Aktuális
Egy vasárnap Tiszaalpáron
Alpári helyzetjelentés Éppen a Kis-Balatonon fotóztam a Kányavári sziget csodálatos természeti értékeit miközben egy oda nem illő, a jelen kor nagy találmányának is nevezhető, mobiltelefonok világában ismert és „nagyra becsült” SMS érkezett. Az a bolond, aki ide is magával viszi a telefonját – gondoltam.
Csukalesen Bugyiban
Álmodtam egy világot magamnak Balinvadászatom alkalmával igéretett tettem, hogy a közeljövőben ismét meglátogatom
azt a Bugyi határában fekvő bányatavat, ahol korábban olyan szép élményekkel gazdagodtam. Erre az alkalomra az elmúlt hét végéig kellett várnom.
Balinvadászat Bugyiban
Feloldott tilalom Május. A természet kibontakozásának, a termékenységnek a hónapja. Végre felszabadultak horgászvizeink a tilalom alól, ismét eljött az idő, hogy megkíséreljem horogra csalni hazánk egyik legvérmesebb ragadozó halát, az őnt.
Áprilisi harcsák Laci bácsival
Keleti kalandozások
Hajnal háromkor csörgött a telefonom. Nem hívtak, csak masinám ébresztett. Már korábban elterveztem, hogy ma a Keleti-főcsatornán pergetünk édesapámmal. Pocsékul aludtam, de tudtam előre a másnapom szép lesz. Sajnos nem volt időm este összekészíteni a felszerelést, így ezt hajnalban kellett megtennem. Mondanom sem kell, mindenkit felzörögtem…
 
Egy igazi sikertörténet
Rapala fabula
Egyszer volt, hol nem volt... Ez a történet az 1930-as évek folyamán kezdődött Finnországban, Lauri Rapalával. Ekkortájt gazdasági válságban volt az ország, a szűkös anyagiak, a nélkülözés megkövetelte Lauritól a helytállást, a család megélhetésének biztosítását. Egy fakitermelő cégnél, favágóként kereste mindennapi kenyerét.
Őnsztori
Balatoni élmények I.
Már az év első napjaiban megpróbáltam olcsó, de mégis hangulatos szállást keresni a Balaton partján. Január végén derült ki, hogy tudnak ugyan szabad helyet biztosítani Balatonkenesén, de csak február végére. Elsősorban pihenni készültünk, lezárni a tavalyi évet és erőt meríteni az újhoz.
Különös szemlélet
A pergetés
Maga a pergetés, mint horgászmódszer már az 1800-as évek második felétől kezdődően kialakult az amerikai kontinensen. Európában az angol-szász vidéken kezdték alkalmazni a 20. század elejétől. Mára már jelentős mértékben teret hódított, igaz kishazánkban ez nem annyira kézenfogható. 
Az egyeduralkodó
A peremfutó
Ha azt mondom, hogy orsó akkor egy közel kétszáz éves mehanizmusra gondolok. Az első orsók tároló orsók voltak, fék és áttétel nélküli, forgódobos működési elv volt a jellemző rájuk. A legyezők orsója a mai napig is ezt az egyszerű elvet követi, igaz azóta anyagban, technológiában, innovációban hatalmas az előrelépés.
Amerikai mechanika
A multiplikátor
Az első multiplikátoros orsót egy Kentucky állambeli órásmester, George Snyder készítette még az 1800-as évek elején. Ezeket a szerkezeteket sokáig Kentucky-orsónak is nevezték, melyek forgó dobja a hajtókar egyszeri körbefordítására többször fordult, így több zsinórt csévélt fel.
Plasztik kütyük
Twisterek és gumihalak
Korukat tekintve a legfiatalabb műcsalik. Szerkezetük két elemből áll, egy ólomfejbe applikált horogból és a horogra húzható gumitestből. Mindkét alkotóelem változatos méretben, súlyban és színben is elérhető.
Excenter ólomfej házilag
Alkoss !
Minél messzebb dobom műcsalim annál nagyobb az esélyem a halfogásra! Bármennyire régi is ez a megállapítás még mindig IGAZ ! Ez a feltevés adta az ötletet ahhoz, hogy viszonylag kisebb 3-4 g tömegű forgókanalakat is képes legyek nagy távolságokra eljuttatni.
Az egyszerűség, nagyszerűség!
A támolygók
Az egyik legöregebb műcsali. Az első darabok az 1800-as évek közepén jelentek meg az USA-ban egy kisebb manufaktúra termékeként. Julio T. Buel volt aki az elsők között  készített támolygót és körforgót amerikában. Szerkezete végtelen egyszerű, egyetlen hajlított, domborított fémből készül. 
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.