Cikk oldal
2011-02-09

Barkács-pajtás

Profi feederkosár fillérekből
Amikor hetekig fagypont alatt marad a hőmérséklet, minden állóvíz befagy. Mit lehet ilyenkor tenni? Vannak, akik megjavítják régi felszereléseiket. Akadnak olyanok, akik az elmúlt év sarát mossák le a hosszú téli estéken. S vannak azok, akik már az új évre készülve barkácsolnak. Olyan eszközöket, kiegészítőket készítenek, amire igazán szükségük lehet. Most megmutatom, hogyan lehet 5 perc alatt professzionális feederkosarat készíteni.

Barkács-pajtás

A barkácsolás a horgászat szoros velejárója. Ahány ember annyiféle horgászmódszer. Nincs két teljesen egyformán horgászó ember. Így van ez jól. Tehát bármilyen ötletünk van, azt csináljuk meg bátran. A legnagyobb találmányok – legyen szó horgászatról, vagy a nagyvilági dolgokról – így kezdődtek: megvalósított ötletekkel.
Ebben az írásban szeretnék ötleteket adni, egy irányvonalat. Nem kell lépésről lépésre betartani. Azt sem állítom, hogy mind a saját kreativitásom eredménye. De működik! És ez a lényeg. Próbáljátok ki!

Barkács-pajtás

A kellékek minden háztartásban megtalálhatók. Az alapanyag: a PET palackok műanyaga. Nekünk legjobban a matrica alatti rész felel meg, itt teljesen egyenes. Miután jóízűen elfogyasztottuk a tartalmát, érdemes kiöblíteni, hogy a későbbiekben ne ragadjon. A méretre vágás egyszerű feladat, csak a kezünkre vigyázzunk, mert bekötözve nehezebb dolgozni.

Barkács-pajtás

Érdemes téglalap alakot kivágni, majd próbaként összehajtani. Körülbelül egy centi átfedéssel kell számolni. Azt hogy milyen színt választunk azt az a víz határozza meg, ahol használni szeretnénk. Az üveg-tiszta anyagból készült kosár még a leggyanakvóbb ponty figyelmét is elkerüli.

Barkács-pajtás

Ha sikerült a megfelelő méretet kivágnunk, jöhet a lyukak elhelyezése. A kioldódás sebességét tudjuk meghatározni a lyukak méretével és darabszámával.

Barkács-pajtás

Talán a legidőigényesebb feladat. legjobb eszköz erre a feladatra a bőrlyukasztó, de megteszi az asztali papírlyukasztó is. Akár többet is összefoghatunk egyszerre.

Barkács-pajtás

Következhet az összeillesztés. Ez többféle módon történhet, lehet ragasztani, de egyszerűbb és gyorsabb a tűzés. Asztali tűzőgéppel több helyen megtűzzük. Akár már itt rögzíthetjük a fonott zsinórt!

Barkács-pajtás

Kezemben a félkész kosár. Elméletileg már most lehet használni. Vannak, akik kedvelik a súly nélküli típusokat. Sajnos ez a legtöbb vízen nem használható. Készítenünk kell rá nehezéket, hogy messzebbre tudjunk dobni.

Barkács-pajtás

Azonban nem csak nehezék kell, hanem rögzítenünk is kell valahogy a főzsinóron. A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a fonott zsinór. Levágunk egy 10 cm-es darabot, majd hurkot készítünk belőle. De készíthetjük akár drótból is.

Barkács-pajtás

A hurok fülén átbújtatjuk az ólmot, majd feltekerjük a már előzőleg összekapcsozott műanyagra. Mindössze arra kell vigyáznunk hogy ne a legvékonyabb lapólmot válasszuk, mert azt elvágja a zsinór. Majdnem kész.

Barkács-pajtás

Már csak egy forgókapocs kell, amit felhurkolunk a fonott zsinór végére. Erre azért van szükségünk, hogy ne tekeredjen dobáskor és visszacsévélésnél.

Barkács-pajtás

Nincs más dolgunk, mint hasonlóan készítenünk még pár ilyen kosarat.

Barkács-pajtás

Barkács-pajtás

A formavilágnak csak a képzeletünk szab határt. Készíthetjük kerekre, oválisra, négyszögletesre, vagy akár hatszögre.

Barkács-pajtás

Egy dobozban szépen átláthatóan elrendezhetjük. Így mikor a vízparton elővesszük, sorban látni fogjuk a remekműveket. Pontosan tudni fogjuk, melyiket kell használnunk.

Tipp:
Ha a PET palackot feldaraboljuk, akkor a szemétben kisseb helyet foglal. Könnyebben tudják szállítani és raktározni! Ezáltal tettünk valamit a környezetünkért. Nekünk meg ott a kosár, ami valójában egy újrahasznosított műanyag.
Bátran használjunk alternatív nehezékeket! Tökéletes súly a kavics! De az ólom nehezéknél jobb még a vas súlyozás is!
Írta és fényképezete: Kocsis László
Szólj hozzá:
uzolee#1 2012. 07. 20., 11:31szia,cilapower. ,szerintem jó és ötletes amit alkottál.Ne foglalkozz a negativ reagálásokal,mindenkinek úgysemtetszhet amit csinálsz.szerintem jó és ötletes,valami kis kreativitás a mümájer hülyegyerekes horgászboltot gazdagitó világban!!További jó barkácsolást!zolee
fullfitt#2 2011. 02. 14., 21:28Hali. Cilapower, kicsit elkanyarodtunk és Én nem szeretnélek győzködni mert már azt is bánom, hogy reagáltam erre a cikkre. Szerintem ez a barkács-móka holt felesleges reakciókat váltott ki. Én tutira nem használnám ezt a PET palackos megoldást mert nem jön be. Ólmozz és műanyagozz tovább, Én meg maradok a rozsdás, kis "biliacéloknál" és ennyi. Üdv.
cilapower#3 2011. 02. 13., 20:56Szia Fullfitt!

