Cikk oldal
2008-02-13

Twisterek és gumihalak

Plasztik kütyük
Korukat tekintve a legfiatalabb műcsalik. Szerkezetük két elemből áll, egy ólomfejbe applikált horogból és a horogra húzható gumitestből. Mindkét alkotóelem változatos méretben, súlyban és színben is elérhető.

Ólomfejek
Ólomfejek
Twisterek
Twisterek
Gumihalak
Gumihalak


Fogósságuk vetekszik a wobblerekéval ám sokoldalúságuk nem annyira egyértelmű.
Használatuk gyakorlatilag a fenéken, vagy a fenék közeli vízrétegekben történő horgászatra korlátozódik. Általában szezonális műcsalinak tekinthető, téli pergetés alkalmával használják  leginkább (sajnos én is ezek közé tartozom), de ismerek olyan sporttársat aki egész évben csak ezekkel dobál, bízva fogósságukban.
Mindkét csalinál a legfontosabb – eredményességet befolyásoló – tényező a helyesen megválasztott ólomfej súlya. Ez elsősorban folyóvízi pergetés alkalmával hangsúlyozottan is igaz. Olyan fejet célszerű választani, amely az adott folyóvíz sebességéhez mérten éppen eléri a feneket. Vagyis a körülményekhez képest próbáljuk a legkönnyebb fejet alkalmazni.
Ha a gumival történő standard pergetést veszem alapul akkor az emelés/süllyesztés fázisában kapjuk a kapások jelentős részét, ekkor optimális a plasztiktest „tánca”.
Ha a folyamatos vontatást válasszuk (bizonyos esetekben sokkal hatásosabb) akkor a fej súlya nem kap akkor hangsúlyt, várjuk meg míg eléri a feneket és a megszokott módon tekerjük vissza csalinkat.
Míg a twisternél viszonylag könnyű a harcba állítás addig a gumihalaknál, ha a „nagy csali- nagy zsákmány” elvet veszem alapul nem is olyan egyszerű az összeállítás.
Valójában arról van szó, hogy nem minden esetben elég az egyedüli horog használata, plusz horgokat célszerű használnunk, meg kell „patkolni” gumihalunkat. Minden annak a függvénye, hogy mekkora a gumitest. Én 12-cm-től használok póthorgokat, melyeket nem a háton, hanem a test elvékonyodott hasi részében helyezek el az alábbi módon.

Külön-külön
Külön-külön
Szerelés előtt
Szerelés előtt
Együttesen
Együttesen


Ettől nagyobb testekre, akár több horgot is applikálhatunk, úgy a hátban, mint a hasban is, de vigyázzunk, az optimális mozgást ne korlátozzuk! A több horog használata nagyobb fogási esélyt feltételez, de a nem megfelelő verestés „üres” horgászatokat eredményezhet.
Általánosságban elmondható hogy a rávágások nagy százalékban alulról, a test hátsó harmadára érkezik, tehát fontos, hogy a póthorgok megfelelő rögzítést kapjanak.
Manapság számolatlanul jönnek ki ismeretlen cégek által és legújabb anyagokból készülő formák, „kütyük” melyek elkápráztatják a horgászokat (legalábbis ezért dobják piacra), de a neves plasztikgyártók termékei itt is bizonyítják létjogosultságukat, megbízhatóságukkal öregbítik hírnevüket. Nemrég volt szerencsém kipróbálni néhány Storm twistert mely a közelmúltban került a piacra. Első ránézésre is már a tökéletesség mutatkozott, és amikor összeállítottam, lenyűgözött az igen lágy ámde nagyon erős gumitest. A fejet (ez is Storm) olyan szorosan és tökéletesen „ölelte”, hogy igazítani is csak nehezen lehetett. Az biztos, hogy hal lerángatni ezt nem tudja.

Storm twister
Storm twister
Storm fejek
Storm fejek
Storm készlet
Storm készlet


Ha kedvet kaptunk, használjuk bátran, akár egész évben is, meglátjuk az olcsóság itt nem biztos, hogy a fogósság rovására megy. Az egyetlen olyan csali mely elvesztése nem okozhat akkora problámát/anyagi kárt.

Szerző&Fotó: Farkas Tamás


Szólj hozzá:
Szakírónk
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.