Cikk oldal
2007-10-09

Rapalás harcsázások

Tanácsok, trükkök, technikák
Amikor a kora tavaszban a Rapala wobblerek újdonságairól írtam, akkor ígértem, harcsák fogásával, fárasztásával is szeretném folytatni az új felszerelések, wobblerek tesztelését. Az elmúlt hetekben a pergetések alaposan beindultak, gyűlnek a tapasztalatok, orsóról, botról, és persze a sok-sok éve bizonyító finn wobblerekről egyaránt.
Rapalás harcsázások

Immár néhány jó erejű harcsa rajtavesztett e változatos műcsali kínálat remekein, van miről beszámolnom, és remélem ez tovább folytatódik, hisz hamarosan a Spanyol Ebró folyó ragadozóival szeretnék randevúzni.  
Nagyon boldogan szoktam készülődni a tavaszi esti, éjszakai wobblerezésekre. Az idei szezon elején sem volt ez másként. Társam, az egy szál pergetőbot, mely miután főként harcsát remélek, az új Grapho Devil család kifejezetten erős, harcsára ajánlott modellje. Stabil markolatán, patent orsótartóján, egy Shimano Technium orsó mosolygott. No majd meglátjuk én is mosolygok-e, ha találkozunk valami rendesebb hallal - gondolkodtam, reménykedtem előre, miközben összeválogattam a szükséges wobblereket.
Azt hihette, hogy vérző táplálék halacska
Azt hihette, hogy vérző táplálék halacska
 
TANÁCSOK: A legfontosabb, hogy tudatosan azt a wobblert vegyük elő, amelyik ott, és úgy táncol, azaz úszik, ahol a rablóhal táplálkozik. Előfordul, hogy ez mélyebb vízben történik, van azonban úgy is, hogy egészen sekélyben, vagy víztetőn következik be a sorozatos rablás. Az önsúlyon kívül, mely eldönti, hogy süllyedő, lebegő, vagy felúszó-e, az adott darab, lényegében a terelő csőr és a vontatás sebessége határozza meg az úszási, haladási régiót. Mondhatjuk tehát, hogy a lapkája a lelke a wobblernek. Mint tudjuk harcsáink fenéklakók, de különösen a sötétedés határán aktívak és indulnak táplálkozni. Ekkor, pontosabban ettől az időszaktól kezdve bármely vízmélységben előfordulnak. Szerencsénkre jól halható jele, bizonyítéka van annak, hogy a sötétség beállta után a víztetőn is táplálkoznak, ekkor mindenképpen itt a legeredményesebb keresnünk őket, így tettem a minap magam is a folyón… Vadregényes helyen várom a kapást. Alkonyattájban még hajtottak, rabolgattak az őnök, most már azonban sötét van, és elcsendesedett a víz. Lassan egy órája nem történik semmi, azaz egyszer csak felspriccelnek a kishalak. Elég nagy testű wobblert használok, hiszen harcsát remélek, de most látom, aprók a snecik, amelyek közül vacsoráznak a bajszik. Wobblert cserélek, talán egy kisebb Shad Rap-el lehetek igazán élethű táplálék. Az erős, gyors anyagú botspicc jól érzi a kishal imitátor veretését, ám csak egy darabig. Néhány lehelet csendes dobás után, kemény ütés állítja meg. Azonnal bevágok, és abban a pillanatban, jelezve az akasztást megszólal az orsó. Alig hallom az induló, szép hangú fékmuzsikát, mert kezemben is ránduló, eleven erőt érzek. A jól beállított fék csupán néhány méterre engedi távolodni a megakasztott vacsora vendéget. Az erős bot rugalmasan, de nagyon szigorúan vezényli a megállást, sőt, érzem, máris visszafelé parancsolhatom az éjszakai halat. Izgalom lüktet a torkomban, a harcsa valahol még a mélyben forgolódik, majd lassan kezdem visszanyerni a leszedett zsinórt. A pumpálásom közben még kiugrik jobbra is, balra is, próbál menekülni, de jól tart a horog. Az erős zsinór szinte hegedül, így talán öt perc alatt elhúzom a nótáját. Mindenképpen az új, pirossal is színezett, de a régi, ellenállhatatlan mozgást produkáló Shad Rap-nak köszönhettem a kapást. A felszerelést nem tette igazán próbára az egyébként erős hal, de orsó is, bot is sugallta, komoly megmérettetésekre konstruálták őket. Néhány nappal később már egy sokkal erőteljesebb, nagyobb harcsával találkozva is ugyanez bizonyosodott be. A kitűnő harcsahorgásszal, Gersl Lászlóval egy tavon csónakból pergettünk át egy éjszakát. Nagyon sekély állóvízben kellet vonzóan táncoltatni a műcsalit. Mindketten a felúszó, kéttestű, tizenhárom centis modellre esküdtünk. Egész éjjel telihold ragyogott, ám szerencsénkre, egy-egy félórára megjöttek a felhők, és ekkor a felszínen itt-ott buffantak is a bajuszosok.
Az orsó magabiztosan dolgozott
Az orsó magabiztosan dolgozott