Az észrevétel érdekes, nem is gondoltam bele, mitöbb van is benne valami. DE más élni valamiben és mást azt megízlelni és szájba venni! :O)

Laci
fullfitt#4 2011. 02. 13., 14:26Helló."Bár sajnos legjobb tudomásom szerint a rozsdás dolgokat a horgászatban mindig kerüljük." -Ti lehet, hogy igen de Én nem!-"Talán riasztólag hat a halakra."
- Merüléseim alatt nem tapasztaltam, hogy riasztaná a halakat a rozsda. Sem sós sem az édes vizekben nem rettegtek vagy iszonyodtak a rozsdás közegtől, pl.: roncsok vagy repülők...tudom,tudom az utóbbi az többnyire alumínium... Az egyik bányatóban kifejezetten jó haltartó helynek bizonyult a kultúrszemétként "beleesett" vashordó vagy a direkt elsüllyesztett katonai ponton, acélból hegesztett vízibicikli stb. Egy érdekes eset, egy 3 kiló körüli harcsát simán lehetett etetni kézből az egyik hordó mellől, annyira megszokta a búvárokat. Sőt nem is igazán öklendezett, ha a sertésmáj darabjai véletlenül a hordó rozsdás felületére, vagy az előtte lefektetett vas parabola antenna rozsdás tányérjára hullottak. Minden különösebb hányinger nélkül szippantotta fel ezeket. A sügérek és süllők nem voltak ilyen bátrak, azok méternyi távolságból megvárták amíg odébbállunk és csak utána merészkedtek oda, a nekik ottfelejtett darabokért. Gondolom a keszegek és egyéb békés halak sem buknak ki egy kis rozsdától ha már ezekkel egy vízben szocializálódnak. :-D Lehet, hogy azok a halak amiket Én fogok nem annyira finnyásak vagy az is lehet, hogy vashiányuk volt és azért épp az általam készített önetetőt részesítették előnyben. :-DDD
cilapower#5 2011. 02. 12., 20:22Hal!

Érdekes, egyszer megnézem, érdekes lehet. Bár sajnos legjobb tudomásom szerint a rozsdás dolgokat a horgászatban mindig kerüljük. Talán riasztólag hat a halakra.

Azért az ötletet küsz! :O)

KLc
fullfitt#6 2011. 02. 12., 12:27Helló. Cilapower, én vékony falú acél hidraulika csövet használok. A legolcsóbb fajtát ami úgynevezett "biliacélból" van. Átmérőtől és hossztól függően még ólom sem kell rá. Az mondjuk igaz,hogy egy sima ollóval és tűzőgéppel nem lehet elkészíteni de egy fűrész és egy fúrógép elég hozzá. Ha van esztergagép akkor sima ügy. Az is biztos, hogy nem tetszetősek pár alkalom után mert a rozsda egyből megjelenik rajta, azonban ez nem életidegen szín a fenéken. Egy méteres anyagból egy szezonnyi simán kijön és ha beszakad akkor is viszonylag hamar megadja magát a természetnek. Üdv
cilapower#7 2011. 02. 11., 17:32Sziasztok!

Bár már ide nem írok, de az érdekesebb cikkek vissza lesznek forgatva. Ezért tűnhet úgy hogy láttad pár éve itt.

Az ólomszalag bármelyik horgászboltban beszerezhető, de használhatsz más fémet is. Az ólom csak a fajsúlya és a könnyű megmunkálása miatt terjedt el.


Fullfitt-től kérdezem, akkor milyen alternatív megoldást kínál? a drótháló, a rajta lévő égetett festék stb sem jobb sajnos, sem a műanyagból öntött kosarak. Használjuk mert jelenleg ezt kapni.
A dunai horgászatnál elnéztél valamit, a cukorspárgával a kőhöz kötik a kenyeret, a zsákba pedig beleteszik.
mark005#8 2011. 02. 11., 16:33Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet kaviccsal súlyozni.
Amúgy nagyon jó a cikk.
laci1022#9 2011. 02. 10., 17:06Magnum97 Ehhez hasonló cikket a halzona.hu is látható lehet hogy ott láttad.
fullfitt#10 2011. 02. 10., 17:03Hali. Tényleg költségkímélő megoldás! A PET palack, melyben általában az üdítők és az ásványvizek vannak, nem bomlik le...legalább már nem csak a víz felszínén és az árterekben kell csodálnunk ezt a hihetetlen anyagot, hanem a víz alján is, búvárkodás közben. De azért az dicséretes, hogy tettél valamit a környezetért és alternatív nehezékként jó lesz a kavics is! Legalább annyira nagy ötlet, mint a folyó Dunán a krumplis zsákba rakott kenyér kőhöz kötözése és ezzel való etetés vagy a bálamadzagból készített haltartó szák...Gratulálok a cikkhez.
Szakírónk
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.