Cikk oldal
2008-07-18

Néma wobblerek

Csörögjünk vagy ne csörögjünk?
Időnként magával ragad a kísérletező kedv. Így volt ez akkor is, amikor elhatároztam, hogy néhány különleges wobblert barkácsolok magamnak. A készítendő darabok különlegessége pedig nem másban áll, mint „néma” voltukban. De hát számos ilyen wobbler van! – kiálthat fel joggal az Olvasó. Valóban, azonban néhány modellt csak csörgő verzióban gyártanak. Ezekből szerettem volna – némi fabrikálással – egy-két egyedi darabot a műcsalis dobozomba.

Kissé szentségtörésnek hangzik, hogy az egyébiránt tökéletesen kitalált és megalkotott műhalakkal szemben bárki veszi a bátorságot, és belerondít a harmóniába. Ugyanakkor igaz az is, hogy az egyes módosítások, mint a horogcserék, különféle minták, netán teljes átfestések olyan új tulajdonságokkal ruházzák fel a műcsalit, amitől nem csak egyedivé válik, hanem esetleg épp új halfajokra is fogóssá tehető.

Visszakanyarodva kicsit a csörgésre, elmondható, hogy a wobblerben mozgó golyócskák rezonanciája és az általuk kibocsátott hang a figyelem felkeltésén túl az agresszió kiváltásáért felelős, ezáltal ingerli-ingerelheti fel a ragadozó halakat. Az éremnek azonban ez esetben is van másik oldala, amikor a táplálékhal utánzásakor a műcsalinak minél természetesebben kell hatnia. Ilyenkor előfordulhat, hogy a csörgés-rezgés túlságosan intenzív jel a halak számára, és sokkal inkább kiváltja a gyanakvást, sem mint a támadási reflexet.

Szerencsés lenne, ha a gyártók minden csörgő modell nem-csörgő párját is legyártanák, viszont ez gazdaságosnak semmiképp, és célszerűnek is csak jóindulattal lenne mondható, mivel igen szűk vásárlói réteg igényeit szolgálná ki. Marad hát a módosítgatás, barkácsolás, mint amolyan „testre szabás” az erre igényt érzők számára.

Választásom elsőként a Rapala cég méltán neves (versenyeken és élménypecákon is bizonyított) Jointed Shad Rap-jére esett. Eredeti, csörgő változatában nagyon kedvelem csukára, sügérre, feketesügérre, de időnként bevált csali süllőre, balinra és jászra is. Amiért „kés alá” küldtem, az épp a kíváncsiság, hogy fogóssága mennyiben köszönhető intenzív mozgásának, illetve mennyiben csörgésének. Az újjászületett műcsalit a felsorolt halakon kívül harcsára várom még eredményesnek.
Eme bevezető után következzen a műveletet képekben, némi magyarázattal:

Néma wobblerek

Első lépésként horgaitól megszabadítjuk a műcsalit. Ez mindenképpen fontos, hiszen komoly baleset forrása lehet a két szabadon fityegő drilling, arról nem is szólva, hogy lépten-nyomon útban van az egyes munkafázisok során.

A csörgő rész (egy vagy több fémgolyó) a test első felében foglal helyet, mint később látni fogjuk, eléggé speciális módon. El kell döntenünk, hogy a furatot, mely a golyók eltávolításához szükséges, alul vagy felül készítjük el. Bár kézenfekvőnek látszik, oldalról mégsem javaslom, mert az a kényesen érzékeny úszási stabilitást nagyban zavarhatja, helyrehozása többszörösen is nehéz feladat. Itt fontos megjegyezni, hogy létezhetnek balsafa-testű csörgő wobblerek, amelyeken egy ilyen beavatkozás bajosan, és csak nagy szakértelem mellett javítható. Így csak műanyag testű wobblereket javaslok efféle barkács-kísérletekre. Szintén ide kívánkozik, hogy a wobblerek testében található fémgolyók némelyike nem a csörgésért felelős, hanem a távdobást, illetve a dobás közbeni stabilitást segíti elő (a Rapala műcsalik között például ilyen a Long Casting Minnow). Vannak még „vegyes tüzelésű” termékek, itt a belső golyók többfélék vagy több funkciót látnak el. Eszerint lehetnek olyan műcsalik, ahol a fémgolyók egyszerre felelnek a csörgés-rezgés kibocsátásáért és a távdobás vagy az egyensúly biztosításáért, és olyanok is, ahol a csörgést egy kisebb golyókból álló csoport biztosítja, a műcsali hátsó végéhez közelebb viszont található egy nagyobb fémgolyó, amely a dobástáv növeléséhez járul hozzá. Ez utóbbi típusok megbontását nem javaslom.

