Cikk oldal
2008-07-28

Alpári helyzetjelentés

Egy vasárnap Tiszaalpáron
Éppen a Kis-Balatonon fotóztam a Kányavári sziget csodálatos természeti értékeit miközben egy oda nem illő, a jelen kor nagy találmányának is nevezhető, mobiltelefonok világában ismert és „nagyra becsült” SMS érkezett. Az a bolond, aki ide is magával viszi a telefonját – gondoltam. Csak addig furdalt a kíváncsiság, mígnem elolvastam a „rövid üzenet-szolgáltatás”-t. Nándi barátom volt, a dabasi pergetőtársadalom oszlopos tagja. Tiszaalpárra invitált. Mivel hétvégére a pihenésen kívül nem terveztem mást, ezért igenlő választ küldtem a feladónak.


Kis-Balaton tacepao
Kis-Balaton tacepao
Kányavári sziget
Kányavári sziget
Short Message Service
Short Message Service


Szombaton aztán hazatérvén a családi nyaralásunkból nekiláttam a felszerelésem összeállításának. Nem siettem, végre volt egy teljes délutánom, hogy minden lehetséges körülményre felkészüljek. Tettem oda lágyabb botot, monofil zsinórral balinozni, keményebbet, fonottal, kisebb csukákra, és egy brutálisat a nagy dögökre. Műcsalikészletemet is ennek megfelelően állítottam össze, az egy-két grammos körforgótól az 50 grammos pilkerig, a centis wobblertől a negyed méteres gumihalig. Szóval nem apróztam el a dolgot.
Pár óra alatt végeztem, majd lepakoltam a cuccot az autóba. Másnap a korai kelést követően a megbeszéltek szerint Dabason talákoztunk. A benzinkútnál feltöltöttük igen hiányos ételkészletünket, (meg az autóét is) majd egy órás utazás után megérkeztünk Tiszaalpárra az Alpári-Holt-Tiszára. Lenyűgöző ez a tiszai holtág, majd 10 kilométer hosszú, és területe is igen nagy a maga 150 hektárjával. Átlagos vízmélysége másfél méter. Paradicsoma ez a vízi illetve vándormadaraknak egyaránt, flórája-faunája kivételesen gazdag.


Alpári pillanatok

Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés

Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés

Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés


Ezen a napsütéses reggelen, vasárnap lévén, szép számmal horgásztak a vízen de csónakos pergetőt nem láttunk. Sietve kipakoltunk a kocsiból aztán megkerestük csónakunkat. Egy tiszai ladik láncra verve raboskodott a parton. Megszabadítva bilincsétől, egy jó öreg Elzett-től, gyorsan felmálháztuk és már pöfögött is az elektromotor. Nándi, mint kormányos fejlesztette képességeit, miközben felszerelését rakta össze. Egyszerre a kettőt? Jé, valaki ebben is profi. Általában én szoktam ezt a posztot betölteni, és hasonlóképpen, egyszerre akarom irányítani a hajót és összerakni a botot, de nálam ez nem működik. Mindennek mondható de egyenes és egyenletes motorozásnak NEM. Na mindegy.
Szóval 20-25 perces kényelmes hajózás után a kiszemelt, bal oldali part, súlyommal belepett területét kezdtük vallatni. Közepesnek kikiáltott felszerelésemmel kezdtem, Shimano Lesath 3 méteres 20-50 grammos bot, Shimano Stella 4000 Fb orsó, Antares zsinór. Én egy kis tisztást néztem ki magamnak, és egy Orkla villantóval, míg Nándi a növényzet tetején ugráltatott plasztik békával próbálkozott.


A Kormányos
A Kormányos
Közepes szerelés?
Közepes szerelés?
Nándi műbrekije
Nándi műbrekije


Egy darabig itt maradtunk de csak nem érkezett meg az első pergetett halunk. Mivel két akkumulátor is a rendelkezésünkre állt ezért elhatároztuk, hogy egy-egy helyen nem dobálunk 10-15 percnél többet, így jut idő és energia felkeresni az ígéretes helyeket.
Talán a századik műcsalit is megúsztattuk mire megérkezett az első kapás. Kormányos kolléga balinja felvette a tőlem ajándékba kapott Fred Arbogast Jitterbug amerikai, vesetál alakú terelőlappal ellátott, popper jellegű műcsalit, ami legalább 40 éves!
Szuper, én nem fogok semmit, de Nándi bezzeg a koros „szuvenyírral” csak akaszt egyet - bosszankodtam.


