Cikk oldal
2008-02-13

Alkoss !

Excenter ólomfej házilag
Minél messzebb dobom műcsalim annál nagyobb az esélyem a halfogásra! Bármennyire régi is ez a megállapítás még mindig IGAZ ! Ez a feltevés adta az ötletet ahhoz, hogy viszonylag kisebb 3-4 g tömegű forgókanalakat is képes legyek nagy távolságokra eljuttatni. A legjobb megoldás "lesúlyozni" a műcsalit. Mivel már van a piacon ilyen ezért csak elő kellett vennem egyet ( ABU Mörum Spinner) és megfigyelni kialakítását. Szemrevételezés után belevágtam.

A szükséges ezközök:

1. gémkapocs vagy 0,8mm-es acéldrót
2. ólom,(bármilyen megfelelő)
3. burgonya, a formázáshoz
4. egy kifuserált kanál, az ólom formába öntése céljából
5. bármilyen vaslemez, erre tesszük a kivágott sablont, erre öntjük az olvadt ónt
5. fogó
6. reszelő, smirgli
7. penge

A gémkapcsot, vagy az acéldrótot fogó segítségével egyenesre hajlítjuk majd az egyik végére megcsinaáljuk a beakasztó fülecskét. A burgonyát kettévágjuk majd amilyen vastag fejet szeretnénk készíteni olyan szeletet vágunk le belőle. Szárazra töröljük majd berajzoljuk a tetszőleges formát, és kivágjuk a vonal mentén a penge segítségével. Ekkor megkaptuk a sablont. A kész sablont rátesszük egy vaslemezre. Ha teszem fel fára tennénk akkor a burgonya és a fa között kiszivárogna az ólom!  Egy kicsit igazítunk a sablon oldalain és a meghajlított kapcsot a burgonyaszelet oldalán benyomjuk, és jöhet az ólom melegítése.
Erre egy kifuserált kanál tökéletesen megfelel. Vigyázzunk milyen kanalat nevezünk mi kifuseráltnak mert ha párunk nem így gondolja akkor soha nem lesz excenter ólmunk.
Egy ólomcsőből legtam egy darabot és tűz fölött felmelegítettem. A kész sablonba öntöttem a folyékonnyá vált ónt. Ezután következett csiszolás, finomítás. Ezt egy reszelővel majd smirgli papírral csináltam.

Íme lépésről-lépésre:

Eszközök
Eszközök
Kapocs+krumpli
Kapocs+krumpli
Sablon
Sablon


Lemezre...
Lemezre...
...helyezem
...helyezem
Öntésre várva
Öntésre várva


Közeli
Közeli
Olvasztás előtt...
Olvasztás előtt...
...majd után
...majd után


Formában az ón
Formában az ón
Melyikre tegyem?
Melyikre tegyem?
Mepps-re aggatva
Mepps-re aggatva


Az így elkészített fejjel jelentősen megnövelhetjük könnyebb műcsalink dobási távolságát. Egy kulcskarikával bármilyen forgóra fel tudjuk szerelni. A képek önmagukért beszélnek, jó munkát !

Szerző&Fotó: Farkas Tamás

Szólj hozzá:
Excalibur#1 2009. 11. 23., 14:57nagyon jó ötlet, majd én is kipróbálom
Cavery#2 2008. 12. 02., 16:08Szia.fogtal ezzel a modszerrel halat?
Szakírónk
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.