Cikk oldal
2008-11-03

Rapala Pergető Bajnokság

Országos 9 fordulós verseny

A bajnokság jelenlegi állása!
(a szövegre kattintva letölthető)

Regisztrációs lap
(a szövegre kattintva letölthető)


A versenyek tervezett helyszínei:

- Élő-Tisza, Tiszaörvény /február/ 
- Bugaszeg /március 29./ 
- Szálkai-tározó /május/   
- Tiszaroff /július/       
- Velencei-tó /augusztus/     
- Duna paksi-szakasza /szeptember/  
- Gyöngyös, Deli-tó /szeptember/  
- Tisza, Tiszadob /október/      
- Kovácshidai tavak /november/


A 2009-es évben a Rapala Eurohold Zrt. egy országos pergető bajnokságot indít, mely tervezetten 9 fordulós, páros, csónakos verseny lesz. Ennek a versenysorozatnak célja, hogy a pergető horgászatot és a  magyarországi horgászvizeket népszerűsítse; ezért folyamatos tájékoztatást fog nyújtani a verseny állásáról és az aktuális, illetve következő forduló helyszínéről, időpontjáról különböző médiumokban (Sporthorgász, Magyar Horgász, peca.hu). A versenyről, és a helyszínekről ismertető jellegű videofelvételek is készülnek, melyeket a PecaTV fog sugározni.

A versenyre jelentkezhet minden érvényes horgászengedéllyel rendelkező ifi és felnőtt páros.
A különböző fordulók, különböző műcsalikról kapják a nevüket, pl. X-Rap, DT, és ezekből a horgászok az adott fordulónak megfelelően ajándékcsomagot kapnak. A forduló végén az I., II., III. helyezett tárgyi jutalmat kap. A versenysorozat végén a kilenc fordulóból, mindenkinek a hat legjobb eredményét figyelembe véve kihirdetik a Rapala magyarországi pergető bajnokát.

Versenyszabályok:


1.    A bajnokság csapatverseny, 2fős csapatok nevezhetnek a csapattagok fogásai összeadódnak.

2.
    A 9 fordulóból a csapatok által elért 6db legkisebb helyezési szám számít a bajnokság összetett helyezéseinek kiszámításához.

3.
    A fentiek alapján a nevező csapatoknak minimum 6 fordulón eredményesen részt kell venniük, hogy az eredményeik alapján összetett bajnoki címet elnyerhessék

4.
    A versenysorozatra nevezett csapatok a 9 forduló során 2 alkalommal cserélhetnek a 2 fős csapatból 1 személyt . Azzal a feltétellel, hogy a nevezett csapat egyik tagja részt vesz a versenyben.

5.
    Az versenysorozat egyes fordulói külön-külön értékelve valamint díjazva lesznek.

6.
    A fordulókban I.,II.,III. helyezett csapat valamint a legnagyobb halat fogó versenyző lesz díjazva.

7.
    A minimum 6 fordulót eredményesen teljesítő csapatok közül kerül ki a pergető bajnokság összetett I. II. III. helyezett csapata melyek külön díjazásban részesülnek.

8.
    A fordulók nevezési díjával közel azonos összegben a Rapal Eurohold ZRT ajándékot biztosít minden versenyző számára az egyes fordulók nevét viselő műcsalikból .

9.
    Mérlegelés után a halakat vissza kell engedni!

10.
  A verseny időtartalma szabályai az egyes fordulók szabályzata szerint.

11. 
   A rajtszámokat sorsolással döntjük el.

12.
    A horgászhelyeket, a rajszámoknak megfelelően emelkedősorban lehet elfoglalni.

13. 
    A verseny ideje alatt a csapatvezető a ruházata fölött köteles viselni a rajtszámot. Bármely reklámhordozó viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni

14. 
   A versenyen halradart használni az adott helyszín kiírása alapján lehet.

15.
    Bármilyen pergető módszer és műcsali megengedett, de csak egyetlen csalival szerelt készség használható. (pl. a twister fölé nem köthető műlégy). Csak a szabályosan fogott (nem kívülről akadt!) ragadozó halakat számítanak bele az eredménybe. Ezeket kíméletesen, élve kell tartani a mérlegelésig. Az elpusztult halakat nem mérik le, azok a versenybe nem számítanak!

16.
    A versenybe beszámít a csuka, süllő, harcsa, balin, sügér, kősüllő, domolykó , jászkeszeg, valamint a fekete sügér fogása. A kifogott egyéb halakat megfogás után haladéktalanul  vissza kell helyezni a vízbe.

17.    Értékelés, pontozás fordulókban: Minden kifogott méretkorlátozás alá nem eső hal (sügér,domolykó,jászkeszeg) súlya dekagrammonként 1 pontot ér, méretkorlátozás alá eső 15 dekagrammnál nagyobb hal(harcsa,csuka,süllő,kősüllő,balin,feketesügér) 100 pontot plusz a hal súlya dekagrammonként 1 pontot ér , a 15 dekagrammnál kissebb méretkorlátozás alá eső halak súlya dekagrammonként 1 pontot ér és nem jár utánuk a plusz 100 pont. (Pl.: 0.10kg sügér, 0,12kg csuka,3.45kg süllő = 10 +12 + (100+345) = 467 pont). A forduló sorrendje az így szerzett pontok alapján dől el.

