Cikk oldal
2007-11-06

A mindentudó fenekes

Shimano ForceMaster TE8000-360 és Alivio 6000 FA
Másodszor fogadott kegyeibe Fortuna, hogy ismét nálam lehet egy 3,60-as Shimano ForceMaster és a hozzá tökéletesen passzoló Alivio 6000FA orsó. Miért is? Így szezon vége felé kellenek nálunk a nagy dobástávolságok, hogy halat is foghassunk. Sőt remekül illik a nádi horgászat sorozatba is ez a felszerelés. Szóval legalább két legyet üthetünk egy csapásra. És akkor még a rablóhalas oldalát nem is említettem. Biztos vagyok benne, hogy egy nagydugós, vagy fenekezős csukázásra is bevethető lesz ez a felszerelés.

Összeszerelés elôtt
Összeszerelés elôtt
és a bevetésen
és a bevetésen

A bot legfontosabb tulajdonságait most sem szeretném mellőzni. A 3,60-as hosszának és nagy átmérőjű gyűrűinek köszönhetően közel 100 méteres távolságra dobáltuk csalinkat. A bot továbbra is hét részes, hat darab stabilan felhelyezett gyűrűvel szerelt, és a könnyebb szállítás miatt egy méterre összetolható. A dobósúly 50-100 g-ig terjed, így a botot az all-round, univerzális kategóriába sorolnám. A gyűrűket összetolt állapotban egy igen esztétikus, de főleg hasznos, kemény szivacsos botsapka védi, amelyet nyitáskor egy mozdulattal lecipzározhatunk.

Botvégen a gyűrűvédő sapka
Botvégen a gyűrűvédő sapka

Erôs gyûrûk
Erôs gyûrûk
Masszív rsótartó
Masszív rsótartó

A csavaros orsótartó felett, és alatta - egészen a nyél végéig - nagyon jó fogású parafaborítást kapott. Ez a nyélrész pont olyan hosszú, hogy fárasztásnál kényelmesen könyék alá lehet támasztani, azaz se nem túl csutka, se nem eltúlzottan hosszú, mint egyes botoknál. Az orsótartó mérete már sugallja, hogy nem a kisebb orsók rögzítésére tervezték. Szerintem erre a botra 40-esnél kisebb orsót vétek lenne feltenni. A jelenlegi kombóban hozzá tartozó orsó - a Shimano Alivio 6000FA - tökéletes kiegészítője ennek a botnak. A fekete grafitház nekem a régi japán, a minőség mintaképét jelentő Shimanokat juttatta eszembe. Hatalmas duraluminium fémdobja van, amely egy pillanat alatt elnyelte a 200 méter 35-ös zsinórt.

Elnyelte a 200 méter 35-öst
Elnyelte a 200 méter 35-öst

Szépen rakja
Szépen rakja
a hatalmas zsinórvezető
a hatalmas zsinórvezető

A mindentudó fenekes

A vastag zsinóroknak megfelelő, szokatlanul nagy átmérőjű zsinórvezető görgővel látták el. A két csapágy pont elegendő a sima futáshoz, amelyet a kiegyensúlyozott forgórészek és a Hyper maghajtás tesz teljessé. Ez a bot és orsó tökéletes összhangban van egymással, az ár-érték aránya pedig önmagáért beszél. A következő néhány héten, míg az időjárás engedi a szenvedésmentes horgászatot, háromféle módszerre fogom használni ezt a felszerelést. Egy hagyományos távdobós fenekező horgászatra, egy nádi horgászatra, és ha még hűl egy kicsit a hőmérséklet, akkor egy fenekező csukázásra is. Ereje és képességei mindhárom horgászatra alkalmassá teszik. Az elmúlt hosszú hétvégén mindössze egy esős délután sikerült időt találni, hogy a vízparton is kipróbálhassuk a készséget. Elhívtam egyik cimborámat, de csónakunk és kishalunk nem lévén maradtunk a távdobós fenekezésnél. Fotózáshoz előkészítettem a kellékeket, amit Zsolt nem nagyon hagyott, mert minden áron ki akarta bontani a csomagolásból, hogy kézbe vehesse, és persze horgászhasson vele. Aztán az összeszerelést sem hagyta, mert az immáron a borítástól, doboztól megfosztott darabok nagyon megtetszettek neki, gusztálgatta volna még egy jó ideig. Megkértem, hogy ezt most ne tegye, mert nyakunkon a sötét és még kellene halat is fognunk, majd otthon lámpafénynél fogdoshatja még eleget. Segítségével a 35-ös RTM zsinórt is gyorsan felcsévéltük. A szereléket ismét nem bonyolítottuk túl. A gyűrűkön átvezetett damilra húztuk a 40 g-os kosarat, amit egy szelepgumival ütköztettünk meg, a főzsinórra pedig direktbe került a 6-os Hayabusa horog. Erősen tanakodtunk, hogy ne tegyünk-e vékonyabb előkét, de ezt most mellőztük, hátha így is lesz kapásunk. Mondtam neki, ha már ilyen cudar időben elkísért, hát próbálgassa ő először a felszerelést, dobjon, amekkorát csak bír.

Bordás kosár meg táp, 80 g
Bordás kosár meg táp, 80 g

Dobás előtt
Dobás előtt
A suhintás
A suhintás

Kapásjelző
Kapásjelző
Szemerkélő esőben
Szemerkélő esőben

Fárasztás
Fárasztás
Esti dévér
Esti dévér

Meg is suhintotta a tömött kosarat, amelyik közel a szemközti nádfal előtt fogott vizet. Felcsíptettük a kapásjelzőt és vártunk. Eltelt egy kis idő, míg szemem végre nem kereste az úszót, de mit tegyek, nem szoktam meg az ilyen közeli kapásjelzőt. A csali csonti, kukorica szendvics volt, ezt ilyenkor még a legtöbb hal értékeli. Nem is váratott magára sokáig az első kapás, rövid vitusánc után fent is maradt a csipesz. Zsolt akkorát suhintott be, hogy egy tengeri horgásznak is becsületére vált volna. Kapta is a dicséretet, miközben kicsévélte a 30 dekás dévért. Na erre nem fogadtam volna, hogy a 35-ös zsinórra direktbe kötött horgot egy dévér fogja bekapni, pedig megtette.

Keszegecske aprócska, a ForceMaster kifogta...
Keszegecske aprócska, a ForceMaster kifogta...

Aztán sötétedésig már csak néhány szebb törpe jelentkezett, de bajszos sárgahal most sajnos nem jelentkezett. Ami fontos volt, hogy megnézzük mennyire jól dolgozik együtt a bot és az orsó, és kellően masszív-e ahhoz, hogy messzire dobjunk, illetve többféle módszert is kipróbálhassunk vele. Este két pálinka után, a fagytól kiengedve mindketten konstatáltuk, hogy ez a Shimano felszerelés így jó, ahogy van. Legközelebb, ha időnk engedi, megyünk ismét nyúzni, mert azt bírja. Mi meg ezt.
Írta és fényképezte: Németh Dániel
Szólj hozzá:
Szakírónk
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.