Összegezve, kellő körültekintéssel kell eljárnunk, ha úgy döntünk, elnémítjuk valamelyik wobblerünket. „Műtét” előtt nem árt kedves műcsalinkat elküldeni egy röntgen-vizsgálatra, bár a mai egészségügyi helyzet mellett meglehet, hogy hosszú sorokat kell kiállnia. Komolyra fordítva a szót, valóban egzakt röntgen-felvétel készíthető a műcsalikról, ahol a fémgolyók helyzete és mérete már világossá válik.

Néma wobblerek

A furat elkészítése sokféle módon történhet; én pisztolyfúrót használtam erre a célra, 6 mm átmérőjű fúróval. A fúráshoz rögzítés lehetőleg ne satuban történjen, hiszen úgy nehéz érzékelni a befogás erejét, és könnyen összeroppanthatjuk a műcsalit. Viszont soha ne a levegőben, netán kézben fúrjuk! Legalább három oldalról, alátámasztással rögzítsük, és meglehetősen óvatosan végezzük a fúrást!
A fenti képen, a wobbler furatában már jól látszanak a csörgő elemei.

Néma wobblerek

Majdnem jó, de a lyukat még tágítani kell, mivel nem tudunk belülről erőt kifejteni a kitolásához.

Néma wobblerek

A golyók zárt vagy félig zárt műanyag cellában lehetnek, így további eszközökre van szükség a kimozdításukhoz.

Néma wobblerek

Éles késsel, nagy odafigyelés és óvatosság mellett eltávolíthatjuk a golyók útjában álló részeket. Fölöslegesen ne forgácsoljunk, hiszen azzal a testet gyengíthetjük, csak a tényleg szükséges mennyiséget nyessünk ki!

Néma wobblerek

Bonctű, cipészár vagy hasonló hegyes és erős eszköz segítségével kipöccinthetjük a beszorult fémgolyókat.

Néma wobblerek

Ők hárman feleltek a JSR–7 zajkeltéséért. Egyenként 1 gramm körüliek lehetnek.

Néma wobblerek

Az időrendiségből kissé kilógó kép; ezzel a nehéz harcsázó horoggal helyettesítettem a golyók súlyát, hogy a wobbler újra visszakapja stabilitását. Így a lebegés helyett egy kifejezetten felúszó modellt kaptam, de tulajdonképpen ez is cél volt.
Figyelembe kell vennünk, hogy hiába teszünk fel ugyanakkora tömegű horgot, mint amilyen a golyók együttes súlya volt, a wobbler mozgása szükségszerűen más lesz, hiszen a tömegközéppont mindkét esetben máshol helyezkedik el. (Megoldás lehet még a csörgők, vagy helyükre ólomsörétek, illetve ólomhuzal beragasztása.)

Néma wobblerek

Az üreges rész kitöltésére hungarocell-darabkákat használtam, de bármilyen könnyű töltőelem megfelelő (pl. purhab). Minél nehezebb a töltőelem, annál kevésbé lesz felúszó a wobblerünk.

Néma wobblerek

A fojtást ez esetben újságpapír adta, lényege, hogy a végső fázisban a hungarocell-szemcsék közé ne engedje a folyékonyan felvitt záróanyagot.

Néma wobblerek

A korábbi műveletsort egy egyrészes Salmo Sting wobbleren is elvégeztem. A különbség itt annyi volt, hogy hasi oldalról tettem a furatokat, melyekből háromra is szükség volt az apró, zárt cellákban lévő ólomsörétek eltávolításához.

Néma wobblerek

Mindkét esetben kétkomponensű, ötperces kötőidejű epoxy gyantát használtam a furatok befedésére.

Néma wobblerek

Az eleinte buborékos kötőanyag áttetszőre és műanyaghoz hasonlatos keménységűre szárad, minimális rugalmasságot tartva, így később sem nyílik el az eredeti anyaggal határos részeken.

Néma wobblerek

A végleges száradáshoz árnyékos, függőleges helyre tegyük a műcsalikat. A levegőzárványokat tűvel még a ragasztóanyag bőrösödése előtt szüntessük meg.

Néma wobblerek

Teljes száradás után csiszolóvászonnal a kitüremkedéseket a testhez igazíthatjuk, ügyelve, hogy a műcsali eredeti lakkozásában, illetve festésében fölösleges kárt ne okozzunk!

