Cikk oldal
2008-02-03

Wobblerekről

A sokoldalúság, népszerűség!
Sokan gondolják, hogy az első wobbler elkészítése Lauri Rapala nevéhez füződik. Ez nem igaz! Az első wobblernek mondható szerkezet James Heddon nevét öregbíti. Ő és fia volt aki az elsők között készített wobblereket a századforduló környékén, igaz még számos körforgó effektust felhasználva. Történetük úszó, víz felszín alatt vezethető típussal kezdődött, melyek máig hihetetlen népszerűek és fogósságuk  semmit sem változott az eltelt több mint száz év alatt.

Dowagiac Casting Bait 1902
Dowagiac Casting Bait 1902
Dowagiac Heavy Casting Minnow 1900
Dowagiac Heavy Casting Minnow 1900
Genuine Dowagiac Wooden Minnow 1904
Genuine Dowagiac Wooden Minnow 1904


Napjainkra talán a legnagyobb választékot adó, hatalmas lehetőségekkel bíró műcsalivá vált. Számos méretben, óriási színváltozatokban, változatos megjelenési formában kaphatók.
Felépítésükben, alakjukban azokra a kishalakra hasonlítanak melyek nagy része, a természet törvényeit követve, a ragadozó halak zsákmányaiként fejezik be rövid életpályájukat.  Ez a hasonlóság akkor válik igazán rendkívülivé amikor vontatás közben kezdik meg különös táncukat.  Az ellenálhatatlan veretés/vibrálás a sérült, beteg táplálékhal minden jellegzetes mozdulatát magában hordozza és ezáltal teszi a wobblert a legfogósabb műcsalivá. Merülési, mozgási lehetőségeket az orron elhelyezkedő terelőlapát hossza és dölésszöge határozza meg.
Anyagukat tekintve a tradicionális wobbler készítők (hangsúlyozom, nem gyárak!!! mivel ezek manapság a  tömegtermelést preferálják, sajnos tudjuk: az olcsóság a gyenge minőséggel párosul ) fát és ezen belül is balsát használnak. Egyedileg formáznak, súlyoznak minden egyes darabot, szinezés, festés után műgyanta kabátot kap, és már viszik is a tesztmedencébe. Sajnos kevés az ilyen jellemzően manufaktúrába tömörülő wobblerkészítő, és kevés az olyan gyártó is aki megengedheti magának az egyedileg bevizsgált terméket.

Arcadia Reef: Kis japán cég álltal kézzel készített wobblerek, anyaguk tölgyfa, igazi harcsás csalik.

Wobblerekről
Wobblerekről
Wobblerekről


Ma már tényleg gátlástalanul és töménytelen mennyiségben dobnak piacra olyan szemrevaló wobblereket melyek értéktelensége csak a használatuk során derül ki. Ha wobblervásárlás előtt álunk akkor feltétlen kérjük tapasztaltabb társaink véleményét és csak azután nyúljunk pénztárcánkhoz.  Inkább válasszuk a drágább de megbízhatóbb, garantáltan jó márkát, minőséget.

Jelölések
A mára  legelterjettebb wobbler jelöléseket a Rapala hívta életre (a vízmélység szerint), így én is ezeket veszem alapul. Léteznek  víznél könnyebb, tehát úszó (FLOATING),  úszásból mélyretörő, és víznél nehezebb tehát süllyedő (SINKING), típusok. Ha ismerjük a meghorgászni kívánt  vízet akkor egyszerű a választásunk mivel minden wobbler dobozán megtalálható a vele, optimálisan elérhető vízmélység.
Hogy egy wobbler úszó vagy sűllyedő-e az független a test és a terelőlemez alakjától. A Rapalák közül pl.: a Husky (H) az Original (F) a Jointed (J) és a Shad Rap (SR) fantázianevű sorozatok darabjai úszóak.

Finn úszó Rapalák „S” színben:

Original Floating 11
Original Floating 11
Jointed 9
Jointed 9
Shad Rap 7
Shad Rap 7


A Countdown (CD) a Countdown Jointed (CDJ)  a Silver (SL) a Rattlin Rapala (RNR) sorozatok darabjai pedig süllyedőek.

Finn süllyedő Rapalák „S” színben:

Countdown 9
Countdown 9
Countdown Jointed 11
Countdown Jointed 11
Rattlin Rapala
Rattlin Rapala


Az orrban vagy az orr alatt elhelyezett terelőlemez hatására vontatáskor mindegyik wobbler lefelé törekszik. Hogy milyen mértékben, az a  korábban már említett, terelő hosszúságától és dölésszögétől függ. A vontatásra erőteljesen mélyretörő  (DEEP RUNNER) fajtáknál a terelőlemez feltünően hosszú és kis dölésszögű. A kis mértékben mélyretörőké (SHALLOW RUNNER) ezzel szemben rövid és nagy dölésszögű, vagy L alakúra kiképzett.
Vannak wobblerek, amelyeket állítható fém terelőlemezzel láttnak el, ami lehetővé teszi, hogy mi magunk szabályozzuk, milyen mélyen járjon műcsalink. Ilyen megoldású például az ABU HILO.

ABU Hilo
ABU Hilo
DAM Effzett
DAM Effzett
Beno
Beno


Másoknál a terelőlemezt egy megnyújtott orr helyetesíti (Rattlin Rapala) a zsinórbekötő fül ennek tetejéből ágazik ki. Ha az orra két fület is tesznek a felsőre kötve jobban, az alsóra kötve kevésbé mélyretörő lesz wobblerünk. Legtöbbjük egy vagy kétrészes, de léteznek három vagy több részesek is mint pl: Beno  A tagok csuklósan kapcsolódnak egymáshoz, ami az első tag remegésén kivül a hátsó tag "veretését" eredményezi, tehát egy összetett és az egyrészeseknél intenzívebb mozgást jelent. A Rapala az angol Jointed (csuklós) szó kezdőbetűjével jelöli kétrészes wobblereit. A szimpla J pl:J-9 GFR az úszó, a CDJ pl: CDJ-9 GFR a merülő kéttagúakat jelöli. A wobblerek sokféle méretben (3-30cm) és súlyban (3-150g) készülnek. Ezek az adatok általában dobozukon vannak feltüntetve. A Rapaláknál a hosszúság a kód része. pl: 11-Mag = 11cm-es Magnum. A színeket a jónevű cégek nem véletlenszerűen, hanem hosszú tesztelési tapasztalatok alapján állítják össze.

Néhány standard színtartomyány.

S = sötét hát, ezüstös oldal, fehér has
SD = ugyanez pikkelyezéssel és egy-egy fekete folttal
SFC = sárgás oldal és hát, fehér has
GFR = világospiros hát, arany oldal, világos has
G = sötét hát, arany oldal,világos has
B = kék hát, ezüst oldal, fehér has
P = sügérminta, narancsszínu has

Teljes joggal elmondható, hogy a wobblerek a pergető horgászok kedvenc, legsokoldalúbb műcsalijává váltak. Az összes ragadozó halunk eredményesen horgászható használatuk során.
 
Szerző&Fotó: Farkas Tamás

 
Szólj hozzá:
Szakírónk
Minél keményebb a monofilzsinór anyaga annál kisebb a nyúlása, de nagyobb a szakítószilárdsága. Ellenben minél lágyabb annál nyúlékonyabb, gyengébb a zsinór.