólj hozzá:
Szakírónk
Az úszóhólyag számos halfajnál nagy szerepet kap a hallásban. A vízben terjedő hanghullámok rezgéseit a bőrön és izomzaton kívül az úszóhólyag is érzékeli és felerősítve továbbítja azokat a belső fülhöz (labirintszerv). A másik nagyon fontos funkciója, hogy a hal vízben történő lebegését, süllyedését, illetve emelkedését is ennek a szervnek a segítségével szabályozza.