Cikk oldal
2007-10-12

A spiccbotozás 1.

Örömpeca kezdőknek és haladóknak
A spiccbotozás az egyik legegyszerűbb, és talán a legolcsóbb horgászmódszer, amellyel a halakat zargathatjuk. Egyben a horgászat egyik legkevesebb felszerelést igénylő változata, amivel megszerettethetjük gyermekünkkel, párunkkal a halfogás örömét, megismertethetjük a vízpartot és környezetét.
Minimális felszerelés
Minimális felszerelés

A következő sorokban egy átfogó képet szeretnék nyújtani magáról a spiccbotozásról, alapvető felszerelésekről, amire egy kezdőnek szüksége lehet. Részletekbe menni későbbi részekben szeretnék, ami talán már a haladóknak is nyújthat segítséget, illetve ha a fórumban érkezik kérdés a témára vonatkozólag, arra is megkeressük a választ. A spiccbotos, más nevén direkt botos módszerrel a part-, adott esetben a csónak közeli halakra horgászunk. A módszer lényege, hogy a bothossznál némileg rövidebb zsinórra szerelt úszóval, ólommal és horoggal fogjuk meg halainkat.
Szállításhoz összegumizva
Szállításhoz összegumizva
Létrákon a kész szerelékek
Létrákon a kész szerelékek

Aki igazán kapitális jószágra vágyik, az inkább ne spiccbottal vegye őket űzőbe, viszont aki megelégszik a kisebbekkel, és örömét leli a gyakori kapásokban, az ne habozzon egy pillanatig sem. A part mentén a leggyakrabban a sneci és tenyeres keszeg, kárász lesz a zsákmány, de egy kezdő horgász számára, aki most rója első ismerkedő köreit, ez is nagy élményt fog szerezni. Ennyi bevezetés után vágjunk hát bele. Nem véletlen kezdtem azzal, hogy ez az egyik legolcsóbb módszer. Senkinek nem tanácsolom, hogy egy számára ismeretlen, vagy alig ismert sportot egyből egy méregdrága felszerelés megvásárlásával kezdjen. Az egyik oka, ha mégsem válik be és lesz ez élete hobbija, akkor a bot vagy a sarokban fog porosodni, vagy csak jelentős veszteséggel tud túladni rajta. A másik oka, hogy egy kezdőnek, - vallja magát bármennyire talentumnak is -, nincsenek olyan kiforrott mozdulatai, könnyebben tör rapityára egy drága karbon botot, mint egy olcsóbb, de strapább darabot. A direkt botoknak jelenleg két főbb fajtáját találhatjuk meg az üzletekben. Az egyik a régebbi múlttal rendelkező üvegszálas, olcsóbb változat, a másik a modernebb, közepes-, és drágább árkategóriájú karbonszálas bot. A direkt botokat különböző erősségekben és hosszban szerezhetjük be. A hosszskála a három méterestől egészen 11 méterig tart. Erősségben, a snecizésre és kisebb halakra alkalmasabb úgynevezett tűspicces változattól, a bitang erős, kifejezetten nagyhalak megfogására alkotott csőspicces változatokig terjed a skála.
Felirat
Felirat
Csôspicces
Csôspicces
Stonfo vég
Stonfo vég

A botok mindig el vannak látva gyári feliratokkal, melyből első blikkre minden szükséges információt megszerezhetünk. Fel van tüntetve a hossza, (pld length: 6 m, ez hat méteres hosszra utal) illetve hány tagból áll, (pld. Sec.: 6, mutatja, hogy botunk hat részből áll). Az erősséget általában egy 2 - 5 közötti számmal adják meg. A kettes az érzékenyebb, az ötös az erősebb, nehezebb, nagyhalas pálcákra vonatkozik. A nyél végén többnyire csavaros kupak van, melyet letekerve ki tudjuk sorban húzni a bottagokat. Ha tehetjük, ilyet válasszunk, egyrészről tisztítani is könnyebb, másrészről, ha egy tagja meg is sérül, könnyebb a cseréje. A karbon botokon már szinte kivétel nélkül feltüntetik különböző jelekkel, hogy ezzel nem csak a halat lehet jól vezetni, hanem az áramot is. Villanydrót közelében, viharos, villámlós időben tehát ne hadonásszunk karbon botokkal, hogy még sok évig feszültségmentesen horgászhassunk.
Kapásra várva
Kapásra várva

