Cikk oldal
2007-10-02

Érzékeny erőművész

Shimano Beast Master AX Pilk 300 és Super GT FA
A mindenit, ez egy erőművész- mondtam ki az első gondolatomat, mikor zsákjából először kihúztam ezt a botot. Talán meg is ijedtem egy kicsit, hiszen az erő az érzékenység rovására mehet. Ám, mikor alaposabban vizsgálni kezdtem a robosztusnak tűnő pergető botot, rájöttem, használat közben tapasztaltam, készítői pontosan tudták mire kell ügyelni.
A Shimano erős kombója
A Shimano erős kombója

Az „érzékeny erőművész”, 150 grammig ajánlott dobósúllyal
Az „érzékeny erőművész”, 150 grammig ajánlott dobósúllyal

Valóban nagyon erős, de az egyéb szempontoknak is megfelelő horgászbottal örvendeztették meg a pergetőket. Természetesen más módszerekhez is használható lehet ez a bot. A hozzá ajánlott orsóval együtt a fenekezve harcsázók elegáns, megbízható műszerének is megfelelhet. Én azonban a kipróbálás lehetőségekor nem gondoltam másra, mint csakis a pergetésre.
A bot miatt róla kezdtem álmodni
A bot miatt róla kezdtem álmodni

Stabil markolat, gumis végrésszel
Stabil markolat, gumis végrésszel
A tagok toldása is bombabiztos
A tagok toldása is bombabiztos

A gyűrűk szépek,
A gyűrűk szépek,
nagy átmérőjűek
nagy átmérőjűek

Gondosan feltöltöttem
Gondosan feltöltöttem

Természetes, hogy a Beast Master bot erejével harmonikusak legyenek a felszerelés egyéb összetevői is, ezért a hozzá ajánlott, megbízhatóságot, minőséget sugárzó Super GT, orsót új, Rapala fonott zsinórral töltöttem fel. A műcsalik, wobblerek horgai, tartókarikái tudom, hogy rendben vannak, jöhet tehát az a bizonyos pudingpróba. Kint, a vízparton már alaposabban szemügyre vettem a készséget, és nagy harcsáról kezdtem álmodozni.
Super az orsó, és a zsinór felrakás is
Super az orsó, és a zsinór felrakás is
A vezetőszem biztosan, szépen dolgozik
A vezetőszem biztosan, szépen dolgozik

A két részes botnak nagyon stabil markolati részt adtak, ezzel nem csak jól fárasztani, hanem dobni is nagyot lehet. A toldás is bombabiztos. A gyűrűknél nem csak a szépség, az erősített kivitel, hanem a nagyra méretezett belső átmérő is szembe tűnő. Kellemes volt az orsó könnyed, precíz munkáját érzékelni, láttam szép a zsinór felrakás, de leginkább persze a fékmunkáját szerettem volna megtapasztalni. Ennek érdekében és harcsák reményében, a még magas vízállású Dunát választottam az első bevetés színhelyéül. Már csaknem telihold ragyogott az égbolton, nem voltak igazán kedvezők a körülmények, de kitartóan kerestem a harcsákat, nagyon szerettem volna a kapást. Sajnos nem akart összejönni a dolog, ám, megtapasztaltam, hogy az erős bot spicce és teste bizony érzékeny. Nagyon jól közvetíti az erőteljesebb veretésű wobblerek és a villantók, különösen a körforgók munkáját. Már a közepes méretű, műcsalikkal is könnyen, pontosan dobhatunk vele.
Könnyed futás a Super jellemzője
Könnyed futás a Super jellemzője

A pergetés alatt a kisebb testű, mégis erőt sugalló Shimanó Super GT FA orsóval jól kiegészítették egymást. Éjfél körül járt az idő, a harcsáról már lemondtam, mikor váratlanul hatalmas rántást kaptam. Ugyanebben a pillanatban felsikított az orsóm, és máris száguldott a gyorsvonat zsinórom végén. Mire megijedtem volna már kapcsoltam is, harcsa így nem viselkedik, ez csakis nagy busa lehet. Igen, a Dunán is annyi van már belőlük, hogy előfordul szabályos pergetéssel is a külső akasztás. A hatalmas példányok olyan erőteljesek, hogy nem könnyű feladat tőlük visszaszerezni a drága wobblert. Én bizony nem teketóriáztam. Az első rohama után kemény cuccommal rendesen kezdtem pumpálni a komát. Orsó is, bot is nagyon szigorú volt, néhány perc múlva előttem keverte az örvényeket a hal. A fék, a kirohanások idején szépen adta a zsinórt, ez különösen fontos volt hisz a busa harcosan verekedett.
Pilk 300 a nehéz terepek, nagy halak botja
Pilk 300 a nehéz terepek, nagy halak botja

A Beast Masterben még sok volt a tartalék, pedig alaposan próbára tettem. Az ütközet végén partra se emeltem, csak úgy, a folyó szélében akasztottam ki a busából a wobbler horgát. Na hát ez szép gondoltam magamban, de manapság sajnos előfordul, hogy így járunk. Annyi hasznom minden esetre volt, hogy a kombó erejéről meggyőződhettem. A következő alkalommal pedig az érzékenységéről is. A busa eset is rendhagyó volt akár csak ez a kirándulás. A szigetvári Gersl Lacival éjszakáztunk egy tavon. Élvezettel pergettem a sötétben, mert rabolgattak a harik. Egyszer csak ütés a tizenhárom centis wobbleremre, és én azonnal bevágtam. Az erős botom szinte kireptette a felszínről a… lesőharcsát. Egyszerűen nem akartunk hinni a szemünknek. Wobbleremnél alig volt nagyobb, horgom alig fért a szájába.
Erős botommal, nagy wobbleremmel ezt a harcsát fogtam
Erős botommal, nagy wobbleremmel ezt a harcsát fogtam

Azért egy süllő is kárpótolt
Azért egy süllő is kárpótolt

A bot úgy jelezte a kapást, mint a parancsolat. Nem sokkal később egy süllőét is. A pálca immár az érzékenységét is bizonyította. A reggeli fényeknél Laci lefotózott a süllővel, miközben az újabb harcsázást kezdtük tervezgetni, mert remélem, az igazi ütközet a kombó számára még vissza van.
Írta és fényképezte: Bokor Károly
Szólj hozzá:
Szakírónk
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.