Cikk oldal
2008-02-03

Antik

Hajdanában, danában
Ez az oldal az antik műcsalikat hívatott bemutatni. Hogy mit értek antik műcsali alatt? Az 1800-as évek elejétől kezdve a második világháború lezáró időszakig készült csalikat. Ebben a bő 150 évben születtek meg az első műcsalik, váltak sokoldalúvá a wobblerek, alakultak ki a ma is jellemző formák, melyek megalapozták a horgászat egyik közkedvelt műfaját, a pergetést.
A jellemzően amerikai gyárakból kikerüt, sok esetben több mint száz éves műcsalik kidolgozása, szerkezete, minősége olyan hatással volt/van rám, hogy mára szenvedélyes gyűjtővé váltam.

Körforgók 1870-1905
Körforgók 1870-1905
Kanalak 1880-1930
Kanalak 1880-1930
Wobblerek 1910-1945
Wobblerek 1910-1945


Minden műcslinak mondható szerkezet érdekel, legyen az száz éves régiség, vagy egy manapság létesült kis manufaktúrában gyártott darab.
Készletem első darabja igazából a nagymamám evőkanalának a nyele volt (ekkor 1982 –t írtunk), melyet édesapám segítségével a megfelelő formára alakítottunk.

Nagyi kanala I.
Nagyi kanala I.
Nagyi kanala II.
Nagyi kanala II.
Nagyi kanala III.
Nagyi kanala III.


Félve vittem magammal az első horgászataimra. Tartottam attól, hogy mi lesz, ha a nagymamám megtudja, hogy kanalának nyelét lefűrészeltem…és féltem attól is, hogy az első dobásaim során valahol a mélyben leakad. Ezt a kanalat a mai napig féltve őrzöm, kezdeti tapasztalataim ennek a barkácsolt csukacsalogató használatával fogalmazódtak meg bennem. Ekkor végérvényesen megfertőződtem. Aztán megkaptam az első wobblerem, azt a pillanatot soha nem felejtem el. Nils Master volt ráírva. Semmit nem tudtam róla, örültem, hogy kezemben foghattam. Eleinte csak otthon a fürdőkádban mertem próbálgatni, majd később egy olyan vízben teszteltem a mozgását, mely biztosan nem rejtett sem halat, sem akadót. Ő volt a készletem első wobblere, vele kezdődött minden.

Az első wobblerem
Az első wobblerem
Nils Master
Nils Master
Arckép
Arckép


Egy kicsit elkalandoztam… Szóval antik csalik.
Kimondottan ezek gyűjtésével a 90-es évek elejétől foglalatoskodom. Emlékszem, nagyon nehezen tudtam beszerezni az első csalimat, melyre egy régi horgászboltban bukkantam, valahol a Tisza partján, talán Tiszafüreden.
A mai napig figyelem, keresem a börzéket, az aukciós oldalakat, az antikváriumokban ezzel a témával foglakozó írásokat, esetleges kiállításokat. Itthon azonban az esélyem arra, hogy rábukkanhatok valami kuriózumra gyakorlatilag egyenlő a nullával.
Pár évvel ezelőtt örömömre szolgált, amikor hírt kaptam a Balatonalmádi Horgász Egyesület által szervezett tárlatról. Természetesen az elsők között látogattam meg ezt a kiállítást, mely tényleg hatalmas élményt jelentett számomra de sajnos a pergetésről, műcsalikról nem találtam túl sok információt. Igaz ez annak is köszönhető, hogy kis hazánkban a pergetésről, mint műfajról nem igazán beszélhetünk régóta, így a műcsali is viszonylag „fiatal eszköz” idehaza.
A kezdeti nehézségek után megismerkedtem egy olyan amerikai „kollégával” akinek a segítségével végre hozzájutottam az első igazi antik csalihoz. Ez egy 1923-ban készített, Heddon Game Fisher névre hallgató, három részes wobbler volt. Ettől kezdődően szinte majd minden hónapban érkezett egy-egy csomagom.

Több mint 80 éves woobler…
Több mint 80 éves woobler…
…a  mai napig tökéletes működés,…
…a mai napig tökéletes működés,…
…minőségi anyagok 1923-ból.
…minőségi anyagok 1923-ból.


Az igazi áttörést azonban az internet megjelenése hozta. Hála az égieknek mára már ezen történnek jellemzően a beszerzéseim. Nagy a világ, sok a (antik)műcsali, meg a VÁM+ÁFA!
Jelenleg a közel 25 éves gyűjtési tapasztalat, és a közel 8000 db műcsali jelzi beteges szenvedélyem. Terveim szerint olyan műcsaligyártó cégek termékeit próbálom ebben a menüpontban bemutatni, melyek hazánkban egyáltalán nem, vagy csak csekély ismeretségre tettek szert. Léteznek olyan gyártók melyek az 1800-as években alakultak és mind a mai napig szolgálják hobbinkat. Ilyen a Heddon, Fred Arbogast, Creek Chub de még sorolhatnám számolatlanul.
Akkoriban pici műhelyek, kéziszerszámok segítségével igazi manufaktúra jelleggel állították elő a műcsalikat, mára már fejlett gépsorok állnak mögöttük és akár több tízezer darabot is képesek egyetlen nap alatt legyártani.
„Mivé lett a világ?...”

Szerző&Fotó: Farkas Tamás
Szólj hozzá:
Magnum97#1 2013. 11. 29., 09:09Érdekes dolog ez a mikor jelent meg a műcsali,de szerintem akkor mikor nem volt igazi élő csali,állítólag már az indiánok is jerkeltek,slidereztek,nem hiszem hogy pl multi orsóval tették...Lehet csak kiennggedték zsínórral a kenuból és a csuka musky stb rávágott.Anno lauri Rapala is vontatta a csalijait a csónakjával,nem pergetett a mai értelemben..
enihol#2 2013. 11. 28., 22:54http://pecazok.hu/hirek.php?id=78
troby#3 2013. 11. 28., 22:10Az 1800-as eveket kisse korainak gondolnam.
Feltetelezem,hogy a mucsalik egyidosek lehetnek a peremfuto orso megjelenesevel.Valoszinuleg nem boton rangattak a korforgo kanalakat 1870-ben.
swampman#4 2013. 11. 28., 19:32Szia tudnál nekem segíteni a barátomék nyaralójában találtunk a szekrény aljába csúszott szerintem elég régi műcsalit ami egy Heintz blinker villantó teljesen új dobozában van és az érdekelne mennyi idős lehet ez a CSALI és mennyire értékes? Ha adnál email címet átküldöm a képét köszönette Sassi Károly ksassita@gmail.com
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.