TRÜKKÖK: A nagyon sekély vízen, ha folyamatosan húztam, még a felszín közelben táncoló wobbler is talajt fogott néha. Ezért ritmusosan meg-megálltam, és a csaknem felbukkanó wobblert újra indítgattam. Az első szép példány még nem találta el pontosan a műcsalimat, de csaknem lespriccelt bennünket, úgy rabolt Rapalám mellé a csónak közelében. Csikorgattam a fogam, mert közelgett a hajnal, és azt mondtam, na még három dobás és vége. Laci számolta, és mondta is, a másodikra vágott rá. Amúgy olyat, hogy csak úgy durrant. Nem véletlenül persze, a jól, kicsit trükkösen vezetett Rapalának nehéz ellenállni. Ő már rendesen megszólaltatta a féket is, igyekezett volna a nádba, a csökök közé, de erősebb voltam nála. A VMC horgok jól tartották a halat a kemény szája szélén, talán tíz perc múlva meg is adta magát. Remélem, hamarosan nála jóval nagyobbak fogásáról is beszámolhatok, rajtam, és úgy érzem a felszerelésen sem fog múlni a dolog.  
A terelő lapka a wobbler lelke
A terelő lapka a wobbler lelke

Állóvízen, a sekélyben, egy 13 centis két részessel fogtam
Állóvízen, a sekélyben, egy 13 centis két részessel fogtam

AJÁNLOTT ESZKÖZÖK:
HORGÁSZBOT: Eurohold Grapho Devil Spin 145, 45-145g dobósúlyú három méteres kétrészes pergető bot.
ORSÓ: Shimano Technium 4000 FA  pergetőorsó  
ZSINÓR: RTM Multi Power japán fonott zsinór (0,20 - 0,25 mm-es átmérőkben)
MŰCSALI: Rapala wobblerek (néhány olyan modell, mellyel különböző mélységekben is keresni tudjuk a harcsákat).
Megpihenve a küzdelem után
Megpihenve a küzdelem után

TAPASZTALATOK:
A Grapho Devil Spin 145 harcsázásra tervezett erős pergető bot, fárasztani és halat irányítani kitűnően lehet vele. Elsősorban a nagyobb veretésű, nagyobb méretű műcsalikhoz, és főként a nagyobb erejű ellenfeleink legyőzéséhez találunk társra benne. Tetszett az új Shimano Technium orsóm bemutatkozása is. A hibátlan zsinór- felrakástól a fárasztás minden elvárásáig magabiztosan, amolyan „Shimanosan” dolgozott. Könnyed mozdulatokkal is kifejezetten nagyokat lehet vele dobni, futása az igazi műszerekre jellemző könnyedséget mutat. Rövid használat után már nem kell rápillantgatnunk, a sötétben is kezessé válik. A közelmúltban a legújabb Rapala wobblerekkel fogtam szép ragadozókat. A jelen sikereket a jól bevált, ám részben mégis újított daraboknak, no meg a helyes alkalmazásuknak köszönhettem.
Írta és fényképezte: Bokor Károly
A viza íváskor akár 7 millió ikrát is lerakhat, azonban csak 12-18 éves korában éri el az ivarérettséget. Hossza elérheti a 9 métert, súlya pedig az 1500 kilogrammot. Akár 100 éves koráig is élhet.