Cikk oldal
2007-09-20

Bestiális erő

Shimano Beast Master AX Spinning 300 H és Twin Power 4000 X TRB
A Best Master bot csak azért úszhatta meg a lehető legnagyobb igénybevételt jelentő, folyóvízi harcsás pergetéseket, mert a tesztelés idejére csúnyán beáradt a Duna is, Dráva is. Ám azért egy bajuszos ellen is csaknem csatát nyertünk egy közismerten harcsás tavon.
A két részes bot, a név kötelez…
A két részes bot, a név kötelez…

A bottag toldása mindkét felének
A bottag toldása mindkét felének
kivitelezése önmagáért beszél
kivitelezése önmagáért beszél


Kezdem azonban az elején. Ez a három méteres pálca bestiális erejű. Már a kicsomagolásakor megcsodáltam az erőt és a szépséget, azt, amit a csúcstechnika és a gondos, precíz munka együtt tud alkotni. A pergető bot minden porcikája erőt sugall. Nem ragozom, jó rá nézni, és ki kell próbálni. Magam egy alkonyatban szereltem orsótartójára a hozzá ajánlott, és illő, Shimano Twin Power 4000 XTRB orsót.
A spicc gyűrű is méltó a többihez
A spicc gyűrű is méltó a többihez

Az orsórögzítés természetesen elegánsan, a markolattal működik
Az orsórögzítés természetesen elegánsan, a markolattal működik

A Twin Power kiváló orsó
A Twin Power kiváló orsó
A zsinórvezetés nem téved
A zsinórvezetés nem téved

Jellemző a könnyed futás
Jellemző a könnyed futás
A harci fék nagy segítség
A harci fék nagy segítség

Igaz, hogy a bot írott dobósúlya csak 20-50 gramm, de én úgy éreztem univerzálisan erős, nyugodtan „bármire” mehetek vele. Mentem is. Éjfél körül ment el a hold a tó felül. A profi összeállítással addig is élvezet volt pergetni, de a beállt igazi sötétben még izgalmasabbá vált a horgászat. Elindultak a rablások, és hamarosan egy rövid, kemény ütést kaptam a wobblerre. Olyat suhintottam a bottal, hogy egyből feljajdult a Twin Power féke. Nem akarom a beszámolót hosszúra engedni, mert a harcsa sajnos nem lett meg. Pedig bot orsó csodásan dolgozott. A harci féknek különösen hasznát vettem, és az erőteljes bot is gyönyörűen kiszolgálta, majd irányította is az erőszakos halat. A baj csak annyi volt, hogy jó tíz perc után a harcsa szájával kinyitotta az őt tartó horog öblét. Ha mindkét horog akad, bizony így járhatunk. Fárasztás közben szétmorzsolhatja a jó horgot is, és elköszön. Az egyébként hibátlanul teljesítő Shimano összeállítást, nem okolhattam, sőt még nagyobb tisztelettel néztem botra, orsóra. A horgászat öröm volt a nagyon finom munkájú orsóval éppúgy, mint a karmesteri pálcaként működő, erőteljes bottal. Nem búslakodtam, gondoltam - jön még harcsára dér-, inkább magammal vittem csukázni is a kombót. Olyan helyen horgásztam, ahol tudtam, éhesek a csukák. Nem csak hogy éhesek, soványak de erőteljesek voltak. Most hasznát vettem a közepes dobósúlynak, nagyon jól tudtam a villantókat dobni és vezetgetni is. A bot gyors, rendkívül korszerű anyaga a kapást villanásnyi idő alatt közvetítette, éppúgy, mint a bevágást. Minden kapásnál ragadt a horog, de a legnagyobb élvezetet a fárasztás jelentette.
Az első akasztás
Az első akasztás

Megvan
Megvan
...fárad
...fárad

Jól akadt
Jól akadt

A parton
A parton

A Beast Master a legerőteljesebb roham, ugrás, kitörés alatt is impozánsan, „nyugodtan” viselkedett. A kellemes markolatában kezem ott érezte a verekedő csukákat, de ezek harci kedve a rugalmasan, erővel dolgozó bot miatt hamar elszállt. Most is úgy éreztem, a kitűnő orsó nem csak a méretével, minőségével is illik a pálcához. A harcifék előnyeit a nagyobb halaknál jól tudjuk kamatoztatni, a csukák első tombolását ez is segített kivédeni. Már csak azért is használgattam, mert a jó kis műszereket öröm próbálgatni.
Nagyon élvezetes volt ezzel az erőművész pergető bottal és a hozzá ajánlott minőségi orsóval a horgászat. Remélem csak idő kérdése, hogy nagy bajuszú hallal is bepróbálhatom „bestiális” erejét.
Írta és fényképezte: Bokor Károly
Szólj hozzá:
Szakírónk
A feketesügér (Micropterus salmoides) világrekordot egy bizonyos George Perry tartja 10,09 kg-os (83 cm hosszú) fogásával. A hatalmas zsákmányt az USA Georgia államában található Montgomery tóból emelte ki 1932-ben.