Cikk oldal
2008-06-09

Amikor gombóc koppan az úszón

Csúzli-tuning
A távoli úszós horgászat eredményessége nagyban függ attól, hogy milyen pontosan lőjük be az etetőanyagot. De igaz ez egy - marker úszós - feeder alapozó etetésre is. Ha van célpont a vízben, akkor legalább van célpont, de eltalálni koránt sem olyan egyszerű. Most megmutatom, hogyan tehetjük könnyebbé és pontosabbá a csúzlizást.

Különböző erősségű csúzlik
Különböző erősségű csúzlik

Már az elején szeretném leszögezni, nem az én találmányom! Én csak az elkészítésében szeretnék segítséget nyújtani az olvasónak. A negyed óra barkácsolás végeredménye pedig nem lesz más mint egy olyan csúzli, amivel többször egymás után meglőhetjük az úszónkat. (Mert hát persze kell az önbizalom.)

Matchbotos dobás
Matchbotos dobás

A gombócos
A gombócos
csúzlizás
csúzlizás
fázisai
fázisai

Egyforma egykezesek
Egyforma egykezesek

Egy ismerősöm mondta egyszer régen, hogy minek neki tuningolt marokba való. Nézzem meg a nagyokat (Scotthorn, Erdei, Walter, a teljesség igénye nélkül!), Ők semmi ilyet nem használnak. Mondtam neki: Tudom! Csakhogy ők pontosan annyi napot horgásznak, amennyit egy halandó dolgozik. Ez a különbség közöttünk. Azt persze nem állítom, hogy csak a tuningcsúzli miatt megtanul az ember pontosan lőni, nem ilyen egyszerű, de nagyban segíteni fog.

A pontos etetés
A pontos etetés
meghálálja magát
meghálálja magát

Az eredmény nem marad el: KAPÁS
Az eredmény nem marad el: KAPÁS

A működés elve nagyon egyszerű. A gumiba egy fonott zsinór van befűzve, ha kihúzzuk, akkor ez egy adott ponton megfeszül, és nem tudjuk tovább húzni. Ha nem lenne benne, akkor is megfeszülne „valahol”. Azonban ha benne van, akkor pontosan tudjuk, hogy hol (és mindig ugyan ott, ez a lényege). Ha azonos méretű gombócokat készítünk, és azonos helyre tartjuk a kezünk, akkor a gombócok egy négyzetméteren belül esnek le.
Nosza, akkor barkácsoljunk!
Hozzávalók:
Egy áldozati bárány, vagyis csúzli
2-3 méter vastag (30-as fonott zsinór)
2-3 db szeg (kb. 1 mm vastag)
Szerszámok (fúrószár- fúrógép, sorjázó, olló, pillanatragasztó)
Első lépésként alkotóelemeire szedjük a csúzlit. Majd a nyélből kivesszük a forgó tüskéket. Ezeket kell átfúrnunk, mert ezen át kell vezetnünk a zsinórt. Megjelöljük a közepét és hosszában kifúrjuk egy olyan fúrószárral, ami egy picit vékonyabb, mint a szegünk. Ez fontos, mert különben nem szorul be majd később. Lesorjázzuk, hogy a fonott zsinórt ne kezdje ki.
Ki kell fúrni a kosarat is, ennek azt a részét áldozzuk fel, amire a gumit húzzuk. Ezt azonban keresztbe kell kilukasztani. Levágunk két (legalább) egy méteres zsinórdarabot. Belekötjük a kosárba, megragasztjuk a csomót, majd átfűzzük a gumin. A hosszában kifúrt tüskét a helyére pattintjuk, ezen is átfűzzük a zsinórt. Beletesszük a szegeket, de nem nyomjuk bele csak kicsit. Meghúzzuk a csúzlit (annyira amennyire maximum fogjuk), így a zsinór nagy része bemegy a gumiba. Most már a helyére nyomhatjuk a szegeket, levágjuk a felesleges zsinórt. Megcsomózzuk a végét, hogy ne bomoljon szét. A kilógó zsinórdarab a későbbiekben nem fog minket zavarni.

A kosárhoz kötjük
A kosárhoz kötjük

Átfűzzük a gumin majd a csonkon
Átfűzzük a gumin majd a csonkon

Rögzítjük a végét a kis furatban
Rögzítjük a végét a kis furatban

A használat:
A horgászat kezdetén a bedobott úszóra célozva látni fogjuk, hogy engednünk kell a zsinóron vagy feszítenünk rajta. Ehhez nem kell kivenni a szeget, mert az mellett, bár nehezen, de mozgatható a zsinór. És ez a lényeg, mert állítható, több távolságban használható, nem kell több csúzlit cipelni magunkkal.

Termetes jaszkó
Termetes jaszkó

Lapát dévérek
Lapát dévérek

Előnye: a pontosság mellett az, hogy nem kell csak egy csúzli, mert állítható a lövés távolság.
Fontos megjegyezni, hogy a csúzli bármikor visszaalakítható!
Hátránya: időközönként cserélni kell a zsinórt (használattól függően), és, hogy ez nem mentesít a sok gyakorlástól.
Tipp! Ezt a egyszerű átalakítást megcsinálhatjuk a csonti-lövő, de akár a szemes etetőanyaghoz használható csúzlival is!

Alan Scotthorne mindenkinek megmutatta a VB-n hogyan kell pontosan lőni. Neki nem kell a tuning, mert ez a szakmája
Alan Scotthorne mindenkinek megmutatta a VB-n hogyan kell pontosan lőni. Neki nem kell a tuning, mert ez a szakmája

Írta és fényképezte: Kocsis László
Szólj hozzá:
pecasnorbi#1 2009. 10. 27., 21:10szia, az ötlet jó, kb 5 ével ezelőtt már forgalomban is volt, ott a csuzli nyelének a végén volt egy orsó, ott lehetett feszíteni, vagy engedni, sajnos messze nem váltotta be a várakozást, ugyanúgy volt rossz lövés, a legegyszerűbb ha több csuzli van és megtanulunk lőni, ha ugyanazzal a csuzlival, mindig ugyanakkora távot "nyújtunk", akkor pont ugyanakkora a lövés távolsága. Scotthorne leírja hogyan kell. Mindezektől amennyiben saját az ötlet csak gratulálni tudok, mert ez is egy jó gondolat amúgy.
Én a sokcsuzlis verziónak vagyok a híve, már csak azért is mert mindig a versenyen szakadnak el, és akkor biza pont ugyanúgy megszerelni....
vdodo#2 2009. 03. 01., 11:22mikor érdemes békéshalra pecáznom a jövö hétvégén megéri valyon lécci irjatok
lacek69#3 2008. 08. 08., 17:25Amilyen egyszerű,olyan nagyszerű ötlet,kevés embernek jutott volna eszébe.Gratula:)
összes hozzászólás megtekintése »
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.