Cikk oldal
2008-06-17

Feeder szerelékek a dobogón 1.

Pontyozó végszerelékek
A dobogóról szinte mindenkinek a versengés jut eszébe. Most nem a konkrétan a versenyhorgászatról lesz szó, hanem a „leg” gyakrabban használt, „leg” jobban bevált szerelékek képzeletbeli dobogósait vesszük sorra. Persze a teljesség igénye nélkül nem tehetjük mindezt, hiszen mindenkinek megvan a saját favoritja.

Feeder szerelékek a dobogón 1.

A dobogós szerelékeket részletes rajzon mutatom be. Megnézzük miért jó az egyik, mi a hibája a másiknak. Osztályozzuk bizonyos szempontos alapján. Megkönnyítve így a választhatóságot. Vagy! Csak egyszerűen segítséget nyújtani a következő saját szerelék elkészítéséhez. Egy azonban biztos: ez a körforgás sosem áll meg, mindig jönnek újabb és újabb „találmányok”.

A jelenlegi állás szerint a bronzérmes szerelék:

Feeder szerelékek a dobogón 1.

Értékelés:
Elkészítés: könnyű, sőt gyerekjáték
Hozzávalók: speciális gumis feeder kosár, előkezsinór, horog
Hatékonyság: jó, a beépített gumi miatt kevesebb a halvesztés
Dobhatóság/gubancolódás: kiváló, rövid előkével minimális a gubancolódás
Hátrány: a kapás érzékenysége nagyságrendekkel kisebb, mint más szerelékeknél.

Egyszerűsége miatt népszerű szerelék, és a vele fogott pikkelyes
Egyszerűsége miatt népszerű szerelék, és a vele fogott pikkelyes

Ugye azt mindenki belátja, hogy nincsenek olyan éles határvonalak az egyes technikák között, mint régen. Sok speciális „alkatrész” feltűnik másik módszernél is.

Így van ez a mostani ezüstérmes szerelék esetében is:

Feeder szerelékek a dobogón 1.

Értékelés:
Elkészítés: közepesen bonyolult
Hozzávalók: speciális hajlékony gubanc gátló cső, non toxic (nem toxikus) nehezék, gumigyöngy, gumitüske, forgó, előkezsinór, horog
Hatékonyság: nagyon jó, főleg igazán nagyhalas horgászatok alkalmával
Dobhatóság/gubancolódás: ideális távdobó készség, kismértékű gubancolódással
Hátrány: nagy hátránya, hogy önmagában nem képes etetőanyagot bejutatni, csak segédeszközökkel (PVA háló, zsinór, stb.)

A bojlis technikából átvett végszerelék igen hatékony a nagy távolságú horgászatok alkalmával
A bojlis technikából átvett végszerelék igen hatékony a nagy távolságú horgászatok alkalmával

Vannak olyan szerelékek, amelyeket nem egyszerű elkészíteni. Kényelmesen, a hűvös szobában, jól megvilágított helyen tökéletesen készíthetünk el ezeket. Ezért mindenkinek csak ajánlani tudom az otthoni szerelgetést. A táskában pedig gond nélkül tárolhatjuk, szükség esetén pedig rendelkezésre áll.

Az aranyérmes szereléket jómagam is a horgászműhelyben készítem:

Feeder szerelékek a dobogón 1.

Értékelés:
Elkészítés: bonyolult, de kis gyakorlattal gyorsan elkészíthető
Hozzávalók: csepp feeder kosár, 2 db kúpos gumicső, 2 db forgó, erőgumi, 2 db gumigyöngy, előkezsinór, horog
Hatékonyság: kiváló, a beépített erőgumi nem engedi szabadulni a halat, segíti a botot fárasztáskor és dobáskor is. A cérnaütköző segítségével állíthatjuk az előfeszítés mértékét.
Dobhatóság/gubancolódás: közepesen nagy dobásokat tudunk vele kivitelezni, a gubancolódás esélye a „helikopteres” kialakítás miatt minimális.
Hátránya: csak a bonyolultságot, és az időigényes elkészítést tudom említeni.

Ennek a szereléknek a legjobb tulajdonsága, hogy kis és nagyhalak is megfoghatók vele. Mindemellett nagyszerű dobási tulajdonságokkal rendelkezik.
Ennek a szereléknek a legjobb tulajdonsága, hogy kis és nagyhalak is megfoghatók vele. Mindemellett nagyszerű dobási tulajdonságokkal rendelkezik.

Tipp:
Könnyen és egyszerűen készíthetünk nem toxikus nehezékeket! Csak a sóderkupacban keressünk különböző súlyú szép formás köveket. Mossuk meg, majd óvatosan pattintsuk ketté (lehetőleg hosszában középen).  Kétkomponensű ragasztóval ragasszunk közé egy hajlított drót darabot.  Várjuk meg, míg megköt a ragasztó. Kész, használjuk bátran!
Tipp:
Ha az előkét közvetlenül a forgóba kötjük, és nem füllel hurkoljuk bele, akkor egy csomóval kevesebb van a szereléken. Így, bár körülményesebb az előke csere, mégis nagyságrendekkel növeltük a megfogás esélyét! Egy csomó mínusz = 20-30% -al kisebb esély a szakadásra!

Nagybajszú a matracon, munkánk gyümölcse
Nagybajszú a matracon, munkánk gyümölcse

Következő részben a három leggyakrabban használt, és bevált keszegező szerelékeket nézzük át. Természetesen részletes grafikával, leírással.
Szöveg, kép és rajz: Kocsis László
Szólj hozzá:
marosy#1 2009. 05. 04., 20:58Adathalász 3-Megtaláltam!
cilapower#2 2008. 06. 19., 07:22Sziasztok!

Nem szoktam önakasztós felszerelésekkel horgászni. Azt elítélem, mikor a horgász alszik a bot mellett, és a hangos sípolásra megriadva bevág.
Nézd a második felszerelést: a zinór átfut a csövön, így ha a hal elúszik ellette már remeg a spicc.
A harmadik felszerelésnél pedig a cérnaütközővel tudod állítani az érzékenységet. Próbáld ki és belátod.

Az érzékeny keszeges felszerelés"végek" a köetkező cikkben lesznek fent.

Laci
interpeca#3 2008. 06. 18., 22:25Akadós terepen valóban kell az erősebb szerelék,de ha önakasztós szerelékkel horgászol akkor a feederbot jelentőségét veszti.A dolog megoldható egy bojlisbottal is.Finompeca!!! :)
xkriszx#4 2008. 06. 18., 21:47Mondasz valamit. Az első az teljesen feederbotos szerelék. A másik kettő a bojizástól van átvéve. De ha valaki akadós vizeken horgászik, és a cél az, hogy akadók mellől kell kifogni a kapitális méretű pontyokat, akkor oda már kell az erősebb szerelék.
interpeca#5 2008. 06. 18., 21:28Az említett végszerelékek hatékonyságát nem vitatom,de ezek a bojlis horgászatból átvett ÖNAKASZTÓS szerelékek.Szerintem a feederbotozás lényege és előnye a finom kapások észlelésében rejlik.Kár eldurvítani ezt a nagyszerű technikát!
xkriszx#6 2008. 06. 17., 20:04Szia Laci! Én is gratulálok a cikkhez! Rövid, tömör, hasznos és tanulságos! Örömmel olvasom a cikkeidet itt, és a Pontyvilágban is! Csak így tovább!
pistike#7 2008. 06. 17., 11:03Gratulálok. Kezdő horgászok számára igazán hasznos cikk volt ez, élvezettel olvastam. Már alig várom, hogy végigpróbáljam a módszereket.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.