18.
    Pont- (helyezés) egyenlőség esetén a több halat fogott csapat a kedvezményezett. Azonos darabszám esetén a legnagyobb hal súlya dönt.

19.
    Értékelés, pontozás összetett bajnokság sorrendjének meghatározására: A csapatok egyes fordulókban elért 6db legalacsonyabb pontszáma összeadásra kerül, és az így összeadott pontszámok alapján lesz meghatározva a Rapala Pergető Bajnokság összetett sorrendje. A legkisebb pontszámmal rendelkező csapat nyeri el a Rapala Pergető Bajnoka címet.

20.
    Az összetettben azonos Pont egyenlőség esetén az a csapat a kedvezményezett aki több fordulón vett részt. Azonos fordulószám esetén a kisebb helyezési számmal rendelkező csapat a kedvezményezett.

21.
    A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

22.
    A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.

23.
    Jogorvoslat: A verseny folyamán észlelt, vélelmezett szabálytalanságokat a Rendezőség megadott telefonszámán haladéktalanul jelezni kell. Amennyiben a megtett intézkedés a jelzéssel élő, vagy az érintett versenyzőnek, csapatnak nem megfelelő, akkor jogában áll ezt óvásként, a verseny végétől számított 30 percen belül írásos formában benyújtani. A tanú (k) megjelenéséről az érdekelt félnek kell gondoskodnia. Az óvás elbírálását követően a további jogi út kizárt

24.
    A verseny Rendezősége „Nagyfokú helytelen magatartásként” értékeli, és a versenyből kizárja azt a versenyzőt, illetve csapatot, mely a környezetét, a vizet szennyezi, gondatlan magatartásával kárt okoz, vagy a többi versenyzőt veszélyezteti, illetve, nem tesz meg minden tőle elvárhatót a halak védelme, megóvása érdekében.


A fordulók helyszínei és versenykiírásai
(a kép alatti piros linkre kattintva): <a href='./uploads/files/tiszafured_20090208.doc' target='_blank'>Tiszafüred</a>
Tiszafüred
<a href='./uploads/files/bugaszeg_vesenykiiras_modostas.doc' target='_blank'>Bugaszeg</a>
Bugaszeg
<a href='./uploads/files/szalkai_versenyszabalyzat_2009.1.doc' target='_blank'>Szálkai-tározó</a>
Szálkai-tározó


<a href='./uploads/files/tiszaroffi_versenykiiras.doc' target='_blank'>Tiszaroff</a>
Tiszaroff
<a href='./uploads/files/velence_kiiras.doc' target='_blank'>Velencei-tó</a>
Velencei-tó
<a href='./uploads/files/paksi_duna_versenyszabalyzat_2009.doc' target='_blank'>Duna /Paks/</a>
Duna /Paks/


<a href='./uploads/files/gyongyos_versenykiiras_2009_jo.doc' target='_blank'>Gyöngyös, Deli-tó</a>
Gyöngyös, Deli-tó
<a href='./uploads/files/tiszadob_falusi_tisza_2.doc' target='_blank'>Tiszadob, Falusi Tisza</a>
Tiszadob, Falusi Tisza
<a href='./uploads/files/kovacshidacountdown.doc' target='_blank'>Kovácshidai tavak</a>
Kovácshidai tavak

Szólj hozzá:
Bandi09#1 2009. 10. 21., 14:18Tárgytalan, látom az "ott voltunk, jó volt..." topic alatt:-)
Bandi09#2 2009. 10. 21., 14:05Insulator:
Távol áll tőlem, hogy kóstolgassalak, de hogy jöttek be a z új trükkök? SlowRunning, Predator loop meg a MJJ?
szapi#3 2009. 10. 20., 20:10Ha jól tudom novenber 8.
sch#4 2009. 10. 20., 18:24Sziasztok!
Egészen véletlen nem tudja valaki, hogy mikor lesz a Kovácshidai verseny?
Sch
sch#5 2009. 10. 11., 09:23Természetesen nem magamra gondoltam. Példaként nézzétek meg a paksi forduló információit.
Voltunk lent és rövid félóra alatt sikerült kideríteni, hogy a CBA boltban lehet napijegyet venni.
Üdv.
Sch
Joceeka#6 2009. 10. 10., 09:48http://www.tiszadobiholtag.eoldal.hu/
Joceeka#7 2009. 10. 10., 09:47sziasztok! csak nem erről beszéltek www.tiszadobiholtag.eoldal.hu
Insulator#8 2009. 10. 10., 02:53A TV-ben is mutatták (Vacsoracsata) Oláh Ibolya faluja, bárkit megkérdezel ,megmondja merre indulj.
Insulator#9 2009. 10. 10., 02:52Csak néhány trükk: SlowRunning, Predator Loop, MJJ (MohoJojo) ezeket a módszereket eláég kevesen művelik.
fishman#10 2009. 10. 09., 21:55Biztosan odatalálsz, mivel már horgásztál a vízen!A többiek gondolom megkérdezik.
összes hozzászólás megtekintése »
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).