Miért is ajánlom ezt a módszert a kezdő-, és gyermekhorgászoknak? Első sorban, mert nem kell hosszú órákat gubbasztani a bot mellett, hogy horogra akadjon egy hal. Kevés etetéssel, könnyű felszerelésünkkel igaz, hogy többnyire kisebb halakat fogunk, de a kapás és halfogás gyakorisága mindenkit örömmel tölt el. A másik oka, hogy a minimális felszerelés, ami szükséges hozzá, nem terheli meg eleinte a pénztárcánkat.
Mire is van szükségünk, hogy elkezdhessünk pecázni, nézzük az alapvető dolgokat. Szükségünk van egy botra. Kisebb gyermekeknek elég egy három, maximum négy méter hosszúságú, pálca. Nem kell, hogy karbon legyen, ilyen hosszban még nem megterhelő az üvegszálas bot súlya sem. Az üvegszál erősítésű botok erősebbek, jobban viselik a hideget, meleget, és állnak ellen az ütéseknek. Ilyen botot én maximum öt méteres hosszig ajánlok, e felett már sokáig kézben tartani a súlya miatt macerás, hamar elmegy a kedvünk tőle. Előnye, hogy ereje miatt vastagabb zsinórral, nagyobb halakat is meg tudunk fogni. Egy kezdő botot körül-belül 1000-3000 Ft között lehet beszerezni. Ne feledjünk még a boltban a spiccre egy úgynevezett ’stonfo adaptert’ kérni, amely jelentősen megkönnyíti a szerelékünk botra rögzítését! Kérésre ezt általában a helyszínen fel is ragasztják. Szükségünk van egy tekercs damilra. A 14-es vastagságú, olcsó vagy közepes árú zsinór tökéletesen megfelel. Válasszunk néhány darab, többpontos rögzítésű úszót, 1,5 – 2 - 3g méretben. Az úszószár vastagságának megfelelő méretű szilikoncsövecskét, a rögzítéséhez. A szilikon a műanyagcsövecskékkel ellentétben, rugalmasabb, puhább, könnyebben állítható, ezért célszerűbb ezt választani. Egy doboz, különböző méretű sörétólmot. Horgot 12 – 14-es méretben. Szükséges még 2-3 darab műanyag létra, melyre az előre elkészített szerelékeinket fel tudjuk tekerni. A fent felsoroltak, még ha pluszt is veszünk mindenből, maximum pár ezer forintból megúszható.
Horgok
Horgok
Létrák
Létrák
Ólmok
Ólmok

Hogyan készítsünk egyszerűen, gyorsan szereléket? A damilra felfűzzük az úszót. Elsőként mindig az antenna tövében található drótkarikán fűzzük át. Majd úszótípustól függően húzzunk a damilra 1 -3 darab 1- 1,5 cm-es szilikoncsövecskét. A hosszú szárral rendelkező úszókra menjen három csövecske, egy a test tövéhez, egy középre, egy pedig a szár aljára. A rövid szárú úszóknak elég egy darab, hosszabb csövecske. Ügyeljünk arra, hogy a legalsó szilikon kissé érjen túl az úszó szárán, így nehezebben fordul át az úszónk, sokkal kevesebb gubancunk lesz. Csíptessünk megfelelő mennyiségű ólmot az úszó alá a zsinórunkra. 4 – 6 darab söréttel állítsuk be az úszónkat.
Az ólmok a szereléken
Az ólmok a szereléken

nnyi szükséges, hogy csak az antennája maradjon ki a vízből, a teste semmikképpen. Egy vödör vízben érdemes a súlyozást próbálgatni. A zsinórunk végére direktbe kössünk egy horgot. A kihúzott botunknál egy könyökhossznyival rövidebbre szabjuk szerelékünk hosszát, a spiccen lévő adapterbe pedig egy hurok segítségével rögzítsük azt. A kész szereléket egy befőttes gumival rögzítsük a bothoz. Egy műanyag létrára kezdjük lassan feltekerni a szereléket, miközben a botot összetoljuk. Jó tanács: A bot nyitása mindig a vékonyabb tagok kihúzásával kezdődik, tehát jobb hónunk alá kapjuk a nyelet, ballal pedig kihúzzuk a spiccet, majd a második tagot és így tovább.  Összetolásnál pedig a vastagabb tagoktól haladunk a vékonyabbak felé, így mindkét esetben minimálisra csökkentjük a sérülés veszélyét. Pótszereléket is tanácsos még készíteni, amit szintén létrán tárolva, akár a zsebünkben is el tudunk vinni. A szerelés kész. Szükséges még egy vödör, amibe az etetőanyagot keverjük és egy kisebb doboz csontinak. Szóval egy bot, meg egy vödör az össz felszerelés szükséglet, máris mehetünk pecázni Talán a pergetés még az, amit ilyen kevés dologgal megúszunk, de az ugye egy másik műfaj.
Ki a kicsit nem becsüli...
Ki a kicsit nem becsüli...

A következő részekben megnézzük, hogyan finomíthatunk szerelékünk összeállításán, hogyan keverjük be az etetőanyagot, részletezzük a tű-, és csőspicces botok előnyeit, hátrányait, illetve megkeressük érkező kérdéseitekre a válaszokat.
Írta és fényképezte: Németh Dániel
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.