Ominózus Fred Arbogast Jitterbug és az első balin

Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés
Alpári helyzetjelentés


Jitterbug fogta balin
Jitterbug fogta balin

Megmértük súlyát, majd egészségügyi szemle után gondosan visszahelyeztük a vízbe, és folytattuk a pergetést. További balinokat sejtettünk a területen ezért kifejezetten őrájuk kezdtünk vadászni. Legyes-ólmos szereléket kötöttem mely csakhamar meghozta a várva várt sikert. Végre én is feliratkozhattam a halfogók listájára.
Ez a szerelék egy végtelen egyszerű és nembeszélve olcsó műcsali változat/típus. Története a 70-es évek elejére nyúlik vissza. Sajátos kialakítása Kesztner Zoltán nevéhez fűződik. Egyaránt használható felszíni és mélyvízi pergetés alkalmával. Igazából bármely ragadozó halunk is megfogható vele, de elsősorban mégis balinozó készség. A szerelék végére kötött hármas horoggal szerelt végsúly (lehet: egyszerű szivarólom, különböző pilkerek, balinólmok, egyéb kütyük) teszi lehetővé a "visszacsapódás" nélküli távdobásokat. Az előkére kötött egy-két műlégy révén pedig egy időben többféle csalival csábíthatjuk kapásra a balint. Ez a felszerelés az utóbbi évtizedekben kiállta a gyakorlat próbáját, és ma a balinozás legáltalánosabban használt, talán a legeredményesebb módszere.


TIPP
Legyes-ólmos szerelék, ahogy én így készítem


Favorit balinólmos szerelékem
Favorit balinólmos szerelékem


Főzsinórunk végétől számított 40 cm-re kötjük, egy 10 cm-es előkén a legyet.  Majd felkötjük not a knot segítségével a vég”ólmunkat”. A kedvenc szerelékem végére Tasmanian Devil-t szoktam kötni. Ez egy szivarólomszerű test melynek műanyag kis szárnyai vannak, így segítve a támolygást. Míg a végólmot Clinch csomóval, addig a legyet Dropper Loop-al kötöm. Sajnos a képen a méretarányok (főzsinór és előke) nem stimmelnek, de mentségemre legyen írva, hogy így fért el a képen. Bocs.


Clinch csomó
Clinch csomó
Dropper Loop
Dropper Loop

Tasmanian Devil
Tasmanian Devil
Balinlégy
Balinlégy

Végólom lehetőségek, én ezeket használom.
Végólom lehetőségek, én ezeket használom.

Komment nélkül. A szemléltetés kedvéért közelebb kötöttem a legyet, hogy beleférjen a fotóba
Komment nélkül. A szemléltetés kedvéért közelebb kötöttem a legyet, hogy beleférjen a fotóbaSzóval véleményem szerint ez a szerelék nem hiányozhat a készletünkből. Jó pár óráig még erőltettük a legyes-ólmos cuccot de, fogást már nem könyvelhettünk el. Többször megfigyeltük, hogy lekísérte a balin a műcsalit de felvenni nem akaródzott. Délután magasságában aztán alábbhagyott a forróság, visszatértünk eredeti terveinkhez, csukalesre indultunk egy közeli bedőlt fához, mondván eddig itt mindig lehetett csukeszt fogni. Dobáltunk is rendületlenül de nem jöttek a híres alpári csukák. A „hétszentségit” mi lehet a gond? - kérdeztem magamtól és Nánditól.
Befejezvén a horgászatot indultunk vissza a kikötőbe, félórás motorozás közben csak erre a kérdésre kerestük a választ. Hamar elkönyveltük, a gyér fogást a frontnak köszönhettük. Szombaton hűvös, szeles, borult idő volt, vasárnap meg gyönyörű felhőmentes 32-34 fokos forróság. Ez lehetett a hiba.
Csónakunkat ismét rabláncra vertük majd átpakoltunk az autónkba. Az egész napos dobálás következtében észre sem vettük, hogy vörösre pirultunk. „Jóleső” érzés volt beülni a majd 60 fokos kocsiba. Az automata „fagyasztás” aztán pár perc alatt 20 fokosra hűtötte a belteret. Hiába, ilyen az amikor a skandináv elegancia találkozik az ugyancsak skandináv (nevezzük nevén a dolgot: Svéd) szakértelemmel.
Ez ám a hőmérsékletingadozás!
Tényleg, ki és mi akar ilyenkor táplálkozni?


Írta és fényképezte: Farkas Tamás

Szólj hozzá:
majmocska#1 2010. 02. 13., 07:13Ki a gyártója annak a békának amelyik a levélen van?
balispin#2 2008. 09. 01., 18:21Ha van benne süllö, keressétek a mederegyenletlenségeket!A legnagyobb melegekben szoktam fogni a kapitális süllőket, olyankor amikor más eldobja az agyát....8,5 mensz, 5gr-os fejjel, 5-25ö s pecával megfelelöen vezetve, csodákat lehet tenni.A nagy melegben lent döglenek a fenéken, és ha jól csinálod, nem tudja elviselni....
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.