Aktuális
Kis Rapalák harcsára
Harcsapergetés 5.
Kissé könnyelműen fogalmaztam az előző epizód végén. Azt ígértem, bemutatom azokat a műcsalikat, melyekkel ez idáig sikerült harcsát fognom. Azóta rájöttem, hogy így nagyon sokféle wobbler szóba fog kerülni, egy cikk terjedelem biztosan kevés lesz hozzá. Főleg, mivel eszembe jutott, hogy az általam nem kedvelt/használt, ugyanakkor mások számára mégis fogós típusokat miért kellene, egyáltalán hogy is lehetne kihagynom?
Wobbler-veszélyek
Harcsapergetés 4. Legutóbb beszéltünk a horogra ható erőkről, azonban nem csak ez lehet a gyenge pontja szerelékünknek. Sok esetben maga a műcsali a szűk keresztmetszet. Ez persze leginkább a wobblerekre áll fenn, a gumihalak, twisterek, körforgók és támolygó kanalak tartószerkezete szinte mindig valamilyen erős fém. A wobblerek viszont...
Jigfejek
Hatékony pergetés 2. Önmagában a jigfejekről írni elég száraz és hálátlan téma. Remélem, az alábbiakban ennek ellenére sikerül néhány érdekességgel szolgálnom, rögtön a kötelező körök után.
Szerencsés egybeesés, hogy a Rablóhalfogó Akadémia a 8-9. részében éppen a twistereket, gumihalakat és egyáltalán a plasztik csalis horgászatot ismerhetjük meg e cikkel párhuzamosan...
„Drága” hobbim!
Műcsalik bűvöletében Rapala, Rebel, Storm, Bomber, BlueFox számtalan márkanevet sorolhatnék még, több oldal sem lenne elég, akkora a választék a mai piacon. Sőt, ha az elmúlt 150 évet veszem górcső alá, akkor talán, elérhetném a 20.000-es karakterszámot is, annyi van belőlük...
Rapalával kicsit másképp
A Shad Rap „hanyatlása” Tiszteletteljes üdvözletemet küldöm Németországból és egyúttal halakban gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok minden pergető sporttársnak. Tartozom egy vallomással, mivel szeptember óta nem jelentkeztem a Mesterfokon hasábjain.
Tíz év gyümölcse
A Rapala Minnow Spoon

A Rapala cég 1998-as katalógusában tíz év kemény fejlesztőmunkájának gyümölcseként említi a Minnow Spoon-t. Hogy a csali mennyire saját ötletből való, és hogy valóban tíz év kutatómunkája áll-e mögötte, nem tudom. Tény viszont, hogy a jól csengő beharangozó mögött valóban fogós hibridet találunk...

Wobblerkészítés mesterfokon?
Közhírré tétetik! Minden pergető álma, hogy egyszer egy saját készítésű műcsalival fogjon halat. Ez az álom engem is folyamatosan „gyötör”. Igaz, én már jó pár wobbler elkészítésén túl vagyok, és még halat is fogtam velük, de még mindig ott van a késztetés: csinálj újat! 
Plasztik kütyük
Twisterek és gumihalak
Korukat tekintve a legfiatalabb műcsalik. Szerkezetük két elemből áll, egy ólomfejbe applikált horogból és a horogra húzható gumitestből. Mindkét alkotóelem változatos méretben, súlyban és színben is elérhető.
Az egyszerűség, nagyszerűség!
A támolygók
Az egyik legöregebb műcsali. Az első darabok az 1800-as évek közepén jelentek meg az USA-ban egy kisebb manufaktúra termékeként. Julio T. Buel volt aki az elsők között  készített támolygót és körforgót amerikában. Szerkezete végtelen egyszerű, egyetlen hajlított, domborított fémből készül. 
A sokoldalúság, népszerűség!
Wobblerekről
Sokan gondolják, hogy az első wobbler elkészítése Lauri Rapala nevéhez füződik. Ez nem igaz! Az első wobblernek mondható szerkezet James Heddon nevét öregbíti. Ő és fia volt aki az elsők között készített wobblereket a századforduló környékén, igaz még számos körforgó effektust felhasználva. 
Hajdanában, danában
Antik
Ez az oldal az antik műcsalikat hívatott bemutatni. Hogy mit értek antik műcsali alatt? Az 1800-as évek elejétől kezdve a második világháború lezáró időszakig készült csalikat. Ebben a bő 150 évben születtek meg az első műcsalik, váltak sokoldalúvá a wobblerek, alakultak ki a ma is jellemző formák, melyek megalapozták a horgászat egyik közkedvelt műfaját, a pergetést.

Forgók, pörgők, pörgentyűk
A körforgó
Ez volt az első olyan szerkezet, mely műcsalinak nevezhető. Az első darabokat Angliában az 1800-as évek elején készítették. A körforgó villantók kanala egy fémhuzal tengely körül pörög (emiatt pörgőnek is hívják), a keletkező erőteljes rezgés készteti támadásra a ragadozókat, annak ellenére, hogy valójában ez a hatás a legkevésbé sem hasonlít a táplálékhal mozgására.
 
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.