Néma wobblerek

A kész, már hangtompított wobblerek. A magam részéről kíváncsian várom a gyakorlati folytatást, a műcsalik bevetését, amelyről már tervbe vettem – kellő tesztidő elteltével – egy értékelő beszámolót. Addig is, remélem sikerült gondolatébresztőnek szánt írásommal néhány ötletet adni, és előre elnézést kérek azok pénztárcájától, akik e cikk hatására gondolják majd úgy, hogy a jövőben kettesével kell vásárolniuk a csörgős műcsalikat…

Kép és szöveg: Gégény Viktor
Szólj hozzá:
vittorio#1 2009. 01. 04., 18:04Solyi,
Jártam hasonlóan, de nekem "erős" ellenfelem volt; alig hármas harcsa. Egyetlen ütés folyamatosan húzottra, mindkét gyári horog esernyősre hajlítva, nyelv tőből kitörve... Érdemes lesz megpróbálni a X-RAP Shad Shallow-t, amit lentebb említettek már a fiúk. Tartósabb, mert full műanyag. Igaz, csörög, de van rá megoldás. :)
A letört nyelvre van ötletem, rövidesen szeretném is megírni egy szösszenetben. Ha tudod nélkülözni, egyelőre ne nyúlj hozzá, tedd félre, ebben a színben lesz a legjobb balincsali! :)
solyi#2 2009. 01. 02., 19:11Egy bölcs embertől hallottam:-minél régebb óta pergetek, annál jobban ráébredek mennyire keveset tudok még.Kissé csapból folyó a szöveg?Példa: 2008 október,utolsó napja,kb 22 óra.Duna Anyánk egy kövezésén edzem tenisz könyököm.A szerkó jófajta...15-65 ös bot 15-ös a zsinór{ fonott}.Koppanós megtólós kapás luftot ütök.Ver a víz.Hidegre fordult akkor már.Kezdtem beletörődni a makk betlibe.Kezem merev volt nem éreztem a fahalam veretését!Gondoltam csuklóból játszom rá egy kicsit.A lényeg a hal fogott meg.Jó 2-es sutyi!Az SSR-7SD lépcsős szája tőböl hiányzott!A wobler a 2-es szilványba beépült!Döbbenet a rapala miatt,és a kapás!HA van ötlet a törött lapátra , köszi.
SkeletorOne#3 2008. 07. 25., 10:55Nightfish:D Mesterem, ettől márcsak a Sunfish lenne erősebb!:)))
Egyébként no para, szűröm én szorgalmasan minden nap;-)
nightfish#4 2008. 07. 23., 13:30Sziasztok! Abszolút osztom "aladar" véleményét!!! SkeletorOne meg igazán szürhetné a sáros Dunát, mert így ismét csak tavi fürdőzőkergetés lesz a hétvégén! :)
aladar#5 2008. 07. 20., 12:27Sziasztok! Mifelénk a Dunán édesmindegy, hogy csörgős vagy nem,ha eszik a süllő nem válogat,ha nem eszik akkor dobálhatok neki bármit nem veszi fel sem a twisztert,sem a gumihalat(pedig ezeket szeretem a legjobban) sem a rapalákat,de még az élő halat vagy a szeletet sem!
Baitcast#6 2008. 07. 19., 21:36Ja és ha minden jól megy, akkor Október-November környékén fognak beérkezni az újdonságok!
Baitcast#7 2008. 07. 19., 21:33Helló Fapeca!
Az X Rap Shad Shallow kódja: XRSH06 és 08 lesz!
Nagyon tuti csalinak tűnik!
Volt szerencsém dobálni már vele! :)
razora#8 2008. 07. 18., 20:53Üdv. mindenkinek!
Fogtatok már csörgőssel süllőt? Nekem még nem sikerült, de harcsát, balint, jászt igen. A TD-t is süllőre találták ki, de arra is csak harcsa jött.
charon24#9 2008. 07. 18., 12:56szia fapeca!

nem, csak arra gondoltam, hogy szerinted ki tetetett föl és mit a videók közé :)
a műcsalikat hamarosan forgalmazzák majd itthon, azt gondolom.

üdv,
charon
fapeca#10 2008. 07. 18., 12:36Helló Cha!
Nem tudom mire gondolsz mit keverhetek össze, de a PECA TV-n van Rapala X-Rap Shad Shallow amit én még nem láttam élőben , de szeretném kipróbálni hátha nem csak az amcsi Large Mouth és Waley eszi meg. Ennek gondoltam lehet a kódja:XSSR 6, 8
Üdv.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A csukaivadék, amikor eléri a 20 mm-es hosszt az addig kerekesférgekből és planktonszervezetekből álló étrendje jelentősen megváltozik. Átvált ragadozó életmódra. Amennyiben nem elég sikeres az erre az időszakra eső pontyfélék ívása, a csukák közti kannibalizmus jelentős méreteket ölthet.