Cikk oldal
2008-02-13

A multiplikátor

Amerikai mechanika
A múlt

Az első multiplikátoros orsót egy Kentucky állambeli órásmester, George Snyder készítette még az 1800-as évek elején. Ezeket a szerkezeteket sokáig Kentucky-orsónak is nevezték, melyek forgó dobja a hajtókar egyszeri körbefordítására többször fordult, így több zsinórt csévélt fel.

Kentucky 1870
Kentucky 1870
Smooth Caster 1912
Smooth Caster 1912
Abu Garcia 1990
Abu Garcia 1990


Egyébként maga a multiplikátor szó többszörözőt, azaz gyorsítóáttételt jelent. A több mint  kétszáz esztendeje készített ősmulti persze kevés hasonlóságot mutat a mágnesfékes vagy az automata sebességváltós csúcsmodellekkel, amelyekkel a mai horgász kényeztetheti magát. Mindenesetre jó, ha tudjuk, hogy nagy múltú, bevált dologról szól ez a történet. Talán az sem véletlen, hogy az amerikai órásmester találmányát éppen egy híres óragyár, a svéd AB-Urfabriken (ABU) fejlesztette a legmagasabb tökélyre, igaz mára a Shimano adja el a legtöbb multit a világon.

A Shimano top multijai

A multiplikátor
A multiplikátor
A multiplikátor


A multiplikátoros (áttételes) orsók lényegében fogaskerék áttétellel ellátott, forgódobú tárolóorsók. Már a század elején használtak ilyeneket. A ma gyártottak sokféle kivitelben készülnek. A jobbaknak szabadon futó képességük van, vagyis dobáskor gombnyomásra a fogaskerék áttétel kikapcsolnató. Ennek előnye, hogy a fogaskerekek súrlódásából adódó fékhatás elmarad. Az áttételt az orsó karjának elfordításával újból be lehet kapcsolni. Egyes típusok áttétele -- a szükségletnek megfelelően -- szabályozható. A multiplikátoros orsók különböző rendeltetésű fekberendezésekkel ellátottak. A dobás kezdeti szakaszán a zsinór egyenletes sebességű lefutását az automatikus röpsúlyos (centrifugális) fékerő-szabályozó biztosítja. Az orsó tengelyének túlfordulását és annak következtében a gubancképződést precíziós mechanikus fékberendezés akadályozza meg, amelyet a kidobni szánt műcsalinak megfelelően keli beállítani. Működésének eredményeképpen az orsó forgása abban a pillanatban szűnik meg amint a csali a víz felszínét érintette. A fárasztás célját a zsinór szakítószilárdságának megfelelően pontosan beállítható csúszófék szolgálja. Az igazán jó minőségű multiplikátoros orsók természetesen golyóscsapággyal vannak ellátva. Felszereltségüket a zsinór egyenletes terítését biztosító zsinórvezető berendezés teszi teljessé. A multiplikátonos orsók előnye, hogy a zsinór, dobás közben, kevésbé verődik a gyűrűkhöz, mint a peremfutó orsóknál. Megfelelő sajátos technikával, nagyobb műcsalik használata esetén, ezekkel az orsókkal nagyobb távolságra lehet dobni, mint a peremfutókkal. A másik jelentős előnyük, hogy a zsinór sem az orsón, sem kidobva nincs sodrott állapotban, mint a peremfutó orsónál. Ez az orsótípus egyébként fárasztás közben sem csavarja a zsinórt. Annak, hogy idehaza ezek a precíziós műszerekkel vetekedő kiváló orsók mégsem terjedtek el, az az oka, hogy viszonylag magas az áruk, és nem nagyon ismerik az emberek.

Szerző&Fotó: Farkas Tamás

Szólj hozzá:
Szakírónk
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.