Cikk oldal
2007-12-04

A régi-új barát

Shimano Diaflash EX 300 XH - Seido 4000 FA
Egy kicsit biztosan elmosolyodtam mikor ezt az összeállítást kipróbálásra, értékelésre kézbe kaptam a minap. Már hogy ne, mikor egy általam gyakran használt, jól ismert pergető botot kaptam feladatul jellemezni. Az orsó volt csak újdonság a számomra, de nagyon jó érzés volt ismét vadonatúj küllemben látni a diaflash botot is.

<b>Decemberi, csukás helyszín</b>
Decemberi, csukás helyszín

Puha, csendes botvég kialakítás
Puha, csendes botvég kialakítás
A parafának és a bot anyagának harmóniája
A parafának és a bot anyagának harmóniája

Néhány nappal később, hármasban, a télies időben csukázni indultunk. Már útközben azon gondolkodtam, miért is vásároltam meg annak idején ezt a botot. Mert megláttam és a rendhagyóan szép, érdekes külleme miatt nem tudtam ott hagyni. Amit akkor reméltem, az idők során bizonyosodott, a szép küllem nagyon jó minőséget takart.

A pergetőboton szokatlan 11 db-os,  „sűrű”  gyűrűzés
A pergetőboton szokatlan 11 db-os, „sűrű” gyűrűzés
<b>A spicc felé közeledve már csak két lábasak a gyűrűk</b>
A spicc felé közeledve már csak két lábasak a gyűrűk
A nagyon erős, mégis rendkívül könnyű spiccgyűrű
A nagyon erős, mégis rendkívül könnyű spiccgyűrű

<b>A bot egyben dolgozik</b>
A bot egyben dolgozik

<b>Rendkívül stabil, megbízható az orsórögzítés</b>
Rendkívül stabil, megbízható az orsórögzítés

<b>Küllemben, színben is harmonikus ez a kombó</b>
Küllemben, színben is harmonikus ez a kombó

Az első pillantásra soknak tűnő 11 gyűrű, a dobást is nagyon jól segíti, mintha a bot testében futna a zsinór. Ez persze akkor is kitűnően érződik, amikor bevágni, fárasztani kell a komoly erejű bottal. A szokatlanul erős gerincességet a gyors anyag, a bot erejéhez képest lepke tömeg nagyon kompenzálja. A kapás pillanata már élmény ezzel a bottal, hát, még ami ezután jön. Csak távirati stílusban, említeném, még a nagy dobások után is azonnal akció kész, csillapított a bot.

Erősebb halakhoz is ajánlott a Seido
Erősebb halakhoz is ajánlott a Seido
Könnyen kezelhető első fék jellemzi
Könnyen kezelhető első fék jellemzi

<b>A Vibralock az érzékelhetőséget is fokozza</b>
A Vibralock az érzékelhetőséget is fokozza

A vibralock segíti a jó érzékelést is, mintha a markunkban történne minden. Nagyon stabil a markolat az orsórögzítés egyaránt…. Jó érzéssel húzom keményre a 4000-es Seido talpán a rögzítő papucsot. A dobra 0,20-as fonott kerül, ennek végére egy nagyobb kanál, és elégedetten pillantok az orsóra is. Őt eddig nem ismerhettem, de úgy érzem, máris jóban vagyunk. A szép zsinórfelrakás után nagyon könnyed futással kezdett dolgozni, nem „vetette magát észre”, kézbe és botra simult, és ennél nem kell több. Tudtam, hogy nem a bot és nem az orsó miatt megy nehezen a halfogás, a délelőtti órák általában süketek ezen a tavon is. A felszereléssel, a régi új botommal, hosszasan is örömmel cserkészgettem a csukák után. Már délutánra járt, mikor mentsvárként, hosszú dobásokkal a tó mélyebb részeit vallattam. Kemény, rövid koppantással jelentkezett végre az első csuka.

<b>A Diaflash az első  csukával</b>
A Diaflash az első csukával

A bevágás szépen akadt, és bár jó harcos volt a koma, egy kettőre a part mellé szelídítettem. Nem véletlenül persze, ismét éreztem és tapasztalatból is tudtam, ezzel a felszereléssel a bajuszosok ellen sem jönnék zavarba. Nem kellett sok idő, és ugyan itt, a mélyebben bandázó kishalakra vadászó csukákból elkaptam még egyet.

<b>Hármasban</b>
Hármasban

<b>A főszereplők</b>
A főszereplők

Élvezetes fárasztás volt. A Seido féke is szépen muzsikált, de nem játszott hosszasan. Az erős, rugalmas bot elvette a csukesz rohangáló kedvét. A fárasztás után a fényképezést pihegve, csendesen tűrték. A visszaengedés után azért gyorsan eliramodtak a mélyebb víz irányába. Akár ezzel a felszereléssel, akár másikkal de szívesen viszontlátnám őket majd néhány év múlva. Mindenesetre a botot, orsót gondosan megtisztogatva csomagoltam el. Megérdemelték.
Írta és fényképezte: Bokor Károly
Szólj hozzá:
Szakírónk
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.